• 9.397.625 stemmen

Met onder meer: Marcello Mastroianni, Massimo Troisi en Marina Vlady

Gesproken taal: Frans en Italiaans

Releasedatum: 2 februari 1990

Plot Splendor

Jordan is opgegroeid in zijn vaders bioscoopje. Na W.O.II neemt hij het theater over. Vroeger moest de politie eraan te pas komen om het massaal opgekomen publiek orderlijk naar binnen te begeleiden. Nu, echter, draait het bioscoopje verlies en ziet Jordan zich gedwongen het te verkopen. Plots krijgt hij een visioen over de liefde van de mensen voor het fenomeen film.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van stinissen

Twee nare randen aan de poster.

avatar van Flavio

Flavio

Film over nostalgie naar de oude bioscoopjes van weleer, die de concurrentie van de TV niet meer konden dragen en uiteindelijk verdwenen. Dat doet natuurlijk sterk denken aan die andere beroemde Italiaanse film, die ik nog wel een slag beter vind. Er spreekt veel liefde voor film uit, met name voor de Italiaanse klassiekers natuurlijk, en Mastroianni en Troisi zijn een leuk duo. Die laatste heb ik nu in meerdere pre-Postino films gezien en hij heeft toch een onnavolgbare acteerstijl en humor die me wel aanspreekt. Vlady vond ik wat minder.

Leukste scène vond ik die tegen het einde, als Jordan zijn nemesis een zeer duurbetaalde klap verkoopt. Terwijl hij en zijn vrienden weglopen, ervan overtuigd dat de vermedering compleet is, wordt de ontvanger van de klap als een held vereerd- de tegenstelling tussen het hart en het hoofd perfect verbeeld.
Het einde is aan de ene kant prima, filmisch en magisch-realistisch. Maar aan de andere kant denk je: waar waren al die mensen nou in de jaren dat de bioscoop ze nodig had?