• 9.385.152 stemmen

Gesproken taal: Engels, Turks en Spaans

Releasedatum: 23 februari 2023

Plot Aftersun

"Memory burns."

De jonge Calum is met zijn elfjarige dochter Sophie in de jaren 90 op vakantie in Turkije. 20 jaar later denkt Sophie vol vreugde en weemoed aan deze periode terug. Ze poogt het beeld dat ze van haar vader heeft te verzoenen met diezelfde man die nu een vreemde is geworden.

IH88

Yep, dit wordt weer een tranentrekker. Goed beoordeelt tot nu toe. Met Paul Mescal.

IH88

We zitten pas in januari, maar Aftersun zou zomaar eens mijn nr. 1 film van het jaar kunnen worden. Deze film kwam wel even binnen, vooral door het hartbrekende laatste half uur. Het klinkt cliché, maar ik wilde gelijk mijn eigen vader bellen na het zien van de film. Bijna iedereen heeft denk ik wel in zijn jeugd van die vader-zoon/dochter tripjes gemaakt en als dat de laatste herinnering aan je vader is, kan dat je wel blijven achtervolgen.

Wat is er met de vader gebeurd? Zelfmoord? Drugsoverdose? Gewoon weggegaan? Wells geeft geen antwoord, maar geeft wel sommige hints (werkloosheid, geldproblemen, drugsgebruik). Het is allemaal zeer subtiel en vaag, maar dat vond ik juist ontzettend sterk. Mescal en de jonge Corio zijn weergaloos, en 'Under Pressure' van Queen zal nooit meer hetzelfde klinken. Ik geef het toe, bij die laatste beelden op het vliegveld zat ook ik met vochtige ogen te kijken.

IH88

Mooi om al die lovende recensies te lezen vandaag. En geheel terecht. Een parel van een film.

IH88

Wel blij dat Wells de conventionele verhaalstructuur uiteindelijk achterwege heeft gelaten. Want het had het verhaal een stuk minder krachtiger gemaakt. 7 maanden gewerkt aan de montage, dat zie je er wel aan af. Subliem.

IH88

Je had een maand later de top 1000 moeten organiseren Film Pegasus .