• 9.373.987 stemmen

Geregisseerd door: Alan Parker

Met onder meer: Gene Hackman, Willem Dafoe en Frances McDormand

Releasedatum: 16 maart 1989

Plot Mississippi Burning

"1964. When America was at war with itself."

Mississippi 1964. Drie mensenrechtenactivisten worden op gruwelijke wijze vermoord. Reden genoeg voor onderzoek. Twee FBI agenten, de jonge Ward (William Dafoe) en de wat oudere, doorgewinterde Anderson (Gene Hackman), merken al snel dat ze niet welkom zijn in het stadje. Hoe meer bewijzen er naar boven komen, hoe meer huizen als waarschuwing in brand worden gestoken.

avatar van neo

neo

Echt een indrukwekkende film.

Je ziet heel goed wat de invloed van die clan is op de hele stad. Hackman en Dafoe zijn erg goed. De rechtbankscenes zijn ook prima.

avatar van NERD

NERD

Zeker indrukwekkend.....kon hem nooit vinden op deze site, omdat ik hem verkeerd schreef. heeheheheheheeh :S

avatar van moviefreak#1

moviefreak#1

Hele goeie rol van Hackman, helaas overklast hij Dafoe iets te veel waardoor het karakter van Dafoe mijns inziens iets te slap wordt.

avatar van jassonn

jassonn

Prachtig drama. Goed gespeeld door Hackman en Dafoe.4,5*

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Hehe, leuk om Dafoe in een normale rol te zien en niet in die van halvezool, maniak of idioot

avatar van Raspoetin

Raspoetin

De Civil Rights Movement vond deze historische film een aanfluiting en is er zelfs een site waar geopperd wordt dat regisseur Allan Parker voor deze film zal branden in de hel, zonder dat hij zelf weet waarom. Zie: http://www.cinepad.com/reviews...

Zo zou Allan Parker feiten hebben verwisseld, van een gebeurtenis die overigens echt heeft plaatsgevonden. Hij heeft het standpunt van de Civil Rights Movement onrecht toegedaan. En hij zorgde voor een de film met een soort zwart/wit scenario waar de helden puur goed zijn en de KKK puur slecht, wat als al te makkelijk scoren wordt opgevat bij het filmpubliek.

avatar van De GeuS

De GeuS

Captain Pervert schreef:

Platoon....

avatar van SmuttWars

SmuttWars

Van kleins af aan één van mijn lievelings films. 3.5* voorlopig!

avatar van gemaster

gemaster

Aardige film die ik ooit eens voor geschiedenis heb gekeken. Goede rol van Hackman, maar voor de rest een beetje standaard. 3,5 ster.

avatar van mikey

Deze film is inderdaad nogal zwart/wit. 2.5

LOL

avatar van Nickl0vertJ

Nickl0vertJ

Ik vond dit echt een hele indrukwekende film.. :O

Maar wel echt echt de moeite waard om te kijken!!

avatar van De Knip

De Knip

Je gaat toch een beetje vergelijking trekken met A Time To Kill. Ook net als deze film erg indrukwekkend.

Een heerlijke Gene Hackman en Defoe als Matt Damon..... :

****1/2

Alsnog vonnis over KKK-moord in '64

PHILADELPHIA Een jury in Mississippi heeft een 80-jarige man die lid was van de Ku Klux Klan schuldig bevonden aan doodslag. De oud-dominee, Edgar Killen, is volgens de jury verantwoordelijk voor de lynchpartij door Klan-leden op drie burgerrechtenactivisten in 1964. De jury bestond uit 9 blanken en 3 zwarten.

De slachtoffers zetten zich in voor de rechten van zwarten in het Amerikaanse zuiden. Killen werd destijds al gezien als aanstichter van de moord, maar de jury kon het toen niet eens worden.

De Klan-leden die de moord uitvoerden, kregen toen lage straffen. Er kwam een film over de zaak, Mississippi Burning.

bron: NOS teletekst

avatar van Fredo Corleone

Fredo Corleone

Echt een indrukwekkende film. Ik heb hem 6 uur geleden gezien, en ik zit er nog steeds aan te denken. Hackman is echt geniaal en Dafoe mag er ook wel zijn.

avatar van speedy23

speedy23

KKK-lid Killen vrij op borgtocht.

avatar van Engine-339

Engine-339

Echt weer voor Amerika om zo'n gek vrij te laten nadat ie wat poen heeft overgemaakt...

avatar van Engine-339

Engine-339

"Killen" Toepasselijke naam trouwens, wat een rotkop heeft die vent hee

avatar van boerenpummel

boerenpummel

Mississippi Burning geeft een goed beeld van de rassensegmentatie. Desondanks vond ik de film wel wat teveel onderscheid maken tussen puur goed en puur slecht. Zo worden de zwarten wel erg neergezet als slachtoffers die alles maar pikken en alle blanken in het dorp (op Frances na) zijn allemaal KKK-aanhangers. Ik weet niet in hoeverre dit een realistisch beeld van de werkelijkheid is, maar op mij kwam het allemaal iets te zwart-wit over. Verder was het wel een prima film met goed actweerwerk en zo nu en dan schokkende beelden.

avatar van Ronnuz

Ronnuz

Toevallig zijn wij deze film nu op school aan 't bekijken, ook bij geschiedenis. We bekijken hem jammer genoeg in 3 delen maar het eerste deel was in ieder geval indrukwekkend.

Ik ga hem dus nog geen punt geven.

avatar van Film Pegasus

Zeer goeie film die volgens mij in '88 shockerend moet gewerkt hebben. Een klassieker in z'n genre en één van de beste racisme-films die er gemaakt is.

avatar van Tieske

Tieske

Je moet American History X eens kijken, een bijzonder goede racisme-film. Deze film is overigens best goed, ik geef hem 3,5 ster.

avatar van Knisper

Knisper

Zo'n hoge waardering?!?! De rassenhaat is dan wel goed in beeld gebracht, maar het acteerwerk en de personages van vooral Dafoe laat toch wel wat te wensen over.

avatar van Mister DiablO

Mister DiablO

mooie en vooral indrukwekkende film. een van de best gemaakte KKK films

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Sterke film, met heel veel spanning.

Hackman en Dafoe zijn in de film twee heel verschillende personages en botsen dan ook regelmatig. Toch zijn ze een team. Hoe zij met elkaar omgaan is een boeiend schouwspel. De film is schokkend, de lokale politie wordt misschien wat erg zwart neergezet, maar deze film berust zich neem ik aan (?) op waargebeurde feiten, dus okay.

De film bevat vele schokkende en overtuigende scenes, waarbij de achtervolgingsscene in het begin meteen al een erg spannende en sterke scene is

Minder vind ik het einde waarin het lijkt alsof de regisseur tijd te kort kwam. In korte tijd worden opeens alle daders gepakt. Het is wel duidelijk wat er gebeurt, maar na de lange 'aanloopperiode' gebeurt het allemaal wat snel, ik had liever gezien dat hier nog wat dieper op ingegaan was.

Bijzonder indrukwekkende film. Ik heb me tijden schuldig gevoeld dat ik een blanke ben. Een film die zoveel emotie teweeg brengt is zeker een goede.

avatar van moviegirl2

moviegirl2

Ik moet niet zeggen dat ik genoten heb van deze film, maar hij was wel goed en de acteerprestaties ook!! Het was niets anders dan de keiharde waarheid en realiteit weergeven van wat er in het echt gebeurde en nog steeds gebeurt!!! schokkend is dat trouwens dat het nog steeds gebeurt.

avatar van Silvio Dante

Silvio Dante

Wat bedoel je met nog steeds gebeuren? Ik denk niet dat er in de USA nog steeds kleurlingen gelyncht worden hoor.

Hele sterke, schockerende film trouwens deze, met een rol dat Gene Hackman gewoon op het lijf is geschreven.

Hoog sensatie gehalte ook voor een waargebeurd verhaal te zijn. 3.5* (net geen 4)

Best wel grappig ook btw om tussen de mensen van het FBI Jigsaw uit Saw te zien lopen, maar dan 20 jaar jonger.

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Ik vind deze film toch zeker wel een must voor elke brede filmliefhebber

Silvio Dante schreef:

Was 1 van de eerste rollen voor Tobin Bell