• 9.377.395 stemmen

Insidious: The Red Door (2023)

Horror / Mystery | 107 minuten

Genre: Horror / Mystery

Alternatieve titel: Insidious 5

Oorsprong: Canada / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Patrick Wilson

Met onder meer: Patrick Wilson, Rose Byrne en Ty Simpkins

Releasedatum: 6 juli 2023

Plot Insidious: The Red Door

"It ends where it all began."

Het is inmiddels tien jaar geleden sinds de familie Lambert tenauwernood aan de bovennatuurlijke wereld wist te ontsnappen. Om hun demonen voor eens en voor altijd te laten rusten, moeten Josh en Dalton nog dieper 'the Further' induiken, waarbij ze het duistere verleden van hun familie onder ogen moeten komen. Achter de rode deur liggen er echter een groot aantal nieuwe en gruwelijke verschrikkingen op de loer.

Dalton Lambert

Kali Lambert

Nick the Dick

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Vanaf 6 juli 2023 in de bioscoop (Sony Pictures Releasing via Universal Pictures International Netherlands)

avatar van The Oceanic Six

Nou, ik vond de trailer werkelijk geen seconde eng. Terwijl deze reeks toch ooit begon als zeer beklemmend en naargeestig spannend.

Insidious was een erg fijne reeks, maar gaat veel te lang door. Deel 1 gaf ik nog 4 steren en daarna elk vervolg een halve ster lager. Weinig vertrouwen in dat dit veel gaat zijn, maar ik zal 'm checken.

avatar van Kondoro

Kondoro

Ik ga hem ook trouw bekijken maar, deze serie is wel echt diep gezonken nu hoor. Die trailer oogt ook erg B.

avatar van Naudsaf

Naudsaf

Spannend en eng zoals vanouds. De combinatie van de muziek en de serieus enge jumpscares die er in zitten, maken het meer dan goed! Wij dachten dat dit weer een minder vervolg zou zijn, maar dat is zeker niet het geval.

avatar van MosquitoSmasher

MosquitoSmasher

Waardig einde van de films, althans, laten we ervan uitgaan dat het echt afgelopen is nu.

Horror films weten mij helaas al jaren niet meer bang te krijgen, heeft met leeftijd te maken denk ik ook. Na gigantisch veel horrors gezien te hebben is het natuurlijk een keertje klaar ook met echt dingen eng vinden.

Het wordt dus voor mij op geen enkel moment eng in de film, maar het boeit wel. Het nieuwe personage doet het ook leuk. Minder leuk zijn mensen die tijdens de film gaan praten. Een stelletje achter mij. Op een gegeven moment hoorde ik haar dan ook vragen "hoe weet zij dat nou?" tja, dan had je gewoon de voorgaande delen ook moeten kijken mens, zucht.

avatar van rep_robert

Ach ja, the Red Door is een aardig einde van een franchise die is afgetrapt met een top 3 horrorfilm van de 21e eeuw voor mij. Het is dan natuurlijk schier onmogelijk om dit te overtreffen. Uiteraard is dit vijfde deel, geregisseerd door niemand anders dan Patrick Wilson, een film die niet in de schaduw kan staan van het meesterlijke eerste deel, maar niet van het sterke tweede deel.
Vergeleken met hedendaagse horrors vind ik dat Wilson hier een leuke film van te maken. Een film die sfeervol is, goede (en terechte/verdiende) jump scares maakt en speelt met het verwachtingspatroon in deze situaties. Ik houd daar altijd wel van en het houdt je scherp. Dit levert een aantal zeer leuke scènes op.

Wat dat betreft allemaal prima en daardoor scoort deze film makkelijk een voldoende voor mij. Maar uiteindelijk is het plot een beetje dom. Alsof ze niet hebben geleerd van deel 1 en weer die memory wipe doen. Terwijl deel 1 duidelijk heeft aangetoond dat je dit niet moet wegstoppen, maar juist moet omarmen zodat je ermee om weet te gaan. Verder was de climax een beetje slap. De leuke scènes waarmee wordt opgebouwd resulteert niet in een climax die je op het puntje van je stoel laat zitten. Het eindigt wellicht wat te slap en zonder echte lef. Maar het voelt wel als het afsluiten van deze franchise. Dit zal ongetwijfeld de oorzaak zijn. Maar hoe creepy was dst einde van deel 1 wel niet?

Maarja. Naast de slappe zooi waar deze film tegenwoordig mee moet concurreren is de film op horrorgebied nog steeds stukken beter dan veel films die uitkomen. De spanningen werkt goed en de jump scares zijn goed en verdiend. Maar het mist net dat beetje pit en lef om echt goed te zijn. Voor een vijfde film in een horrorreeks is het trouwens wel knap dat het standaard dit basisniveau van een voldoende haalt.

avatar van The Oceanic Six

Ga ik binnenkort ook kijken. Deel 1 is een absolute klassieker, deel 2 mag er ook wezen. Daarna werd het rap minder. Dat de oude cast uit 1 en 2 weer hier mee doet is een grote plus.

Heb je nog kennis van de vorige delen nodig, rep_robert? Ben het even vergeten allemaal.

The Oceanic Six schreef:

Niet echt, je moet vooral de grote lijnen van deel 1 nog weten en er zitten wat flashbacks uit deel 2 in. Omdat de originele cast volledig terug is. En je hebt nog een geesten verschijning van Elise op het laatst, je moet dus even weer weten dat zij er "niet meer" is.

Maar zelfs zonder dit is het prima te volgen. Maar dit is eigenlijk een afsluiting van een trilogie. Deel 3 en 4 waren zijweggetjes

rep_robert schreef:

Misschien pak ik deel 1 en 2 nog effe mee komende dagen, just for sure.

Bedankt!

Vond het serieus tegenvallen.

Wilson ziet zichzelf te graag spelen, jammer genoeg is hij geen al te geweldig acteur en zit er ook teveel drama in deze film, waardoor het alleen maar extra opvalt dat hij gewoon niet zo heel veel bijbrengt. De jump scares zijn echt te makkelijk en goedkoop, het draam rond de vader/zoon relatie is slaapverwekkend en echt spannend of eng weet het ook al lang niet meer te worden.

Laat dit gewoon de laatste in de reeks zijn, want op deze manier is het eerder pijnlijk dan leuk.

avatar van Shinobi

Shinobi

"It's happening again."

Voor dit vervolg had ik helemaal geen verwachtingen, omdat ik de prequels erg ondermaats vond. Naast het feit dat Patrick Wilson hier zijn regiedebuut maakt.

In dit deel keert de familie Lambert terug. Vader en zoon hebben inmiddels via een hypnosesessie alle vervelende gebeurtenissen uit hun geheugen gewist. Wanneer Dalton van zijn kunstdocent de opdracht krijgt om te diepen uit zijn onderbewustzijn, komt hij onbedoeld weer in aanraking met The Further en kan het riedeltje opnieuw beginnen.

Ditmaal ligt de focus meer op Dalton en zijn bijbehorende studentenleven. Wel wordt er een poging gedaan om in te gaan op de vader-zoonrelatie. Dit is niet altijd even interessant, omdat het drama vrijwel te verwaarlozen is. Het is dan ook te merken dat de verhalende elementen niet zo sterk zijn; geen samenhangend geheel.

Qua horror valt er gelukkig nog wel wat te genieten. Er zitten een aantal sluimerende scènes tussen waarin vage verschijningen de ronde doen en zodoende de spanning goed opbouwt. Uiteraard kunnen de jump scares niet ontbreken. Deze zijn op momenten zeer effectief, met name de scène met de MRI is enorm beklemmend te noemen. Wel had het steviger mogen eindigen in plaats van deze slappe hap.

Al met al is 'The Red Door' een aardige afsluiter van de trilogie. De film breekt niet veel potten, maar blijft wel onderhoudend genoeg. Overigens komt er na de eindcredits nog een Easter egg.

Kleine 3,0 sterren.

avatar van Vicksel82

Vicksel82

Film gisteren tijdens "The HorrorNight" gezien.

Vond de film in het begin wat traag op gang komen en ook moest ik weer even goed nadenken hoe het eerste deel ook alweer was, daarna kwam de film goed op gang met enkele goed geslaagde jumpscares maar het echte creepy sfeertje wilt op mij maar niet overkomen zoals dat bij het eerste deel wel het geval was.

Ook de kenmerkende Creepy insidious muziek is maar zelden aanwezig.

Het einde vond ik echt wat afgeraffeld zoals ik dat wel vaker zien bij HorrorFilms.

Geen hoogvlieger en kan voor mij niet in de schaduw staan van het geweldige eerste deel maar wel enigzins vermakelijk

avatar van blondiefilmfreak

blondiefilmfreak

Vicksel82 schreef:

Film gisteren tijdens "The HorrorNight" gezien.

Ook de kenmerkende Creepy insidious muziek is maar zelden aanwezig.

De vernietigingsdrang in film land is groot,zo ook weer helaas bij deze insidious.ook deze serie films word afgerond op een manier waardoor de hele serie een nare bijsmaak heeft gekregen.

avatar van blondiefilmfreak

blondiefilmfreak

En zo heeft ook deze serie films weer een heel nare bijsmaak gekregen.stop toch eens een x met dat eeuwige deel 5 en 6 gedoe.dit doet de overige films totaal geen goed.

meer als 2 en halve ster is deze mij dan ook niet waard.

avatar van Doom4

Doom4

bioscoopwaardig? nee maar thuis was hij nog saaier geweest Wel een paar goede jumpscares maar ik vond dit deel niet echt een toevoeging hebben. Een 7tje.

avatar van Theunissen

Doom4 schreef:

En jij geeft een 6je (3.0*)

blondiefilmfreak schreef:

En zo heeft ook deze serie films weer een heel nare bijsmaak gekregen de overige films totaal geen goed.

Heb ik zelf geen last van. Deel 1 blijft briljant. Net zoals ik ook nog steeds van de oude Star Wars en Indiana Jones kan genieten, ondanks matige, moderne verfilmingen.

rep_robert schreef:

Precies, van dat geklaag word ik ook moe. Een origineel word heus niet slechter als een vervolg flut is. Hoogstens dat je kan zeggen dat de hele reeks kwalitatief maar gemiddeld is.

avatar van Doom4

Doom4

Theunissen schreef:

En jij geeft een 6je (3.0*)

ja je hebt gelijk... een 6,5 dan

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11915 berichten

Ik had nog een hoop dat als Patrick Wilson het regisseursstokje zou overnemen de kwaliteit van de reeks ook zou verbeteren. Nope. Een aardige scene in het ziekenhuis, voor de rest is het simpelweg de volumeknop goed opendraaien en hopen dat mensen schrikken. Niet doorheen te komen. 1,5* voor de muziek.

avatar van Dayer

Dayer

Elk horroruniversum heeft blijkbaar nood aan Patrick Wilson. Dit, intussen alweer vijfde, deel uit de reeks kiest ervoor om dichter aan te leunen bij eerdere films. Ik had de eerdere delen ooit wel gezien, maar ben er niet meer in geslaagd om ze te herbekijken waardoor ik een aantal linken ongetwijfeld gemist heb.

De film komt naar mijn gevoel nooit echt los. De rol van Lin Shaye (Elise) wordt gereduceerd tot een verwaarloosbare bijrol en een eerdere bosdoener uit "The Further" wordt opnieuw van stal gehaald. Er komen uiteraard ook een pak onverwerkte trauma's boven. Al de gesprekjes en conversaties tussenin duurden me ook wat te lang en het viel me ook tegen dat het zo kenmerkende Insidious-geluid/soundtrack eigenlijk niet werd gebruikt. De door James Wan geregisseerde Insidious-films blijven niet te evenaren, het moment is zo stilaan misschien gekomen om te stoppen met de reeks.

avatar van 84TZ

84TZ

Ben benieuwd! Misschien naar de bios voor dit deel.

avatar van kenna1

kenna1

Zeker niet slecht, maar niet het niveau van mijn favoriet deel 1.

Had iets meer horror mogen zijn.

avatar van Mr. Rock

Mr. Rock

Deze was wel weer oké. Maar ook niet veel meer dan dat.

Begin beloofde weinig goeds. Afgezaagd vader/zoon gejank, studentensetting die eerder bij een goedkope slasher past. Maar uiteindelijk toch voldoende leuke scènes. Beste was met afstand die in het röntgenapparaat. Leuk gefilmd en goede scare.

Nadeel van deze film en eigenlijk de hele Insidious-reeks: er gaat nooit iemand dood en dat weet je van tevoren. Dat haalt de angel er qua spanning wel flink uit. Scares moeten de film overeind houden en dat vond ik hier wat beter lukken dan in eerdere delen.

Acteerwerk was belabberd, maar ach.

avatar van Duke Nukem

Duke Nukem

• 1986 stemmen

Het begint al met een vrouwelijk pastoor aan het graf van de moeder van Josh, maar laten we daar niet over beginnen, we raken eraan gewoon. Die zoon Dalton is zo ergerlijk! Je zou zo dat omgekeerde petje van zijn hoofd willen afslaan. Waarom zijn de youngsters in films steeds zo vervelend en onvriendelijk tegenover hun ouders? Ik ben zelf zonder vader opgegroeid en verbaas mij er steeds over hoe ondankbaar jongeren zijn die een liefdevolle en bezorgde ouder (vader) hebben.

Vader Josh (Patrick Wilson) is intussen gescheiden en niet meer dan een zielige schaduw van zijn vorige zelf. Zoon Dalton gaat naar de hogeschool en vader Josh staat erop om zijn zoon, die van hem vervreemd is, met de auto te brengen. Zijn vrouwelijke kamergenote (wat volgens mij helemaal niet kan) is natuurlijk een of andere weirdo, die meteen een diepgaand gesprek met Dalton aanknoopt en hij opent zich meteen voor haar (angst voor het donker) en zij praat over haar angst voor Barbiepoppen.

Beide personages zijn onaangename personages en totaal oninteressant. Het hele vader/zoon gedoe is eigenlijk helemaal niet interessant en het is dus wachten op de spanning en horror, waarvan we zo genoten in de eerste twee Insidious films. Maar eerst leren we nog een onuitstaanbare kunstlerares met vreemd accent kennen, die haar leerlingen hun kunstwerk laat verscheuren. Het enige wat ze moet doen is van tien tot nul aftellen, en Dalton raakt in een soort trance. Dalton tekent de befaamde rode deur die naar The Further leidt, en de poppen gaan weer aan het dansen.

De hele film is veel te donker geschoten. De fraaie camerastandpunten van de eerste Insidious films is verdwenen. De enige schrikmomenten zijn de typische goedkope en luide jumpscares, want van spanningsopbouw of een goed verhaal moet deze film het duidelijk niet hebben. Als je kotsende mensen horror vindt, dan is dit misschien iets voor jou. Dit vijfde deel is een zinloze toevoeging tot de Insidious franchise, dit voegt helemaal niets toe aan het gehele verhaal, en eigenlijk zou men er beter mee stoppen en iets nieuw verzinnen.

avatar van Waku

Waku

Ik zou de trailer maar niet kijken..geeft veel te veel weg betreffende de meest spannende en verrassende scenes.

avatar van lang pee

lang pee

Wat een afschuwelijk slechte film, en wat een povere acteerprestaties. Zeker van Simpkins, dat is toch niet meer acteren, triestig. En dan die dialogen, wat een vervelend geleuter, dit is van het zwakste dat ik ooit heb gezien. En ik ben niet alleen, op Rotten Tomatoes krijgt hij 38%, The Guardian geeft 1 op 5, bij imbd krijgt hij een 6.

Hier spreekt men van dat deel 1 een klassieker was, sorry dat was helemaal geen klassieker (66% RT en een 6,8 op imbd) Deel 1 was absoluut niets speciaal maar natuurlijk beter dat deze draak..

Een klassieker is een film zoals The Silence of the Lambs, die kreeg 8,6 op imbd en 95% op RT, dat is een klassieker, maar Insidious is een film zoals er zeer vele zijn ook deel 1, gewoon slecht tot barslecht....

avatar van Apster

Apster

Film die maar niet op gang wil komen. Wat Wilson nou precies wil is niet duidelijk. Gooit er serieus drama in dat niet werkt, en op horror vlak niet eng genoeg. Het tenenkrullende lied dat Wilson zingt bij de eindcredits is het enige moment dat je haren ten berge doet rijzen.

avatar van vladje

vladje

Dikke zero over de hele lijn!

Niks, over het hele plaatje!