• 9.373.666 stemmen

Met onder meer: Jason Statham, Sylvester Stallone en 50 Cent

Gesproken taal: Engels en Portugees

Releasedatum: 5 oktober 2023

Plot Expend4bles

"They'll die when they're dead."

Op een vrachtschip worden er kernwapens gestolen door terroristen. Om een mogelijke Derde Wereldoorlog te voorkomen, worden Barney Ross, Lee Christmas en de andere leden van de Expendables ingeschakeld. Als 's werelds laatste verdedigingslinie trachten ze hier een stokje voor te steken met nieuwe teamleden die andere stijlen en tactieken toepassen.

avatar van The Oceanic Six

Als Expendables-film is dit echt een gedrocht, de hele sfeer van bekende oude actiehelden die elkaar dissen en een lading vijanden aan gort maaien is weg. Maar als actiefilmpje met een paar bekende namen is dit nog best ergens vermakelijk.

Het doet me wel een beetje pijn dat een reeks die met de eerste twee delen zo tof begon totaal is weggezakt naar iets wat het niet hoort te zijn. Stallone bedacht dit concept een jaar of vijftien terug om de oude actiehelden van weleer een soort van te eren en nog eens samen te brengen in een stoere mannen film. Dat pakte heel goed uit. Stallone, Schwarzenegger, Willis, Norris, Lundgren, Li, Snipes, Gibson, Bandesras, Rourke etc, een heerlijk lijstje namen die al in de reeks zaten. Dit werd aangevuld met nieuwere helden zoals Statham en Crews, waar prima mee viel te leven. Deel 3 vloog al aardig uit de bocht door een lading vechtsporters een belangrijke rol te geven en de r-rating weg te laten, net de dingen waar de je fans dus boos mee kreeg en wat ook een tien jaar lange stop betekende.

Spijtig dat ze er bij dit vervolg maar deels van leren, want de r-rating is weer terug maar het valt qua bloed, gore en brute actie heel erg tegen. Maar nog erger, de cast. Stallone heeft een bijrolletje omdat hij het stokje over wil dragen aan Statham, die dus de hoofdrol nu speelt. Maar Statham is dus niet iemand die bij het originele concept van de film hoorde. Verder zijn Couture en Lundgren er nog van de oude cast, maar zij hebben geen reet te doen en zijn saai. De nieuwkomers zijn Iko Urwais en Tony Jaa, acteurs die zich al wel aardig hebben bewezen in knokfilms maar ook nietszeggende rollen hebben. Maar het ergste moet nog komen, rapper 2 Kwartjes en Megan Fox. Wat een dieptepunten. 50 Cent kan echt niet acteren, is niet stoer en vooral niet grappig en Fox heeft weer zo'n rol als bad ass chick, ook echt tenenkrommend in dit geval. Maar die twee hebben wel helaas belangrijke rollen.

Qua verhaal zijn er twee grote delen, in Libië (best aardig) en op een enorm schip, met hele generieke actie. Want deze reeks stond bekend om bizar lomp, grootschalig geweld, maar op het schip die ik vooral mannen saaie gevechten met elkaar hebben. Verder is het script zelfs voor deze reeks heel middelmatig. De dood van Barney is ergens nog wel een aardige twist, maar dat hij op het einde leeft en verklaart hoe dit is gelukt was echt hilarisch slecht. Ik had trouwens op het einde nog de hoop dat minstens 1 toffe Expendable nog een cameo zou krijgen, zoals Schwarzenegger of Norris ofzo maar helaas. Het past wel bij het niveau van de film. Ook de CGI is trouwens heel beroerd, je ziet nog net de green screens niet.

De trailer beloofde al een matige film en die hebben we gekregen. Als Expendables-film is dit totaal mislukt, als actiefilm kun je er nog wel wat plezier aan beleven. Er is non-stop actie en er zitten nog af en toe wel een paar geinige kills in. Maar meer is het niet. Even dacht ik in het begin dat het toch wel geslaagd was met Stallone en Statham in de bar, maar het was helaas een schaars hoogtepuntje.

Ben bang dat de reeks hiermee wel klaar is.

avatar van DevilsAngel

DevilsAngel

Pfff tenenkrommend was dit... humor was zeker in de eerste helft ver te zoeken, tweede helft heb ik een paar keer moeten glimlachen. Over de acteerprestaties en de actie eigenlijk idem. CGI was soms ook super slecht, zeker toen de helikopter in het water viel. Volgens mij waren ze wat special effects vergeten

En waarom Fox als actie "heldin"?! Leuk dat er eens wat meiden meedoen met de actie maar doe dan eens wat stoere kickass meiden ipv van zo'n omgebouwde clown troela. Gewoon nee. Was blij met m'n gratis biertje bij de Vue exclusive verder gewoon nee.

avatar van jacobine_rodijk

jacobine_rodijk

Ongelooflijk dat dit hetzelfde budget heeft als John Wick: Chapter 4 (Film, 2023) ….

jacobine_rodijk schreef:

Echt? Dat is wel schrijnend. John Wick zag er echt tof uit en had een aantal fantastisch gefilmde scenes.

Is bij Ex4 het geld naar het salaris van Statham gegaan ofzo?

avatar van jacobine_rodijk

jacobine_rodijk

The Oceanic Six schreef:

Is bij Ex4 het geld naar het salaris van Statham gegaan ofzo?

Geen flauw idee, maar niet naar de locaties en special effects iig.

avatar van Kondoro

Kondoro

Dit klinkt allemaal niet heel best....

De trailer is beter dan de hele film (nog beter wanneer je Megan Fox wegdenkt).

avatar van DiDa

DiDa

Zojuist thuis van de bios.

Om te beginnen moet ik zeggen dat ik hou van dit soort films. Ik ben opgegroeid met de jaren 80 en 90 actiefilms en actiehelden. Dus voor de 'algemene' kijker ben ik misschien geen goede graadmeter.

The Expendables 4 wordt in heel veel reviews flink afgekraakt. Is dat terecht? Ik vind het zelf allemaal wel heel overdreven negatief. Ja, het is de minste van alle Expendables films, maar ik heb me zeer zeker goed vermaakt en het blijft toch genieten om dit soort nostalgische actiefilms op het grote doek te zien.

De toevoegingen stellen dit keer niet veel voor en (dit is geen spoiler) Statham heeft meer de hoofdrol.

Ik heb me hier niet aan gestoord. Het tempo ligt heel erg hoog en het is bijna non-stop actie. Zeker de laatste 3 kwartier.

Het enige waar ik me echt aan gestoord heb is de bij vlagen belachelijke CGI. Maar dit was te verwachten, want deze film komt weer uit de koker van Millennium Films en de VFX Effect company waar zij altijd mee werken staat niet bekend om hun sterke CGI. Wel jammer, want het kan je wel uit de film halen.

Veel actie, verstand op 0 en genieten.

Ik vond hem leuk

DiDa schreef:

Ik vond hem leuk

Ik heb ook relatief gezien me aardig vermaakt tijdens kijken, maar ook aan de nodige dingen gestoord. Jij ergerde je niet aan rapper 2 kwartjes en Megan Fox? Of aan de zeer uitgedunde golden oldies cast? Of de wel erg herhaaldelijke actie? En wat je ook benoemt, de belachelijke CGI.

avatar van DiDa

DiDa

The Oceanic Six schreef:

Viel wel mee. 50 cent had echt amper wat te doen... En tja Megan Fox... Leuke eye candy maar hoort hier idd niet thuis....

avatar van Shinobi

Shinobi

"Why are you here?"

De overwegend negatieve berichtgeving rondom deze film heb ik bewust genegeerd, omdat dat eveneens het geval was bij het vorige deel en die vond ik nog best vermakelijk. Jammer genoeg moet ik constateren dat dit vervolg daadwerkelijk een enorme mispeer is.

In 'Expend4bles' wordt er een simpel plotje opgezet rondom een nietszeggende bad guy die kernwapens steelt. Om een Derde Wereldoorlog te voorkomen, moet het team van Barney weer in actie komen. En zo wordt er een enorm inwisselbare (pun intended) actiefilm ingeluid.

Met elk deel is het natuurlijk de vraag welke actiesterren van weleer er nu weer komen opdraven. In de voorgangers zorgde dat geregeld voor wat leuke verrassingen, echter lijkt het vat zowat opgedroogd te zijn als je nota bene komt aanzetten met mensen als 50 Cent en Megan Fox. De toevoeging van martial arts sterren Iko Uwais en Tony Jaa is dan weer wel te prijzen, hoewel ze hun kunsten nooit echt kunnen etaleren; als kijker merk je duidelijk dat ze zich moeten inhouden.

Na de bloedeloze PG-13 rating van deel drie maakt de broodnodige Rated R rating gelukkig zijn herintrede. Je zou zeggen dat dit voor flink wat lomp en bovenal brute actie zou zorgen, maar dat valt tegen. Het merendeel van de actie is vrij generiek te noemen en de monotone locaties zijn te verwaarlozen. Hier en daar zit er nog een aardige actiescène tussen, maar het camerawerk moet dan wel meewerken. Daarbij miste ik eigenlijk ook het teamgevoel uit de vorige delen.

Al met al een matig vervolg waar je niets aan mist. Wat mij betreft blijft het hierbij.

2,0 Sterren.

avatar van Phantasm

Phantasm

Verstand op nul, genoeg actie, prima mee vermaakt.

avatar van Brendanh29

Brendanh29

Expendables 4
ik miste een heleboel mannen die in de eerdere films voorkwamen dus het voelde echt anders aan, maar dat had ook te maken dat het meer slap stick humor toevoegde met veelal een omgeving dat nep aanvoelt. Wel fijn dat ze vrouwen hebben toegevoegd maar kan niet zeggen dat megan fox iets toevoegt aan het geweld maar gewoon de prachtige hottie was. Dat niet alleen maar ze blijft gewoon een blank gezicht aanhouden ondanks vele omstandigheden, voelt niet aan als acteren. Ik verbaasde me dan ook op het einde dat ze een see through shirt aan had en tepels kon zien, iets wat veelal present aanvoelt van vorige eeuw.
Het leukste was toch wel de het groentje die veelal of op ‘’antonio banderas’’ lijkt als ie jong is of z’n zoon kan spelen.
En sorry als hier iemand dood gaat terwijl je weet dat deze acteurs in tigs films blijven overleven, geloof ik er geen zak van. Als je je dood wil faken neem je niet iemand die kleiner is dan jouw en andere lichaams vorm, ik vond het te verdacht alleen maar die ring te zien Ik denk ik deze film zelfs minder vond dan deel 2 merendeel.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Tip in films: als een belangrijk personage verkoold wordt aangetroffen dan is hij niet dood. Simpel. Dit trucje wordt te vaak gebruikt. En als je dat nog niet doorhad zegt Fox ergens halverwege dat Stallone's dood ervoor zorgt dat een bepaald dossier naar boven kwam. Dan snapt elke kijker wel dat die dood in scène is gezet. Ik zat dus de hele film te wachten op het moment dat Stallone terugkwam. Uiteindelijk was dat de laatste 5 minuten pas.

Enfin, het vierde deel van een voor mij weinig bijzondere reeks. Blijkbaar heb ik ze in 2018 alle kort achter elkaar gezien, maar er is weinig van blijven hangen. Dit vierde deel doet het wel met heel wat minder helden uit de 80s maar gelukkig wel met veel Statham en eigenlijk elke scène met hem werkt wel. Elke scène zonder hem werkt niet. De actie is oké, de cgi spuuglelijk (nee echt, anno 2023 kan dit echt niet). Sowieso slaat veel humor nogal de plank mis en het acteerwerk is matig. Van Fox weten we het maar 50 Cent spant de kroon. Enige leuke moment is dat op een bepaald moment 50 Cent uit de speakers pompt, maar dat is het dan ook. 2,0*.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Boeiender is trouwens om de eerste pagina op dit forum terug te lezen. Berichten van 9 jaar terug met alle roddels en eventuele namen die meespelen waarvan sommigen (Hauer) al dood zijn en anderen (Willis) om andere redenen niet meer acteren.

avatar van woeler82

woeler82

Expendables 4 is geen goed vervolg als deel 3 , meer 1 van 100 in een dozijn actie filmen . Goed voor 1 keer te kijken maar niet meer als dat.

mjk87 schreef:

Haha ja, in die jaren was wel wel mooi, alle geruchten over welke grote namen mee zouden doen in de franchise.

En dan eindigen we met 2 Kwartjes en Megan Fox...

avatar van Justinvdk

Justinvdk

Wat een doffe ellende. Graphics zien er echt niet uit, de nieuwkomers zijn waardeloos en met Iko Uwais en Tony Jaa wordt veel te weinig gedaan.

Tweede deel vd film was iets beter, vooral omdat ze het wat meer op humor gooien, maar redt de film niet van een dikke onvoldoende.

Dit werkt alleen met zoveel mogelijk oudgedienden en als je er hier niet meer van kunt krijgen zou ik geen moeite doen voor een deel 5.

Master Blaster

De film is eigenlijk best slecht. Als het geen expendables film was en gewoon een film opzich had het beter gescoord.

Dat gezegd hebben is de aktie wel oke en is het gewoon kijken met verstand op 0

Master Blaster schreef:

Dat gezegd hebben is de aktie wel oke en is het gewoon kijken met verstand op 0

Ohja en opvallend slechte CGI

toch 3*

Best wel een slechte film en slechte CGI, maar toch 3 sterren. Dat is een hele rare recensie. Maar goed het zal wel.

avatar van aSMoDeuS

aSMoDeuS

mcdaktari schreef:

avatar van mcdaktari

mcdaktari

aSMoDeuS schreef:

Kijk z'n favoriete film.

Ja ik weet het, dat is meestal het eerste wat ik doe.

aSMoDeuS schreef:

Kijk z'n favoriete film.

Ja sorry bij mij staat er geen Godfather of Scarface in mijn lijst

mcdaktari schreef:

Ja de film is slecht maar dan kun je je er nog wel enigzins mee vermaken door de aktie en de bekende acteurs die meedoen.

avatar van santaro78

santaro78

Echt een zware tegenvaller vergeleken met de vorige delen, megan fox wtf die moet gewoon in een pornofilm spelen. Ook barney had maar een klein rolletje jammer genoeg, verder vond ik eigenlijk dat jason statham de rest van de film droeg. Dus niet echt expandables waardig.

avatar van Film Pegasus

Het 3e deel werd snel afgeschoten door het ontbreken van de R-rating, maar kon met de nodige humor, leuke cameo's en enkele kleurrijke figuren er toch nog iets van maken. Dit 4e deel gaat weer iets harder, maar de fun is er uitgeperst. Van mij moeten het niet per se allemaal acteurs zijn uit de 80s actiefilms. De meesten van hen zijn al dik in de 70 en het zou ook niet meer worden dan opnieuw een stoere 5 minuten met een vervlogen oneliner. Ook al is dat het concept van de reeks. Er waren toch nog andere actiehelden uit de 90s en 00s die ze konden vragen?

Statham moet de boel wat redden, maar dat is vooral omdat hij de enige is die echt iets te doen heeft. De rest zijn figuranten geworden die snel vergeten zijn. Ik had nog wel even een lichtpuntje bij Tony Jaa, maar ook hij heeft al veel beter gedaan. Iets meer aandacht aan de karakters, iets meer humor, een andere vijand en wat leuke cameo's. Maar dat zijn al veel dingen die je nodig hebt om de film nog goed te maken. Deel 4 is het minste van de reeks.

avatar van macrobody

macrobody

Nah, dit was gewoon een Jason Statham film. De rest is bijzaak. En hij loopt verder geen schrammetje op. Zelfs een tuinman haalt zich nog wel eens open aan een rozenstruik, maar blijkbaar is het neermaaien van een mannetje of 500 net zo simpel als een wandeling door het park. Het verhaal en clou waren ook wel erg kinderlijk eenvoudig en voorspelbaar, maar toch liever een 13 in een dozijn film dan een vernieuwend concept als Barbie waar werkelijk geen fluit aan was.

avatar van Erikb99

Erikb99

En wat vond ik er nou van:

Het gerucht gaat dat Sylvester Stallone niet blij was met het script en dus niet meer mee wilde doen. De productie ging toch verder en de studiobazen wisten uiteindelijk Sylvester Stallone toch te overtuigen. (Zal wel iets met geld zijn geweest) Vandaar dat de man er niet echt vaak inzit en zijn aanwezigheid voelt als los staan van het verhaal. Nu het verhaal. Sommige films hebben een flinterdun verhaal en weten dat goed te maken met de acties en karakters. Dat is hier niet het geval. Verhaal is dunner dan flinterdun en wat 50 cent en Megan Fox er nou in deden is mij een raadsel. Al kan ik me bij de laatste wel iets voorstellen. (Het oog wil ook wat) Aanrader? Nee, absoluut niet. En laten we hopen dat dit ook het laatste deel is, iets wat ze na deel 2 al hadden moeten doen.

avatar van schumacher

schumacher

Die negatieve reacties zijn er een beetje over hoor.

Het klopt: de CGI is niet bepaald goed, dat is in feite niet oke.

Voor de rest is het een hersenloze aktiefilm met verstand op 0 en het ging toch vooral om Jason Statham ook.

Wat Megan Fox betreft, die dient in zowat alle films vooral voor mooie decoratie of als hoer te spelen en het past ook bij haar haha, het is een mooie vrouw.

Dit vond ik ook wel de minste the expendables maar er was veel aktie en daarvoor kijk je deze film ook, niet voor het goede of sterke verhaal of top acteerprestaties.

schumacher schreef:

Die negatieve reacties zijn er een beetje over hoor

Als nou pakweg 9 van de 10 reviews over deze film vrij negatief zijn, zou jij dan de uitzondering zijn met je mening of zouden die andere mensen het dichtst bij de waarheid zitten?