• 9.378.811 stemmen

Geregisseerd door: Lee Cronin

Met onder meer: Alyssa Sutherland, Lily Sullivan en Gabrielle Echols

Releasedatum: 20 april 2023

Plot Evil Dead Rise

"Mommy loves you to death."

Evil Dead Rise draait om een jonge vrouw genaamd Beth, die haar alleenstaande moeder, zus Ellie en haar familie bezoekt in een krap appartement in Los Angeles. Wanneer iemand het angstaanjagende Necronomicon Ex-Mortis ontdekt ergens verborgen diep in het gebouw en een demonische entiteit laat ontsnappen, moeten ze samen vechten om hun familie te beschermen tegen de ondode Deadites.

avatar van shugenja

shugenja

Anjin schreef:

Gewoon een vette film..

Zeer vermaakt in de bioscoop

Die Bruce Campbell mis je niet eens..

Na die eerste evil dead heeft die ook nooit meer iets gepresenteerd

Dude Bruce is geweldig die heeft zich als icoon ontwikkeld met een eigen stijl. Check bubba ho tep bv of burn notice.

avatar van Gladiator72

Gladiator72

Men nemen een boek en een oude grammofoon plaat met wat duistere teksten en 64000 liter rode verf. Je mag anno 2023 toch een keer wat origineler verwachten mag ik hopen. Bagger van de bovenste plank

avatar van Walter S.

Walter S.

Doet zijn titel wel eer aan, Evil. En bijzonder bloederig. In het horrorgenre dacht ik wel een prima uiterst brute film. Ik vond hem in elk geval zeer te gek.

avatar van Anjin

Anjin

The Oceanic Six schreef:

Misschien moet je de Evil Dead serie Ash vs Evil Dead eens bekijken voor je zoiets doms zegt.

heb ik gezien, maar vond er niet veel aan

avatar van UmbraVitae

UmbraVitae

Dit was nog is top horrorfilm, 1000% mijn ding, zowel über vet op vlak van creepy en gore Met een cast die geweldig presteert en als geheel gewoon perfect uitgewerkt. De volle punten!

avatar van mrkos

mrkos

Evil Dead Rise

Hoeveel liter 'bloed' zou hier wel niet voor gebruikt zijn?

Lekker horrorfilmpje hoor die geen grenzen stelt. Nergens echt eng, maar bij vlagen wel spannend en genoeg gore en bloed. De film was vanaf het begin tot het eind face paced, want de anderhalf uur vlogen voorbij. Het camerawerk en de effects waren ook echt top. Over de acteurs heb ik ook niks te klagen, die deden het gewoon prima. Eigenlijk heb ik er verder weinig negatiefs over te zeggen, haha. Misschien alleen het monster Marauder (laatste monster) dat niet heel eng of speciaal leek. Het leek soms zelfs zwakker.

De meeste horrorfans zullen deze film wel kunnen appreciëren.

3,5 sterren.

avatar van misterdhdh

misterdhdh

Dacht dat dit een 13 in een dozijn filmpje ging zijn maar hij was veel beter dan verwacht. Paar originele stukken in, paar keer geschrokken en leuke humor. Echt eng wordt het nooit, maar het blijft vermakelijk. Heb al heel wat horrors gezien in dit genre, en voor mij is deze één van de betere van afgelopen jaren. Paar enorm leuke scènes in zoals die met de rasp of wanneer het geluidsfragment wordt afgespeeld. Ook het acteerwerk is goed en niemand wordt gespaard. Vermakelijk van begin tot einde. Vooral deze Evil dead niet al te serieus nemen. 4/5 ****

avatar van Crook

Crook

De hoop op iets van het niveautje Campbell moet ik ondertussen toch maar laten varen denk ik.

avatar van james_cameron

Een frisse (lees: gore) benadering van het bekende gegeven, met in plaats van een hutje in het bos een op instorten staande flat in een appartementencomplex. Proloog en epiloog zijn aan de vage kant en hadden wat mij betreft weggeknipt kunnen worden, maar alles daartussenin is de moeite waard. Na de verplichte introductie van de hoofdpersonen loopt de boel al snel in het honderd en gaan de makers helemaal los. Extreem bloederige en nare toestanden volgen elkaar vervolgens in hoog tempo op. De make-up effecten zijn van bijzonder hoog niveau en ik had vrijwel nergens het gevoel naar cgi te zitten kijken. De stem van Bruce Campbell is nog even te horen op een stukje vinyl.

avatar van Waku

Waku

Eindelijk weer eens een boeiende, smerige, ranzige en goed inelkaar stekende bloedende horror film.

Dit vervolg op de eerste "Evil Dead" film begin jaren 80 doet de horror liefhebber smullen.

Was het in de eerste "Evil Dead" nog groen bloed(!!!)wat voor smerigheid moest zorgen heeft in de 2023 versie plaats gemaakt voor liters authentiek rood bloed. De CGI en special make up effecten zien er fantastisch uit. Aan gore momenten ook geen gebrek.

Van mij mag dit zeker opnieuw een vervolg krijgen.

avatar van joolstein

joolstein

“Mommy’s with the maggots now.”

Tien jaar geleden was er al eens een reboot van de verpletterende low-budget horrorfilm Evil Dead uit 1981. Die reboot stripte alle humor en was een bloederige herhalingsoefening van al die films met een houten hutje met vervelende tieners, die sterven. Na 10 jaar komen de Deadites weer in actie in een nieuw deel (net als de vorige film met Sam Raimi en Bruce Campbell als producent). Tja het verhaal herbergt niet veel verrassingen; en is het min of meer weer dezelfde film; een moderne horrorfilm die handig gebruikmaakt van een al bestaand universum. Met regelmatig het gevoel van dit hebben we eerder gezien. Gelukkig weet regisseur Cronin wat hij doet en slaagt uiteindelijk om een opmerkelijk efficiënte, bloederige, film af te leveren!

Beth ontdekt dat ze zwanger is, en bezoekt haar zus Ellie (Alyssa Sutherland, koningin Aslaug in Vikings) en haar tieners, Danny en Bridget én de kleinere Kassie. Een aardbeving, die de grond openscheurt verder en drie grammofoonplaten uit 1923 en een vreemd boek komen naar boven Het boek blijkt de Naturom Demonto, het boek der doden te zijn (jammer genoeg dus niet de H.P. Lovecraft “Necronomicon Ex Mortis” verwijzing) Maar goed fans weten dat als ze het boek doorbladeren en de spreuk van de LP (was taperecorder) afspelen (luister goed naar die stem!) het al snel helemaal gaat verkeerd. “It’s called ’the Book of the Dead’ for a reason!“

Ook goed nieuws is het dat het hutje in het bos is verplaatst naar een appartementencomplex in Los Angeles. Dat gebouw is een prachtig locatie: een bouwval dat z'n oorsprong lijkt te vinden in de jaren 20 of ’30 van de vorige eeuw, een beetje als Disney's Tower of Terror. Het bouwt de griezeligheid langzaam op, met een klein aantal jump-scares en akelig goed acteerwerk van de bezeten moeder. Dat er nu een gezin bedreigd en blootgesteld wordt aan de gruwelijkheden (kinderen is een no-go in horror) deed me twijfelen of dit wel bloederig ging worden.

Maar tjonge wat had ik dat mis! Het gaat vol voor een over-de-top horrorfilm met bloed; Liters en liters aan bloed. Regisseur en scenarist Lee Cronin kiest de meest verknipte elementen uit de reeks en doet daar nog een schepje bovenop. Soms wordt de spanning gebroken door wat komedie, op de juiste plaatsen en gelukkig niet al te vaak. Dit werkt allemaal in het voordeel van de film! Kettingzaag en jachtgeweer werden ook niet vergeten maar was dat nu een houtversnipperaar in een parkeergarage?

Wat dit echter zo goed maakt is het camerawerk Shots die lekker bijdragen tot spanning en walging. Er werd kundig gebruik van close-ups, geluiden en stiltes om een huiveringwekkende atmosfeer op te roepen en vast te houden. Enfin het verhaal neigt regelmatig naar te vertrouwd maar hoe het eruit ziet, het camerawerk, de verplaatsing van de locatie en de fantastische effecten met redelijk wat memorabele scenes is dit een film die je niet snel zal vergeten! (wat helaas bij de reboot van tien jaar geleden wel het geval is!)

avatar van IH88

IH88

Wat een fijne Evil Dead film zeg. Ik ben nooit een supergrote fan geweest van de Evil Dead franchise, maar als ik nu mijn beoordelingen zo terugzie dan is dit toch wel 1 van de meest constante horror franchises. Het grote pluspunt is dat er in alle films weinig tijd wordt verspeeld met onnodige verhaallijnen of het uitwerken van de personages. Alle Evil Dead regisseurs weten waar we voor komen.

Deze nieuwe film is wel wat serieuzer dan de eerste twee films, maar dat was die uit 2013 ook al. Het bevalt me goed, en de liters bloed vliegen je om de oren. Heerlijk! Meer van dit.

avatar van UmbraVitae

UmbraVitae

Willz schreef:

Grappig hoe deze film niet eens gebruikt maakt van Jumpscares. Een psychologische thriller is het ook niet. Gewoon een komische horror.

Wat is dit voor geleuter, why the fuck moeten er in deze Evil Dead Rise jumpscares zitten, dat heeft deze Evil Dead reeks toch nergens en is toch geen must in deze film? En de oudere Evil Dead film, vooral 'Evil Dead 2' uit 1987 en 'Army of Darkness' uit 1992 zijn van komische aard, bij die uit 2013 was het komische er al volledig uitgebonjourd, zo ook bij deze 'Evil Dead Rise'. En psychologische thriller??? Waar haal je dit weer vandaan, en 'The Super Mario Bros. Movie' is ook geen psychologische thriller, damn.

avatar van schumacher

schumacher

Een paar leuke scenes maar voor de rest?? Bagger.

avatar van margeb

margeb

Als je van horror houdt, veel beter dan dit wordt het niet hoor. Chapeau aan de makers

avatar van Theunissen

margeb schreef:

Dat kan wel eens kloppen qua horrorfilms die de bioscoop halen.

avatar van blackwolves

blackwolves

was oke natuurlijk het einde weer voorspelbaar zoals steeds gebeurt maar toch vind ik hem persoonlijk niet beter dan de originele deze zal voor mij altijd zo blijven de horror was ja ook zoals altijd goed maar moet wel,

avatar van Chelsea94

Chelsea94

Jeetje wat een hoge scores staan er hier. heeft zeker weer te maken met een cultfilmpje en de klassieker. Ik vond het geen slechte film maar ook totaal niet bijzonder of eng. Veel gore was er zeker maar dat was ook waar de hoofdfocus op leek te liggen. Het begin bij het vinden vond ik nog wel spannend, ook het afluisteren van de tape en het begin van mama, maar erna wordt het mij allemaal een beetje too much en daar hou ik niet zo van, dat trekt de hele spanning voor mij uit een film. Was zeker niet slecht maar absoluut niet zo een topper als sommige hier schrijven.

avatar van filmkul

filmkul

Redelijke horrorfilm maar kan niet tippen aan de originals. Het verhaal is bekend echter is dit keer gekozen om het te laten gebeuren in de grote stad, L.A.. Het eerste deel is het sterkst. De spanning wordt goed opgebouwd en langzaam aan barst de hel los. Helaas is het daarna wat minder met name door de voorspelbaarheid. Maar nog steeds wel te genieten. Er is voldoende spanning en meer dan genoeg gorigheid. Het acteerwerk is van prima niveau. Visueel ziet de film er goed uit met mooie make-up en effects. 3.5

avatar van Dennisj

Dennisj

Had eerst het gevoel dat dit weer zo´n standaard filmpje zou worden waar een demoon uitgedreven moet worden. Er zitten natuurlijk wel wat herhalende momenten in en je ziet dingen aankomen. Maar de gore dat erin zit maakt een hoop goed vooral wanneer het tegen het einde aan begint te lopen.

Ook lekker dat de kettingzaag nog even voorbij kwam. Kon een film van deze soort en daarnaast van een behoorlijk niveau wel weer eens waarderen.

avatar van Duke Nukem

Duke Nukem

• 1986 stemmen

Behalve het boek heeft deze film heel weinig met Evil Dead te maken, behalve dan op het eind de kettingzaag en Beth die zegt: "Come get some!". Dat een vrouw nu de hoofdrol overneemt, is niet verwonderlijk in deze tijd van politieke correctheid en girlpower. Maar wat een vreemd gezin: een moeder die tattoo's zet en in een uitgeleefd kraakpand woont, een dochter die op een jongen lijkt en posters maakt omdat de wereld persé moet gered worden, een zoon die op een meisje lijkt (de acteur verklaarde zichzelf in 2020 dan ook als transgender) en zich dj waant, een jongere dochter die de hoofden van poppen afsnijdt en die op een bezemsteel zet, en een tante die een zwangere groupie is.

Gelukkig gaan ze (bijna) allemaal dood. Als Beth na een uurtje tegen kleine Kassie zei dat ze haar niets zou laten overkomen, wist ik al meteen dat zij de film zouden overleven. Er vloeit genoeg bloed in deze film, maar het feit dat zowat de hele speelduur zich in één plaats (het appartement) voordoet brengt weinig afwisseling. Gelukkig gaan we ook nog even in de lift en naar de ondergrondse parking. Wel enkele leuke effecten: de strijd die zich in de gang afspeelt en enkel door het peephole wordt gezien, het wezen dat uit verchillende lichamen is samengesteld, en Beths gezicht dat in bloed gedrenkt is.

avatar van Rubie2208

Rubie2208

lekker gruwel horror filmpje met een vlot tempo . veel bloed en een lekker horror gehalte . film is qua duur ook perfect . Acteurs deden het prima. heb mij goed vermaakt .

avatar van perceived

perceived

Bombastische Draak.

avatar van KingJ

KingJ

ieder z’n mening maar ik vond hem dus wel vet

niet super eng maar wel creepy

het is natuurlijk een genre film maar wel erg goed gedaan imho

goede rol ook voor de moeder

avatar van El ralpho

El ralpho

Evil mess

Evil Dead Rise is een kwaadaardig zooitje, maar gelukkig wel in positieve zin. Ik heb namelijk al een tijdje niet meer meegemaakt dat ik met gemixte gevoelens van zowel vermaak als afschuw naar horror heb zitten kijken. Voor liefhebbers binnen het genre wordt het niet beter dan dit.

De regisseur heeft duidelijk een focus op rampspoed en gore gelegd in plaats van op onderhuidse spanning of (goedkope) jumpscares. Dit is één grote achtbaanrit van hel en verdoemenis. Wanneer je alleen van meer subtiele horror houdt ben je hier niet aan het juiste adres omdat het woord subtiel wel het laatste woord was wat door mijn hoofd heen ging toen ik na afloop de zaal uitliep.

Aanvankelijk dacht ik nog wel dat het allemaal mee zou vallen met de gruwelijkheden. Na een vrij heftige start neemt men een aantal stappen terug en duurt het wel even voor er iets gebeurd. De opbouw is niet bijzonder interessant, en er worden een aantal niet bijster bijzondere beslissingen genomen. Daarnaast had ik ook wel de zorg dat de film te terughoudend zou worden aangezien het verhaal betrekking had op een alleenstaande moeder en haar gezin, maar niets is minder waar. Niemand in het gezin blijkt namelijk veilig. En hoewel het geen verrassing is welke personages de eindstreep uiteindelijk halen, stoorde ik mij er niet aan omdat dit kleine lichtpuntje inmiddels ook wel welkom was geworden te midden van alle gruwelijkheden.

De gruwelijkheden zijn altijd al de essentie van de Evil Dead reeks geweest, en hier is dit (overigens op zich zelf staande) deel geen uitzondering op. Alyssa Sutherland speelt hier een belangrijke rol in, want zij zet een prestatie neer die voer voor nachtmerries is en veel hulde verdiend.

Eenmaal uit de startblokken blijft Evil Dead Rise maar als een sneltrein voort denderen en hoewel ik de letterlijke samensmelting van monsterlijk heden in combinatie met de houtversnipperaar tijdens de finale, wel iets te situationeel geplaatst vond was ik al zo lam geslagen door alle ellende dat ik het de makers met gemak vergaf. En anders deed de laatste scène dit wel. Ik vond het erg tof om te zien hoe de eerste scène die ogenschijnlijk niks met de hoofdverhaallijn te maken had, aan het eind van het verhaal toch nog verweven werd met het hoofdverhaal. Zo kreeg je eigenlijk twee films in een. Sterk gedaan, en het maakt de film in zijn geheel alleen maar huiveringwekkender omdat het nog maar eens onderstreept dat werkelijk niks de demonische krachten lijkt tegen te kunnen houden.

Evil dead Rise is wat mij betreft nu al een moderne klassieker binnen het genre. Deze behoort niet alleen tot een van de beste titels die ik dit jaar gezien heb, maar is daarnaast ook één van de beste horror titels van de afgelopen jaren. Dit is een must-see voor iedere horrorliefhebber en daarom krijgt deze titel, ondanks zijn kleine gebrekkigheden, alsnog de volle mep van mij.

avatar van Thomas83

Thomas83

Fijn om te zien dat dit soort horrorfilms waarin camp en humor niet ten koste van de pure horror gaan nog gemaakt kunnen worden. De gore, effecten en algehele sfeer en toon zijn fantastisch. Wat dat betreft is dit een waardige Evil Dead-film in een modern jasje. De chaos en energie van Raimi zijn werk zijn echt aanwezig. Wel staat de film wat dichterbij de nog relatief serieuze eerste film dan bij de andere Bruce Campbell-films.

Dat smerige appartement vond ik een geslaagde nieuwe setting, vooral dankzij de prachtige manier hoe het allemaal in beeld wordt gebracht. De cinematografie is uitzonderlijk mooi voor een horrorfilm van dit soort. De regie is ook zeer kundig. De film loopt als een trein, en de manier waarop zaken als de houtversnipperaar, de schaar en de kettingzaag later in de film terugkeren is goed gedaan. Scènes zoals die met het kijkgat springen er echt uit.

De personages hadden in het begin overigens wel iets meer uitgewerkt kunnen worden, maar alleen al het feit dat we een hoop door de ogen van een stel kinderen (die over het algemeen vrij behoorlijk worden gespeeld) zien gebeuren maakt het allemaal net wat meeslepender dan in een horrorfilm waarin je weet welke personages puur slachtvoer zijn. Daarnaast spelen Sullivan en Southerland ook heel overtuigend.

avatar van Mr-Mcmovie

Mr-Mcmovie

shugenja schreef:

Klopt! En helemaal mee eens! Na Evil Dead ook vaak met Sam Raimi meegewerkt zo zien we in Darkman: Westlake met een ander gezicht (Bruce Campbell dus) in de slotscène.

Ook in de Spiderman trilogy van Raimi zien we Bruce als de man die de worstelmatch presenteerd, en in de 2 geen flauw idee meer, en in de 3de als de ober in het Restaurant waar Tobey Kirsten wilt ten huwelijk vragen. Ook verder kennen we hem van Xena, en OZ The great and powerfull van Raimi zien we onze Bruce ook eens opduiken.

avatar van Antonev

Antonev

Degelijk, dat is alles wat ik er van kan maken.

Een aangename sfeerzetting aan de ene kant, weinig echte spanning aan de andere kant. De film kent zeker een aantal vermakelijke scènes, maar het is te mager om het geheel een niveautje omhoog te trekken.

Al met al een dertien in een dozijn film, die weinig opwindends brengt.

avatar van Boeikens

Boeikens

Heerlijke remake/vervolg die toch genoeg eigenwaarde heeft.

Net als zijn voorganger ook hier weer een gore remake waar de comedy grotendeels werd gestript en een verrassend goed meevallende nieuwe locatie wordt gegeven.

De cast doet het goed en ook de CGI/FX zijn van de huidige tijd.

Dacht ik nog dat de gore wat ging tegenvallen, het wou precies niet echt losbarsten, maar na zo'n klein uur wordt het dan toch steeds meer bloederig.

Toch vind ik hem net iets minder dan het eerste deel, net geen vier sterren.

avatar van Rietkerk1978

Rietkerk1978

100% puur vermaak, beste horrorfilm van de afgelopen 10 jaar!!! Rollercoaster van creepy en gorre shit, aan 1 stapeling van puur genot! Begint al vrij snel met de spanning en houd niet op tot de aftiteling!! Maakte ze maar meer van dit soort films!!!!