Genre: Actie / Fantasy
Beleef deze film nu bij Pathé! TIPOn Demand:
Te zien in 145 bioscopen
Plot The Odyssey
"Defy the gods."
Odysseus, de koning van het eiland Ithaka, onderneemt na de val van Troje een gevaarlijke en jarenlange reis naar huis. Tijdens de zware opgave komen hij en zijn bemanning oog in oog te staan met allerlei wezens, waaronder de sirenen, de cycloop Polyphemos en Circe, de dochter van de zonnegod. Ondertussen weert Odysseus' vrouw Penelope vrijers af in Ithaka en gaat zijn zoon Telemachus op zoek naar zijn vader.
Odysseus
Agamemnon
Menelaus
Eumaeus
SammyK
Ik begrjip toch echt niet waarom de huidskleur en gender van fictieve personages uit een Hollywood film over een Griekse mythe van duizenden jaren geleden zoveel teweeg brengt bij mensen.
Als dit u grootste zorg is, dan heeft u echt wel een heel goed leven hoor.
Ikzelf weet nog niet of ik de film in de cinema ga kijken omdat ik vind dat Nolan zijn beste tijd achter zich ligt en ik denk dat Matt Damon ook niet de juiste acteur is om een Griekse koning te spelen. Maar goed, dan kan ik enkel maar positief verrast worden.
SaNDuTjE
Teleurstellende en vooral een zielloze film.
Zonder enige voorkennis gaan zien maar op voorhand vooral verrast dat Matt Damon de hoofdrol zou spelen in Nolan's nieuwste spektakel. Zou zeker niet m'n eerste keuze zijn maar oke, soms moet je je laten verrassen en iets het voordeel van de twijfel geven.
Ondanks dat ik me voor het grootste deel van de 172 minuten niet heb verveeld, raakte de film me simpelweg nergens. Ik registreerde maar het kwam niet binnen, zelfs bij bombastische scenes zoals de bestorming van Troje, bij de Sirens of het einde op Ithaka.
Nolan weet als geen ander met minimaal gebruik van CGI grootse scenes neer te zetten begeleid door een soms oorverdovende soundtrack/effecten (was blij dat ik oordopjes in had). De afwisseling van prachtige desolate locaties en snelle actie was goed in balans waardoor nergens echt traag werd, op enkele net iets te lange dialogen na dan.
Maar zoals anderen ook al opmerkten, aan alles voelt dit als een truc/formule van Nolan met dit keer als thema 'Griekse mythologie'. Terugkerende acteurs/actrices die niet specifiek voor de rol zijn gecast maar vooral mooi op een affiche staan, te veel willen vertellen in te weinig tijd en alles aan de kijker uit willen leggen wat het verhaal niet ten goede komt.
Vooral de keuze voor Matt Damon als Odysseus is m.i. typerend voor de hele film, het is oke maar door andere keuzes had het zo veel beter kunnen zijn.
Hoezeer ik ook positief wil zijn en mezelf probeer te overtuigen dat het wel een memorabele film is, want dat is toch waar je voorafgaand op hoopt, is dat onmogelijk als je er niet door geraakt wordt.
Enkel voor het vermaak daarom 3*
SparkyStation
Oh Dear!!! weer een Christopher Nolan film...
CN kan zich in het rijtje scharen van Roland Emmerich en James Cameron...
Niet in de zin dat ze fantastische films maken, maar in de zin dat ze kunnen doen wat ze willen.
Dat komt het vertellen van een interessant verhaal niet ten goede..
Lavrot
Zo te lezen zijn oordopjes geen overbodige luxe om als toeschouwer dit geweldsspektakel te doorstaan. Dan wacht ik wel tot ik zelf het geluidsvolume kan regelen en eindig ik met de opmerking dat Matt Damon misschien niet eens zo'n krankzinnige keuze is om de rol van Odysseus te vertolken, want met enige dichterlijke vrijheid is de reeks van Jason Bourne in wezen toch ook een ellenlange terug- en zoektocht naar zijn thuis?
Is het begrip anachronisme op dit forum al ter sprake gekomen?
sportfan27
Als dit u grootste zorg is, dan heeft u echt wel een heel goed leven hoor.
Russel Crowe deed het toch ook prima als Romeinse generaal in Gladiator? Waarom zou Matt Damon dan geen Griekse koning kunnen spelen?
Wat betreft huidskleur en gender: hier bestaan ook twijfels over bepaalde keuzes ten aanzien van de invulling van een aantal rollen maar dat weerhoudt mij niet om de film te gaan zien. Simpelweg omdat ik lang uitgekeken heb naar deze film en ik de films van Nolan graag zie. In mijn oordeel zal ik bovenstaande dan ook compleet buiten beschouwing laten.
Kloppen doet het niet maar de film erdoor laten verpesten? Nee...
IH88
Er zit een monster in de film met één oog. Er zit een heks in die soldaten in varkens kan veranderen. Sirenen met het lichaam van een vogel en het hoofd van een vrouw die soldaten de dood in kunnen zingen. Een wezen met zes tentakels. Er zitten reuzesoldaten in. Calypso, Hades, Poseidon, Zeus etc.
Maar he, we trekken de grens bij Lupita Nyong'o als Helena van Troje en Elliot Page als Sinon. Oh zo onrealistisch. Samen goed voor 5 minuten schermtijd in een film van drie uur. De wereld anno 2026...
SammyK
Dat Matt Damon geen Griekse koning zou kunnen spelen is maar een persoonlijke mening. Moeilijk uit te leggen waarom, ik zie het niet laat ons maar zeggen. Maar hij mag me mijn ongelijk bewijzen en een fantastische prestatie neerzetten, daar hoop ik ook op eerlijk gezegd. Ik zal de eerste zijn om te zeggen dat ik fout zat.
Verder zie ik hem ook liever in onsympathieke rollen zoals in The Departed, Talented Mr Ripley en Interstellar. Die liggen hem beter in mijn ogen. Maar dat is persoonlijke smaak natuurlijk.
Weer enkele berichten verwijderd die off topic en/of beledigend waren. Wie koppig blijft volhouden kan een al dan niet tijdelijke ban verwachten!
Graaf Machine
Eindelijk eens een film van Nolan waar ik met volle teugen van heb genoten. Eerdere aanvaringen met zijn werk stelden me toch altijd teleur. Deze film is ook niet perfect hoor, maar viel heel goed.
Beste was voor mij toch Robert Pattinson, die een heerlijke laffe onsympathieke Antinoös neerzet.
Max0180
Mijn comment met uitleg waarom ik het een woke mind virus film vind is verwijderd door de moderators. Vrijheid van meningsuiting is ver te zoeken op een platform waar films worden beoordeeld.
Agnimaatje
Rating gemiddelde op IMDB 8,3; de meeste ratings komen dan uit de VS... En ratings uit het land van Uncle Sam zijn vaak gedaan door personen met kenmerken van HPD. Leer mij het 'enthousiasme' van Amerikanen kennen... Ze gaan 100% voor de show en de visuals. En diepgang dan? Niet tot nauwelijks.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 12018 berichten
Kul. Dit bericht mag ook blijven staan, hoe onzinnig ook.
atropine
Op piekmomenten (zoals de brul van de Cycloop, stormen op zee en zware gevechten) kan het geluid in de zaal oplopen tot ruim 95 tot 105 decibel (dB). Het geluidoffensief eist alle aandacht op waardoor ik in het begin moeite heb met het volgen van de dialogen en de verhaallijn.
De ontmoeting met de cycloop vond ik niet overtuigend uit de verf komen. De bewegingen van éénoog waren te traag, daarbij vergeleken wint de uitvoering van dit monster van regisseur Franco Rossi uit 1968 ruimschoots van Nolan's digitale gedrocht. Overigens lijkt het er sterk op dat hij zich liet inspireren door Rossi, Dat is te zien aan de introductie van Polyphemus in de grot. Daarna kwam het gevecht met het volk van reuzen enigszins belachelijk op mij over, de reuzen bewegen zich clichematig dreigend langzaam voort met grote stevige passen, waarom doet 'de grote Nolan' dit vraag ik me af, weet hij niets beter te verzinnen?
Pas vanaf de ontmoeting met Circe laat ik mijn aanvankelijke startproblemen voorzichtig vallen. Het accent ligt niet op de sprookjesachtige betovering; ze is nu niet de oorspronkelijke verleidster, maar legt haarscherp de innerlijke dierlijke driften van de mannen bloot. De scene waarin zij de mannen omtovert tot varkens is heel lijflijk en aards en bovendien adembenemend mooi gemaakt. (Jeetje, wat mooi gedaan). Ook prachtig dromerig en sfeervol zijn de gesprekken die Odysseus voert met de twee vrouwfiguren, Calypso (de blonde vrouw, gespeeld door Charlize Theron): Zij is de nymf op het eiland waar Odysseus aanspoelt. Ze verschijnt zowel fysiek op haar eiland als in de droomachtige herinneringen en hallucinaties van Odysseus terwijl hij worstelt met zijn verlangen naar huis. Athena (de donkere/zwartharige vrouw, gespeeld door Zendaya): Zij is de godin van de wijsheid en de strategie. Als beschermgodin verschijnt ze gedurende zijn hele reis regelmatig aan hem om hem advies te geven en scherp te houden.
Bij ieder avontuur verliest Odysseus bemanningsleden. Op een gegeven moment drong het tot me door dat hij aan dit verlies geen grote waarde leek toe te schrijven. Ik vond dat een beetje vreemd maar mede dankzij zijn gesprekken met Calypso kwam in mijn herinnering fragmenten uit een boek over de diepere betekenis van de Odysseus naar boven. De thuisreis/komst is een spirituele reis. De reis is als het afbrokkelen van het ego: Odysseus’ zwerftocht is een metafoor voor de zoektocht naar wie hij werkelijk is. Alle beproevingen, monsters en het verlies van zijn bemanning verbeelden het loslaten van persoonlijke overtuigingen, angsten, verlangens en ego-identificaties. "Naakt" en met lege handen aanstranden: Wanneer Odysseus uiteindelijk alleen en gestript van al zijn bezit aanspoelt, is hij pas klaar om te zien wat er overblijft wanneer het ego verdwijnt en er geen controle meer is. Dat is het moment waarop hij in de film op een vlot op de zee drijft en zijn lot uit handen geeft en zich overlevert aan de golven: de wijsheid van het leven.
Nolan heeft met deze film ruimte geboden aan avontuur en strijd en dat gecombineerd met een diepere laag spiritualiteit. Voor ieder wat wils. Al vond ik de vechtscenes niet altijd even sterk, te chaotisch en fragmentarisch uitgevoerd. Nolan gebruikt de originele vertelling van Homerus als fundament, maar volgt het origineel niet 100% letterlijk. Hij past het verhaal aan om het psychologischer en eigentijdser te maken. Naar mijn smaak doet hij niet helemaal recht aan de oorspronkelijke Homerus. Het personage Sinon bijvoorbeeld komt helemaal niet voor in de Odyssee. Het was ook een beetje vreemd om te zien dat deze meer op een meisje leek dan op een stoere soldaat. (Een baard daarom had niet misstaan, als je het mij vraagt.) Deze film wil ik graag nog een keer herzien, maar dan als stream en lekker thuis.
sportfan27
Ok, even voor de duidelijkheid: er word een afbeelding/still uit de film van Helena gepost die in het verhaal word omschreven als "de mooiste vrouw op aarde" zonder verder beledigend commentaar over de actrice in kwestie.
Gewoon een doodnormale observatie die direct uit de film komt dus on topic en waar anderen alhier hun licht over kunnen laten schijnen.
Dit bericht wordt vervolgens verwijderd?
Dit is een zeer kwalijke vorm van machtsmisbruik door de moderator in kwestie die zijn eigen willekeur boven de regels van dit forum stelt.
sportfan27
Geen kul, hij heeft 100% gelijk. Hier wordt met twee maten gemeten, een zeer kwalijke ontwikkeling.
Personen met een afwijkende mening worden inmiddels ook hier monddood gemaakt door te dreigen met een ban. Deze film is nu eenmaal voer voor discussie, zolang de discussie binnen de regels van dit forum plaatsvind zou dit gewoon moeten blijven staan.
Helaas zien wij nu dat de regels naar één kant buigen en de rest mag kiezen: mond houden of wegwezen.
Andy Serkis legt het hier met betrekking tot de nieuwe Lord of the Rings film nog eens haarfijn uit: Attention Required! | Cloudflare
JTV-kijker
- 2023 stemmen
Toch een tegenvaller voor mij. De acteerprestaties zijn matig. Ik kan we werkelijk in geen enkel karakter inleven. De sterrencast werkt in mijn ogen eerder verlammend dan toevoegend. Athena is voor mij het grootste voorbeeld daarin. De meerwaarde van dit personage was voor mij 0. Odysseus wordt redelijk saai vertolkt. Agamemnon en Menelaüs zijn ook vreemd gecast en vond ik zelf belachelijk overkomen. De in mijn onnodige beslissingen om karakters te verzinnen zoals bv. Sinon en van etniciteit te veranderen zoals bv. Helena, Clytaemnestra en Anchalius voegen niets toe en hebben naar mijn gevoel zelfs de verdeeldheid die er al is alleen nog maar meer versterkt, maar goed. De meeste daarvan zijn weinig in beeld en je weet dat het momenteel bijna verplicht is als je een film maakt. De enigen die me wat konden overtuigen waren Anne Hathaway als Penelope en Robert Pattinson als Antinoös.
De soundtrack kon me ook helemaal niet overtuigen. De meeste actiescènes zijn chaotisch en deden me zeer weinig. Ook weer typisch Nolan om een verhaal niet chronologisch te vertellen, maar bij deze film werkte het naar mijn gevoel niet echt. De scènes met de cycloop, Circe en Argos vond ik persoonlijk nog het beste.
Ik ben met te hoge verwachtingen naar de cinemazaal vertrokken vrees ik. Ik zie het werk van Nolan normaal gezien best graag, maar vandaag heeft hij me teleurgesteld.
Chin4thefilm
Mooie film, maar niet mijn favoriete Nolan film. Soundtrack en visueel weer prima in orde, maar ik vond vooral het begin wat langdradig en het einde wat voorspelbaar.
Dan nog even een reactie op alle antiwokers, zielige mensen die een prachtige film kunnen afkraken omdat de regisseur een acteur/actrice heeft gekozen met een andere huidskleur of inmiddels ander geslacht. Triest om je daar druk om te maken. Gooi er nog een complottheorie tegen aan, of een oneliner als: "door je strot duwen". Het zegt veel over deze personen. Het vervuild de discussie, samenleving en wereld.
Bovendien raad ik de meeste mensen aan het verschil te leren tussen een historisch verhaal en een mythologisch verhaal.
Chin4thefilm
En van etniciteit te veranderen zoals bv. Helena, Clytaemnestra en Anchalius voegen niets toe en hebben naar mijn gevoel zelfs de verdeeldheid die er al is alleen nog maar meer versterkt, maar goed.
Pssst,,, ik zal je wat verklappen... letterlijk elk personage is van etniciteit veranderd, er speelt namelijk geen enkele etnische Griek mee in de film.
Ook grappig dat je de Australische actrice of de Colombiaanse niet benoemd, die zijn blijkbaar wit genoeg.
Thiver
The Dark Knight Rises
Tenet
Insomnia
Following
The Odyssey moet ik nog een keer bekijken voor een definitieve ranking. Maar durf al wel te zeggen dat hij onder of boven The Prestige komt te staan.
En waar staat Inception?
Ralf81
Zeker vernieuwend en origineel. De eerste helft is sterk maar daarna zakt het wat in en wordt de speelduur onnodig lang.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 12018 berichten
Je bent van harte welkom om te vertrekken als het je niet bevalt.
atropine
Als je aan de Odyssea denkt, denk je aan monsters, heksen etcetera. Maar niet aan een Sinan (die overigens niet in het origineel thuishoort) die er uit ziet als een klein iel meisje, is een anamolie en een slechte casting.
Vreemde opmerking.
Dat kunnen we ook wel tegen jou zeggen.
'Je bent van harte welkom om te vertrekken als het je niet bevalt.'
Maar dat doe ik niet. Maar ik vind wel dat er te heftig wordt verwijderd. Soms terecht, maar ook soms onterecht.
IH88
Helemaal vergeten. Inception staat tussen The Dark Knight en The Prestige. Mijn top 5 zou er dan zo uitzien:
Interstellar
The Dark Knight
Inception
The Prestige
The Odyssey
IH88
Personages introduceren die niet in het originele werk voorkomen is van alle tijden. Om hier nou Nolan voor te bekritiseren is belachelijk. Peter Jackson heeft in de Hobbit films zoveel nieuwe personages geïntroduceerd die niet in het boek voorkomen dat het bijna lachwekkend werd. Ik denk dat als je even het internet op gaat wel honderd voorbeelden kan vinden van films die anders zijn dan de boeken waar ze op gebaseerd zijn.
Overigens. Ik moet de film nog een keer kijken, maar volgens mij was Sinon gewoon iemand die, zonder dat hij dit wist, de schijn moest ophouden dat het paard een cadeau was voor de stad Troje. Het was nooit de bedoeling dat hij ging vechten. Ook moet hij in de film heel jong zijn, en tijd om aan de gewichten te hangen was er niet
Basto
Juist omdat hij iel was werd die opgeofferd. De strijders zaten in het paard.
IH88
Zo zag ik het ook. Sinon was de "sacrificial lamb" om het zo maar even te zeggen.
Graaf Machine
Ik ben geen kenner van al die klassieke werken, maar even zoeken levert me dat Sinon, als wachter bij het Paard, wel vermeld wordt in Aeneïs. Weliswaar is zijn lot daar wat anders dan in deze film, maar er wordt wel veel meer aangepast in deze film.
In elk geval vind ik de toevoeging van Sinon, hoewel die dan wellicht niet in de oorspronkelijke versie van Homerus voorkomt, niet heel vreemd.
atropine
Dat is een goed verklaring.
(En een klein offer, gezien het lichaamsformaat.
Fortune
Staat het geluid gewoon niet te hard in de bioscoop? De laatste keer dat ik naar de bios ging was Warfare en het geluid van de geweren was zo hard dat het gewoon ongemakkelijk werd.

Christopher Nolans 'The Odyssey' bejubeld op MovieMeter: 'Beste werk sinds Interstellar'

Christopher Nolan met al zijn ervaring nog steeds zenuwachtig voor filmreleases

Indrukwekkende docu 'Grizzly Man' is nu gratis te zien op PlexTV

De vijf best beoordeelde Tom Holland-films volgens MovieMeter
greek mythologytrojan war schipgreekhistorical fictionoude wereldperiode stukbased on song, poem or rhymegreek history voyagepeplumancienttrojan horseepic poemmediterranean seabronze agemythicalodysseysword and sandalepic fantasy