• 9.377.963 stemmen

Met onder meer: Sosie Bacon, Jessie T. Usher en Kyle Gallner

Gesproken taal: Engels en Portugees

Releasedatum: 29 september 2022

Plot Smile

"Once you see it, it’s too late."

Psychiater Rose wordt geplaagd door iets waarvan zij vermoedt dat het bovennatuurlijk is. Na een bizar, traumatisch incident met een patiënt begint Rose onverklaarbare en angstaanjagende fenomenen te ervaren die alleen zij kan zien. Op zoek naar antwoorden wordt ze steeds meer achterdochtig vanwege haar eigen geest die zich tegen haar lijkt te keren. Rose wordt er steeds meer van overtuigd dat ze wordt achtervolgd door een kracht die niet alleen bovennatuurlijk is, maar ook kwaadaardig.

Dr. Rose Cotter

Victoria Munoz

Carl Renken

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Teaser bezorgd je al kippenvel.

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Vanaf 29 september 2022 in de bioscoop (Paramount Pictures via Universal Pictures International Netherlands)

avatar van AC1

AC1

Teaser was beter dan trailer. Ja, de smiling faces zijn creepy maar over de rest (acteren en regie) heb ik sterk mijn twijfels.

avatar van Corcicus

Corcicus

Zeer beklijvende trailer!

avatar van Kondoro

Kondoro

Creepy indeed, alleen krijg ik wel veel 'It Follows' feelings bij het script.

avatar van K. V.

K. V.

Zal wel niks met Truth or Dare (Film, 2018) - MovieMeter.nl te maken hebben zeker?

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Jotil schreef:

Voorpremières vanaf 23 september 2022.

avatar van Solis

Solis

Ben erg benieuwd naar deze film!

avatar van schram101

schram101

Zou zweren dat dat Jennifer Garner was in die trailer

avatar van wess16

wess16

Interessante trailer!

avatar van Hercules123

Hercules123

Best nog een goede horror film!

Het debuut van de regisseur Parker Finn & direct al een goeie horror afleveren

Lang geleden dat ik nog eens een goeie horror heb gezien, zeer tevreden hierover.

Redelijk (veel) goeie jumpscares, een griezelige sfeer & bloederig.

Natuurlijk nog wat werkpuntjes, maar voor een eerste film zeer goed

Benieuwd naar zijn volgende film, ik weet alleen niemand moet nog lachen naar mij

avatar van Tobias554

Tobias554

Prima horror film voor mij!!

Heb me zeker vermaakt met deze film.

Verhaal die makkelijk te volgen is, jumpscares, bloederig, spanning,...

Ook wel nog goede acteurs (de meeste ken ik niet).

Absoluut prima camerawerk, hoe sommige scenes gefilmd werden TOP!

Ben benieuwd wat Parker Finn zijn volgende film wordt.

(Uiteraard meningen zullen verschillen, dat is altijd & zeker met horror films)

avatar van xpandaa

xpandaa

Zojuist de film gezien in de bioscoop!

3x een jumpscare waarbij driekwart van de bezoekers ook een kleine hartaanval kregen. Goed acteerwerk en goes camera werk.

Wanneer komt deel 2???

avatar van Vict0r

Vict0r

Vanavond in de bios gezien. Goede creepy horror met goed acteerwerk en goede creepy setting en sound. Een van de beste horrors (zoniet de beste) van de afgelopen jaren! Bios waardig. Aanrader!

avatar van rep_robert

Hier was ik weer aan toe. De trailer deed het goed bij mij en de verwachtingen waren daarom erg hoog. Des blijer ben ik dat ze waargemaakt wordne.

Smile is gewoon een lekkere klassieke horrorfilm zonder fratsen, maar het voelt wel modern aan in de goede zin van het woord.Je weet wat je krijgt. Een lekkere mix van It Follows en Drag me to Hell (en ongetwijfeld nog veel meer films) zorgen ervoor dat het uitgangspunt niet bijster origineel is, maar aan de andere kant is dit voor de horror liefhebber geen punt zolang de uitvoering maar goed is.

En dat is ie. Sosie Bacon is perfect in de leading role, bij vlagen is de film lekker ranzig, de zeer opvallende en unieke score is tamelijk briljant en de jump scares worden allemaal op het juiste moment ingezet waarbij je je de apelazerus schrikt. En het belangrijkste is nog wel: geen valse jump scares! Ook de score wordt op de juiste manier ingezet en is ook op de juiste momenten weer afwezig. Dit is vaak het moeilijkste binnen dit genre om dit goed te timen. Ook tijdens de aftiteling krijg je na "Lollipop" de meest creepy muziek te horen die keihard door de hele bioscoopzaal heen draaide. Echt heel goed!
Doordat er een vloek wordt doorgegeven draait alles om die effectiviteit van hoe de spanning en de continue dreiging in een film overkomt. Wanneer dit lukt krijg je de hele film dat nare onderhuidse gevoel dat je continu op het randje van de stoel zit en vooral ook alert bent op wat komen gaat. Het was heerlijk om weer eens zo ongemakkelijk in de bioscoop te zitten.

De film is natuurlijk niet perfect. Er zijn net iets te vaak sfeershots van wegen/natuur/de stad waarbij de camera ondersteboven wordt gehouden. Waarom denk ik dan? Puur hip doen. Daarbij komen ook veel clichés voorbij. Er is altijd een expositiescene met iemand die tips geeft over hoe het kwaad kan worden verslaan. Ook zo'n weduwe is eigenlijk wel hilarisch. Ze bewaart de creepy tekeningen van haar man, geeft aan dat ze nooit meer op die kamer komt en toch hangen verspreid door de kamer allemaal individuele spotjes op de meest creepy tekeningen. Die spotjes staan blijkbaar al wekenlang aan.

Natuurlijk is dit mierenneukerij, want het doet weinig af van de kwaliteit van Smile. Voor mij een van de beste horrorfilms van de afgelopen jaren. Een erg goes regiedebuut. Soms is het weer fijn om een originele film te zien met leuke ideeën en geen vervolg of spinoff #8393 in een bepaalde reeks.

avatar van The Oceanic Six

rep_robert schreef:

Ben benieuwd reppie. Ik ga deze volgend weekend hopelijk ook bekijken.

avatar van John Milton

John Milton

Lekker hoge waardering zeg. Ik ben benieuwd!

avatar van PPMM1972

PPMM1972

Bangelijk goed!!!

Een volle zaal die op hetzelfde moment schrikt (paar keer in deze film), heerlijk toch

Lang geleden dat ik dit nog heb meegemaakt met een horror film.

Jumpscares zaten zeer goed in de film, bloederig was het ook & spannende momenten.

Een klassieke horrorfilm, zoals het altijd zou moeten zijn.

Goeie trailer & een goeie film!

Laat de volgende horror maar komen & hopelijk met dezelfde film ervaring dan met deze film

avatar van Mr-Mcmovie

Mr-Mcmovie

Heath Ledger would be proud

avatar van Fikret8

Fikret8

Prima horror film, maar niet echt om te lachen. Misplaatste titel.

avatar van mikey

mikey

haha die trailer is hilarisch

avatar van RevengeN

RevengeN

mikey schreef:

haha die trailer is hilarisch

Maar je luier moet wel verschoond..

avatar van mikey

mikey

RevengeN schreef:

Maar je luier moet wel verschoond..

nee, qua horror wel wat gewend..

avatar van Shinobi

Shinobi

"It's smiling at me."

Vooraf dacht ik dat dit weer de zoveelste generieke horror zou worden, maar deze film overstijgt met gemak alle middelmaat.

Na een noodlottig ongeval met een patiënt lijkt psychiater Rose Cotter geplaagd te worden door iets onbekends waar ze de vinger maar niet op kan leggen. Terwijl Rose onderzoek doet naar dit fenomeen moet zij haar eigen traumatische verleden onder ogen komen. Het leidt tot een bizarre zoektocht waar zowat niemand haar lijkt te geloven.

'Smile' doet mij denken aan een mix tussen 'The Ring' en 'It Follows'. Het is weliswaar niet helemaal origineel, maar het werkt wonderwel. Ditmaal wordt de vloek overgebracht in de vorm van een glimlach. Het heeft iets ongemakkelijks, want een glimlach associeer je al gauw met positiviteit en niet met zoveel ellende. De wijze waarop er gespeeld wordt met verscheidene beelden van een glimlach speelt hier goed op in; is het echt of niet?

Vanaf het begin wordt er gelijk een onheilspellend sfeertje gecreëerd dat over het geheel aanwezig blijft. De dik aangezette score en jump scares helpen daar uitstekend bij. Hierdoor blijf je als kijker op je hoede, want je weet niet wanneer er weer iets gruwelijks gaat gebeuren. Wat dat betreft is de film spannend te noemen. De gore is ook lekker in your face, heerlijk!

Al met al een sterk debuut van Parker Finn. Dit smaakt zeker naar meer.

Dikke 3,5 sterren.

avatar van Kondoro

Kondoro

Oef, krijg hier toch stiekem wel steeds meer zin in!

avatar van Macmanus

Macmanus

Opvallend hoog gemiddelde. Voor mij was het vlees noch vis. De letterlijke uitbeelding van een persoon met mentale problemen en je demonen uit het verleden onder ogen komen vond ik niet werken, en het pure jump scare horror gedeelte voelde ongeïnspireerd aan. Vond het acteerwerk en de handelingen van de personages ook wat matig en de film is te lang.

De eerste kill en het "hippe" omgedraaide camerawerk vond ik juist wel leuk en de finale was prima. Maar ik denk dat de maker puur voor horror franchise had moeten gaan want qua drama was het een drama.

Ik vond de film gewoon een voldoende. Vond het acteerwerk van de hoofdrolspeelster in het begin niet zo super, maar werd later een heel stuk beter. Ook haar man vond ik maar zo zo spelen, is hij niet A-Train van The Boys?

Echt creepy of schrikken was er echt niet bij voor mij, je ziet die scares gewoon aankomen. Kan mijzelf echt niet vinden in de reacties hier over hoe creepy en hoe ze zich kapot schrokken, nee dat had ik helaas echt niet. Ook voor mij is dit niet de beste horror in jaren, er zijn films geweest die mij meer deden.

Echter waar het natuurlijk heel erg om draait is het verhaal en deze wist me echt wel te boeien. Het is eens wat anders. Paar dingetjes.....

Ik vraag me een beetje af waar deze entity/wezen is begonnen. We komen erachter dat de evil "geest" al een tijdje bezig is en dat het overspringt op andere mensen via trauma. Maar hoe is het ontstaan? Wat zijn de origins zeg maar? En al die bizarre dingen die haar overkwam zoals die therapeut die bij haar thuis is, maar zij is het niet, dat zijn puur haar gedachten? Maar ik neem aan dat de geest die in haar zit hier ook aan bijdraagt? Dus zij heeft ook haar eigen kat gedood, onder controle van die geest natuurlijk. Dus inprincipe kan die geen haar laten doen wat ie wil? Dus in weze kan de geest de host nog veel meer gestoorde dingen laten doen?

Het einde is duidelijk, haar ex ziet de zelfmoord gebeuren, dus hij zal nu die evil shit in zich hebben. Welkom deel 2.

avatar van Walter S.

Walter S.

Prima horrorfilm, ook wel redelijk origineel, maar om nou te zeggen dat het echt een topper is die er voor mij bovenuit steekt, dat dan weer niet.

avatar van rep_robert

Trouwens, vergeten te vermelden. De aftiteling heeft officieel de meest creepiest muziek ooit.

avatar van The Oceanic Six

Ja, dit was lekker ongemakkelijk en bij vlagen ook prettig freaky met ook onverwachts wat humor wat weer wat apart was maar toch wel werkte. Op zich is het concept van Smile een zijtak van films als The Ring, maar gooien ze er wel een eigen sausje overheen. Als je zo in de eindfase van de film weet wat er speelt, dan blijkt het toch wel aardig bedacht. De film kent een goede spanningsopbouw en heeft een paar zeer goed getimede jump scares die niet makkelijk of flauw aanvoelen, maar echt je onder de huid schieten. Overigens vond ik de moeilijkste stukken om te bekijken vooral de momenten dat Rose een mentale inzinking kreeg voor de neus van collega's of familie. Neem de scène met de dode kat bij de verjaardag van haar neefje. Prima uitgevoerd, maar mijn tenen trokken krom .

Verder volgt de film wel de bekende opbouw, maar de uitwerking is gewoon top. Ik hoef ook niet in dit soort films op alle vragen een antwoord, die krijg je dus ook niet. Hoe dit ooit is begonnen of wat het is blijft mysterieus. Ik vroeg me wel af wat er nou voor zorgde dat die kat werd gedood. Dat zal dus een kwade entiteit of vloek zijn die Rose dwong het te doen, maar de focus ligt meer op hoe ermee om te gaan. Sterk slot ook, inclusief fijne creapy muziek bij de aftiteling. De moeite waard van even blijven luisteren.

Ben in een goede bui, afronding naar 4*