Genre: Actie / Fantasy
Beleef deze film nu bij Pathé! TIPOn Demand:
Te zien in 145 bioscopen
Plot The Odyssey
"Defy the gods."
Odysseus, de koning van het eiland Ithaka, onderneemt na de val van Troje een gevaarlijke en jarenlange reis naar huis. Tijdens de zware opgave komen hij en zijn bemanning oog in oog te staan met allerlei wezens, waaronder de sirenen, de cycloop Polyphemos en Circe, de dochter van de zonnegod. Ondertussen weert Odysseus' vrouw Penelope vrijers af in Ithaka en gaat zijn zoon Telemachus op zoek naar zijn vader.
Odysseus
Agamemnon
Menelaus
Eumaeus
Fortune
Op piekmomenten (zoals de brul van de Cycloop, stormen op zee en zware gevechten) kan het geluid in de zaal oplopen tot ruim 95 tot 105 decibel (dB). Het geluidoffensief eist alle aandacht op waardoor ik in het begin moeite heb met het volgen van de dialogen en de verhaallijn.
Staat het geluid gewoon niet te hard in de bioscoop? De laatste keer dat ik naar de bios ging was Warfare en het geluid van de geweren was zo hard dat het gewoon ongemakkelijk werd.
atropine
Zou kunnen. Kan ook liggen aan de produktie. Ik vond het geluidsniveau bij vlagen erg onaangenaam.
JTV-kijker
- 2023 stemmen
En van etniciteit te veranderen zoals bv. Helena, Clytaemnestra en Anchalius voegen niets toe en hebben naar mijn gevoel zelfs de verdeeldheid die er al is alleen nog maar meer versterkt, maar goed.
Pssst,,, ik zal je wat verklappen... letterlijk elk personage is van etniciteit veranderd, er speelt namelijk geen enkele etnische Griek mee in de film.
Ook grappig dat je de Australische actrice of de Colombiaanse niet benoemd, die zijn blijkbaar wit genoeg.
Ik had daarom ook 'bv.' erbij gezet, maar ik had had het beter moeten vermelden dat ik de voorbeelden opnoem die me het meest waren opgevallen, want het klopt wat je zegt. Er speelde geen Griekse acteur of actrice in mee. Wat ik ermee wil duiden is dat de casting controverse oproept die in mijn ogen niet nodig is. Diversity hires zijn denk ik in het leven geroepen om iedereen kansen te geven; gelijkheid te creëren, maar naar mijn gevoel werkt het averechts. Ik benoem het juist, omdat ik het spijtig vind dat dit commotie veroorzaakt en onnodig twee kampen creëert i.p.v. dat iedereen gewoon neutraal of blij zou zijn dat Nolan zo'n avontuurlijke film heeft gemaakt. Dat is niet alleen bij deze film zo. Deze controverse bestaat intussen al een tijdje. Ik benoemde in mijn reactie ook dat het me niet erg heeft gestoord, maar het is wel heel opvallend. Je kan er toch moeilijk langs kijken dat sommige rollen aanvoelen als verplicht i.p.v. dat het effectief een bijdrage heeft.
De reden dat ik de film niet goed vind heb ik denk ik ook redelijk uitgebreid belicht en heeft heel weinig met dit gedeelte te maken. Spijtig dat ik je enkel dit gedeelte uit mijn tekst haalt.
Thiver
Overigens. Ik moet de film nog een keer kijken, maar volgens mij was Sinon gewoon iemand die, zonder dat hij dit wist, de schijn moest ophouden dat het paard een cadeau was voor de stad Troje. Het was nooit de bedoeling dat hij ging vechten. Ook moet hij in de film heel jong zijn, en tijd om aan de gewichten te hangen was er niet
Misschien dat het in de film niet goed zichtbaar is door de outfits, maar vertolker Elliot Page in werkelijk absurd gespierd, hoor.
MisterPink
Als de moderatie zich van ad hominems gaat bedienen is het einde wel zoek.
atropine
Dat vind ik dan wel weer grappig van Nolan. Hij cast een transgender voor deze rol die op het slagveld nog geen deuk in een pakje boter kan slaan. En dus maar wordt geslachtofferd.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 12017 berichten
Als de moderatie zich van ad hominems gaat bedienen is het einde wel zoek.
Nou ja, ik geef aan waarom het onzin is - namelijk dat heel veel flauwekul hier gewoon mag blijven staan - en als dan nog steeds in het eigen gelijk gewenteld blijft worden: succes verder.
Saving Pvt. Pyle
Mijn post mocht weer niet blijven staan. Waarom ben je een transfoob als je een vrouw een vrouw noemt, een man een man en een transgender een transgender? Waarom is dat flauwekul?
SergioMalick
- 1966 stemmen
Heb de discussie stilletjes gevolgd, maar heb zelden zo'n heisa meegemaakt rondom casting keuzes. Qua keuzes wie welke personage mag spelen is een discussie wel interessant en inhoudelijk (zoals bovenstaande), maar heb ook al wat beschuldigen langs zien komen dat Christopher Nolan bewust voor een transgender kiest om minderheden meer aan bod te laten komen. Als je bedenkt dat Page al de hoofdrol had in Inception en Christopher Nolan gewoon graag met dezelfde acteurs werkt, slaat die beschuldiging natuurlijk nergens op.
Verder kiest Nolan wel vaker voor een naam uit de pop-wereld (Travis Scott), zoals Harry Styles in Dunkirk. Hier kun je je misschien afvragen of Nolan dit doet omdat deze namen mooi op de poster staat en ruime bekendheid hebben bij het grote publiek. Of het goede keuzes zijn laat ik aan jullie, maar die "politieke agenda" is hier niet aan de orde. Door ook steeds te wijzen op een politieke agenda vanuit Christopher Nolan etc, worden de discussies hier automatisch politiek geladen en frustrerend voor de moderators. Eerlijk gezegd vind ik het ook niet relevant wat jullie politieke voorkeur is, maar lees ik wel dolgraag recensies van iedereen. Wanneer je een politiek thema in de film kan koppelen aan een eigen visie is dat super interessant, maar die ben ik hier slechts zelden tegengekomen jammer genoeg
Ten slotte ben ik gewoon erg blij dat iemand als Christopher Nolan nog gigantische budgetten krijgt voor zijn films als één van de weinigen buiten de grote franchises (Marvel, James Bond, Harry Potter etc). En om deze budgetten te blijven krijgen zal de film bij een zo groot mogelijk publiek onder de aandacht moeten komen. Of de keuze goed is geen idee, maar door zo'n naam als Travis Scott trek je misschien toch nog iets meer kijkers naar de zalen.
Overigens worden sommige onderwerpen hier altijd wat spannender dan nodig. Voetbal is ook niet voor niets al een tijdje verwijderd uit het sporttopic.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 12017 berichten
Ik heb noch jouw bericht gezien, noch heb ik het bericht verwijderd, dus laat ik me hier niet over uit. Als je vragen hebt hierover wend je je in een DM naar de desbetreffende moderator.
catdog
- 2065 stemmen
Plus Nolan werkte al met Scott samen voor de soundtrack van Tenet. Als er dan een rolletje gezocht wordt voor de bard dan is zo'n casting van Scott, die al erg filmisch is met zijn eigen video's, helemaal niet vergezocht.
Jahoor een rappende zwarte in het Griekenland van toen was dat heel normaal.
Ik heb niemand zien rappen in de film. Het personage dat gespeeld werd door Scott sprak gewoon woorden uit, maar rapte nergens.
Dat gezegd hebbende denk ik niet dat wij in onze tijd ook maar iets zinnigs kunnen zeggen over de belevingswereld van de Grieken 3000 jaar geleden, dus dat al dat huilgeklaag over de casting ook totaal onzinnig is.
Jahoor een rappende zwarte in het Griekenland van toen was dat heel normaal.
Er doet geen enkele grieks acteur mee, dus wat loop je nu te huilenbakken?
Je doet je naam wel eer aan zo…
Het was wel rappen en er waren geen zwarten in Griekenland.
De Grieken van vandaag hebben er wel iets over te zeggen. Zoals de Egyptenaren ook iets te zeggen hadden over de zwarte Cleopatra.
Er doet geen enkekrke grieks acteur mee, dus wat loop je nu te huilenbakken?
Je doet je naam wel eer aan zo…
Geen enkekrke? Gaat het een beetje? Rustig, he. Jij doet je Spaanse naam eer aan.
Het is een Grieks epos. Een Mel Gibson (Apocalypto) of een Robert Eggers zou meer respect hebben gehad.
Het was wel rappen en er waren geen zwarten in Griekenland.
Je bedoelt Mel Gibson, die Schotse acteur?
En Bill Skarsgård was ook niet erg Roemeens
Het was wel rappen en er waren geen zwarten in Griekenland.
De Grieken van vandaag hebben net zo weinig over de verfilming van de Odyssee te zeggen als dat de Chilenen van vandaag erover te zeggen hebben.
Het is allang hun cultuur niet meer. Het was een cultuur die millenia geleden bestond, toevallig in het land waar ze vandaag leven.
Welke Griek heeft er dan echt nog geloof in dat pantheon en welke Griek heeft nog herdenken aan zijn voorvader Odysseus?
Het is een algemeen verhaal geworden, net zoals dat de Egyptenaren van nu ook geen binding meer hebben met de oude Egyptische cultuur, en de Drenten van nu geen binding meer hebben met de trechterbekercultuur.
Saving Pvt. Pyle
In ieder geval geen rappende zwarte William Wallace. Of een zwarte Anna Boleyn. Nog zoiets krankzinnigs.
Mel Gibson. De man van The Passion of the Christ. Ook in de oorspronkelijke taal. Teveel voor boring Nolan.
Wat een stierenpoep. Black Cleopatra Sparks Wave of Anger in Egypt - Daraj
Wat een stierenpoep. Black Cleopatra Sparks Wave of Anger in Egypt - Daraj
Iedereen kan ergens boos om worden. Jij ook, dat blijkt wel.
Of om het je anders te zeggen:
De Griekse mythen, sagen en legenden worden al eeuwenlang vertaald, in andere versies verteld, in moderne jasjes gegoten, in ludieke varianten verpakt en compleet uiteengewrongen.
Maar nu er een wereldwijd succesvolle film over dreigt te ontstaan, doen er een paar conservatieve Grieken opeens moeilijk omdat 'hun cultuur' niet gerespecteerd zou worden.
Lachwekkend.
]
Best grappig, want het is juist een stokpaardje van de woke beweging dat rollen gespeeld moeten worden acteurs uit diezelfde groep.
Maar de essentie van acteren is juist dat je een ander personage vormgeeft. Dus rappers kunnen grieken spelen en vrouwen mannenrollen. Dat is de kunst.
Saving Pvt. Pyle
Dat zeg ik. Egyptenaren van nu hebben wel die binding met hun geschiedenis. Dus je praat onzin en nu negeer je dat punt.
Best grappig, want het is juist een stokpasrdje van de woke beweging dat rollen gespeeld moeten worden acteurs uit diezelfde groep.
Neehoor.
Ik vind dat zwarte historische figuren door zwarte mensen gespeeld moeten worden en blanke mensen door blanke mensen.
Woke vind dat oa Boleyn, Cleopatra en in allerlei Britse kostuumdrama's uit de 19e eeuw en vroeger gespeeld moeten worden door een diverse cast.
Dat is geen kunst. Dat is woke.
Graaf Machine
Er zullen vast een paar zeurpieten zijn die dat beweren. De rest heeft binding met de Islam. En dat is een compleet andere cultuur. Culturen verdwijnen wel eens natuurlijk. Op welke wijze wordt er nog aan de oude egyptische cultuur gedaan, met die zonnegod ra enzo, en dat balsemen van dode koningen en alles en nog wat? Het is geschiedenis. Voor ons, en ook voor hen.
Hmhm, interessant.
"The series caused a massive uproar in Egypt. The backlash was so widespread that it sparked international news headlines."
Ja, niet vreemd dat culturen verdwijnen met islam en woke.
Het is geschiedenis die je zo eerlijk mogelijk moet vertellen.
Neehoor.
Dat is geen kunst. Dat is woke.
Je bent zelf hartsikke woke met die beklemmende houding. Doe mij maar Robert Downey Jr. als donkere soldaat en Marleen Dietrich als silverback gorilla. Lang leve de vrije expressie!
Je bent emotioneel.
De rol van Downey was in een comedy. Niet over een historisch figuur zoals Boleyn of in een bepaalde periode in de historie waar sommige mensen, muziek en taal nog niet van toepassing waren. Verschilletje. Is moeilijk voor je, ik weet het.
davidov
Jahoor een rappende zwarte in het Griekenland van toen was dat heel normaal.
Rap is gewoon een vorm van dichten, en dichten bestond al voor de uitvinding van het schrift.
Dat er niet voor een 5.000 jaar oude dichtvorm is gekozen lijkt me niet zo raar, net zoals dat het niet zo raar is dat ze moderne taal spreken gezien de film is gemaakt voor de kijkers van nu, en niet voor kijkers van duizenden jaren geleden of een klein select clubje van taalkundigen die dat wel hadden kunnen waarderen.
Klinkt in mijn oren meer als het zoeken naar een argument om maar af te kunnen geven op iemand die zwart is, want als ik bovenstaande zin had geschreven (als in: m'n klacht zou echt gaan over het rappen) dan had ik dat woordje zwart weggelaten immers dat voegt niks toe..... tenzij....het juist daarom gaat.
==========================================
Iets totaal anders; ik las/zag hier en daar in een review dat het realisme in de film indrukwekkend is, onder andere door de belichting en het weglaten van "prachtige shots van het landschap die rechtstreeks uit de computer komen". Zo zou er echt alleen licht zijn als er ook een geloofwaardige lichtbron aanwezig is. Nacht op zee is dus dan ook pikkedonker op wat zwak licht van vuur op de boot bijv. Het valt me op dat ik daarover hier op MM nog niet veel gelezen heb? Vroeg me af of andere filmliefhebbers hier dat ook opgevallen was.
Voor mij zijn dat gek genoeg dingen die me meer interesseren dan het verhaal van "The Odyssey" wat me echt een worst kan wezen (interpretatie nummer zoveel)
==========================================
Mij is het licht op zee niet echt opgevallen, maar dat komt misschien ook omdat ik al in geen dertig jaar meer een echte donkere sterrennacht heb gezien. Het licht in enkele andere scenes was wel mooi, maar ook daar viel mij niet de natuurlijkheid ervan op. Wel dat ik het mooi vond. Maar het was ook niet waar mijn aandacht naar uitging. Volgende kijkbeurt misschien wel, maar de eerste kijkbeurt is altijd voor de overdondering, niet voor de analyse.
Richardus
This study explores the absence of colour prejudice in Greece and explains that, ultimately, classifications of ‘Black’ and ‘White’ are modern inventions. This does not mean that the Greeks lacked prejudices towards others – they did. The point, however, is that these prejudices were not based on ‘Black’ and ‘White’.
Just a moment... - lucas.leeds.ac.uk
Boekje: Blacks in Antiquity — Harvard University Press - hup.harvard.edu
Saving Pvt. Pyle
Wat een onzin. Zoiets als : Een auto is een voertuig met wielen eronder. Net als een hooiwagen met paard.
Ah, daar hebben we er weer eentje die me een racist noemt. Als MLK wordt gespeeld door een blanke zou ik hetzelfde zeggen, dus praat geen onzin. Iemand zou een racist zijn als hij of zij helemaal geen zwarte acteurs zou willen zien.

Christopher Nolans 'The Odyssey' bejubeld op MovieMeter: 'Beste werk sinds Interstellar'

Christopher Nolan met al zijn ervaring nog steeds zenuwachtig voor filmreleases

Indrukwekkende docu 'Grizzly Man' is nu gratis te zien op PlexTV

De vijf best beoordeelde Tom Holland-films volgens MovieMeter
greek mythologytrojan war schipgreekhistorical fictionoude wereldperiode stukbased on song, poem or rhymegreek history voyagepeplumancienttrojan horseepic poemmediterranean seabronze agemythicalodysseysword and sandalepic fantasy