Evil Dead Rise (2023)
Geregisseerd door: Lee Cronin
Met onder meer: Alyssa Sutherland, Lily Sullivan en Gabrielle Echols
Releasedatum: 20 april 2023
Plot Evil Dead Rise
"Mommy loves you to death."
Evil Dead Rise draait om een jonge vrouw genaamd Beth, die haar alleenstaande moeder, zus Ellie en haar familie bezoekt in een krap appartement in Los Angeles. Wanneer iemand het angstaanjagende Necronomicon Ex-Mortis ontdekt ergens verborgen diep in het gebouw en een demonische entiteit laat ontsnappen, moeten ze samen vechten om hun familie te beschermen tegen de ondode Deadites.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Evil Dead Rise (MusicMeter)
Beth
Teresa
Scott
Bruce
Jotil (crew bioscoopreleases)
Vanaf 20 april 2023 in de bioscoop (Warner Bros. Pictures)
Ik zie het nut van deze film niet in. Geen Raimi, geen Bruce Campbell.
Plus, deze reboot, ook zonder beiden, vond ik vrij geslaagd, dus vraag me af wat weer een nieuwe versie toe gaat voegen.
mikey
Ik zie het nut van deze film niet in. Geen Raimi, geen Bruce Campbell.
De serie was briljant. Goede reminder, ik moet hem maar eens opnieuw weer bekijken
Dat was Bruce Campbell en vieze gore en humor op zijn best. Eigenlijk veruit het beste wat er in de Evil Dead wereld is gemaakt, beter dan alle films.
"The Evil Dead (1981)" heb ik afgelopen nieuwjaarsnacht nog eens gezien op "Veronica" (helaas met reclame, één keer, maar wel veel beter dan "Snollebollekes" op drie andere Nederlandse zenders). Om het nieuwe jaar gezond te beginnen, heb ik op nieuwjaarsdag een wandeling door het bos gemaakt, maar daar kwam ik niet zonder kleerscheuren uit. Gelukkig had ik daarna wel meer geluk met kaarten raden, want ik had ze allemaal juist.
"Queen of spades, Four of hearts, Eight of spades, Two of spades, Jack of diamonds, jack of clubs."
JacoBaco
Evil Dead (2013) is niet bijzonder. Gewoon best goed. Evil Dead Rise ziet er veelbelovend uit. Maar een trailer kan vaak misleidend zijn, dus het blijft natuurlijk wachten tot ik de film gezien heb.
Tsja, best wel een goede vibe in de trailer qua gore en griezeligheid. Maar het voelt niet echt als Evil Dead. En kom zeg, ook deze franchise waar ooit een man de hoofdrol had is er nu eentje met een vrouw op die plek? Uiteraard...
Kondoro
Dit kan wel gewoon weer een lekkere horror flick worden, buiten al die correcte correcties daar gelaten. Misschien wel een bioscoop bezoekje waard.
mikey
eerder een exorcist-kloon of zo'n japanse spookhorror (van 20 jr terug) dan iets uit de evil dead serie, ondanks de kettingzaag. Zag wel alvast een verwijzing naar de shining en zombi 2.
john mcclane 2
De eerste Remake bijna tien jaar terug was echt heel goed . Dus dit kan wel wat worden .
Raimi is wel echt jammer .
The hole horror film van Cronin vond ik erg sterk ! Keep your hopes up !
KvR76
De poster en de trailer verklappen alweer heel veel ....ik hoop echt, dat deze niet tegen gaat vallen!!!
mcdaktari
Ik hoop niet dat de trailer inderdaad het beste uit de film prijs geeft. De remake uit 2013 of wanneer was dat, vond ik niet speciaal. Maar eerst eens afwachten wat dit gaat worden.
Q Jones
Kan er toch moeilijk aan wennen een evil dead zonder Bruce Campell
bugels
Hopelijk heeft Ash ergens dronken in een plee ooit een keer een zoon verwekt.
Dat Sam Raimi zelf de ballen kan vinden om ons DAT verhaaltje te vertellen is natuurlijk onwaarschijnlijk omdat hij weet dat de originaliteit van de oorspronkelijke films moeilijk te evenaren is. Dat zagen we al in Army of Darkness.
Maar een mens mag hopen.
Voorlopig ben ik iig blij met alles wat deze universe propageert omdat het me tot nu toe niet heeft teleurgesteld. En deze trailer ziet er ook weer tenenkrommend uit. Dus happy in anticipatie!
GrobbekuikenXL
Remake was wel aardig. Dit lijkt mij helemaal niks, weet niet precies waarom. Maar het kan altijd meevallen natuurlijk.
Shinobi
"All you can do is run."
De remake vond ik ontzettend tof, des te tergender dat men tien jaar nodig had om met dit op de proppen te komen.
In 'Evil Dead Rise' wordt het hutje in het bos verruild voor een afbraakpand. Hier bezoekt Beth haar vervreemde zus Ellie en haar kinderen. Lang kan hun hereniging niet duren, want na een aardbeving wordt het befaamde boek gevonden en het kwaad losgelaten. Hierop moeten ze vechten voor hun leven.
Angstaanjagend wordt de film helaas nooit; dat gevoel van wanhoop miste ik heel erg. In plaats daarvan wordt er een wilde achtbaanrit gecreëerd waarin veel gore en - overduidelijke - CGI bloed tentoongesteld wordt. Er zijn zeker wat toffe momenten te bespeuren, echter is het merendeel jammer genoeg vrij standaard te noemen. Graag had ik meer inventiviteit gezien.
Al met al een redelijk vervolg, maar ik zou de verwachtingen wel laag houden. Overigens zie ik het somber in als ik de verhalen moet geloven dat er een plan klaarligt om een universum om de boeken heen te bouwen, opdat er om de zoveel jaar een nieuw deel kan worden uitgebracht.
Dikke 3,0 sterren.
Het verhaaltje heeft niet veel om het lijf en de eendimensionale personages zijn ook veelal nietszeggend, waardoor je nauwelijks met ze meeleeft. Er worden weliswaar wel wat pogingen gedaan, maar het is allemaal tevergeefs. Het wordt eigenlijk pas leuk wanneer Ellie mind games begint te spelen met de hele familie..
Ondanks dat het geen prijswinnend materiaal is vind ik dit eigenlijk het beste werken in de hele reeks. De originele 3 is gewoon pulpy onzin, dus daar heb je een hele andere vibe. Maar op Ash na was het allemaal dom slachtvee. De 2013 remake is niet blijven hangen. Dan vind ik de familie hier veel beter werken. In een korte tijd is de familieband erg duidelijk gemaakt en gebeurt hier toch wel iets dat je weinig in (horror) films ziet, dat een hele familie eraan gaat. Normaal zijn het vrienden en/of koppeltjes waarin er minder op het spel staat. Wanneer het om familie gaat wordt het opeens een stuk moeilijker om ze te doden.
Dit kon ik enorm waarderen. Ik maak er gelijk ook maar mijn recensie van.
Ik kon dus ook erg genieten van deze film. Het is kort en erg effectief. De ranzigheid vliegt je om de oren en het is echt een visueel spektakel. Van de fantastische openingscredits tot aan de bende door het kijkgaatje en de ouderwetse look wanneer Beth bij Ellie aan het bed staat. Echt smullen. Het is daarnaast een erg vlotte film die iets langer dan anderhalf uur duurt. In een landschap van 120+ minuten films is het fijn om gewoon een keer een film te kijken waar al het vet afgesneden is en gewoon een goede pacing heeft.
Er zitten wel wat van die typische horrordingetjes in dat er van alles qua herrie in de ene kamer gebeurt en een kamer verderop de rest niks hoort. En dat het lang duurt voordat de hoofdrolspelers reageren op wat er gebeurt, maar omdat het ook om familie gaat erger ik me er in deze film niet aan.
Wat me wel opviel is dat de soundmix niet heel stabiel is. De hoge tonen knallen zo enorm door de speakers in de bioscoop dat ik haast met een gehoorbeschadiging uit de zaal liep. Vooral bij de openingscredits en vlak voor de aftiteling schieten de hoge tonen gigantisch uit de speakers dat het echt ongenaam voor de oren was. Na 14 jaar Pathe Unlimited en zo rond de 800/900 films kan ik niet zeggen dat ik me aanstel. Heb de bioscoopmedewerker hier nog op aangesproken om even te checken of dit wel klopt. Maar na wat research online schijnt dit een probleem van de film zelf te zijn. Wat toch echt amateuristisch overkomt en echt meer uitgebalanceerd had moeten worden.
Desalniettemin een erg leuke, ranzige en creepy ervaring.
MosquitoSmasher
Gewoon tof. Uitstekend mee vermaakt in de bios vanavond.
Geen saai moment, prima acteerwerk en daarmee bedoel ik ook de kids die echt geloofwaardig speelden vond ik. Gewoon een hele toffe cast vond ik. Met anderhalf uur is dit vrij normaal voor een horror, maar hij had gerust langer mogen duren van mij.
Ik zal dit weekend eens die remake gaan kijken. Vraagje over iets in deze film:
Waardoor raken andere mensen precies bezeten? We zagen dat de moeder haar dochter verwondde met een voorwerp en toen met die tong in de wond, hierdoor raakte zij geïnfecteerd toch? En die mensen op de gang waren allemaal gebeten neem ik aan door haar?
Tegen het eind van de film waar de laatste twee overlevenden in die lift vol met bloed zitten hebben beide absoluut bloed binnen gekregen, maar ze zijn niet geïnfecteerd. Of ben ik nou in de war en raakt men niet geïnfecteerd hierdoor? Want eigenlijk is het gewoon een entiteit die bij men naar binnen dringt? Dit zien we echter niet gebeuren met die ene dochter. Of toch wel?
Gewoon tof. Uitstekend mee vermaakt in de bios vanavond.
Ik zal dit weekend eens die remake gaan kijken. Vraagje over iets in deze film:
Niet teveel aan de logica denken in dit geval. Je hebt absoluut gelijk hierin dat het eigenlijk nergens op slaat dat zij niet bezeten raken.
Vicksel82
Gisterenavond deze film mogen bewonderen tijdens HorrorNight.
De film begint veelbelovend met een kenmerkend huis in het bos wat we vaker hebben gezien in de Evil Dead reeksen om daarna een onverwachte twist te maken in een appartementencomplex ergens in de VS.
Zal verder niet veel meer verklappen maar de uitwerking van het vinden van het Demonen boek had voor mij wel iets uitgebreider en eventueel mysterieuzer mogen zijn het voelde voor mij afgeraffeld om vervolgens over te gaan op de gore.
De film vond ik duidelijk minder als de goede remake uit 2013 maar een avondvullende avond met het nodige bloed en goede kills is wel een zekerheid.
Drie sterren
Anjin
Gewoon een vette film..
Zeer vermaakt in de bioscoop
Die Bruce Campbell mis je niet eens..
Na die eerste evil dead heeft die ook nooit meer iets gepresenteerd
Saving Pvt. Pyle
Gewoon een vette film..
Na die eerste evil dead heeft die ook nooit meer iets gepresenteerd
Sorry, maar dat is natuurlijk volslagen onzin.
Sam Raimi lanceerde in de jaren 80 (en begin jaren 90) de "Evil Dead"-filmreeks die verschillende generaties video en bioscoopbezoekers de stuipen op het lijf joeg (inclusief mij) en in 2013 volgde nog een reboot (van Fede Alvarez) van de cult-horrorfilm. Nu er tien jaar later een vijfde film is, is het de vraag of het succes van deze horrorklassieker herhaald zal kunnen worden en of het lukt om een nieuwe generatie horrorfans voor zich te winnen? Ik heb "Evil Dead Rise" gisteravond in een redelijk gevulde bioscoopzaal (met daarin vooral de nieuwe generatie horrorfans) gezien en hoewel ik me er best mee vermaakt heb, vond ik hem ook tegenvallen.
In "Evil Dead Rise" draait het om Beth (Lily Sullivan), een gitaartechnicus (roadie mag je niet zeggen
) voor verschillende bands waardoor ze vaak afwezig is, die het gezin van haar zus Ellie (Alyssa Sutherland) komt opzoeken. Ellie is een tattooartiest die met haar drie kinderen, te weten zoon Danny (Morgan Davies), dochter Bridget (Gabrielle Echols) en dochtertje Kassie (Nell Fisher), in een appartementengebouw in Los Angeles woont. Danny, de oudste, is een hipstertiener en heeft DJ-ambities, terwijl zijn iets jongere zus Bridget een millennial is die de wereld wil verbeteren en posters maakt voor een klimaatprotest. En Kassie, de jongste, speelt vooral met haar pop Staffanie (een lugubere onthoofde pop op een stok).
Wanneer een aardbeving een ondergrondse tombe / kluis blootlegt onder het appartementsgebouw die de nieuwsgierige kinderen (die pizza hadden gehaald) gaan onderzoeken, is het voor de fans van de franchise vrij duidelijk wat er gaat gebeuren. Danny vindt enkele vinylplaten en de Necronomicon, een in mensenhuid gebonden boek waarmee demonen kunnen worden opgeroepen. Hij neemt deze mee naar het appartement ondanks de protesten van Bridget. Wanneer Danny door het boek bladert en naar de vinylplaten luistert, waarop een priester te horen is die de duistere teksten van het boek heeft vertaald, breekt al snel de hel los als Ellie’s lichaam wordt overgenomen door een demonische entiteit.
"Evil Dead Rise" speelt zich, op de proloog (dat is tevens het einde van de film) na, niet af in een afgelegen boshut (die je wel even ziet tijdens de proloog), maar in een ruwe en regenachtige wijk in Los Angeles. Het verhaal heeft niet veel om handen, de film lijkt in de eerste twintig minuten een gelaagd verhaal te willen vertellen over moeder- en zusterschap (maar dit feministische pad loopt halverwege dood), maar je krijgt wel redelijk wat je verwacht. Namelijk een harde film met gore en heel veel bloed en natuurlijk ontbreekt ook de onvermijdelijke kettingzaag niet.
De effecten zijn fantastisch gedaan (is tegenwoordig ook niet meer moeilijk) en er zitten redelijk wat memorabele scenes in die je niet snel zal vergeten (zo zal ik nooit meer hetzelfde kijken naar een keukenrasp, die je bijvoorbeeld voor kaas gebruikt, waarmee Beth belaagd wordt). Ook bevat de film de nodige knipogen naar de originele "Evil Dead"-trilogie (zoals het zeggen van "Dead by dawn") en klassiekers als "The Shining (1980)" (m.b.t. de liftdeuren en het bloed), "The Thing (1982)" (m.b.t. het samengesmolten wezen), "The Exorcist (1973)" en zelfs Fargo (1996) (m.b.t. de versnipperaar / hakselaar).
Er wordt gespuugd, er wordt gekotst (allerlei lichaamssappen die in grote gulpen worden uitgekotst), het bloed spat van het scherm, ledematen die breken en worden afgerukt, er wordt een bad genomen in kokend water, er wordt een omelet gebakken (waarbij niet alleen de dooier maar ook de eierschaal in de pan verdwijnt
), er wordt glas gegeten en er valt nog meer ranzigheid te zien. Maar toch was er iets wat ik miste in de film en dan doel ik niet op het ontbreken van Ash (Bruce Campbell), het ontbreken van komische elementen (de "Evil Dead"-trilogie van Sam Raimi was immers een combinatie van gore en humor) en Sam Raimi enkel als producent.
Begrijp me niet verkeerd, de film is een achtbaanrit in de krochten van de Hel en de film is behoorlijk smerig (maar voor mij had het eigenlijk nog smeriger mogen zijn) en bloederig en dat in een hoog tempo, maar nergens vond ik de film echt spannend of angstaanjagend (in de bioscoopzaal was het ook de hele tijd stil), kon ik geen band krijgen met de vrij onbekende cast (er is ook weinig ruimte voor karakterontwikkeling), vond ik het vrij voorspelbaar wie er gaat overleven (daaronder uiteraard het jonge meisje Kassie, want in een bioscoopfilm worden jonge kinderen zelden tot nooit het slachtoffer) en miste ik het gevoel van wanhoop. Want nergens dacht ik "Dit komt nooit meer goed". Misschien ligt het wel aan regisseur Lee Cronin die iets nieuws probeert te doen met de franchise door het decor te veranderen.
Hoewel ik geen band kreeg met de cast, deden ze het wel verdienstelijk tot goed en zeker Alyssa Sutherland (als Ellie), Lily Sullivan (als Beth) en Nell Fisher (als Kassie). Alyssa Sutherland kotst en krijst er als de bezeten moeder Ellie heerlijk op los en gaat ook regelmatig lekker creepy en sadistisch te keer en ook fungeert ze een keer als grammofoonplaatspeler (vingernagel als naald op de plaat en de mond voor het geluid)
Opzicht vond ik Alyssa Sutherland ook best een mooie vrouw, althans voordat ze verandert (in een lift i.p.v. het bos, waarbij ze gepakt wordt door kabels i.p.v. takken). Ze speelt de moederrol van Ellie, als deze verandert is in een demon, op een angstaanjagende manier en gebruikt daarbij o.a. lieve slaapliedjes.
Lily Sullivan speelt een overtuigende Beth. Ze ziet eruit als een coole jonge meid, maar er schuilt toch een hoop onzekerheid in haar personage en ze blijkt ook nog eens zwanger te zijn. Wanneer ze op het appartement van haar zus aankomt, is het in eerste instantie vooral om advies te komen vragen bij haar zus om later een meer badass rol op te nemen. Het is echter Nell Fisher die als 10-jarig meisje op de meeste sympathie kan rekenen en waar we zeker nog meer van gaan horen en zien. Ze speelde de rol van jongste dochter gewoon goed en wanneer zij aan haar bezeten moeder vraagt wat er met haar aan de hand is, antwoordt die spottend “Mommy’s with the maggots now.”. Jammer genoeg zit er niet meer van dit soort galgenhumor in de film.
Al met al zullen de eerste twee delen uit de "Evil Dead"-trilogie van Sam Raimi waarschijnlijk nooit meer overtroffen worden (dat was ook in het jaren 80 tijdperk, waarin horror flink in opkomst was en ook vernieuwend was) en daar komt deze "Evil Dead Rise" ook niet bij in de buurt. "Evil Dead Rise" kan overigens goed als een stand-alone film bekeken worden zonder voorkennis. Dus wat dat betreft is deze "Evil Dead" film vooral geschikt voor de nieuwe generatie horrorfans. Hoewel "Evil Dead Rise" me eigenlijk wat is tegengevallen (ik had best hoge verwachtingen toen ik gisteren naar die film ging, maar vaak vallen die juist tegen), is het natuurlijk geen slechte film. Het is een horrorfilm met een hoog tempo (duurt ook maar circa 90 minuten) en veel gore en vooral heel veel bloed (liters en liters bloed). De film doet de franchise geen oneer aan, maar voegt er ook weinig aan toe

Evil Dead
2013

Army of Darkness
1992

Evil Dead II
1987

The Evil Dead
1981

Critici enorm enthousiast over 'Evil Dead Rise': "Een fantastische update"

Warner Bros. deelt trailer van horrorfilm 'Evil Dead Rise'

Guardians of the Galaxy Vol. 3
Actie / Avontuur, 2023

Air
Drama / Sport, 2023

Are You There God? It's Me, Margaret.
Komedie / Drama, 2023

Lahn Mah
Komedie / Drama, 2024
broer of zus relatieaardbevingzwangerschapvervolgbloedvergietenlos angeles, californiëdemonkwaadaardignecronomiconrebootdemonic possessionmotherhoodsisterhoodsister sister relationshipmischievousbody horrorapartmentlovecraftian graphic violencelegacy sequel furioustenseevil mom intenseharsh