Genre: Actie / Fantasy
Beleef deze film nu bij Pathé! TIPOn Demand:
Vanaf 25 juli in 146 bioscopen
Plot The Odyssey
"Defy the gods."
Odysseus, de koning van het eiland Ithaka, onderneemt na de val van Troje een gevaarlijke en jarenlange reis naar huis. Tijdens de zware opgave komen hij en zijn bemanning oog in oog te staan met allerlei wezens, waaronder de sirenen, de cycloop Polyphemos en Circe, de dochter van de zonnegod. Ondertussen weert Odysseus' vrouw Penelope vrijers af in Ithaka en gaat zijn zoon Telemachus op zoek naar zijn vader.
Odysseus
Agamemnon
Menelaus
Eumaeus
Saving Pvt. Pyle
Wat Nolan vindt zal me een worst wezen.
Vraagje, heb je de film gezien?
Stukken. Genoeg om een mening te vormen over bepaalde dingen. Nog niet genoeg om een oordeel te vellen over de hele film.
Graaf Machine
Wat Nolam vindt zal me een worst wezen.
Je hebt de film dus niet gezien.
Je bent emotioneel.
De rol van Downey was in een comedy. Niet over een historisch figuur zoals Boleyn of in een bepaalde periode in de historie waar sommige mensen, muziek en taal nog niet van toepassing waren. Verschilletje. Is moeilijk voor je, ik weet het.
The Oddesey is niet historisch, is een verzinsel, net als Tropic Thunder.
Probleem opgelost.
Graaf Machine
Haha, herinner ik me nu. Die Laystrigonen (die reuzen in blikken pakken). Ik had daar echt het gevoel dat de cybermen (van Doctor Who) ook al in de Griekse oudheid aanwezig waren. Dit vond ik denk ik wel het minste van deze verder toch goede film.
atropine
Homerus noemt Helena niet expliciet een "blanke vrouw" in de moderne zin van het woord. Wel schildert hij haar af met een bleke/witte huid ("met witte armen") en goudblond haar. Dit was in de Homerische literatuur het ultieme symbool van vrouwelijke schoonheid, adellijke afkomst en een bevoorrechte levensstijl.
Dus om Helena door een gepigmenteerde te laten spelen is op zijn minst een opvallende keuze. De vraag is dus gerechtvaardigd, waarom laat hij de rol van de blanke Helena spelen door een zwarte vrouw?
Nolan noemt zijn werk 'the Odyssea', hiermee suggererend dat hij het epos van Homerus verfilmt (inclusief een blanke Helena)
Er is dus geen enkele reden om een zwarte vrouw de rol van Helena te laten spelen. Nolan biedt in de film ook geen enkele verklaring of context voor de zwartheid van Helena. Wat de beweegreden is voor Nolan om deze rol te vergeven aan Lupita Nyong'o is gissen. Bij deze dus.
De keuze zorgt in ieder geval voor reuring, in die zin is het een goede marketingstunt. Het kan ook zijn dat Nolan zich bekeert heeft tot DEI, gezien de keuze voor niet alleen een zwarte actrice maar ook voor een transgender.
Graaf Machine
Homerus was geen schilder, maar een dichter die misschien blind was, als hij al één persoon was.
Zijn mensen met blauw bloed ook echt mensen die bloed hebben dat blauw is?
Zijn groentjes ook echt groen?
Ben je echt zwaar verdrietig blauw als je "blue" bent?
Hebben slechte mensen echt een zwart hart?
Je moet niet alleen kleuren en termen letterlijk nemen als het je uitkomt.
waarom probeer je eigenlijk zo opzichtig mogelijk neutraal te lijken terwijl je in werkelijkheid walgt van de keuzes die Nolan gemaak heeft? En ja, het aantal keren dat je weer zeurt over die keuzes, en daar bijkans over gaat huilen duidt gewoon op walging. Je mag dat ontkennen, je mag dat verschikkelijk vinden, maar het is gewoon hoe het in de ogen van mij is.
Ik walg ook van dingen. Je mag me vragen wat die dingen zijn.
Graaf Machine
Ik ga deze film dus zeker deze week nog eens zien, omdat ik het gevoel heb dat de basis van het verhaal geweldig is weergegeven. De precieze uitwerkingen, kak daaraan, dat is toch voor een ieder anders, maar de basis, hoe Odysseus word weergegeven, en hoe in Ithaka wordt gesproken over hem. Daar heb ik gevoel in. Gelukkig dat ik in een tijd leef dat ik dit kan meemaken, ga er lekker weer van genieten.
Basto
Wat een gedoe over een beetje pigment. Echt heel raar dat mensen zich daar druk over maken.
En wat betreft Page is die keuze hoogstwaarschijnlijk gewoon ingegeven omdat hij eerder met hem heeft gewerkt en hij het gewoon een goede acteur en of fijn mens vindt. Page past in ieder geval een stuk beter in zijn rol dan Tom Holland. En daar hoor ik bijna niemand over klagen. Dat is toch ook geen echte Griek?
atropine
Ja raar he, dat viel mij ook al op.
Crook
Wat Nolan vindt zal me een worst wezen.
Je bent hier dus alleen maar om te trollen. Ook weinig te doen verder als ik zie hoeveel tijd je daarin steekt. Toen ik zo’n 20 jaar geleden op moviemeter kwam kon je in de discussies nog wel eens wat interessante meningen over films lezen, ondertussen is het bij bijna elke recente film een grote poel van hatelijke reacties van lui die de film niet eens gezien hebben. Is dit het moviemeter wat jullie willen admins??
atropine
Intuitief voelen mensen aan dat er iets niet klopt aan het 'zwartwassen' van Helena van Troje. Maar... geef daar maar eens de juiste woorden aan.
Uit de reacties valt op te maken dat er nogal wat controverse heerst rond dit thema. Omdat ik het zo interessant vindt ben ik verder gaan zoeken en stuitte op deze video. De maker ervan geeft welsprekend zijn visie op Nolan's keuze.
De maker bekritiseert de castingkeuzes in Christopher Nolans verfilming van The Odyssey (met name de casting van een Zwarte actrice als Helena van Troje) Volgens de spreker is het veranderen van het ras van een historisch en mythologisch figuur schadelijk, respectloos en een aanval op de Griekse en Europese identiteit. De maker stelt dat het aanpassen van de etniciteit van klassieke personages maatschappelijke spanningen en racisme juist verergert. Het roept het gevoel op van een dubbele standaard: als een blank persoon een historisch of mythologisch Zwart personage zou spelen, zou dat onacceptabel zijn. De Ilias en Odyssee zijn verhalen die niet moeten worden gezien als willekeurige fictie. Het zijn heilige, culturele en historische fundamenten voor de Griekse bevolking én de Europese geschiedenis. Daarom moeten ze met respect voor de originele context behandeld worden. Er is een verschil tussen het casten van andere Europese/mediterrane acteurs die er aannemelijk Grieks uitzien en het casten van personen die visueel ver afstaan van het Griekse uiterlijk, Homerus omschrijft Helena specifiek als wit-armig en met een lichte huid. Helena staat niet op zichzelf; ze heeft een uitgebreide mythologische en koninklijke stamboom (waaronder broers Kastor en Pollux en zus Clytemnestra) Het veranderen van haar ras verstoort de hele genealogie binnen het verhaal.
Conclusie: De maker roept op tot meer respect voor de representatie van Europese mythologie en stelt dat het maken van verhalen uit Afrikaanse mythologie een betere manier is om diversiteit te bevorderen.
Hier kan ik het alleen maar mee eens zijn.
salwel
Moet zeggen dat ik geen fan ben van Nolan....
En toch ging ik weer met volle moed naar deze film.
Allemachtig, wie heeft deze muziek uitgezocht/gemaakt????
Wij vonden op zich het verhaal best goed/mooi maar heel het gebeuren werd dicht geplamuurd
door die veel te harde sjitmuziek. Het overstemde zelfs sommige gesprekken.
Had dit graag in de handen van Villeneuve gezien met de muziek van Hans Zimmer.
Helaas.....
SergioMalick
- 1967 stemmen
Een regisseur van fictie moet helemaal niks, wat voor verhaal of bronmateriaal dan ook wordt gebruikt. Nergens wordt ook gepretendeert dat dit een exacte weergave is van het originele bronmateriaal, daarvoor heb je nog iets als literatuur en bijvoorbeeld documentaires.
Film is juist zo mooi omdat het een totaal vrije interpretatie kan bevatten van het bronmateriaal. Hierbij denk ik aan Pocahontas of Romeo & Juliet, wat op zoveel verschillende manieren al is verteld. Een historisch correcte verfilming is bij voorbaat al uitgesloten, al proberen sommige regisseurs er zo dicht mogelijk bij te zitten wat vaak een hele teleurstellende en vooral onnodige film oplevert.
Sommige films zijn ook totaal anders dan het bronmateriaal, denk aan een Blade Runner. Toch is dat voor mij een briljante visie op het bronmateriaal en kan prima bestaan naast het boek. Ik wacht ook nog steeds op de nieuwe films over Jezus gemaakt door Malick en Gibson. Niet omdat ze het bronmateriaal perfect kunnen verfilmen, maar omdat ze als kunstenaar hun eigen versie kunnen maken. Hetzelfde geldt voor The Odyssey en Nolan. Of wat dachten we van Apocalypse now en het bronmateriaal Heart of Darkness? Beide geniaal, maar het boek betreft een tocht in hartje Afrika, terwijl de film de Vietnamoorlog als achtergrond gebruikt.
En ten slotte. Wisten jullie dat in The Shawshank Redemption het personage van Morgan Freeman eigenlijk een Ier met rood haar is in het verhaal van Stephen King? Of Oliver Stone die een geweldige film maakte over de moord op JFK, maar als weergave van de realiteit discutabel. Het maakt ook helemaal niks uit, want de film is hartstikke spannend en goed gemaakt. Zo vind ik ook Once Upon a time in Hollywood geniaal, waarin de geschiedenis gewoonweg wordt herschreven. Juist film is zo'n mooi medium om bronmateriaal of historie te gebruiken als leidraad, om er vervolgens een eigen draai aan te kunnen geven.
Fluvver
Poh gaat al drie pagina over iets wat mij totaal niet heeft gestoord in de film.
Gezien in IMAX en genoten! Uiteindelijk is het een hele goede film, maar hij mistte voor mij net het stapje dat hij voor herhaling vatbaar is en ik denk dat deze op een TV niet lekker uit de verf komt(denk ik). Einde was wel heel goed.
Graaf Machine
Hoef je geen woorden aan te geven, toch? Het is immers 'intuitief', en dan vrijwaar je jezelf van elk argument of elke logica. Gewoon intuïtie, man.
Crook
Ik stuitte ook op een interessante video, eigenlijk meer een leuk liedje, wat dan weer de andere kant van het verhaal goed weergeeft.
bijzonder eloquent liedje

MonkeyMaffia
Beste moderator(s),
Wat gebeurd hier de laatste tijd?
De pagina van The Odyssey is verworden tot een eindeloos gezeik over huidskleur, identiteit en andere maatschappelijke onderwerpen die nauwelijks nog iets met de film zelf te maken hebben. Het lijkt af en toe wel alsof iedere nieuwe blockbuster wordt gekaapt door dezelfde voorspelbare discussie, terwijl de film zelf volledig naar de achtergrond verdwijnt.
MovieMeter is toch een platform om films te bespreken? Regie, scenario, acteerprestaties, cinematografie, muziek, verwachtingen en uiteindelijk de kwaliteit van de film. Niet een plek waar iedere castingkeuze uitmondt in pagina's vol ideologische dom gelul.
Er mag best discussie zijn over casting, maar wanneer tientallen reacties uitsluitend daarover gaan en de film nauwelijks nog ter sprake komt, is de balans compleet zoek. Voor bezoekers die gewoon iets over de film willen lezen, wordt de discussie daardoor vrijwel onbruikbaar.
Ik zou graag zien dat jullie beter gaan modereren om op off-topic discussies en de focus weer terug te brengen naar waar MovieMeter ooit voor bedoeld was: films en series
Want op deze manier leest de reactiesectie steeds vaker als een algemeen internetforum in plaats van een filmcommunity....
Basto
Het casten van Lupita Nyong’o als Helena is een commerciele meesterzet van Nolan.
Het hele internet heeft het er al maanden over en in de film zelf gaat het om nog geen 10 regels tekst en 3-4 minuten screentime.
Heeft verder ook niks met woke te maken. Nolan had kunnen castte wie hij wilde.
sportfan27
Beste moderator(s),
Wat gebeurd hier de laatste tijd?
Dat is nu juist ook het punt: deze film legt iets bloot wat ook in de huidige maatschappij bij een steeds groter wordende groep vraagtekens oproept.
Er zijn hier voorbeelden genoeg van maar daar is deze site niet de juiste plaats voor en dat geeft de moderators alhier wel gegronde redenen om in te grijpen. Het moet immers wel bij de film blijven en daar heeft men de handen al vol genoeg aan.
sportfan27
Heeft verder ook niks met woke te maken. Nolan had kunnen castte wie hij wilde.
Ja want Nolan heeft die extra publiciteit echt nodig als kleine onbekende regisseur...
saint07
Heeft verder ook niks met wokeHelena te maken. Nolan had kunnen castte wie hij wilde.
Meesterzet? De rol van Helena had door een blanke vrouw gepeeld moeten worden, heeft wel degelijk met woke te maken..
Basto
Free publicity is de beste vorm. Kun je nooit genoeg van hebben.
IH88
Was het in de jaren 50 ook woke toen Orson Welles een zwarte actrice de rol van Helena liet spelen? Of bestond woke toen nog niet, omdat internet-gekkies deze belachelijke term nog niet hadden toegeëigend? Was er ophef toen Xena: Warrior Princess in de jaren 90 een zwarte actrice Helena liet spelen, of zou het toch liggen aan het feit dat we in 2026 over alles ophef moeten maken.
Basto
Lees wat ik schrijf nog eens aandachtig door zou ik zeggen. Nolan moet helemaal niks. Die maakt zijn eigen keuzes.
Hannibal
Helena, uit de Griekse mythologie, is een symbolisch, mythisch personage waarvan geen enkel bewijs is dat ze daadwerkelijk heeft bestaan. Jouw idee dat Helena geen zwarte vrouw kon zijn, ook niet iemand uit Noord Afrika of het Midden Oosten (het oude Griekenland had een diverse multiculturele samenleving), maar sowieso een witte vrouw móet zijn, komt door jouw westerse interpretatie van de geschiedenis, onder andere gevormd door bestaande oudere films, waar nog geen rekening werd gehouden met logische diversiteit van mensen. Als daadwerkelijk nadenken, de historische context ten opzichte van films begrijpen "woke" is, dan ben ik dat graag.
Dat de personages in de film blijkbaar "veramerikaanst" zijn is historisch gezien veel onwaarschijnlijker, maar hey, het is nou eenmaal een Amerikaanse film van Christopher Nolan, een regisseur die mij totaal niet ligt en ik hou al helemaal niet van die grote sensatiefilms. Ik had niets anders verwacht. Ik sla deze daarom vriendelijk over.
Lekker belangrijk *gaap*
BlueJudaskiss (moderator films)
- 12021 berichten
Weer een paar berichten verwijderd. Ik ben nog voorzichtig geweest voor het geval men weer denkt dat je hier niets mag zeggen maar mijn god wat een oeverloos gewauwel. Ik wil graag zeggen 'hou het weer bij de film' maar dat is toch tegen dovemansoren gericht.
Evengoed: HOU! HET! BIJ! DE! FILM! Uitroeptekens achter elk woord helpen waarschijnlijk niet mja... je weet maar nooit he.
Sergio Leone
Middelmatig.
Hoewel de verhaallijnen ook in deze film niet lineair verlopen, is Christopher Nolan toch vrij ingehouden geweest in zijn knip - en plakwerk. 't Is mijn inziens allemaal vrij straight forward en de flashbacks zijn zelfs een welgekomen afwisseling in het holderdebolder-verhaaltje van Odysseus. De reis van Odysseus heeft Nolan niet echt interessant kunnen maken, maar ik weet evenmin of dat het verhaal echt ruimte biedt om er iets interessant van te maken. Misschien dat een betere actieregisseur iets meer had kunnen doen met de verschillende aanvaringen, maar zelfs dan nog.
in Odysseus' paleis krijgen we een vrij flets machtspelletje, maar dat draait eveneens op een sisser uit. Het zijn veelal oninteressante personages die Nolan ons voorschotelt. Men heeft dan bekende gezichten gecast, maar dat is toch ook vaak maar voor een veredelde cameo van een minuut of 5. Charlize Theron, Jon Bernthal, de onvermijdelijke Zendaya, ... Commercieel ongetwijfeld zeer interessant om die namen op de affiche te zetten, maar ook niet meer dan dat. Het is enkel Matt Damon die écht iets te doen heeft.
De lijvige speelduur vordert best vlot en het voelt allemaal niet te zwaar aan. Dat is niet slecht gedaan. Ik had wel enorm het gevoel naar een erg Amerikaanse film te kijken - dan heb ik het over de afgeborstelde typetjes, de manier waarop de personages praten en de dialogen die nogal modern geschreven zijn.
The Odyssey is dus voor mij niet het geweldige epos dat anderen er misschien in zien. Het is lang en bombastisch dus Nolan heeft z'n ding kunnen doen. Tof als je ervan kan genieten.
Tot slot heb ik mij, na afloop van de film, voor een minuut of 5 fantastisch kunnen irriteren aan het niveau op Moviemeter. Van tal van non-argumenten of kinderachtige opmerkingen langs beide kanten tot het ingrijpen van sommige moderatoren. Ieder zijn plezier, maar het maakt de site er in elk geval niet aangenamer op.
2,5
SammyK
Het is geschiedenis die je zo eerlijk mogelijk moet vertellen.
Dan ga je toch een documentaire bekijken en geen film? Film is een vorm van kunst, en daarin kan je toch alles doen?
Oprechte vraag voor je: waarom raakt je dit zo hard? Als je het niet eens bent met de casting of wat dan ook, dan ga je toch gewoon niet naar die film. Ik vermoed dat je toch betere dingen te doen hebt dan chagrijnig rond te lopen gans de dag omdat Helena van Troy door een zwarte dame gespeeld wordt in een film.

Met 'The Odyssey' in de bioscoop: de vijf best beoordeelde Matt Damon-films

Christopher Nolan gaf acteurs wind van voren op 'The Odyssey'-set: 'Hoe absurd ook'

Nolan-film 'The Odyssey' zó hard dat bioscopen moeten ingrijpen: 'Doet fysiek pijn'

Christopher Nolans 'The Odyssey' bejubeld op MovieMeter: 'Beste werk sinds Interstellar'
greek mythologytrojan war schipgreekhistorical fictionoude wereldperiode stukbased on song, poem or rhymegreek history voyagepeplumancienttrojan horseepic poemmediterranean seabronze agemythicalodysseysword and sandalepic fantasy