• 9.370.349 stemmen

Met onder meer: Hugh Grant, Sophie Thatcher en Chloe East

Releasedatum: 21 november 2024

Plot Heretic

"Question everything."

Twee vrouwelijke missionarissen gaan deur aan deur in de hoop mensen te kunnen bekeren tot hun religie. Achter een van zulke deuren woont een vreemde en gevaarlijke man. De missiezusters worden in zijn huis verwelkomd, maar raken verstrikt in een kat-en-muisspel.

avatar van bjerik76

bjerik76

geweldig geacteerd door alle 3 de spelers.

Sophie Thatcher is op deze manier aan het doorbreken als superactrice.

Maar ook Hugh Grant laat zien dat hij meer kan dan alleen romantische komedies.

Spanning is om te snijden, alleen kakte het wel een beetje in eenmaal in de kelder en wat men daar aantrof ( en het verhaal lijn vanaf toen)

Maar ondanks de acteer prestaties toch ruim een voldoende.

avatar van hatebreeder

hatebreeder

Goede film met zeer sterk acteerwerk. Vooral het eerste uur van de film vond ik erg boeiend.

Ruime 3.5*

avatar van Antonev

Antonev

Aangenaam verrast.

De trage aanloop naar de kern van het verhaal wordt door velen genoemd als 'saai'. Ik vond dat juist prima uitgevoerd. De conversaties zijn boeiend en we zien de vriendelijke gastheer zich langzaam ontpoppen tot een 'creep', engerd, of hoe je het ook wilt noemen. Ondertussen beginnen er steeds meer alarmbellen af te gaan bij de dames, hoewel een van de 2 nog ietwat in haar naïviteit blijft hangen.

Tot dat punt schommelt de toon van de film tussen luchtig en licht dreigend. Vanaf het moment dat de kelderdeur zich opent komen we in feite aan in het tweede deel van de film. De eerdere luchtigheid is dan volledig verdwenen en het is dan vooral duister, met een vleugje horror en een hoger oplopende spanning.

Of je de film nu geweldig vindt of niet, een ding is zeker, Grant is geweldig gecast en zet een overtuigende rol neer. Dat geldt ook voor de twee missionarissen, waarbij je de argwaan en twijfel ziet groeien tot ontsteltenis. Deze sterke cast is wat mij betreft hetgeen de drijvende kracht achter deze film.

Thatcher (zuster Barnes) is overigens een actrice om in de gaten te houden. Die heeft inmiddels al wat prima titels achter haar naam staan met Companion en The Boogey man. In Prospect viel ze me eerder ook al zeer positief op. Met Heretic kan ze dus wederom een goede titel aan haar portfolio toevoegen.

Aanrader.

avatar van Joy4ever

Joy4ever

Tot op de helft is dit een enorm sterke en intrigerende film. Maar zoals met praktisch ieder andere horrorfilm moet het verhaal daarna ontsporen waardoor je na afloop met een ontdaan gevoel overblijft. Wel een geweldige rol die Grant hier neerzet, net zo goed als die van beide dames.

avatar van Malibu Stacy

Malibu Stacy

Aardige sfeervolle film, alleen het einde vond ik er niet bij passen, deed echt afbreuk aan de film.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Ik ben een fan van occulte thrillers, dus het is extra leuk dat 'Heretic' (2024) eens een andere afslag neemt door de dreiging juist eens niet in het bovennatuurlijke te zoeken, maar juist vanuit de rationele scepticus. Wat als je religie stript van de warme, menselijke kant en het puur gebruikt als middel om mensen te onderwerpen? Het maakt 'Heretic' (2024) tot een heerlijk vileine film die je meeneemt in het perspectief van jonge vrouwen als Sister Barnes (Sophie Thatcher) en Sister Paxton (Chloe East). De meeste recensies noemen de schurkenrol van Mr Reed (Hugh Grant) als die heerlijk welbespraakte schobbejak. Begrijpelijk hoor. Maar voor mij is 'Heretic' (2024) juist zo sterk omdat de jonge vrouwen een gelaagd beeld neerzetten van moderne Mormoonse vrouwen. Alleen al die prachtige beginscène waarin de twee jonge missionarissen vrij open spreken over seksualiteit en hun eigen feminiene kijk op de geloofsleer.

avatar van Theunissen

"When she was watching a porn movie, she could practically see the soul being sucked out of an actress in a sex scene."

Deze Horror / Thriller film leek me wel een spanend, intelligent en psychologisch kat-en-muisspel, maar helaas weet "Heretic" dat niet helemaal waar te maken en vond ik het vooral langdradig en saai, ondanks de sterke cast.

Tijdens het verplichte rondje langs de mensen thuis, komen Sister Barnes (Sophie Thatcher) en Sister Paxton (Chloe East) terecht bij Mr. Reed (Hugh Grant). In de stromende regen staan de twee jonge missionarissen voor de deur om hun geloof aan de man te brengen. Hij is geïnteresseerd, maar staat erop dat ze even naar binnen komen om onder het genot van een stukje taart gemaakt door zijn vrouw verder te babbelen.

Het uitgangspunt is op papier veelbelovend, namelijk twee jonge vrouwen, leden van een religieuze organisatie, belanden in een afgelegen huis waar niets is wat het lijkt. Wat volgt, moet een beklemmende mix zijn van geloof, twijfel en horror, maar het resultaat blijft helaas oppervlakkig.

De film doet zijn best om morele dilemma’s en religieuze thema’s in het verhaal te verweven, maar het blijft vaak bij losse ideeën in plaats van een overtuigend geheel. De dialogen klinken geregeld geforceerd en de symboliek wordt zo zwaar aangezet dat het eerder vermoeiend dan meeslepend is. Het gevoel van dreiging is aanwezig, maar zakt steeds weg door een traag tempo en herhaling van scènes die meer suggereren dan daadwerkelijk opleveren.

Visueel ziet "Heretic" er verzorgd uit, met een aantal sfeervolle shots en slim gebruik van schaduw en geluid. Toch redt dit de film niet van zijn grootste probleem, namelijk het gebrek aan echte spanning. Waar je hoopt op onvoorspelbare wendingen en nagelbijtende scènes, krijg je vooral langgerekte dialogen en een paar schrikmomenten die je van tevoren ziet aankomen.

De cast doet wat ze kan, maar zelfs hun inzet kan niet verhullen dat het script soms meer weg heeft van een toneelstuk dan van een filmische thriller. De confrontaties voelen vaak bedacht in plaats van natuurlijk, waardoor je als kijker op afstand blijft.

Hugh Grant, in een verrassende rol, doet het opzicht prima als de excentrieke en dreigende gastheer die twee missionarissen ontvangt en de twee meisjes / missionarissen worden eveneens prima gespeeld door de talentvolle en mooie actrices Sophie Thatcher en Chloe East. Zo bieden ze goed tegenspel en tijdens de opening van de film als ze samen op een bankje zitten en over pornografie praten, zegt Sister Paxton op een gegeven moment mijn openingszin. Maar helaas kan de sterke cast de film niet redden.

Al met al is "Heretic" een stijlvolle maar weinig meeslepende thriller die te veel wil en te weinig levert.

avatar van RpR

RpR

Wat een ongelofelijke saaie film is dit zeg, te veel gelul en er gebeurd eigenlijk helemaal niks. Ik zou zeggen skip deze!!

avatar van Rodger

Rodger

Nee, net niet... deze kon me niet boeien.

Veel gepraat, en weinig wat mij kon pakken in deze film.

2.0**

avatar van Noodless

Noodless

Het verhaal kent een zeer lange aanloop met heel veel dialogen waarbij geleidelijk aan het mysterie stukje per stukje wordt ontrafeld. Heel wat mensen zullen afhaken of moeite hebben met de trage opbouw, maar qua vertelstructuur en spanningskracht zit het goed. Die dialogen zijn interessant om te volgen en het acteerwerk van de drie hoofdpersonages is prima. Vooral Hugh Grant is op dreef met een heel ander soort rol dat we van hem gewoon zijn. Misschien is dat ook wel de kracht van zijn rol. De film is meer een thriller, maar heeft wel toch wat horrorelementen die de spanningskracht verhogen. Interessante thriller met prima acteerwerk ! 8/10

avatar van Vicksel82

Vicksel82

Geweldige film, het is naar mijn inziens niet echt Horror maar wel een goede Thriller.

Hugh Grant speelt echt geweldig als Religieuze psychopaat en is gewoon doodeng, het huis is ook lekker creepy waarbij de sfeer ook goed uit de verf komt.

avatar van ZAP!

ZAP!

Omdat veel recente, voornamelijk horror-, films me vies tegenvielen, lees ik tegenwoordig wel eens de uitgebreide plots op de Engelstalige wiki. Zo ook die van deze. Blij dat ik dat gedaan heb, want het las weg als een hoop flauwekul. Misschien komt ie nog wel es voorbij op bbc of zo, en raak ik dan nog onder de indruk van andere facetten van de film…? Maar de laatste tijd ben ik niet into movies, lijkt het. Andere hobby’s…

avatar van Mescaline

Mescaline

Heretic voelt in het eerste uur aan als een interessant uitgewerkte psychologische thriller met goed geschreven en zelfs leerzame dialogen, zoals bijvoorbeeld de vergelijking tussen The Hollies & Radiohead, iets wat mij als muziekliefhebber en zanger nooit eerder was opgevallen maar het nu ook niet meer anders kan horen.
Hugh Grant draagt de film duidelijk op zijn schouders, de 2 hoofdrol actrices waren goed genoeg toen ze nog geen heftige emotionele scènes moesten spelen maar waren voor mij later in de film een stuk minder overtuigend.

Waar de film voor mij persoonlijk de mist in gaat is in het laatste half uur, het originele en overtuigend overkomende plot had er goed aan gedaan het principe "less is more" wat meer vast te houden, in plaats daarvan kiest de film ervoor om alle clichés nog maar even uit de kast te trekken, alsof ze zelf ook niet meer wisten hoe ze dit verhaal tot een goed einde konden brengen.

De vriendin die toch al een minuutje of 15 dood gebloed was kon haar vriendin op het laatste moment nog net redden, zeer knap als je eerder een liter of 10 bloed bent verloren, was ze opeens een superheld geworden? Vervolgens weet haar vriendin zonder al te veel moeite met volle energie te ontsnappen, terwijl ze toch echt net in haar buik was gestoken? Als klap op de vuurpijl krijgen we nog het vlindertje te zien wat ze eerder aanhaalde.

Ben ik de enige die deze volstrekt onlogische keuzes van de schrijvers en regisseurs totaal niet kan begrijpen? Je bent zo goed bezig het niveau vast te houden en op een mooie manier spanning op te bouwen en gooit vervolgens de handdoek in de ring door de voordehand liggende paden te bewandelen?

Het eerste uur zat voor mij tussen de 3,5 en zelfs richting een kleine 4, door bovengenoemde punten blijft er nog een 2.5 over voor mij, toch wel weer erg jammer!

avatar van Gerlof78

Gerlof78

Goeie psychologisch thriller, met een sterk spelende cast met name Hugh Grant is op dreef als Mr. Reed die 2 missionarissen flink aan de tand voelt over het geloof. Ook het creepy huis met al zijn kamers en krochten is goed gedaan, zeker een aanrader voor wie van een goeie film houd met inhoud.

avatar van mikey

mikey

nogal maffe film over een amateur game show host die zijn huis heeft omgetoverd in een christelijke meisjes-val die lijkt op de caviabak van fred oster.

Prachtige dialogen, sterk geschreven, maar de echt eng werd het nooit, het voelde niet aan als een horror noch thriller. Sommige scenes waren minder sterk dan de ander en vielen een beetje buiten de boot. Het hele huis om gebouwd tot een Jehova Getuige val om ze te overtuigen dat ze het fout zitten..? sure. Op sommige hardop gelachen, alle plagiaat theorieën waarbij zowel bordspellen als lp's uit de kast worden getrokken waren hilarisch! The Hollies, Radiohead, Lana Del Rey theorie is fascinerend goed. Helaas was het eerste gedeelde veel sterker dan het tweede gedeelde. Dan komen er veel clichés om de hoek kijken, alsof Beck & Woods er niet meer uitkwamen waar ze met het verhaal heen moesten. Uiteindelijk is het een hele hoop een onlogische beslissingen die je compleet uit het verhaal trekt.

Voor het geheel erg goed, zowel de Sisters als Hugh Grant spelen fantastisch! 3,5*

avatar van MrHorror

MrHorror

Van ikruikversemosterd.com:

"Twee mormoonse meisjes kloppen aan bij de heer Reed, een ietwat afzonderlijke man die leeft in een huis met weinig verlichting en somber gekleurd behang. Hij heeft zijn eigen ideeën over religie en wil weten hoe loyaal de meisjes zijn. Of zij wel weten welke regels van wie ze precies volgen. Hoe meer hij de twee uitdaagt en bevraagt en jent hoe griezeliger Heretic wordt. Omdat je voelt dat er iets niet goed is. Omdat je weet dat de beleefde en goedlachse heer Reed iets verbergt.

Wat wil die man nou bereiken? Wie is toch deze raaskallende idioot die beweert elke religie bestudeerd te hebben en een conclusie heeft gevonden waar de twee meisjes van zullen huiveren? Is dit het resultaat van het konijnenhol intuimelen en daarbij je hoofd zo hard stoten dat je sterretjes ziet? Hij gaat wel erg ver om de meisjes van hun geloof te duwen.

Heretic is religieuze psycho-horror die heerlijk onder de huid kruipt. Hugh Grant gebruikt zijn natuurlijke charme dit keer voor een diabolische rol. En heel eerlijk, ik denk dat de heer Reed wel een punt heeft met zijn zogenaamde visie op het Ware Geloof. Wat hij op het einde in Sister Paxtons oor fluister is helemaal niet zo gek bedacht.

Misschien is dat wel het engste."Heretic - ikruikversemosterd

avatar van limelight73

limelight73

Bestonden zulke vrouwen maar in het echt.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Ik heb vanavond deze film voor de 2e keer gekeken en ik vond hem nu veel beter dan de eerste keer. Echt een hele mooie rol van Hugh Grant. Er wordt best veel gepraat maar dat vind ik bij deze film helemaal niet hinderlijk, in tegendeel zelfs. Van begin tot einde wist de film me te boeien. Alleen zou ik het geen horror noemen maar een thriller. En helemaal geen verkeerde.

avatar van Octo

Octo

Mescaline schreef:

Kan het zijn dat je het einde niet begrepen hebt? Is dat gebeurd? Of een hallucinaties terwijl je sterft?

avatar van Octo

Octo

Een verrassend goede film die nog een tijdje in je hoofd blijft hangen en daarop meer lagen en diepgang krijgt. Geen horror maar een thriller met wat occulte onderdelen.

Een mooie verkenning van geloof, ongeloof, hoop en wanhoop, echt, nep en verwarring.

Goed gemaakt en geacteerd.

avatar van Mescaline

Mescaline

Octo schreef:

Of een hallucinaties terwijl je sterft?

Dat is de enige logische verklaring

avatar van Beun de Haas BV

Beun de Haas BV

In de 90’s en 00’s was Hugh Grant hét gezicht van de Britse romcom. Tegenwoordig zien we de acteur steeds vaker terug als onbetrouwbare gluiperd. In Heretic brengt hij die twee kanten perfect samen: een charmante dweil met een behoorlijk duister randje.

Grant speelt zijn personage zichtbaar met plezier en overtuiging. Mr. Reed lijkt gastvrij, charmant en fatsoenlijk, maar met elk woord en blik manipuleert hij zorgvuldig de naïeve zendingmeisjes in zijn huis. De glimlach blijft, maar de intenties zijn allesbehalve zuiver.

De film bouwt spanning langzaam maar effectief op. De sfeer is beklemmend en unheimlich, met zorgvuldig gebruik van stiltes en ruimte. Regisseurs Scott Beck en Bryan Woods weten precies wanneer ze moeten doseren, waardoor het geheel onder je huid kruipt.

Toch laat het einde wat te wensen over. Het subtiel opgebouwde kat-en-muisspel en de scherpzinnige monologen wijken uiteindelijk voor absurditeit. Het open slot past thematisch bij geloof en twijfel, maar voelt alsnog niet helemaal bevredigend; je blijft met te veel vragen achter.

Al met al is Heretic een sfeervolle, slim opgebouwde thriller met een glansrol voor Hugh Grant. Hij heeft zijn charme duidelijk nooit verloren, alleen anders leren inzetten.

3,5 * Gladde praatjes

[Horror Challenge 2025]

avatar van eempag

eempag

Ik ben niet zo van de horrorfilms maar als dit horror is ben ik meteen bekeerd.

Wat een spannende film. Bijna 2 uur op het puntje van mijn stoel.

En wat is die geweldig geacteerd.

De 2 zusters die het type bakvis meisjes prachtig neerzetten.

En Hugh Grant nu eens niet als de romantische good guy maar als de slechterik.

Manipulerend en charmant alhoewel dat charmante langzamerhand omslaat in beangstigend.

Ook nog met een wetenswaardigheidjes over iteratie.

Muziek van de Hollies, het monopoly spel en de verschillende religies.

Over iteratie gesproken vond ik deze film een soort afgeleide van de film spoorloos, de verfilming van het boek Het gouden ei. Je zult moeten sterven om het diepe geheim te ontrafelen.

Tot slot deed deze film me ook terugdenken aan de eerste keer dat ik een escaperoom spel speelde.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Het eerste uur is behoorlijk. De film moet even inkomen maar als Grant vervolgens zijn theorieën verspreidt wordt het boeiend. Die link van de muziek kende ik al wel maar Grant gaat veel verder. Eigenlijk is dit geschikt voor een boek om rustig te lezen maar toch wordt met schwung en afwisseling dit toch boeiend op beeld gezet. Knap gedaan. Grant zelf is prima als creep waarvan je niet weet of hij nu een creep is of niet.

Daarna zakt de film wel weg, inhoudelijk en visueel en qua toon en weet niets boeiend meer te brengen. Echt spannend wordt het nergens en beide jonge vrouwen vond ik sowieso al niet super acteren en dat begint zich hier te wreken. 2,5*.