Wham! (2023)
Geregisseerd door: Chris Smith
Met onder meer: George Michael en Andrew Ridgeley
Bekijk via Netflix
Plot Wham!
George Michael en Andrew Ridgeley wisten in de jaren 80 met nummers als Club Tropicana, Wake Me Up Before You Go-Go en Last Christmas uit te groeien tot wereldsterren. De film vertelt het verhaal vanaf de ontmoeting van Ridgeley en Michael, het vormen van Wham! in 1981 en het einde van het duo in 1986, waarna Michael als solozanger zo mogelijk nog succesvoller werd.
Bxian32
Interessant maar in principe gaat het voornamelijk over George Michael en Andrew is een soort van bijzaak. Maar dat was het in de praktijk natuurlijk ook uiteindelijk. Ik had trouwens geen idee dat Wham in die tijd zo populair was. Mijn muziek is het niet maar wel leuk om dat tijdsbeeld weer eens te zien.
Interessant maar in principe gaat het voornamelijk over George Michael en Andrew is een soort van bijzaak. Maar dat was het in de praktijk natuurlijk ook uiteindelijk. .
Hm, de hele docu draait er juist meer om dat dit dus helemaal niet klopt.
Anyway lekker jeugdsentiment dit!
Mr. Chiel
Goede complete docu over de groep Wham. Beelden zagen er goed - opgepoetst - uit. Wel jammer dat ze de vierkante beelden soms ZO ERG inzoomen dat je een neus en een mond ziet. Ziet er niet uit, zelfs storend. Het verhaal is verteld vanuit de twee bandleden. Voor mij hadden er wel meer mensen uit die periode in gemogen. Een manager zat er wel even in met archiefbeelden. Vrolijke complete docu!
DragQueen
Uitstekende documentaire omtrent Wham. Zeer geslaagd in zijn opzet. Het is een aaneenschakeling van keurig opgepoetst archiefmateriaal, waarbij de voice-overs door George en Andrew zelf worden verzorgd. De docu geeft een mooi compleet overzicht weer van de jaren dat het duo menig tienerhart sneller deed kloppen, voordat George Michael uiteindelijk als soloartiest gelanceerd werd. Wat een fantastische zanger, muzikant en songwriter was het toch. Een uniek stemgeluid! De docu weet luchtig en amusant te blijven, maar deed me er toch ook weer even aan herrinneren dat George Michael ons helaas veel te vroeg is ontvallen.
3,5 Ster.
Bxian32
Hm, de hele docu draait er juist meer om dat dit dus helemaal niet klopt.
Anyway lekker jeugdsentiment dit!
Tja, dan heb ik er toch iets anders uitgehaald dan jij, alles draaide om hem, zijn uit de kast komen, zijn solocarriere etc. En ik zou het leuk vinden om mensen te leren kennen via een docu. Ik begrijp dat deze over Wham gaat maar het blijft allemaal wel erg oppervlakkig. Enkel een tijdlijn met gebeurtenissen. Ik heb nog steeds geen idee wie nu bijvoorbeeld Andrew was.......hetzelfde met die 2 meiden, die waren er gewoon bij maar daar doen ze verder ook helemaal niets mee.
Deze docu Wham! is best vermakelijk, maar ik vermoed pas echt tof voor de echte fans. Dat ben ik niet, maar kan hun muziek zeker wel waarderen. Ze zijn alleen wat minder iconisch voor me dan zeg een Queen. Wham! doet het volgens het boekje, informatief, veel toffe oude beelden en uiteraard de bekende muziek.
En gelukkig hebben ze het in anderhalf uur gestopt, blij dat er nog dingen uitkomen die geen 2,5 tot 3 uur speeltijd hebben. Da's in mijn ogen geen fijne trend.
Leuk tripje down memory lane.
Zie ook dit: DPG Media Privacy Gate - volkskrant.nl
WB
Leuk tripje down memory lane.
Niets aan toe te voegen. Spijker op de kop!
Lekker hap, slik, weg docuutje over de band Wham! Het legt het noodzakelijke uit en geeft een goed inkijkje in de verstandhouding tussen George en Andrew. Alleen het blijft allemaal wel een beetje op de oppervlakte borrelen. Echt diep gaat het nooit en de carriere van Wham! heeft zelf niet genoeg spek op de botten om echt iets legendarisch te vertellen. De twee zijn samen opgegroeid, zijn samen een band begonnen en al snel werd het voor beiden na een aantal (mega)hits duidelijk dat George Michael in zijn eentje verder zou gaan. Dan heb je als docu al gauw niet meer zo veel te vertellen. Er zit te weinig interessants of controverse in deze band om een indrukwekkende docu af te leveren.
Dit vraagt dan ook duidelijk om een deel 2, waar het enkel en alleen om George zijn leven na Wham! zou moeten gaan. Dat is eigenlijk waar het pas wat interessanter begint te worden met alle zaken die er rondom zijn leven hebben gespeeld in de jaren 90.
shawna
Heerlijk documentaire, lekker weer even terug in de tijd. Wat een leuke tijdloze songs van Wham.
Ik heb genoten hiervan.
Bubblez
- 2060 berichten
Met George Michael: A Different Story (2005), George Michael: Freedom (2017) en het recente George Michael: Portrait of an Artist (2022) is er natuurlijk al héél veel informatie over George Michael, waar Wham! altijd maar een beperkt aandeel heeft. Door het biografische Wham! George & Me (2019) van Andrew Ridgeley kreeg ik eerder al een volledig beeld van de gehele Wham!-periode.
Dit is een goedverzorgde docu met weinig tot geen verrassingen, al is er veel beeldmateriaal wat ik niet eerder zag (bijvoorbeeld de behind-the-scenes van Last Christmas). De vertelstijl is mooi gedaan, met de stemmen van de twee heren. Echt diepgaand is het helaas niet, er is te weinig tijd om bijvoorbeeld te focussen op jeugd en alle singles, maar dat is okay. De documentaire neemt je even mee in Whamania en dat is meer dan genoeg voor de gemiddelde geïnteresseerde.
Ik lees nog even George Michael: A Life - James Gavin (2022) uit en dan heb ik voorlopig mijn portie Wham! en George Michael weer gehad. Al krijg ik er nooit écht genoeg van.
John Milton
Fijne docu. Absoluut niet baanbrekend, maar de toon die hij aanslaat beviel me heel erg.
mrklm
Aan de hand van geluidsopnames van diepte-interviews met George Michael en Andrew Ridgeley, reconstrueert Chris Smith de geschiedenis van deze popband die in zijn vierjarig bestaan een fenomeen werd met liedjes als ‘Club Tropicana’, ‘Wake Me Up Before You Go-Go’ en het onvermijdelijke ‘Last Christmas’. George Michael was het muzikale brein en zou zijn carrière voortzetten als soloartiest, maar deze documentaire maakt duidelijk dat de uiterst verlegen Georgios Kyriacos Panayiotou zeer waarschijnlijk nooit gedroomd zou hebben van een muziekcarrière zonder de bevlogenheid, het zelfvertrouwen en vooral de onbreekbare vriendschap van Andrew Ridgeley. Behandelt uiteraard Georges worsteling met zijn seksualiteit en waarom Wham! op het hoogtepunt stopte, maar wie Wham! en George Michael bewust heeft meegemaakt, hoet niet te rekenen op nieuwe inzichten. Het gebruik van demo’s en alternatieve mixen van wat later klassiekers zouden worden, vond ik het meest interessant.
lang pee
Ik vond hun muziek even slecht als de docu. Ik had graag meer geweten over de latere periode van Georgios Panagiotou en Ritgeley, zeker een even boeiende periode dan de periode van Wham......
Mansterkas
Gister eindelijk deze documentaire gezien. Ik ben opgegroeid in de jaren 80 en heb Wham vanaf het begin op de voet gevolgd. En nu ik de documentaire heb gezien kan ik eigenlijk wel zeggen dat de voorpret leuker was. Ik vond het een behoorlijke droge opsomming van gebeurtenissen en erg oppervlakkig. Wat ik vooral mistte waren prominente personen rondom George en Andrew. Alleen de manager en de vader van George komen aan het woord. Het zal ongetwijfeld een reden hebben gehad maar waarom komen b.v. Pepsi en Shirley niet aan het woord? Of David Austin en andere bandleden? En wat jammer dat Andrew zijn huidige gezicht niet laat zien.
Wat ik niet wist is hoe Careless Whisper tot stand is gekomen. Dat vond ik dan weer een leuk weetje evenals clip van Last Christmas. Leuk om al die oude beelden weer eens terug te zien maar al met al vond ik de documentaire teleurstellend.
Heerlijke documentaire over het ontstaan en de bliksemcarrière van het duo Wham!, bestaande uit George Michael en Andrew Ridgeley. Geen pratende hoofden maar slechts de stemmen van beiden, ondersteund door geweldig archiefmateriaal. Prachtig gerealiseerd en een waar genot om naar te kijken en te luisteren.
schram101
Wat een fijne docu zeg. Wham! geeft een fraai en informatief beeld over dit maffe bandje die toch wel erg groot werd in de jaren 80. George Michael, zonder twijfel de beste zanger ooit, en zijn maatje Andrew Ridgeley leefden de droom. Voor een docu is dit qua speelduur wel een beetje de max voor mijn spanningsboog normaalgesproken dus ook wat dat betreft prima.
TronMan
Waar bij menig band ruzies of drank en drugs voorkomen , is er hier geen sprake van. Wat een vriendschap tussen George en Andrew , tot het uiteindelijk los laten van elkaar. Dat vond ik nog het sterkste punt.
Mansterkas
Wat ik ook mooi vind/vond is de opstelling van Andrew t.o.v. het succes van George. Nooit een onvertogen woord over George, geen enkele roddel over hem of misgunnen van zijn succes. Integendeel zelfs. Een vriend uit duizenden.
badfans69
Als film is het misschien niet zo heel veel bijzonder, maar als muziekdocumentaire zeker wel. Het verhaal van Wham!, op het eerste zicht een leuke commerciële popband met wat hits van toen. Toen al onderschat en nu ook nog niet de erkenning dat het verdiend. De docu toont een volledig beeld en houdt het vooral over Wham! Wat niet eenvoudig is, omdat nadien George Michael een grotere ster wordt. Er gaat gaandeweg iets meer aandacht naar hem, maar dat was het verhaal van Wham! nu eenmaal. Gelukkig krijgt Andrew voldoende erkenning voor zijn bijdragen en wordt dat ook meermaals getoond. Met getuigenissen uit de eerste hand en voldoende beeldmateriaal. Niet de cliché zetelgesprekken met mensen die ooit op de koffie zijn geweest. Een boeiend beeld van een iconisch duo.
Basto
- 11944 berichten
Vrij magere docu over een band die nooit xo heel veel voorstelde.
teigertje
- 2076 stemmen
Een prachtige en eervolle muzikale Biografie over de vroegere wereld beroemde band Wham !
Een kijkje in de weg naar de roem van deze grandioze band.
Waaraan gigantisch veel mensen plezier aan beleefd hebben en nog steeds.
Genoten van deze biografische muziek film.
Veel plezier maar ook de struggles die de band had, om dit hoogste niveau in deze muziek branche te behalen en wat ze uiteindelijk gelukt is.
Dit alles laat deze biografie van deze band goed zien, met veel beeld materiaal.
Deze biografie haalt veel prachtige jeugd herinneringen op voor vele ook voor mijzelf.
Van genoten deze Biografische muzikale documentaire film die prima en mooi gemaakt is.

Netflix neemt binnenkort afscheid van de horrorfilm 'The Watchers'

Alice Doesn't Live Here Anymore