• 9.378.596 stemmen

Alien: Romulus (2024)

Sciencefiction / Horror | 119 minuten

Genre: Sciencefiction / Horror

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten / Hongarije / Australië / Nieuw-Zeeland / Canada

Geregisseerd door: Fede Alvarez

Met onder meer: Cailee Spaeny, David Jonsson en Archie Renaux

Releasedatum: 15 augustus 2024

Plot Alien: Romulus

"In space, no one can hear you."

Op een kolonie ver van de bewoonde wereld leeft een groep jonge personen. Ze worden echter uitgebuit door het bedrijf waar ze voor werken en om hieraan te ontsnappen, breken ze in op een nabijgelegen verlaten ruimtestation. Ze komen er in contact met de meest gruwelijke levensvorm uit het universum. Er volgt een gevecht dat ze zonder enige hulp van buitenaf moeten zien te overleven.

Frankie Boy schreef:

Als grote fan van de Alien films, vind ik Alien Romulus wel de minste uit de reeks.

Zondermeer prachtig gemaakt en er is volop aktie, maar de karakters imponeren niet echt en zijn eigenlijk ook zo weer vergeten, dit in tegenstelling tot de vorige Alien films.

In iedere Alien film speelt er ook een synthetisch figuur mee, maar die in Alien Romulus vind ik wel een erg dooie diender.

Zonder meer best wel vermakelijk, maar bij verre na zeker niet de beste uit de reeks.

wat wil je nou eigenlijk zeggen? Eerst is het de minste, en je eindigt met dat het zeker niet de beste is. Je mag zelf je mening hebben hoor, zo moet dat tegenwoordig, maar maak dan gebruik van die mening door duidelijkheid in je gedachten te scheppen.

avatar van merijn82

merijn82

• 1931 berichten

Graaf Machine schreef:

'De minste' en 'bij verre na zeker niet de beste' bijten elkaar niet per se toch?

merijn82 schreef:

Nee, maar het kust elkaar ook niet. Het schept gewoon onduidelijkheid. Zeg dan gewoon wat je bedoelt.

avatar van SergioMalick

SergioMalick

Aardige film die zich nergens echt onderscheidt, maar over het algemeen nergens verveelt. Vooral qua vormgeving en styling schiet de film soms wat te kort. De aliens zijn nooit echt goed in beeld en zijn niet zo smerig en eng als bijvoorbeeld in andere delen. De personages zijn vlak en oninteressant. Had best wel wat overacting tussen gepast. Qua opzet van de film is het wel weer in orde al kreeg ik nooit echt het gevoel naar een beklemmende horror te kijken.

Iets te veel formulewerk binnen de lijntjes gekleurd, maar blijft wel boeien. Complimenten overigens voor het sci-fi gedeelte, qua ruimte en ruimteschepen. Als Sci-fi is het zelfs echt heel knap gemaakt, maar helaas als horror doet het me niet veel.

avatar van Doom4

Doom4

Civilian Supreme schreef:
Ik ga nog geen cijfer geven, gisteravond gezien maar ik weet eigenlijk niet wat ik er mee aan moet.
Grotendeels is dit gewoon een heel goed gemaakte Alien film die de juiste toon, sfeer en omgeving neerzet. Wat mij onder andere in de prequels zo stoorde was de techniek die rechtstreeks uit Star Trek leek te komen. In deze is het lekker lomp maar toch futuristisch allemaal.
Verhaal is op zich prima al had ik liever de dochter van Ripley plus familieleden van de bemanning van de Nostromo gehad die een zoektocht waren gestart samen met oa ingehuurde mariniers en specialisten in opsporingen. Beetje een gemiste kans aangezien het erg gaaf zou zijn om dus synchroom aan de andere Alien films een andere crew te volgen die dan op eerder bezochte plekken komt.
Acteerwerk was ook goed, niks op aan te merken.
En alhoewel de film 2 uur duurt vliegt de tijd voorbij, voor mijn gevoel zelfs te snel.
Daarentegen vond ik een aantal dingen erg slecht of niet nodig.

S P O I L E R S !!!!!!!!!!

De Alien van deel 1 had het op magistrale wijze overleeft en was ook nog eens gevonden. Erg geloofwaardig.
Rook, onnodig, slechte cgi en teveel screentijd.
De inconsistentie van bevruchtingen, geboortes, groeitijden is storend aanwezig.
Wederom zo'n raar hybride wezen, niks geleerd van alle kritiek op het eindmonster van Ressurection?!!!
Was gewoon raar, vies en totaal onnodig terwijl je al het coolste monster tot je beschikking hebt.
En ook weer dat zwarte goedje en daarmee de vervelende verwijzing naar de prequels. Kappen daarmee.

Het lijkt er op dat een hoop daarvan de inbreng is van Ridley Scott en ik dus liever heb dat hij nu eens wegblijft bij de franchise en Alvarez zijn eigen film laat maken.
Vond de horror, spanning en 'gore' eigenlijk wel meevallen. Mag nog wel een tandje bij. Vies was het soms wel.

Maar ik moet hem nog eens kijken, had natuurlijk best hoge verwachtingen.

met alles eens, ondanks was de film wel vermakelijk ondanks ook mijn hoge verwachtingen

avatar van Fisico

Fisico

Fede Alvarez is erin geslaagd om de oude fanbase die is opgegroeid met de quadruple franchise en een jong nieuw publiek tevreden te stellen met zijn nieuwe Romulus. Daar waar Scott toch wat in faalde met zijn matige Prometheus en Covenant. Iets te veel filosofisch geneuzel waar niemand zat op te wachten.

We situeren ons twintig jaar na Ripley's eerste ontmoeting met de Xenomorph en de film heeft wat de stijl van de eerste twee films. Het lijkt in eerste instantie zelfs een remake van de film uit 1979, maar het gaat toch verder dan dat. In deze Romulus is veel tijd en aandacht gekropen om met het grote budget een sterke film af te leveren. Prachtige vormgeving van die ontginningsbases en mensenkolonies vele lichtjaren hier vandaan. Prachtig ook die ringen rond de planeet. Visueel zeker hoogstaand, net als de sound die echt deel uitmaakt van de Alien-franchise.

Spaeny is geen Weaver, maar trekt meer dan haar streng. Ze lijkt definitief vertrokken na drie sterke rollen op korte tijd in bekende Hollywoodfilms zoals ook Priscilla (Film, 2023) en Civil War (Film, 2024). David Johnson vond ik ook overtuigend als androïd Andy al is het geweldig om weliswaar een halve Ian Holm aan het werk te zien. Nostalgisch voor de oude garde! De man is jammer genoeg 4 jaar terug van ons heengegaan.

De film heeft alles om er een geweldige film van te maken. Die facehuggers zijn enorm nijdige beesten. De Xenomorph is meedogenloos. En wat een knappe scène was de Alien 2-lookalike met de zwaartekracht en het rondvliegende zuur. Het einde met die hybride vond ik het minste van de film, weinig overtuigende creatie, had niet gemoeten, dan had ik nog liever een (queen) Xenomorph gehad ofzo.

avatar van KingJ

KingJ

net terug uit de bioscoop

toch wel een leuke alien film met de bekende elementen (die ik als fan waardeer)

verhaaltechnisch (naar het einde toe) vond ik het wat minder

leuk maar echt eng of beklemmend vond ik hem niet

zeker niet de beste maar al met al wel gewoon goed

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Als ik AvP even niet meetel dan is dit qua verhaal Alien 4. En Romulus is ongeveer 20 jaar na Alien (1979). De film is daarom visueel in stijl van de laatst genoemde film. En de Alien zelf is exact hetzelfde als in 1979.

We maken kennis met een nieuw groepje Alien voer en ik zeg het liever niet, maar dit is een mooi voorbeeld voor 13 in een dozijn. Alleen de android is leuk, maar die stellen eigenlijk nooit teleur.

Romulus doet in principe niet echt iets verkeerd, maar ik kwam niet echt lekker in de film. Misschien moeten ze net als met Predator (Prey) het roer is flink omgooien! Met Prometheus en Covenant hebben ze dat eigenlijk al gedaan, maar Prometheus voelt niet echt als een Alien film. En Covenant is maar een raar vervolg daarop.

Romulus heeft echt een super slap verhaal en ik vind het maar gek dat het bedrijf Weyland -Yutani dat ruimtestation zomaar achterlaat. De grootste vondst aller tijden is daar, maar ach, laat dat ruimtestation maar in die asteroïdegordel crashen? En op de planeet waar de film begint is overal Weyland aanwezig en ze sturen niet even een geautoriseerd team die kant op? Het ruimtestation zendt ook nog is een noodsignaal uit.Dus vandaar dat ik zeg, blijf nou niets steeds verder borduren op dit verhaaltje.

avatar van cinematic81

cinematic81

Tja.

Allereerst, Alien Romulus is voor mij de beste Alien film sinds 2. Maar dat is ook weer geen enorme prestatie. Ik vond de personages zijn eendimensionaal, alleen dat meisje, Rain, vond ik behoorlijk goed. En de Android was goed. Ze zijn voor een relatief onbekende cast gegaan. Ik dacht Rain al te herkennen, ze zat niet lang geleden ook in Civil War. Maar verder erg vermakelijk en niet saai. Romulus gaat terug naar de basis en dat is de beste manier om deze film franchise weer relevant te maken.

De plank wordt hier en daar wel misgeslagen. Eerst hoe snel en makkelijk zij aan een ship komen.

En bijvoorbeeld op het einde de hybride. Dat vond ik niks. En de overige cast, die jongens voegen weinig toe en leggen vrij snel het loodje. Ik vond de Xenomorph niet echt veel doen en niet echt dreigend. Uiteindelijk is er een groep, en schurkt het een beetje tegen Aliens aan maar dan wel een stuk minder goed.

In totaal een vermakelijke film waarin het tempo hoog ligt.

avatar van Fulci

Fulci

Vanaf minuut twee in deze film wist ik al dat het niet mijn ding ging worden . Wat een vreselijk slechte Alien film is dit zeg ,hoeveel bots hebben ze ingezet om de ratings naar boven te krijgen .

De Cast is vreselijk irritant ( Buiten Andy de synthetic die speelt fantasties ) en kunnen deze film helemaal niet dragen met hun slecht acteerwerk. De Xenomorphs komen amper compleet in beeld , de facehuggers zijn slechte CGI net zoals Ian Holmes . Het verhaal is te simpel voor woorden net als de aktie . De Xenomorphs groeien in 5 seconden nadat ze geplant zijn in een gastlichaam , spanning nergens aanwezig.

Er zijn letterlijk twee scenes die ik goed vond , het uploaden van Andy en zijn draaiende ogen en de mutant op het laatst die dan eigenlijk uit drie verschillende creaturen bestaat ( niet de CGI maar ik vond het ergens wel logisch dat er een mutatie kwam ) . En nog één positief iets over deze film , gelukkig doet Sigourney Weaver niet mee.

Spoelen.

avatar van clockwork72

clockwork72

Komt niet vaak voor dat ik hier een review plaats maar bij deze film maak ik toch echt even een uitzondering. Wat was dit een fantastisch spannende film zeg. Vanaf de opening wist ik eigenlijk al dat het ergens wel goed zat met deze film en wanneer de eerste prachtige shots van het ruimteschip en station getoond worden was ik helemaal vertrokken. Deze film is een eerbetoon aan de orginele Alien en Fede Alvarez heeft volgens mij goed gekeken naar de game Alien Isolation ook want bepaalde decor stukken leken zo uit die game te komen. De opbouw naar de uiteindelijke eerste vertoning van de Alien duurt vrij lang en dat komt de film alleen maar ten goede. De acteurs stoorde mij ook niet maar een iconische rol als van Sigourney Weaver zat er niet tussen. Ook leuk dat de facehuggers hier een grotere rol lijken te spelen wat nog een spannende scene oplevert. Deze film is echt gemaakt voor de fans en dat verdienden Alien fans ook wat mij betreft na die laatste Alien film uit 2017 en AvP. Toen ik vanavond in de bios zat kon ik eigenlijk niet geloven dat ik naar een daadwerkelijke goede Alien film zat te kijken. Deze film is voor mij dan ook de 'echte' Alien 3, de rest behalve Aliens dan ook gewoon vergeten. De Android deed het ook nog wel leuk en de jonge acteurs stoorden me eigenlijk ook niet. Wanneer de Alien voor het eerst verschijnt was wel echt ongeveer precies zoals Alien. Een lange spanningsopbouw en een onvergetelijke manier van het introduceren van de Alien in de film.Echt geweldig gedaan. Alleen daarvoor geef ik al 4 en halve sterren bijna. Er zijn maar weinig dingen die me echt gestoord hebben ook en dit is gewoon een waardige Alien film geworden en zoals ik al zei is dit voor mij de echte Alien 3 geworden.

avatar van clubsport

clubsport

kids in space , dat is de eerste gedachte die door mijn hoofd schoot gedurende de film , als dit een poging is van fede alvarez om de sfeer van de originele film te proberen te herscheppen dan is hij daar niet erg goed in geslaagd .
Ik betrapte mezelf erop dat ik met de karakters niet veel binding kon krijgen , er was zoiezo geen kameraadschap zoals je in het origineel goed opgebouwd zag worden zoals in de diner scene .
toegegeven Alvaraz heeft het geprobeerd ,op technisch vlak dan maar er is meer voor nodig dan donkere gangen
regen en dezelfde gadgets aan boord om de sfeer te herscheppen , Ian holm terugbrengen met AI was ook geen denderend idee , maar het word nog erger als gedurende het einde de film volledig de bocht uitvliegt met een stompzinnige plot twist die super onnodig aanvoelt .
Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat dit nieuwe deel mij met een behoorlijke kater de bioscoop deed verlaten .

avatar van Daske

Daske

De beste blijft volgens mij Aliens ..

Deze Romulus komt aardig in de buurt omdat er veel verschillende herinneringen worden opgeroepen door de decors ..

Rain vergelijken met Ripley gaat niet op ..

Ripley blijft onvervangbaar en is gewoon verwant met Alien saga…

De aliens zelf zijn wel goed in beeld gebracht maar 2024 is niet te vergelijken met 1986 natuurlijk qua trucage..

Begin van Romulus is beetje traag op het vervelende af maar na een half uurtje begint de spanning ..

De gezicht springers die zogenaamd blind zijn worden aardig weer gegeven.

Wat ik wel miste was het geweer gekletter uit Aliens.

Ook de rol die de robot speelt … Andy .. is goed gecast.

Dus spannend na een half uur.

Mooie trucage met decors die aan Aliens doen denken.

Waar Aliens een 9,5 krijgt geef ik Romulus een 7,5.

avatar van MichaD

MichaD

Prima film dus een ruime voldoende.

Groot fan dus redelijk kritisch. Prima opbouw, goed geacteerd, finale had voor mij niet zo gehoeven. Maar prima.

Maar wat mij vooral opviel. Cameron en Scott zijn zo goed in in de geografie. Waar is iedereen. En dat irriteerde mij aan deze. Kruipen naar binnen, opeens aansluiten en dan opeens gewoon naar binnen rammen.

avatar van Frankie Boy

Frankie Boy

[quote]Graaf Machine schreef:

Zo duidelijker?

[quote]Frankie Boy schreef:

nee

avatar van BS

BS

Niet perfect, maar zeer sfeervol en duidelijk een alien-film.

Tijd voor een nieuw hoofdstuk. Een nieuwe club jonge mensen die hun toekomst wil gaan redden door een toevallig langskomend ruimteschip te gebruiken . 3x Raden? Ja, inderdaad de xenomorph zit daar ook en alles gaat mis.De film neem in het begin de tijd om plaats en plek te maken. Om de karakters te leren kennen en hun motivatie. Nadat het duidelijk xenomorph-tijd is is het een achtbaan met actie en spectakel, met tussendoor even een rustmomentje.

De enige reden om een nieuwe film aan en lang lopende franchise te voegen is als je een nieuw idee hebt. Wat betreft het verhaal wordt dit misschien wat lastig, gewoon een duidelijk verhaal is genoeg, maar visueel .. daar is nog wel wat te verzinnen. Ook in deze film zitten een aantal dingen die in de Alien-films nog nooit hebben gezien.
De mobiele x-ray waarmee we de chestbuster zien was leuk. Het lopen door de gang op lichaamstemperatuur wat goed en natuurlijk het zero-G zuur gevecht en ook de lift waren erg goed.

Dit alles gebeurt in een beschadigd schip. Eigenlijk precies zoals je het zou willen. Geen glimmende vloeren maar
dingen die niet werken, gaten in de vloer en soms dode dingen. De sfeer vind ik gewelig. Het hangt visueel zwaar naar de orginele Alien film(s?) wat ook in licht, geluid en technologie sterk naar voren komt.

Het is een spannende film, maar niet perfect.
Ik had gedacht dat na het zetten van de spuit die gewoon in de cryo ging en door naar de volgende film. Nee dus, er komt een hybride uit. Een eng kind/jong volwassenen? Nee, volgroeide mislukking die ... tja .. niet echt lekker overkomt. (ze leren het ook nooit) Dat is erg jammer. Hij komt wel lekker gruwelijk aan zijn dood. Dat is dan wel weer goed

Ondanks dat, wordt er wel een Alien-film neergezet in de sfeer en wereld zoals ik hem graag zie. Het is duidelijk en overzichtelijk gefilmd en het geluid is gewoon goed. De cast doet het goed en hebben allemaal sterkte en duidelijke rollen. Ian Holm wordt nog in ere gehouden Dit is leuk maar visueel niet zo best
Onderaan de streep zit ik tussen een 3,5 en een 4 in. Gaat deze film na een tijdje uitkomen om thuis te zien, ga ik hem zeker nog een keer kijken. Daarom een goed verdiende 4*

avatar van movie freak84

movie freak84

Heb hem in de bios gezien wat vaak toch wel wat extra's meebrengt, maar ik vond hem toch een beetje tegenvallen. Is die slecht, nee zeker niet maar het is het net niet. Zit genoeg spanning in en de 2 uur vliegen voorbij maar had toch wat meer van de aliens willen zien en wat meer doden hahha. Maar ja dat kon je al een beetje verwachten aangezien ze maar met een klein groepje waren. Leuke film maar kan niet tippen aan de oudere alien films.

avatar van Kondoro

Kondoro

"Can you tell us what we can do to help her?”
“You don't help her, you run. Get out, however you got in!”
“No, no, no, no, wait, whoa. Nah, we're not fucking leaving her, okay? You understand?”
“Then have mercy and end her life now. If not, you all die!”

Gisteravond met wat vrienden gezien in de 4DX zaal van ‘Pathé Zwolle’ en echt onwijs erg vermaakt. Ik was eigenlijk bang dat het 4DX mijn kijkervaring misschien wat zou verpesten, al had ik daar helemaal geen moeite mee. Ik heb me eigenlijk erg weten te vermaken, en dit is de tweede Alien film die ik nu in de bioscoop heb gezien, ‘Covenant’ alweer ergens in 2017, die vond ik niet heel boeiend dus mijn verwachtingen waren wel wat lager voor deze Romulus, al waren de vele positieve berichten ook wel weer genoeg om toch wat enthousiasme naar boven te halen.

Ik heb de afgelopen week de oudere films al eens gekeken, om toch mijn geheugen op te frissen alleen kwam ik er achter dat ik toch meer heb genoten van de films, al is de ‘Xenomorph’ wel altijd één van mijn favoriete horror wezens geweest. Het zorgde er wel voor dat ik telkens meer zin kreeg in deze film, de trailer zag er tof uit maar, gewoon echt de berichten die mij enthousiast wisten te maken, maakten hun woorden honderd procent waar.

De film begint best spooky, eigenlijk gewoon een aanleiding om de film later mee verder te borduren. Daarna het dystopische gebied waar men tegenwoordig leeft is nogal duister maar voornamelijk depressief. Het idee alleen al dat de hedendaagse mensheid in zulke embarlijke omstandigheden moeten leven is gewoon niet te doen.

We volgen in deze kolonie het meisje ‘Rain’ die daar samen met haar Droid woont genaamd Andy. Dit is een nalatenschap van haar vader, die ervoor zorgt dat het meisje veilig blijft. Ze had alles in handen dacht ze, waar ze volgens de oude regels genoeg had gewerkt om op vakantie te kunnen maar, zoals in een dictatuur werkt: ze veranderen de regels net wanneer mensen meer vrijheid konden krijgen. Ze wou graag naar een nieuwe planeet, wat schoner, rustiger en mooier is, onder andere om de zonsondergang en opgang te bekijken. Helaas wordt dat geweigerd, waarna ze haar broer ziet op haar telefoon die haar graag wou spreken. Die had met zijn vrienden het plan om een verlaten ruimteschip te bezoeken en daar de slaapcapsules mee te nemen, om vervolgens alsnog (danwel niet illegaal) richting die planeet te vliegen, en zo de kolonie te ontvluchten.

Eenmaal aangekomen op het schip, en ze cryo moeten hebben om te kunnen overleven, laten ze de eerste aliens ontwaken (deze ontdooien) en ze worden aangevallen. Uiteindelijk blijven er maar een paar over, waaronder Rain en Andy, die het op moeten nemen tegen de gevaarlijke aliens.
Het verhaal vermaakte mij enorm, en ik vond het een hele kille sfeer hebben, wat misschien soms zelfs naar het niveau neigt te gaan van het eerste deel maar, dit halen ze uiteraard nooit omdat dat deel misschien wel de engste film is geweest die ik heb gezien qua sfeer, zo duister dat was niet normaal.

Het stuk met Kay die bevalt van haar kind maar, dit een soort supermens blijkt te zijn vond ik misschien wat overdreven en niet nodig. Het had maar weinig te maken met de hele film in mijn ogen, en zorgde ervoor dat de film onnodig toch langer werd, terwijl ik misschien had gewild dat er een groter eindgevecht kwam met een ‘Xenomorph'. Helaas.

Maar: wel gewoon onwijs genoten van deze hele toffe film! Je houdt er van of niet, het zal denk ik niet voor iedereen weggelegd zijn (omdat het soms vrij cliché kan zijn), ik kon er wel mee werken en me vermaken! Zeker in de bioscoop kwam de film goed binnen, waar ik toch eindelijk mag zeggen dat dit de eerste directe voltreffer is van Fede op mij. Zijn andere films hadden toch een rewatch nodig, of bevielen me zelfs niet! De beste man maakt toch best voortreffelijke films, die altijd wel echt heel goed onderhouden zijn, zo ook deze!

avatar van Phantasm

Phantasm

Film begint wat traag, daarna wordt het steeds beter, prima special effects.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11918 berichten

Spambericht en een reactie daarop verwijderd.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Ik vroeg me vooral af: waarom? Wat is nu de reden van deze film? Dit ding is een herhaling van zetten van eerdere films en brengt nauwelijks iets nieuws. De film lijkt ook werkelijk eerder een ode en een best of. Qua sfeer en set design wel vet gedaan maar anderzijds enorm donker geschoten dat me op den duur al snel begon te vervelen want visueel werd het er niet boeiender op. Af en toe spannend maar ook dat valt wel mee. Wel nog enkele leuke scènes die prima zijn gedaan (met de gewichtsloosheid) maar te vaak doen personages domme dingen om de plot vooruit te helpen of het einde te rekken om netjes aan de twee uur film te komen. De personages wisten me geen moment te boeien, dat vooral niet, waardoor de film zelf ook nauwelijks boeide. 2,5*.

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Alien goes young adult met de zoveelste film uit de reeks. Niet geweldig maar wel vermakelijk, met best een aantal creatieve (actie)scènes, in het bijzonder de manoeuvres door het rondvliegende zoutzuur

avatar van Uier

Uier

• 2006 berichten

Wat een heerlijke film. Een verademing tussen al dat CGI geweld. Claustrofobisch, spannend, sfeervol en actie met impact. Ben blij dat dit soort films nog gemaakt worden, want ze zijn zeldzaam tegenwoordig. En ondanks negatieve berichten over de slotakte, vond ik die juist erg origineel, creatief en verrassend.

Dikke 4*

avatar van Shadowed

Shadowed

Zeer capabele opvolger vanuit de hand van de Uruguayaanse regisseur Fede Alvarez, die zo langzamerhand toch tot de top van de moderne horrorregisseurs behoort. Zijn bijdrage aan de iconische Alien-reeks zit goed in elkaar, maar tot "geweldig" komt het spijtig genoeg niet. Daarvoor wil de spanning niet consistent genoeg zijn en steken de personages wat simpel in elkaar. Wel doen Cailee Spaeny en Isabela Merced het werkelijk uitstekend en dragen hun rollen overtuigend naar de voorgrond. Alvarez pakt tussendoor uit met wat gemene effecten en verhoogt de intensiteit bij vlagen sterk, de onthulling van de eerste Xenomorph is op die manier een machtig moment. Het origineel wordt met Romulus goed herbeleefd en op kwalitatief vlak doet de film wat het moet doen, maar echt memorabel wil het spijtig genoeg uiteindelijk niet worden. Niettemin één van de fijnste sciencefictionhorrors binnen de afgelopen jaren met een creatieve finale om het af te maken.

Als fan van de Alienreeks, en liefhebber van het werkt van HR Giger, was ik blij verrast met deze film. Een origineel script dat slim in elkaar steekt. Sterk acteerwerk en vooral: adembenemende beelden.

Vergelijken met de andere Alienfilms is lastig. Alien & Aliens waren destijds een openbaring, mensen stonden in de rij voor de bioscoop. Alien 3 / Alien resurrection waren wat minder verrassend. Echter deze film weet weer dat oude gevoel van spanning terug te brengen; knap geregisseerd.

Heerlijk ook die retro-look van alle computerstystemen: fraai gedaan!

De slotscenes zijn ook fantastisch: vooral de beelden van de astroïdenring van de planeet zijn de moeite waard om op het grote doek te bekijken!

avatar van Zeilboot

Zeilboot

Film vorige week in de bios gezien.

Een pracht van een film die de spanning in Aliens perfect weet weer te geven.

avatar van Dayer

Dayer

Wat een dikke meevaller was dit zeg! Fede Alvarez maakt met een bijzonder jonge cast een meer dan waardig nieuw onderdeel in deze franchise. David Jonsson speelt echt goed, is veelzijdig en overtuigend, en kan deze film als vliegwiel gebruiken naar een mooie carrière. Alvarez slaat geen volslagen nieuwe weg in en blijft dicht bij eerdere delen in de franchise, de alien ziet er ook weer echt goed uit. Het laatste act is dan weer full on Alien Resurrection. En dat mag, het warm water is in deze franchise al uitgevonden. Maar Alvarez doet zeker zijn eigen ding, steekt alles in een modern jasje. Hij geeft eindelijk de ruimte aan de "facehugger". Heerlijk ook om eenzelfde androïde als uit de Ash-familie terug te zien.

Minpunten? Die zijn er zeker ook. Het gaat af en toe net wat teveel de sentimentele toer op, er zitten ook magere stukken dialoog in en het komt allemaal pas na een uur(tje) helemaal los. Maar daarin is zelfs het originele meesterwerk van Ridley Scott niet helemaal vrij van. In een tijd die vol staat met prequels, sequels en spin-offs is dit wat mij betreft een geslaagde toevoeging. Het is geen poging tot vervanging, maar net een versterking van wat al bestaat.

Na Resurrection is Alien nu in 2024 weer helemaal terug!

avatar van Demeter

Demeter

Een waardige opvolger in het Alien-universum dat eigenlijk wel heel goed aansluit op deel 1. En eigenlijk is hij ook gewoon net zo goed als deel 1 en 2. De spanning wordt goed opgebouwd en vastgehouden, gedurende de hele film en de acteurs doen het goed. De premisse in het begin op de kolonie ziet er mooi uit, evenals de special effects en er zitten wat leuke originele vondsten in, die deze film zijn eigen smoel geven naast alle andere alien-delen. Een toppertje dus!

avatar van filmfan0511

filmfan0511

Ik ben heel erg tevreden de bioscoopzaal uitgewandeld na Alien: Romulus. In principe is het alles wat je mag verwachten van een (moderne) Alien-film, en vind ik het een heel stuk beter te behappen dan Ridley Scotts laatste toevoegingen aan de franchise. Niet dat Prometheus en Covenant geen interessante probeersels waren, maar de uitwerking was er uiteindelijk niet naar. Met Romulus keert regisseur Fede Alvarez terug naar de roots van de serie, zowel in toon, plot als esthetiek. Het valt niet te ontkennen dat de film boordevol fan service zit, naar zowat alle delen in de serie maar toch vooral Alien, maar stoorde me dat echt? Bitter weinig, eigenlijk. De film doet weinig nieuws, maar wandelt het bekende pad gewoon op een hele fijne, frisse manier. Het doet me een beetje denken aan Prey van een aantal jaren geleden; die keerde ook terug naar de basis van de Predator-franchise, maar op een oerdegelijke manier, en daarmee zowat alle sequels met gemak achter zich latend. Eenzelfde gevoel heb ik een beetje bij deze Alien: Romulus.

Het ziet er allemaal ongelooflijk goed en gelikt uit, met een hele sterke sense of place. Je spendeert maar vijf minuutjes op die kolonie-planeet, maar toch heb je meteen een heel sterk gevoel over hoe het leven er aan toe gaat op die plek. De locatie van het verlaten ruimteschip is natuurlijk ook een perfecte, en dat is waar de paralellen met de eerste film beginnen. Tot aan de digitale recreatie van Ian Holm aan toe. Alvarez regisseert alles heel behendig, met een fijne sfeer en goede opbouw, hoewel échte spanning grotendeels uitblijft. Daar heb je als kijker gewoonweg teveel voorkennis voor anno 2024. De Xenomorphs blijven fantastische filmmonsters, zo ook in dit deel, maar echt angstaanjagend zijn ze natuurlijk niet meer. Qua spanning, sfeer en opbouw weet het de allereerste Alien-film in de verste verte niet aan te tikken (maar wie had dat nu verwacht?), maar Alvarez maakt veel goed door er een ongelooflijke vaart in te houden en heel veel vermakelijke scènes voorbij te laten komen. Dat zijn de sterktes van deze film, en dat is waarom ik de tweede helft beter vond dan de eerste. Qua gore had ik er (gezien Alvarez' reputatie) nog net iets meer van verwacht, maar er zitten wel echt enkele zeer brute kills en momenten in, met die geboorte-scène op het einde op kop. Brr. De hele laatste akte van de film is zo te lezen behoorlijk hit or miss, maar ik val wel echt in dat eerste kamp. Ik vond het afsluitende kwartier behoorlijk waanzinnig, inventief en benauwend. Echt eventjes iets dat je zonder spoilers moet ervaren.

De cast is grotendeels best vergetelijk, met uitzondering van David Jonsson, die wel heel veel wist te leggen in zijn rol als Andy, de Android van dienst. Maar goed, het belemmert de film en wat Fede Alvarez probeert te doen, totaal niet. Nee, ik ben echt tevreden en heb me ontzettend vermaakt. Alle verwijzingen daargelaten, vind ik het fijn hoe los deze film staat van de rest van de franchise. Ik denk oprecht dat dat zowel bij Alien als Predator de juiste weg voorwaarts is. Niet alles hoeft een grootse, samenhangende cinematic universe te zijn.

Dikke 3.5*.