• 9.380.694 stemmen

Troy (2004)

Avontuur / Drama | 163 minuten / 196 minuten (director's cut)

Genre: Avontuur / Drama

Speelduur: 163 minuten / 196 minuten (director's cut)

Oorsprong: Verenigde Staten / Malta / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Wolfgang Petersen

Met onder meer: Brad Pitt, Eric Bana en Orlando Bloom

Releasedatum: 13 mei 2004

Plot Troy

"For passion. For honor. For destiny. For victory. For love."

Het is 1193 voor Christus. Paris, de prins van Troje, wordt verliefd op Helena, koningin van Sparta, en Helena gaat met hem mee naar Troje, zonder dat haar echtgenoot -koning Menelaos- dat weet. Dit zorgt er voor dat beide koninkrijken in oorlog met elkaar raken. Rond de stad Troje wordt op bloedige wijze met elkaar gevochten. Achilles was de grootste held bij de Grieken, terwijl Hector, de oudste zoon van de koning van Troje, de hoop van de inwoners van zijn stad was.

avatar van film_kaza

film_kaza

MMhh ik weet niet wat er met Troy is. Alles ziet er wel mooi en aardig uit. Scripten, actiescenes, hystorisch verhaal, acteurs enz. Maar toch komt er een aardig saaie sfeer op me over. Heb geen idee waar het aan ligt. Misschien niet :

Mijn type actie (Sparta),

Mijn type verhaal (Weinig interesse),

Mijn type acteurs (Brad Pitt en Orlando Bloom, beetje meer model dan echt acteurs. Tuurlijk op uitzonderingen na. Hou meer van rollen waar hun uiterlijk niet zo overdreven sexy in voorkomt.)

Mijn type scripten (Zal wel met het verhaal te maken hebben).

Een film die opzich niet slecht is gedaan maar gewoon niet voor mij.. mij.. mij.. geschikt is.

2,5

avatar van WillemC

WillemC

maxB schreef:

doe geen moeite, niemand leest het

Ik heb t wel gelezen

avatar van loveechanel

loveechanel

haha dat is dan wel knap..

avatar van felix89

felix89

maxB schreef:

doe geen moeite, niemand leest het

wat een droge en belachelijke uitspraak is dat nu, laat iedereen toch gewoon hun mening neerpennen, zijn bespreking is trouwens 10x interresanter dan de film.

fantastisch bericht Basketballerke

avatar van ags50

ags50

felix89 schreef:

fantastisch bericht Basketballerke

Maar bijna even onnauwkeurig als de film zelf.

avatar van missl

missl

ik heb deze film in de bioscoop gezien en er staat me van bij dat ik em heel erg overtrokken vond en de verhalen kloppen ook niet.

maar toch kijk ik em vanavond, misschien kan ik me eroverheen zetten en gewoon genieten van de mooie beelden. want de film is wel een plaatje.

voor nu 1,5 voor het kontje van brad.

avatar van McNRiQ

McNRiQ

Ik vond dit een hele slechte film, visueel was het puik. Maar het script...wijkt enorm af...en er zit een enorme Hollywoodsmaakje bij: Oorlog om een vrouw....

yeah right

avatar van Daisyp

Daisyp

Hollywood smaakje :S.. oorlog om een vrouw.. het is toch echt geschiedenis. oke het is wel wat geromantiseerd.

verder wel leuke film om keertje te kijken.. niet fantastisch .

avatar van ags50

ags50

Juist uit de verhalen van Homeros lijkt de oorlog te gaan om een vrouw (wel de schoonste ter wereld), hoewel de Ilias het mokken van Akhilleus over het verlies van Briseis (en alle gevolgen van dien) als thema heeft (Bezing mij, o Muze, van de wrok van Akhilleus, zoon van Peleus ...). In deze film komt, tot op zekere hoogte, de ware reden naar boven: niets ontziende machtswellust van Agamemnoon, die de heerser van het gehele Grieks sprekende deel van de wereld (en liefst nog meer dan dat) wil worden. In werkelijkheid beheerste Troje een belangrijke (misschien wel de belangrijkste) handelsroute over zee en was dus economisch van groot belang. In de meer dan 3200 jaar sindsdien is dus eigenlijk niets veranderd!

avatar van deLeeuw

deLeeuw

• 1944 stemmen

Geweldige film dit. Jammer dat ie in de media zo slecht wordt beoordeeld.

Oké, er zijn enige minpuntjes, maar om deze film daarvoor maar 3 sterren te geven: 'Nee'

Hij krijgt van mij een 4, en ik ga vanavond zeker kijken.. Ik moet dus nu gaan..

avatar van GioFunny

GioFunny

goeie film,, jammer van orlando bloom,, hij moet gewoon in romantische films spelen..

avatar van Leviathan

Leviathan

GioFunny schreef:

Bekijk de film dan eens eerst! De heele oorlog begint door zijn liefde voor die helena of wie het ook alweer ook was

avatar van Criticism

Criticism

Goede film, maar ik heb toch een vervelende nasmaak. Ik vond hem té hollywood en ik heb me mateloos geirriteerd aan Orlando Bloom (was hij maar gedood door Menelaos) ik weet niet wat is het is met hem , maar iets aan hem irriteert me gewoon. Desalnietemin heb ik me aardig vermaakt met deze film.

avatar van Leviathan

Leviathan

McNRiQ schreef:

yeah right

maarja beter oorlog om een vrouw dan om niets wat je tegenwoordig vaak ziet

avatar van Demoniac

Demoniac

Groots opgezette film die visueel ook erg mooi gemaakt is. Eén van de hoogtepunten vond ik het moment dat die vuurballen van de heuvel komen rollen.

Het verhaal kon mij alleen niet echt boeien. Ik kan er geen echte verklaring voor geven; ik denk dat het gewoon een onderwerp is dat mij niet echt vermaken kan. Een oorlog in de oudheid tussen twee legers om een vrouw. Of het echt gebeurt is weet ik niet, maar erg realistisch komt het niet over in ieder geval. Ook niet erg belangrijk trouwens. Voor realiteit kijk ik wel naar Discovery ofzo.

avatar van GioFunny

GioFunny

Volgens mij ging het niet zozeer om een vrouw.. het was alleen perfecte excuus om alle grieken aan te zetten tot een oorlog tegen de onoverwinnelijke troje. Het was denk ik een obsessie voor de meeste koningen van griekenland om eindelijk eens de muren van troje te doorbreken

avatar van Tsolodimos

Tsolodimos

viel tegen.. meer van verwacht

ik vond vooral alle cliche-liefdes-scene's zo slecht..

jammer

het verhaal duurde wat lang waardoor hij nogal gauw saai werd, en ik ergerder me aan de spelling van de naam 'Hector' (zo heet ik op z'n Nederlands), ze spelden het met een 'k' terwijl hij op alle overige site's wel correct wordt vertaald (oorspronkelijk is het zelfs: Éktoras)

oh ja, en nog iets

300 is beter dan Troy, als jullie dat maar weten

avatar van Montorsi

Montorsi

Demoniac schreef:

de Trojaanse oorlog zelf heeft vrijwel zeker plaatsgevonden, maar dat een vrouw de aanleiding daartoe was is natuurlijk gelul. Waarschijnlijk was de eigenlijke reden de tolheffing van Troje die de Griekse stadstaten een beetje zat waren.
Maarja daar schrijf je geen roman mee vol.

avatar van Major Major

Major Major

Het is van tweeen 1: of je houdt je een beetje aan het sprookje van Homerus of je maakt een historisch plausibel verslag van een oorlog zoals die wellicht ooit heeft plaatsgehad. Deze Hollywood-quatsch is onverteerbaar. Ik geef nog een sterretje voor de fraaie aankleding en kwaliteit van de spektakelscenes an sich en een sterretje voor Brad Pitt, die ik wel vond overtuigen als man die zichzelf (praktisch) onkwetsbaar weet. Voor de rest zijn alle karakters ongeveer nul-dimensionaal (een prestatie op zich).

Ongelooflijk hoe ver dit afstaat van Das Boot - minimale ruimte - maximaal effect.

avatar van darkjaap

darkjaap

goede film met mooie veldslagen alleen zijn daar net teveel van net als bij braveheart,,, al met al toch nog 3,5 *

avatar van Max en Joep

Max en Joep

god, wat is die Orlando Bloom toch een nietszeggende lege acteur...

hij straalt werkelijk NIETS uit.

avatar van darkjaap

darkjaap

zeer mee eens zie absoluut niet wat meiden in hem zien ook in pirates of the caribean straalt hij echt uit of hij heel wat is.

avatar van deLeeuw

deLeeuw

• 1944 stemmen

Criticism schreef:

Ik weet wel wat het is.. hij acteerd altijd op dezelfde (ietwat verwijfde) manier, en ook altijd in films met dezelfde genre's als: 'LOTR', 'Pirates of the Caribbean', 'Kingdom of Heaven', en in dit geval 'Troy'.

Kortom geen goede acteur naar mijn mening...

avatar van MiranLovertje

MiranLovertje

Max en Joep schreef:

god, wat is die Orlando Bloom toch een nietszeggende lege acteur...

hij straalt werkelijk NIETS uit.

Indd de meest overschatte acteur aller tijden! Erger me soms dood aan die gast.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Als blockbuster werkt de film nog wel, maar de Ilias en andere heldendichten gingen toch ergens anders over. Dat is meteen de grootetse kritiek: kijk ik naar een actiefilm of naar een verhaal over leven, dood en helden. Dat wordt nooit duidelijk. Het is of een slecht drama, of een actiefilm met te veel drama waardoor het tempo terugloopt. Ook de keuze om vanuit beide kampen de oorlog te belichten is een verkeerde. Zo voel je je nooit betrokken bij de personen die maar zeer matig worden uitgediept. Natuurlijk, Peter O'Toole is geweldig als koning. Hij straalt he gewoon uit. Er zit een overredingskracht en zelfverzekrdheid in, en toch ook laat hij zijn onrustigheid goed zien. De beste scène is dan ook het kleine stukje monoloog in Achilles' tent om het lichaam van Hektor terug te vragen
De rest van de cast is slecht(de meeste), miscast (Pitt) of gewoon triest (Bloom en diegene die Helena speelt). De oorlog begon om de roof van Helena, maar je snapt werkelijk niet wat zij zou zijn in Paris. Daarnaast loopt ze redeijk verloren en voor spek en bonen door de film heen. De rol van Hektor is nog enigszins begrijpelijk, maar toch is dit niet de held die het zou moeten zijn. Pitt probeert wel, maar toch staat dar nog steeds Pitt die in de sportschool heeft gezeten, niet de mythische Achilles. Is er verder nog Sean Bean (in LOTR al interessant), hier speelt hij de rol goed. Maar veels te weinig in beeld. Zoals de meesten overigens, wat komt door de keuze beide kampen te tonen.

Neemt echter niet weg dat de film wel vermakelijk is en er goed uit ziet. De sfeer is prima. Ook zijn de actiescènes goed gefilmd en gemonteerd. Het is steeds duidelijk wie bij wie hoort, hoe de poppetjes staan. In veel films ontbreekt het hier aan.

De film is dus duidelijk verkeerd begonnen en onduidelijk wat het nu wil zijn. Had of gekozen voor de Trojanen, of de Grieken. Had een andere cast gehad (op O'Toole na) en had de wrok van Achilles beter getoond. Dan had het een klassieker kunnen zijn als LOTR.

avatar van Jaxxx

Jaxxx

Orlando Bloom verpest veel van de film. Die gozer moeten ze geen rol meer aanbieden!

avatar van hellblazer93

hellblazer93

Demoniac schreef:

Ja, smaken verschillen uiteraard. Mij is de film goed bevallen en dat je het onrealistisch vind snap ik. Dat paste wel in de film vind ik, want het gaat toch ook over mythologie?

avatar van Demoniac

Demoniac

Ja daarom zeg ik ook dat ik het niet belangrijk vind. Het verhaal sprak me gewoon niet erg aan en daarom duurde de film mij ook veel te lang.

avatar van elnouk

elnouk

blonde grieken... ik vind het gewoon irritant dat er zulke bekende mensen in spelen eigenlijk. Ik denk continu daar loopt brad pitt.. en in een historisch verhaal werkt dat niet... en ze zijn blond, blauwe ogen :S... Vind het allemaal beetje saai en langdradig, terwijl dit normaal mijn type films zijn.

Er zijn Grieken met blond haar en blauwe ogen hoor. Niet veel maar ze zijn er.