• 9.461.859 stemmen

Met onder meer: Matt Damon, Tom Holland en Anne Hathaway

Releasedatum: 16 juli 2026

Plot The Odyssey

"Defy the gods."

Odysseus, de koning van het eiland Ithaka, onderneemt na de val van Troje een gevaarlijke en jarenlange reis naar huis. Tijdens de zware opgave komen hij en zijn bemanning oog in oog te staan met allerlei wezens, waaronder de sirenen, de cycloop Polyphemos en Circe, de dochter van de zonnegod. Ondertussen weert Odysseus' vrouw Penelope vrijers af in Ithaka en gaat zijn zoon Telemachus op zoek naar zijn vader.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Even over de casting van Helena, mijn gedachten erover:

- Het rolletje is vrij klein, veel te klein voor die heisa en ook veel te klein voor welke actrice er wat van te maken

- Nyong'o is voor mij geen vrouw die 1000 schepen doet uitvaren. Maar dat is smaak en ik vind Krüger toen in Troy aantrekkelijker, maar ook geen vrouw die Helena was. Dat is sowieso lastig, op schrift is de mooiste vrouw beter te verbeelden dan door enige actrice dat ooit kan.

- En vooral, laten we wel wezen, als Helena een zwart personage in Homeros’ werk was geweest en nu werd gespeeld door een witte blinde vrouw, dan waren de kampen volledig omgedraaid toch? Dat stoort me het meest: de vele die vinden dat we hier te maken hebben met een fictief personage dus door eenieder gespeeld kan worden. Ik betwijfel echter of zij dat in een omgekeerde variant ook zo zouden vinden. (Zoiets geldt voor beide kampen trouwens).

Saving Pvt. Pyle schreef:

Dat klopt. Alleen hadden ze geen rappers (hij rapt in die film) en transgenders in die tijd. Daarom is het door de strot geduwde woke.

Bij de zoveelste film of serie.

ook voor jou: in die tijd spraken ze ook geen 21ste eeuws Amerikaans, maar daar hoor ik je niet over. Omdat dat jou niet opvalt.

Je bent bewust aan het zoeken naar dingen die je niet leuk vind. Prima. Maar besef dat dat wel opvalt.

avatar van Crook

Crook

Ik bedoelde eigenlijk dat jij zelf misschien iets kan maken waar mensen van kunnen genieten, ipv zeiken op kunstwerken van anderen. Ik ben wel benieuwd! Kan je eindelijk je boodschap kwijt aan een groter publiek. Kost wel wat meer moeite dan de hele dag boze intolerante berichten typen, maar dan heb je ook wat.

En nogmaals, je hoeft niet te kijken hè! Er wordt je niks door de strot geduwd. Je mag ook gerust iets anders kijken. Niemand wordt daar boos van als je gewoon lekker seizoentje Jersey Shore binged ipv deze film kijkt.

Saving Pvt. Pyle schreef:

Bij de zoveelste film of serie.

De Oscars eisen dat wel.

HAHAHAHA!!!! Nee, jij ziet niet dat Page een transgender is.

Een zwarte rapper die rapt in die tijd in Griekenland? Woke en volslagen idioot.

Neehoor, want het wordt door de strot geduwd. Maak of creeer zelf iets, maar dat kunnen ze niet. Ze moeten per se films en serieus verneuken die gericht zijn op mannen en jongens. Dat is bewust, want nogmaals als ze zelf iets moeten maken dan komt er geen kip kijken.

Nogmaals: is geen complot. Ze zeggen het zelf. En hou je gaslighting voor je. Iemand extreemrechts of een Russische puppet noemen maakt jezelf alleen maar belachelijk. Ik kom met realiteit, jij met onzin.

avatar van Basto

Basto

Saving Pvt. Pyle schreef:

Ook dat is woke. Kleurtjes tellen voor en achter de schermen. Ziek.

Wat is er ziek aan om bepaalde mensen die doorgaans kansarmer zijn een kans te bieden? Lijkt me juist iets heel moois als je dat doet.

Ik hoeverre dat opgelegd moet worden is een andere duscussie, maar met woke an sich is niks mis.

mjk87 schreef:

Van die 1000 schepen waren er misschien 5 die uitvoeren vanwege Helena, de rest van die luitjes voeren uit omdat ze een goede kans zagen op roem en rijkdom. Zo is het toch altijd geweest?

avatar van John Barry

John Barry

Toch wel erg veel gemengde gevoelens over deze film. Aan de ene kant is de film prachtig gemaakt. Respect voor Nolan om zo min mogelijk GGI te gebruiken en in plaats daarvan te vertrouwen op praktische effecten en te filmen op echte locaties. Ook veel lof voor de cinematografie van Hoyte van Hoytema. Sommige momenten waren echt geweldig met als hoogtepunten de scènes met de Cycloop en de heks.

Maar aan de andere kant vond ik de film nogal zielloos, ik kan er niet helemaal de vinger opleggen waardoor dit komt. Misschien komt het door Matt Damon die ik als hoofdrolspeler niet helemaal overtuigend vond. Of misschien komt het door de soms wel heel erg overdreven lawaaierige geluidseffecten en muziek, er waren momenten dat ik bijna had gewild dat ik oordopjes bij me had. Ook het script werkte niet helemaal mee, met sommige stukken die wat langdradig waren. Andere stukken (bijvoorbeeld het gedeelte met de sirenen) waren juist weer wat afgerafeld. En de niet chronologische vertelling werkte ook wat geforceerd.

avatar van scorsese

Uitstekende film waarin een koning na een verwoestende oorlog probeert terug te keren naar zijn vrouw en zoon. Ondanks de goeie opbouw kwam het op het begin wel wat fragmentarisch over. Een film van epische proporties die avontuurlijk gebracht is met flink wat actie en spektakel. Het ziet er allemaal prachtig uit en een cast met louter bekende namen. Met gemak 4.0 sterren.

avatar van atropine

atropine

Laten we even 75 jaar teruggaan in de tijd. Orson Welles maakte een Theatrale bewerking van de Faust-legende waarin de gepigmenteerde Eartha Kitt de rol van Helene of Troy speelde (en zong)

Niemand 'gave a fuck' in 1950.

Een Zwarte actrice in de rol van Helena van Troje is helemaal geen modern 'woke'-fenomeen of een verplichting van de huidige Oscar-richtlijnen, maar een artistieke keuze die 75 jaar geleden door Orson Welles ook al werd gemaakt.

(Al in de jaren 30 maakte Welles in New York furore met zijn Voodoo MacBeth, een theaterstuk van Shakespeare met een volledig gepigmenteerde cast.)

avatar van jeroentje

jeroentje

Ben wel benieuwd naar deze. Er is wat controversie omheen begrijp ik? Ben er al even uit....en denk ik inmiddels te oud om het allemaal te snappen. Odyssey e.d. hadden we wel op de middelbare school. Woordjes Grieks en Latijn, nah, dit soort verhalen, hell yeah!!

Graaf Machine

Wat een onzin. Een zwarte Helena, een zwarte rappende knakker en een transgender zijn van een hele andere orde.

Wat is een knakker, en waarom is de orde anders? Wie bepaalt die orde?

Veel argumenten heb je niet, daarom reageer je zo boos en gefrustreerd. Moet je mij niet verwijten.

avatar van Saving Pvt. Pyle

Saving Pvt. Pyle

Graaf Machine schreef:

Wat is een knakker, en waarom is de orde anders? Wie bepaalt die orde?

Een gast, een vent. Een knakker.

Jij? Jij bepaalt de orde?

Neehoor, is geen argument. Is doodnormaal dat een zwarte zit te rappen in een film uit de Griekse oudheid.

Hou toch op, mannetje.

Saving Pvt. Pyle schreef:

Een gast, een vent. Een knakker.

Jij? Jij bepaalt de orde?

Hou toch op, mannetje.

Lijkt me niet normaal dat iemand rapt in een film uit de Griekse oudheid. Of dat een zwarte is of een groene maakt dan ook weinig uit.

Maar dat een persoon uit die tijd gewoon in 21ste eeuws Amerikaans gaat praten is net zo gek. Dus je moet het authenticiteitsgehalte niet al te nauw nemen.

Maar het gaat jou blijkbaar vooral ook om de huidskleur, want het is expliciet een *zwarte* die rapt. Dat benoem je ook. Vreselijk. Een witte die zou rappen, zou dat wel je goedkeuring wegdragen?

avatar van Thiver

Thiver

Saving Pvt. Pyle schreef:

Dat klopt. Alleen hadden ze geen [...] en transgenders in die tijd.

Maar er is toch ook geen sprake van een transpersoon in de film? Page gaat tegenwoordig als man door het leven en speelt een man in de film. Wat zou die anders moeten spelen dan?

mjk87 schreef:

Even over de casting van Helena, mijn gedachten erover:

Persoonlijk denk ik dat de film er baat bij had gehad als de rollen van Lupita Nyong'o en Charlize Theron waren omgedraaid. Niet zozeer vanwege de controverse, maar vanwege hun acteerstijlen. Theron kan goed uit de voeten met de kilheid van verbitterde Helena, terwijl Nyong'o in mijn ervaring iets warmer en mysterieuzer is, wat goed werkt voor Calypso. Maar ook hun acteerachtergrond zou kunnen bijdragen. Theron draait al een flinke tijd mee in Hollywood, waardoor je een aardig idee hebt van hoe ze eruitzag ten tijde van het uitbreken van de Trojaanse Oorlog. Nyong'o betrad de filmwereld pas rond haar dertigste, dus haar jeugdige schoonheid is wat minder concreet. Als vijftiger is Theron trouwens nog steeds een uitzonderlijk mooie vrouw, maar dat ze niet meer de jongste is zou zich goed kunnen uitbetalen in de rol van Helena waarvoor nu geen duizend schepen meer zouden uitvaren.

Theron als Helena en Nyong'o als Calypso is wellicht meer voor de hand liggende casting, maar dat hoeft in principe geen tekortkoming te zijn. Je hoeft met de rolbezetting echt niet altijd verrassend uit de hoek te komen. Ik vermoed dat met deze shuffle van rollen geen controverse was geweest (de gelijknamige miniserie uit 1997 castte een zwarte actrice in de rol van Calypso en daar heb ik nog nooit iemand over horen zeuren), wat de vraag oproept: waarom eigenlijk niet? Waarom is het prima als een zwarte vrouw een nimf speelt maar niet de geschaakte koningin waarvoor een oorlog wordt gestart? Waarom moet misschien wel de bekendste vrouw uit de Griekse mythologie altijd door een blondine worden gespeeld terwijl Griekse vrouwen er doorgaans niet zo uitzien? Ik heb niet de antwoorden, maar ik denk wel dat deze discussie wat zaken blootlegt waar we doorgaans liever niet over (willen) nadenken.

Graaf Machine schreef:

Een rapper is toch gewoon een rapper, en een transgender is gewoon een transgender. Wat is daar precies woke aan dan?

Dat je een zwarte Helena woke noemt kan ik nog enigzins begrijpen, al zal dat mij verder ook de reet roesten, als ze de rol maar goed speelt.

Maar ok, ik heb de film nog niet gezien. Wacht liever eerst een paar weken tot de zalen wat minder vol zitten. Voorlopig te druk voor mij.

Een rapper of transgender is niet per definitie woke. De vraag is waarom je moderne representatie zo nadrukkelijk wilt verwerken in een verhaal dat zich afspeelt in de Griekse oudheid. Als casting vooral wordt gestuurd door hedendaagse representatie in plaats van historische geloofwaardigheid of de bron, dan is het begrijpelijk dat mensen dat als woke bestempelen.

Graaf Machine schreef:

Dat is geen goede vergelijking. Dat acteurs Engels spreken is een praktische keuze zodat het publiek de film kan volgen. Niemand denkt daardoor ineens dat de oude Grieken Engels spraken. Casting is iets anders: die bepaalt juist hoe de historische wereld eruitziet. Dat is een bewuste artistieke keuze en daarom mag die ook inhoudelijk worden besproken.

Titanic1997 schreef:

Je snapt niet helemaal waar ik op doel.

Dat jij gaat bepalen voor wat "het publiek" denkt is al een misser. Dat jij denkt dat "het publiek" een film niet kan volgen als het in authentieke talen gemaakt wordt is ook al een misser. Dat jij denkt dat "het publiek" denkt dat een zogenaamde historische wereld niet kan voldoen als die niet overeenkomt met JOUW wereldbeeld van die authenthieke historische wereld, is een supermisser.

Je praat of je het over anderen hebt, maar je hebt het enkel over je eigen beperkte wereldbeeld. Prima, maar praat dan niet voor anderen. Jij bent die anderen niet.

Graaf Machine schreef:

Je snapt niet helemaal waar ik op doel.

Het probleem met woke is dat het impliciet de boodschap afgeeft dat bepaalde groepen zonder voorkeursbeleid onvoldoende op eigen kracht kunnen doorbreken. Dat vind ik juist een neerbuigende aanname en een bekrompen wereldbeeld, omdat daarmee talent en prestaties naar de achtergrond verdwijnen. Je plaatst mensen dan in een categorie die kennelijk extra hulp nodig heeft, in plaats van hen als individu te beoordelen. Het wordt tijd dat je afstapt van die vermeende positie van superioriteit.

avatar van Corcicus

Corcicus

Titanic1997 schreef:

Dit is inderdaad de essentie. Nolan was zo hard bezig met representatie van vermeende minderheden dat hij vergat om Homerus te representeren.

avatar van starbright boy

Mensen, probeer niet persoonlijk te worden naar medegebruikers. Ik zie al een paar opmerkingen die eigenlijk( (net) niet kunnen., Als dat vanaf hier gebeurd gaan ik berichten verwijderen.

1. Wees lief voor elkaar

2. Zorg dat alle berichten verbinding blijven houden met de film.

avatar van Brix

Brix

• 19787 berichten

Vanmiddag naar de bioscoop geweest, om "The Odyssey"te zien.

Naar wat ik er vooraf van gehoord had met gemengde gevoelens moet ik erbij zeggen.

Het verhaal interesseert mij echter, vandaar dat ik mij zelf vergewissen wilde.

Ik heb meerdere versies gezien, zowel bioscoopfilms als TV series.

Normaal dat je gaat vergelijken.

Deze nieuwe is technisch gezien, met de digitale mogelijkheden van nu, natuurlijk een heel eind verder.

Visueel ziet het er goed uit, maar wel met heel veel (voor mij té veel) donkere scènes.

De "muziek"is abominabel.

Loeiharde daverende diepe dreunen, en geluidseffecten, om spanning te suggereren.

Aan de kassa van de bioscoop werd ik er al voor gewaarschuwd dat het geluid luider dan normaal zou zijn, maar dat men er niets aan kon veranderen.

Wat een geluk dat ik watjes bij mij had !

De uitwerking van het verhaal viel mij tegen.

De scènes met de cycloop al helemaal.

Het wezen zelf is wel goed gemaakt (digitaal)) maar de dialoog, die in alle andere filmversies zo belangrijk is, ontbreekt geheel.

De strijd tussen Grieken en Trojanen vond ik niet bepaald beter in beeld gebracht dan in andere films.

Wel het vervoer van het "houten"paard (dat hier eerder van metaal lijkt. Waar hebben de Grieken dat zo snel vandaan gehaald? ) van strand naar Troje, is mooi om te zien.

En dan is er de cast, voor een groot gedeelte op woke afgestemd.

Het doet raar aan in deze klassieker.

Daar vanaf gezien zijn er maar weinig personages c.q. acteurs en actrices, die indruk op mij maakten.

De bijna blinde varkenshoeder (naam van de acteur weet ik nu even niet) was goed, en Tom Holland , als Telemachus, zoon van Odysseus viel mij mee.

Een "viervoetige acteur "was ontroerend, de oude hond van Odysseus.

Matt Damon deed zijn best in de hoofdrol, maar er mist iets dat andere Odysseus acteurs als Kirk Douglas, Bekim Femihu, Armand Assante en Sean Bean, en Allesio Boni wel hadden.

Ann Hataway vind ik ook geen al te sterke Penelope.

Haar voorgangsters Irene Papas, Greta Scacchi, Silvana Mangano, Caterina Murino, evenaren is ook wel moeilijk geef ik toe.

De kostumering vind ik matig.

Vooral die van de soldaten.

Veel dezelfde helmen en zwaarden en fantasieloze borstkurassen.

Het einde van de film vind ik het beste gedeelte, waarbij Damon ook het sterkst speelt.

Toch heb ik dat ook al beter gezien in andere versies.

De slotsom is dat ik niet echt onder de indruk ben van deze film.

Een tweede kijkbeurt zit er voor mij niet in.

Liever bekijk ik een van de oudere versies weer eens opnieuw.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Geen grootse Nolan - fan, zijn vorige 2 films zelfs nog niet gezien...

In het begin was ik even huiverig dat het verhaal niet lekker zou gaan vloeien, door het gebruik van teveel flashbacks.

Gelukkig lag de nadruk al snel op de magische reis van Odysseus. Grotesk, bruut, bombastisch maar tegelijkertijd magisch, mythisch en humaan zonder belerend te zijn. Een epische prent schotelt de beste man ons voor, echt een totaalervaring. Een van de beste films van de laatste 5 jaar. Echt zwaar genoten in de bios en velen met mij.

Het emotionele slotakkoord was ook perfect uitgewerkt met een prachtige list.

Totaal overrompelende, originele cinema!

Voer voor de zintuigen en het brein. Spektakelstuk! 5*

avatar van Film Pegasus

Enkele racistisch en transfobe opmerkingen verwijderd, dat is niet toegelaten op de site. Graag terug over de film!

avatar van Richardus

Richardus

Titanic1997 schreef:

Alleen plak jíj er de term "woke" op.

Graafmasjien beweert niet dat de acteurs niet op basis van talent en prestaties zijn geselecteerd.

Nolan beweert niet dat de acteurs niet op basis van talent en prestaties zijn geselecteerd.

Homerus beweert niet dat zijn personages niet niet-Grieks mogen zijn.

Jij projecteert continu jouw idee van zaken erop.

Een leuk gedachtenexperiment voor je kan zijn wat je het genoemd had als social media je niet die modeterm geleverd had...en de focus, was die dan zo sterk geweest als nu?

avatar van RevengeN

RevengeN

starbright boy schreef:

Dan ook niet stemmen. Stem verwijderd.

had toch gekeken :facepalm

avatar van Crook

Crook

Saving Pvt. Pyle schreef:

Die 'extreemrechtse internetgekkies' hebben een betere uitleg dan jij.

Een rapper, een transgender en een Afrikaanse Helena is woke. De Oscars die eisen dat er van die kleurtjes een verplicht percentage moet zijn om in aanmerking te komen voor een Oscar is woke.

Dat is de gekte die realiteit is. Ga nu maar uithuilen op bluesky.

Ik vraag me serieus af waar je zo bang voor bent. Dat fragiele (jonge) mannen na het zien van een donkere vrouw, rapper of trans man ineens denken dat ze zelf ook een geslachtsverandering willen? Dan heb je wel een hele lage dunk van de gemiddelde man. Ik begrijp die onzekerheid ergens wel als ik je berichten lees, maar dat je zelf ten prooi bent gevallen aan allerlei internet theorieën zegt niet zoveel over de rest van de wereld.

Terug on topic: ik vermoed dat Nolan al deze ophef zag aankomen, onvermijdelijk in deze tijd met trollen die op elk haakje duiken om hun destabiliserende gif de wereld in te kotsen - en daar bewust voor gekozen heeft. Daarmee raakt hij een gevoelige hedendaagse snaar die we in het verhaal van Odysseus vinden. De teloorgang van de maatschappij, verbindende normen en waarden die gesloopt worden met ontwrichtende giftige verdeeldheid als resultaat. Dat hij dit narratief van de oudheid naar het heden weet te trekken zoals ook op dit forum te lezen is doet daadwerkelijk denken over de aard van de mens.

Voor mij vind in dit opzicht het interessantste stuk van de film dan ook buiten het doek plaats.

Ps. Waarom hoor ik niemand hier klagen dat Matt Damon totaal niet op een Griek lijkt?

avatar van sportfan27

sportfan27

Je mag haar als vrouw toch niet mooi vinden? Als je dat vindt omdat ze een kleurtje heeft zou het wel discriminerend zijn natuurlijk. Ik heb dat nooit gesnapt met de Yolanthes en Katja's.

Foto doet me wel denken aan die van Beyonce tijdens Superbowl paar jaar terug da was ook net een psychotische Michelle Obama on steroids lol

U heeft gelijk, er iets van "vinden" mag natuurlijk altijd (inmiddels aangepast)

maar het vervolgens uitspreken word steeds moeilijker gemaakt. Ook hier op dit platform en dat is (mijn inziens) een zorgwekkende ontwikkeling. Sommige moderators laten meer toe dan andere. (onderling zijn zij het dus blijkbaar ook niet eens)

De ontwikkeling in Hollywood (en The Odysseus is daar nu het nieuwe voorbeeld van) is nu eenmaal voer voor discussie en die discussie wordt steeds meer de nek omgedraaid.

Zo kom je steeds dichter bij het punt dat men het maar te slikken heeft en verder je mond moet houden. Dat kan en mag nooit de bedoeling zijn.

Ik durf beide handen in het vuur te steken dat 90% van de leden (mijzelf incluis) met kritiek op de invulling van een aantal rollen in deze film helemaal geen hekel hebben aan personen van kleur of welke gender dan ook. De acteur of actrice hoort te passen bij de rol, zo simpel is het gewoon. En natuurlijk heeft de regisseur/producent de artistieke vrijheid om te kiezen wie zij willen maar aan die vrijheid wordt door velen inmiddels getwijfeld. De studios hebben daarin de absolute macht net als bijv de moderators alhier: ook al heb je een punt, ook onderbouw jij jouw kritiek in nette bewoordingen, als het hun niet zint dan is daar het gat van de deur. Dat is geen vrijheid maar een vorm van censuur.

avatar van zoutzak

zoutzak

sportfan27 schreef:

En natuurlijk heeft de regisseur/producent de artistieke vrijheid om te kiezen wie zij willen.

Punt. Klaar. Waarom dat eindeloze infantiele gejank hieromtrent?

avatar van sportfan27

sportfan27

zoutzak schreef:

Punt. Klaar. Waarom dat eindeloze infantiele gejank hieromtrent?

Dit is een persoonlijke aanval, draagt niets bij en wordt dus bij deze gemeld. Benieuwd of de moderatie nu zich nu ook bij haar standpunten houd...

avatar van chevy93

chevy93

Een audiovisueel spektakel maakt nog geen goede film, misschien wel de minste Nolan uit zijn oeuvre. Dat er een loopje genomen wordt met het originele boek vind ik niet eens zo bezwaarlijk. Wel dat het allemaal zo verdomde eenvoudig ging. Nolan had beter een keuze kunnen maken om uitsluitend Odysseus te volgen en het hele verhaal in Ithaka achterwege te laten. Nu heeft hij te veel verhaal in te weinig tijd willen stoppen. Het voelt allemaal te gehaast aan. En dat is knap gezien de speelduur.

Ook las ik ergens hier het woord zielloos en daar kan ik wel in meegaan. Technische perfectie is leuk voor de filmbro's.

avatar van IH88

IH88

Wel grappig al dat gelul over huidskleur en transgenders. Want de enige acteur die mij een beetje uit het verhaal haalde was Jon Bernthal met zijn kenmerkende stemgeluid. Maar goed, mensen moeten wat te zeuren hebben tegenwoordig. Hup Nyong'o en Page!

Over de film zelf. Fantastisch. Eén van Nolan's beste films, en dat wil wat zeggen. Het enige kritiekpunt dat ik nog wel eens heb op Nolan's werk is dat het allemaal erg klinisch en steriel kan aanvoelen. The Odyssey is misschien de enige film van Nolan waarbij ik op het laatst met waterige ogen zat te kijken. De scene tussen Holland, Damon en Argos de hond kwam wel even binnen (een scene met een stervende hond heeft bij mij daar sowieso niet veel voor nodig). Holland krijgt blijkbaar hier en daar wat kritiek, maar voor mij was hij perfect in de rol van Telemachus. De rest van de cast is ook erg sterk.

Alle Nolan ingrediënten komen ook hier weer langs. Audiovisueel overweldigend (soms te), een niet-chronologische vertelwijze, en een speelduur van drie uur die van mij nog wel wat langer had mogen duren. Want gek genoeg voelde het laatste gedeelte wat gehaast aan. Het geluid dat de Cyclops maakt wanneer Damon zijn oog met een speer doorboord zal me nog lang achtervolgen denk ik. Net zoals Morton als Circe. Over Damon gesproken. Hij speelt Odysseus niet als held, maar als een getormenteerde ziel die met het Paard van Troje een huzarenstukje heeft afgeleverd. Maar met de daaropvolgende massaslachting van de inwoners van Troje (een waanzinnige scene overigens en misschien wel het sterkste moment in de film) een grens is overschreden (de wet van Zeus) die hij nooit meer goed kan maken. Nolan legt op niet heel subtiele wijze de link met alle oorlogen die op dit moment spelen in de wereld.

Mijn Nolan rangschikking:
The Dark Knight Rises
Tenet
Insomnia
Following

The Odyssey moet ik nog een keer bekijken voor een definitieve ranking. Maar durf al wel te zeggen dat hij onder of boven The Prestige komt te staan.