• 9.183.233 stemmen

Met onder meer: Ralph Fiennes, Anya Taylor-Joy en Nicholas Hoult

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 24 november 2022

Plot The Menu

"Painstakingly prepared. Brilliantly executed."

De geliefden Margot en Tyler reizen naar een eiland. Daar mogen ze in een exclusief restaurant uitgebreid dineren onder begeleiding van de chef Slowik. Tijdens het evenement heeft de chef schokkende verrassingen voor zijn gasten in petto.

avatar van Toontje G

Toontje G

Ik kon er me wel mee vermaken. De film blijft je boeien tot het laatst. Apart, zwarte humor.

avatar van panax

panax

Geniaal zwart absurd!!

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

It's all part of the menu!

Verder met de derde film van de dag aangeboden door de tv zelf enige tijd terug en toen opgenomen. Fiennes is altijd wel goed nu nog kijken wat de film verder biedt die afgaande op de trailer iets weg heeft van de moderne Sherlock Holmes of een Christie verhaal. Afijn, let's go.

Van meet af aan is er het gevoel van een bepaalde cultus of sekte rond het eiland, personeel dat daar blijft en de selectie gasten die uitgenodigd worden, niet te missen. Uiteraard is er de vraag waar dit heen gaat, iets wat nu niet meteen heel duidelijk is rond de excentrieke chef, zijn opmerkelijk personeel die nergens van schrikken of voor terugdeinzen en het uitzonderlijke menu. Duidelijk is toch wel dat de gasten deze avond lang zullen herinneren zo niet zonder kleerscheuren zullen overleven. En de focus op het menu en het eten is toch wel interessant, waar iedere keer een bepaalde uitleg bij komt, maar waar het eten ook dichtbij de natuur staat zo niet rudimentair genoemd kan worden. Duidelijk is meteen de schifting tussen een x aantal mensen die amper van het eten genieten, dom zitten te lullen en amper benul hebben van hun bevoorrechtheid. Maar draait het daar wel om?

Want het verhaal neemt toch wel een aantal bizarre wendingen rond de voorgeleides van de chef, een zelfmoord, een verdrinking en een ongenode gast en wordt er op scherp gespeeld wanneer er taco's uitgedeeld worden met afbeeldingen die louter provocerend zijn. What the f*** is going on?! Niettemin vind ik het geweldig en zit ik rijkhalsend op de volgende verrassing te wachten binnen een verhaal dat steeds meer bizar wordt zonder een enkele logische uitleg voor handen. En daar hou ik eerlijk gezegd wel van, wat is het? Maakt men zich allemaal schuldig aan één van de zeven hoofdzonden? Is het iets persoonlijks? Is het de frustratie van de gemiddelde chef en personeel dat hun inzet amper wordt gewaardeerd? Een ding weten we zeker, niets is wat het lijkt want iedere keer gaat het roer weer om.

Hoewel er naar een geweldige apotheose met 'marshmallows' wordt toegewerkt valt de uiteindelijke clou, de reden van alles, me toch een klein beetje tegen en gaat de film een heel klein beetje uit als een nachtkaars. Eindoordeel is dan ook dat dit een uitermate vermakelijke film was die op een 3,5 kan rekenen, doch als het motief, het idee van alles en waarom me meer geraakt, had dit toch zomaar een 4.0 kunnen zijn. Helaas, maar wie weet met een herkijk.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Lekkere variant op And then there were none, met als voornaamste attractie Ralph Fiennes die maar weer eens zijn extreme veelzijdigheid demonstreert. Ik weet niet of ik van de verveeld ogende Anya Taylor-Joy een grote fan ga worden, maar ze doet alles hier wel precies naar behoren, en de rest van de cast heeft er ook duidelijk plezier in. Bezwaren dat de film niet een satire is, of geen horror, of geen thriller, tja, wat de film wèl was was vermakelijk, en verder heb ik er niet over nagedacht, want vermakelijk is al leuk genoeg. Het gegeven dat alle koks zover kunnen worden gebracht dat ze allemaal bereid zijn om hun leven te geven voor de idealen van Chef is misschien wat vergezocht, maar ik hoef maar aan Jonestown te denken om te beseffen dat het eindspel van deze film nou ook weer niet zo héél onwaarschijnlijk is, en bovendien is dit voor mij sowieso niet een film die staat of valt met psychologisch of anderszins realisme. Uitstekend vermaak.