• 9.250.295 stemmen

How to Train Your Dragon (2025)

Fantasy / Avontuur | 125 minuten

Genre: Fantasy / Avontuur

Geregisseerd door: Dean DeBlois

Met onder meer: Mason Thames, Gerard Butler en Nico Parker

Releasedatum: 12 juni 2025

Plot How to Train Your Dragon

"The legend is real."

De jonge tiener Hiccup, een Viking, woont met zijn stam op het eiland Berk dat al generaties wordt aangevallen door verschillende soorten draken. Door de oorlog die hierdoor is ontstaan, wordt er van Hiccup verwacht dat hij tegen de draken zal strijden. Om als een echte Viking te worden gezien, moet Hiccup er ook een zien te doden. Hij is echter klein en kan nauwelijks omgaan met wapens. Zelfs zijn vader, stamhoofd Stoick, probeert hem buiten gevaar te houden. Als Hiccup op een dag bevriend raakt met een gewonde draak, ziet hij een kans om de toekomst van zijn stam te veranderen.

Hiccup Horrendous Haddock III

Ruffnut Thorston

Tuffnut Thorston

avatar van moviefreak#1

moviefreak#1

Oh, een live action remake? Wel leuk als Gerard Butler zich dan weer mag melden.

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

• 1990 berichten

Vanaf 11 juni 2025 in de bioscoop (Universal Pictures International Netherlands)

avatar van Stephan

Stephan

Waarom?

avatar van Seam

Seam

Omdat de filmwereld ziek is.

avatar van Fikret8

Fikret8

Als fan van de franchise erg benieuwd naar deze 1 op 1 verfilming van de animatie, van dezelfde regisseur. Alsof je de animatie opnieuw bekijkt, maar dan met echte acteurs.

avatar van Seam

Seam

Fikret8 schreef:

Wat maakt het voor jou dan interessant? Want zelf vind ik het lastig te plaatsen dat fans een dergelijke 1 op 1 remake interessant vinden.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Als je de animatie film al gezien hebt is het eigenlijk overbodig om deze live action remake te kijken want het is gewoon exact hetzelfde. Je weet dan toch al wat er gaat gebeuren. Ik had dan liever een niewe verhaal gezien ipv het originele verfilmen,

avatar van MovieMac

MovieMac

De Imax trailer gezien, ik kan er niets aan doen, maar ik vond het mooi. Het hele concept van een remake van een op zichzelf uitstekende animatie, naar een live action + veel CGI, staat mij tegen. Het is de een letterlijke kopie in een strak jasje en toch wil ik hem wel zien op het grote scherm. Vond het altijd een leuke originele animatie met een prachtige soundtrack van de master of soundtracks. We gaan het meemaken.

avatar van Thorongil

Thorongil

Dreamworks gaat blijkbaar Disney achterna met het in live-action herfilmen van animatiefilms. De film is een volledige kopie van de eerste animatiefilm en dus enorm voorspelbaar tot zelfs de dialoog. Ook de muziek is klakloos overgenomen. Neem niet weg dat de CGI goed is, het hoofdpersonage is goed gecast. Wel wat spijtig dat Astrid niet langer blond is, alles moet in een wat multicultureler jasje gegoten worden.

avatar van Thiver

Thiver

Tja, wat moet ik dit nou beoordelen? Ik beschouw de originele How to Train Your Dragon als een nagenoeg perfecte film, dus is het niet heel verwonderlijk dat een-op-een-remake daarvan best goed werkt. Maar ook weer niet. De oude versie was heel bewust gemaakt als een animatiefilm. Als die niet bestond, dan had een speelfilm op basis van hetzelfde script er waarschijnlijk heel anders uitgezien. Wellicht voelt dit daarom soms niet echt als een speelfilm, al kan dat ook komen doordat een groot deel ervan alsnog uit de computer komt rollen. Op momenten oogt het haast als cosplay, die menselijke acteurs in de tamelijk cartooneske uitdossingen op overduidelijk geanimeerde draken.

Maar ja, het blijft wel een steengoed verhaal met een innemend hoofdpersonage. De beelden zijn prachtig en de muziek is waanzinnig. Want ja, die maakten de animatiefilm zo goed en daar is vrijwel niets aan veranderd. Het is zielloos, maar wel effectief. Ik ben in deze speelfilm niets tegengekomen dat ik beter vond werken dan in de animatiefilm, maar zelfs de mindere variant is goed genoeg. Het is daarmee een betere film dan The Lion King uit 2019, dat op zowat elk vlak de plank missloeg, maar in ieder geval had die film nog een paar kleine aanpassingen. Zeker geen goede, maar het was tenminste iets.

Waarom Hollywood dit soort films maakt en daarbij zo enorm op veilig speelt, hoef je mij niet uit te leggen. Maar het is wel een ergerlijke trend. Iemand zei het het ooit treffend: het is alsof een vrouw ziet hoe gelukkig ik ben met mijn vriendin en besluit mij dubbel zo gelukkig te maken door mijn tweede vriendin te worden. En dus gaat ze zich kleden als mijn vriendin, neemt ze hetzelfde kapsel als mijn vriendin en ondergaat ze zelfs plastische chirurgie om maar zoveel mogelijk om mijn vriendin te lijken. Maar ik héb al zo'n vriendin. Wat moet ik met een tweede, die eigenlijk maar een vreemde kopie is?

Een directe kopie van een film waar ik een grote liefde voor koester maakt mij niet dubbel zo gelukkig. In tegendeel, die film voelt hiervoor alleen maar minder uniek.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Ik heb me best vermaakt. Niet alles werkt even goed, de bijfiguren zijn wat cartoonesk (ook kapsels etc) en dat werkt in een animatiefilm, hier werkt dat pakken minder. Alleen Butler en Nick Frost weten zich daar redelijk aan te onttrekken. Butler mag zijn stemrol nu omzetten in een echte rol en geniet zichtbaar zonder dat hij er te ver over gaat, prima gedaan. Frost weet nog iets van emotie op te roepen. Hoofdpersoon Thames is dan weer volstrekt kleurloos en de cgi is ook niet altijd even goed. Maar de actie is oké, het tempo prima (de film is wat langer dan de animatiefilm en klokt af op twee uur maar die voel je niet) en de film doet geen dingen echt verkeerd. 3,0*.

avatar van scorsese

Goeie film over een jonge viking die het niet in zich heeft om een draak te doden, maar er wel eentje temt. Een live-action remake van dezelfde regisseur. Het ziet er allemaal goed uit, maar ik vond de draken beter werken in de animatie-versie. Het blijft een mooi verhaal en de film is onderhoudend van begin tot eind met meer dan genoeg actie. Gerard Butler is perfect gecast.

avatar van soom

soom

Vooral Gerard, Nick en Nico waren leuk. Mason was iets twijfelachtig en de rest vooral matig. Maar voor een jeugdfilm is dit helemaal leuk.

Aan het origineel heb ik weinig herinnering(en), ik vergeleek daar Toothless met een kat?! Hoezo, dat zou ik niet meer weten.

Tja. Heldinnen als Ariel en Belle leven meer voor mij, en dat is iets wat ik niet genoeg kan benadrukken.

Deze Hiccup heeft ondanks alles iets, maar wat precies, daar weet ik niet zo gauw een antwoord op te geven.

avatar van Karst

Karst

Onnodig maar uitstekend gemaakt. Wat ook niet onbelangrijk is, ik heb me heel goed vermaakt in de imax. Zonder twijfel gaat deze goed scoren in de bioscoop en eerlijk gezegd hoop ik dat deel twee ook gewoon deze make over krijgt.

avatar van The Oceanic Six

Indrukwekkende productie dat een live-action versie eens een keer echt rechtvaardigt, want de draken en de Vikingwereld komen prachtig in beeld, maar ook de soundtrack is erg fijn. De animatiefilms waren al de moeite waard, maar dit is wat mij betreft nog veel beter. Inhoudelijk wist ik niet zo veel meer van de films af, behalve dan dat een Vikingjochie met een draak bevriend raakte. Het werkt en ondanks dat het allemaal niet zo origineel is kijkt het prima weg. De actie komt spetterend in beeld en vooral de grote finale was best wel genieten. Waar de emotie van de tekenfilm bijvoorbeeld niet in The Lion King live-action versies terug kwam, lukt dat hier wel. Toothless heeft dat vooral met zijn grote drakenogen waar de emoties in zitten.

Verder is de film natuurlijk vrij braaf, dit is een familiefilm dus geen Viking of draak die echt lekker bruut los gaat, maar binnen die grenzen was het allemaal wel de moeite waard. Ik hoef niet perse een tweede film nu te krijgen, maar die komt er ongetwijfeld wel en dan zit ik ook vast weer te kijken.

avatar van mrklm

mrklm

Overbodige en onvermijdelijk inferieure remake van de uitstekende animatiefilm uit 2010 over een jonge Viking [Mason Thames] die zijn vader [Gerard Butler] wil bewijzen dat hij een waardige opvolger als stamhoofd kan zijn door een draak te doden. Hij slaagt erin de meest gevreesde draak te verwonden, maar in plaats van het de genadestoot te geven, besluit hij het te verzorgen en opnieuw te leren vliegen. Meer actie (met een paar scènes die best eng kunnen zijn voor de kleintjes) en meer komedie, maar te weinig aandacht voor de vriendschap die ontstaat en die het origineel zo memorabel maakte. Thames scoort bovendien slechts een krappe voldoende in de hoofdrol. Best te pruimen als je het origineel niet gezien hebt.

avatar van Davido

Davido

Kan een heel verhaal beschrijven... 1 woord is genoeg: Fantastisch

avatar van Film Pegasus

Het eerste deel van de originele trilogie was best een leuke avontuurlijke animatie. Visueel niet heel bijzonder, maar een goed verhaal en voldoende humor. Deze remake komt onverwacht, al geven ze tegenwoordig gewoon alles een reboot, sequel, live action versie, ... Deze live-action versie (de term voor CGI wezens ipv animatie) neemt het origineel ook zo goed als helemaal over. Wie pas de animatie heeft gezien, krijgt gewoon hetzelfde met een andere filter.

Het oordeel is dus quasi hetzelfde: goed verhaal met de nodige humor, maar visueel weinig bijzonder en slecht acteerwerk. Het lijkt soms meer een parodie te zijn dan een opgepoetste versie. En uiteraard gaan hier veel mensen naar kijken, het is een bekende affiche. Maar wie de reeks kent, zal hier niet verrast worden.