Genre: Misdaad / Drama
Met onder meer: Billy Bob Thornton, Frances McDormand en James Gandolfini
Gesproken taal: Engels, Frans en Italiaans
Releasedatum: 28 februari 2002
Plot The Man Who Wasn't There
"The last thing on his mind is murder."
Wanneer Creighton Tolliver bij kapper Ed Crane langs komt om geknipt te worden, vertelt hij Ed over een zakendeal. Hij wil de markt van de toekomst opgaan: die van stomerijen. Hij komt echter 10.000 dollar te kort om de deal rond te maken. Geïnteresseerd zegt Ed dat hij het geld binnen een week zal hebben. Hij heeft een plan om aan het geld te komen: hij besluit "Big Dave" te chanteren met zijn overspel. Aanvankelijk lijkt het plan te lukken, totdat Big Dave doorkrijgt wie hem chanteert...
Ed Crane
Freddy Riedenschneider
Officer Persky
EmDee
Beetje muggenzifterij.
Als ik je de versies origineel zwart/wit of weggedraaid kleur laat zien, kun jij me waarschijnlijk niet eens vertellen welke welke is.
LauraPalmer
Ik vind het eerder muggezifterij als iemand gaat zeuren over een antwoord op een vraag. Ik zeg gewoon wat ik ervan denk, ok. En ik denk dat ik het wel kan zien trouwens want de kleurverschillen waren pretty obvious. En ik vind gewoon niet hetzelfde als je de kleuren wegdraait of dat je de orginele versie kijkt!! grr
Jordy
heeft iemand de kleurenversie nou al gezien? Ik las dat hij toch niet echt "normaal" kleur is, dat ze er een beetje een apart kleurtje aan gegeven hebben.. kan me er alleen niet echt iets bij voorstellen
Sjoerd
Misschien zoals bij Saving Private Ryan
(en ook BoB) of Payback. Daar had je hele 'vale' kleuren.
petey
- 1901 berichten
Hij heeft de beetje de kleur van oude foto´s, dat beetje vervaagde. Sommige dingen hebben meer kleur dan andere dingen.
Ik heb eigenlijk geen idee wat het nut van het inkleuren is.
BoordAppel
Omdat anders die stomme kutamerikanen m nie willen zien. Die kunnen niet tegen zwart/wit en ondertitels lijkt wel.
Jordy
uhm het was juist in Europa dat de film in kleur werd uitgebracht, niet Amerika
tovenaar
Weet iemand wanneer dit op koopDVD uit komt?
FisherKing
Ongelooflijk goede film weer van de Coen-Brothers. Ze zitten hier weer hoger dan het Barton Fink niveau. De rol van BB is meer dan perfect.
dttom
Gister nog is gekeken en na 10 min heb ik mijn tv maar op zwart/wit gezet, vond dat de sfeer van de film door het gebruik van kleur helemaal niet terug kwam zoals bij de zwart/wit versie.
Mza
- 1924 stemmen
Het zag er allemaal mooi uit maar het miste een beetje wat de andere films van de Coen bros zo goed maakt. Het was namelijk een vrij standaard verhaal met een stuk minder humor.
FisherKing
tovenaar
Waarom zouden de Coen's alleen maar puur humoristische films moeten maken?
Mza
- 1924 stemmen
Waarom zouden de Coen's alleen maar puur humoristische films moeten maken?
Hoeft ook niet, maar ik het vond het verhaal niet zo bijzonder. Met een extra dosis humor had ik het specialer gevonden. Bij Barton Fink bijvoorbeeld vond ik het verhaal bijvoorbeeld een stuk beter en complexer. Maar wie weet wordt ie wel beter als ik hem nog een keer kijk, het blijft een Coen bros film natuurlijk.
tovenaar
Daar kan ik wel in komen, alhoewel het gegeven van Coen films vaak niet speciaal is. Vaak wordt dat inderdaad met humor zeer speciaal gemaakt (zie de Big Lebowski), maar soms ook met andere factoren (zie Blood Simple... en is dat niet de hoogste Coen in de top 100?
Inderdaad
Hoe kan het toch dat ze dat steeds voor mekaar blijven krijgen he
Jordy
Denk dat je de eerste keer ook veel van de humor mist, had ik wel iig
tovenaar
Daar heb je zeker gelijk in, maar dat komt ook mede doordat er of zó ontzettend veel humor in zit dat je gewoon wel wat moet missen of dat de humor een beetje verstopt zit (zie Man who wasn't there), waardoor je een paar kijkbeurten nodig hebt om het er allemaal uit te halen.
T.O.
Kheb deze in nog in Berlijn gezien met Duitse ondertitels
Erg goede film.
GerwinF
Vanavond op DVD gekeken. Wat een sfeer heeft deze film zeg! Ik kan ook niet begrijpen dat mensen dit in kleur willen zien. Ik had wel net zoals Mza zie iets meer humor gezien, dan was hij perfect geweest. Voorlopig 4 sterren. (ik zal hem nogmaals bekijken mischien verandert mn stem dan nog wel).
Jordy
nee je bedoelt dat je de overdadig aanwezige humor iets minder subtiel had willen zien
GerwinF
Hihi, maar ik kon niet zoveel humor ontdekken. Mischien komt dat de 2e/3e/4e etc etc keer wel.
frenzy
waarom zijn er toch mensen die deze film in kleur willen zien. Dat hoort gewoon niet en past ook niet bij deze film alleen gewoon alleen de zwart-wit versie is goed.
Redlop
We zijn het helemaal eens. Als het maar geen Spaanse film is.
De clou waar de film nou over zou kunnen gaan, is volgens mij het moment dat Ed Crane opmerkt dat het haar gewoon verder blijft groeien. Zoals in de Griekse mythologie Sysiphus ziet dat de steen steeds weer naar beneden rolt.
Zeus (Big Bob?)wordt verraden door Sysiphus (Ed Crane) omdat deze een nimf (Doris Crane)ontvoerd heeft. (de ontvoering van de aliens met een UFO kan daar op terugslaan) Sysiphus wordt naar de onderwereld verbannen (vandaar de titel?) waar hij een steen tegen een berg op moet duwen (vandaar Crane?)die steeds terugvalt.
Het nutteloze ervan heeft een parallel met het knippen van haar. Dat komt steeds terug merkt Crane wanhopig op. Dat is ook het enige moment in de film waarop hij emotioneel wordt. Ofwel de nutteloosheid van alles en de onmacht om de gebeurtenissen in het leven te beinvloeden. Getuige ook de berustende uitdrukking van Crane.
En dat allemaal in een fantastisch mooi vormgegeven jaren '40 stijl.
jacom
een goede film, maar niet echt speciaal.
Billy Bob is schitterend.
*** 1/2
Jordy
yep, voor 1,50 per keer mag je extra stemmen (bankrekeningnummer is bij de redactie op te vragen)

Geboortedag James Gandolfini (1961): Hier zijn tien best beoordeelde films

'The Lighthouse' veelgeprezen: de beste moderne zwart-wit-films

Amores Perros
Misdaad / Drama, 2000