• 9.463.646 stemmen

Met onder meer: Matt Damon, Tom Holland en Anne Hathaway

Releasedatum: 16 juli 2026

Plot The Odyssey

"Defy the gods."

Odysseus, de koning van het eiland Ithaka, onderneemt na de val van Troje een gevaarlijke en jarenlange reis naar huis. Tijdens de zware opgave komen hij en zijn bemanning oog in oog te staan met allerlei wezens, waaronder de sirenen, de cycloop Polyphemos en Circe, de dochter van de zonnegod. Ondertussen weert Odysseus' vrouw Penelope vrijers af in Ithaka en gaat zijn zoon Telemachus op zoek naar zijn vader.

avatar van Brix

Brix

• 19789 berichten

Roger Thornhill schreef:

Ik ben zelf opgegroeid met de televisieserie uit 1968, en de filmfoto's uit het boek van die serie koester ik nog altijd, maar omdat ik die serie nooit heb teruggezien is dat misschien niet meer dan jeugdsentiment.

Ik heb het de voorbije dagen eens gecheckt.

Dat wil zeggen dat ik de gerestaureerde DVD box nog eens uit de kast heb gehaald, ter vergelijking met de Nolan versie.

En, weer enorm genoten van wat voor mij nog steeds de ultieme versie van het verhaal is.

De oude versie wint het op alle punten met grote voorsprong.

In vergelijking met Bekim Fehmiu als Odysseus is Matt Damon een dooie pier in die rol. (Matte acteur had ook gekund )

(overigens ook vergeleken met andere eerdere acteurs in de rol is Damon de zwakste)

Ook geen van de actrices in de nieuwe film kan tippen aan de voorgangsters.

Het gedeelte met de cycloop is in de versie uit 1968 gigantisch ( )veel beter, en huiveringwekkend,

En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Mijn Odyssee favorieten lijstje ziet er nu zo uit:

! De Italiaans/Franse TV serie uit 1968

2 The Odyssey (1997) TV mini-serie (m.i.zwaar onderschat)

3 Ulysses (1954) met Kirk Douglas

4 The Return (2024)

5 The Odyssey (2026)

6 Odysseus (2013) Franse TV serie.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Mooi uitgebreid lijstje, Brix; ik heb 1, 3 en 5 gezien, en 2 geloof ik ook maar ik kan niet goed tegen Armand Assante. Ik zag dat op YouTube de tv-serie in 4 afleveringen van elk 90 minuten staat, Frans gesproken met Engelse ondertiteling, en ik heb er een paar stukjes van bekeken, maar (en ik hoop dat je me dit niet kwalijk neemt) zoals wel meer series van vroeger (Catweazle!) geloof ik dat ik het maar bij de goede herinneringen moet houden. (Uitzondering op die laatste regel zijn de avonturen van Lord Brett Sinclair en Danny Wilde – jij weet ongetwijfeld wie ik bedoel.)

avatar van omniesbonsai

omniesbonsai