• 10.492 nieuwsartikelen
 • 161.592 films
 • 10.088 series
 • 29.631 seizoenen
 • 612.861 acteurs
 • 192.808 gebruikers
 • 8.959.831 stemmen
Avatar
 
banner banner

Mass (2021)

Drama | 110 minuten
3,46 86 stemmen

Genre: Drama

Speelduur: 110 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Fran Kranz

Met onder meer: Reed Birney, Ann Dowd en Jason Isaacs

IMDb beoordeling: 7,6 (17.285)

Gesproken taal: Engels

Releasedatum: 14 juli 2022

 • On Demand:

 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot Mass

De gespreksruimte in een klein kerkgebouw wordt nauwkeurig ingericht voor een confronterend gesprek waarbij vier mensen betrokken zijn. Kendra heeft het voor elkaar gekregen dat Gail en Jay hier aan tafel gaan zitten met Linda en Richard om te spreken over een gebeurtenis die een zware stempel heeft gedrukt op de levens van alle aanwezigen. Maar hoe vinden ze de juiste manier om datgene te zeggen dat gezegd moet worden? En komen ze daar überhaupt een stap mee verder?

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Social Media

Alle Media

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van John Milton

John Milton

 • 21455 berichten
 • 11665 stemmen

Wordt goed ontvangen, Isaacs schijnt bijzonder sterk te zijn.


avatar van mcdaktari

mcdaktari

 • 6204 berichten
 • 0 stemmen

Spreekt mij niet echt aan dit, maar je weet natuurlijk nooit. Het kan zo maar een goeie film zijn.


avatar van Nephilim

Nephilim

 • 556 berichten
 • 555 stemmen

2 koppels die n.a.v. een gruwelijk voorval (het hoe en wat wordt gaande de film duidelijk) besluiten face to face met elkaar te gaan praten. En het speelt zich voornamelijk af in 1 kamer.

Dat kan snel mis gaan, maar ondanks dat het een vrij trage film is, is de spanning tussen de 2 koppels te snijden.

Hoe kon het 'voorval' gebeuren, hoezo is er niet eerder actie ondernomen, etc.

Bekende verwijten die we allemaal kennen als we berichten over tragedies in het nieuws lezen.

Maar wat ik verfrissend vond aan de film is dat beide kanten worden belicht. Het is makkelijk een oordeel te vellen/de schuld af te schuiven als je beide kanten van het verhaal niet kent. Het is veel moeilijker als je dat wel weet.

Ik zag iemand elders op het internet dit een Christelijke film noemen. Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Het is vooral een heel menselijke film. Over hoe mensen met verlies omgaan.

Zware kost, maar fantastisch geacteerd en zoals ik al eerder schreef, de spanning is te snijden.


avatar van Thomas83

Thomas83

 • 3684 berichten
 • 3340 stemmen

Blij dat ik hier vrijwel blind in ben gegaan. Ik had van tevoren eigenlijk al goed geraden wat de gewelddadige tragedie is die leidt tot de ontmoeting die centraal staat in deze film, maar het is toch aardig om alles tijdens het kijken uit te vogelen in deze meer dan prima praatfilm.

In een film als deze zijn het schrijfwerk en de acteurs essentieel uiteraard, en de film levert op beide vlakken ruimschoots. Alle vier de acteurs zijn echt fantastisch. Ze komen ook als echte mensen over, en niemand sneeuwt onder. Er wordt ook op een oprechte manier naar ieder zijn standpunt gekeken. Vond het ook wel sterk hoe in een soort proloog de spanning voor de ontmoeting al wordt opgebouwd. 3.5*.


avatar van mrklm

mrklm

 • 7957 berichten
 • 8074 stemmen

In een Episcopaalse Kerk treft Kendra [Michelle N. Carter] met behulp van ouderling Judy [Brenda Wool] de laatste voorbereidingen voor een bijeenkomst met vier mensen. De aandacht voor elk detail onthult dat het gaat om een gewichtig gesprek. Kort daarop arriveren Gail [Martha Plimpton] en Jay [Jason Isaacs] en even later nemen Linda [Ann Dowd] en Richard [Reed Birney] plaats in de gespreksruimte. De dialoog komt moeizaam op gang. Waarom komen deze mensen bij elkaar? Wat hebben ze te bespreken en waarom is de spanning in de kamer zo te snijden? Franz schreef tevens het scenario waarin hij op intelligente wijze gebruik maakt van verwijswoorden om de kijkers te laten gissen naar de aanleiding voor het gesprek. Wanneer Gail eindelijk expliciet maakt waarover het gesprek gaat komt dat als een schok en wat zich vervolgens ontvouwt is een intelligent geschreven en voortreffelijke geacteerde woordenwisseling over een zeer controversieel onderwerp, bekeken door de ogen van ouders die worstelen om genuanceerd te blijven terwijl ze overmand worden door emoties. De statische setting maakt dit visueel weinig interessant, maar de sterke vertolkingen garanderen dat dit een film is waarbij je na afloop even de tijd nodig hebt om alles te verwerken.


avatar van BBarbie

BBarbie

 • 12685 berichten
 • 7585 stemmen

Emotionele confrontatie tussen ouders, wier kinderen betrokken zijn bij een schietpartij op school. Enerzijds als dader, anderzijds als slachtoffer. Een ongemakkelijke film met doorleefd acteerwerk. Geen film die je tussendoor even voor je plezier opzet.


avatar van Warp

Warp

 • 942 berichten
 • 2666 stemmen

Intense film die een zwaar onderwerp goed weet aan te pakken. Het laat maar weer eens zien dat je geen dik budget nodig hebt om een solide film te maken, de dialogen en het acteerwerk zijn erg sterk. Voor een onderwerp als dit is het verleidelijk om politiek te worden en in een cyclus van alle bekende argumenten te vervallen die we allemaal eerder hebben gehoord. Maar zo gaat het gelukkig niet, het blijft psychologisch met een slachtoffer/dader interpretatie zonder sentimenteel te worden. Hoewel de film de gehele speelduur interessant blijft, wordt hij ook niet zo emotioneel complex als het onderwerp daadwerkelijk is. Het einde is bevredigend maar ook een beetje te typisch.


avatar van Collins

Collins

 • 6177 berichten
 • 3691 stemmen

Mass is het regiedebuut van acteur Fran Kranz. Ik ken de acteur van zijn rol als stoner Marty in The Cabin in the Woods (2011). Nooit gedacht dat in hem een regisseur lag verscholen. En een schrijver, want het script is ook van zijn hand.

Mass is een prachtfilm. Een ontroerend drama. Een film met een enorme emotionele laag. Een sobere en uiterst sensibele film die zich richt op vier personages die gezeten rondom een tafel in een zuinig ingerichte kamer in gesprek gaan.Twee echtparen die elkaar vertellen over het leed dat hun is overkomen na een tragische gebeurtenis die de vier personages diep heeft geraakt.

Het acteerwerk is van hoog niveau. Om pure emotie heel authentiek te spelen en de kijker met een zwaar onderwerp in een sobere setting zonder filmische verfraaiingen te ontroeren is knap. Daarbij: Kranz maakt in zijn film geen gebruik van achtergrondgeluiden. Het beklemmende en ongemakkelijke gevoel dat bij het kijken naar vier personages in een emotioneel beladen gesprek vol tragiek opborrelt, wordt er hevig door versterkt. De soberheid van de setting, die geen afleiding biedt en de kijker geen andere keus geeft dan de focus blijvend op de personages te richten, helpt natuurlijk ook. Het is intens.

De film gaat over rouwverwerking. Over schuld. Over boete. Over haat. Over boosheid. Over onbegrip. Over al die zaken die eerst geopend moeten worden, alvorens het mogelijk is een verschrikkelijk pijnlijk verlies te kunnen verwerken. De personages wisselen vriendelijkheid, agitatie, woede, verdriet en medelijden af. De dialogen klinken authentiek en zijn intens. Ze emotioneren.

Mass is een aangrijpend drama dat in feite een gesprek is tussen twee echtparen. De film ziet af van filmische trucs om emotionaliteit op te roepen. Het is een film die simpelweg de complexe geestelijke hoedanigheid van vier mensen na een enorme traumatische klap en de rauwe emoties die daarbij in al hun extravagante vormen los komen, op schitterend ontroerende wijze tot leven weet te brengen.

Prachtfilm.


avatar van james_cameron

james_cameron

 • 5909 berichten
 • 9064 stemmen

Prachtig gespeeld drama waarbij we getuige zijn van een confronterend gesprek tussen vier mensen. That's it. De materie is echter dermate fascinerend en aangrijpend dat ik aan het scherm gekluisterd zat. Daarnaast doet de film nergens theatraal en/ of gekunsteld aan. Alle akteurs zijn hier subliem, maar ik werd het meest geraakt door Reed Birney, die ik nog kende van de doorgedraaide flop Crimewave van Sam Raimi. Nooit kunnen vermoeden dat dat zo'n goede akteur zou worden!


avatar van Macmanus

Macmanus

 • 13726 berichten
 • 3622 stemmen

Acteursfilm.

Een kleine film waarbij een bepaalde spanning door het onderwerp voelbaar is en zoals de serieuze critici graag zien het is zonder opsmuk gemaakt. Ruim 70 jaar na 12 angry man werkt dit nog steeds bij de critici. Jason Isaacs die mij nooit heeft weten te bekoren is hier erg sterk. Toch voelde het voor mij te veilig aan. Het onderwerp is de eerste 30/40 min nog wel boeiend maar dan valt het wat in herhaling en begrijpen wij het punt, er zijn geen winnaars alleen maar verliezers bij een tragedie als deze. Doordat het toch een geschreven scenario blijft reageren ze ook allemaal net iets te snel en gevat op elkaar waardoor het nooit echt beklijft. Zowel qua belichting als bij de camera was geen talent te bespeuren. Dat de aankleding verder klein is, is prima. Toch kan je door kadrering, subtiele belichting veel sfeer creëren. Daar heeft Kranz en crew geen kaas van gegeten. Het is jammer want puur qua acteerwerk en scenario had dit een veel boeiendere film kunnen opleveren.

3 sterren.


avatar van stinissen

stinissen (crew films & series)

 • 22162 berichten
 • 65763 stemmen

Geweldige film met een uitmuntende cast vooral Martha Plimpton het voormalige kindersterretje was werkelijk geniaal. Een film over soms verblinde woede en vreselijke pijn maar ook een film over verdriet liefde en vergeving.


avatar van Shadowed

Shadowed

 • 8190 berichten
 • 5156 stemmen

Sterk.

Wie had het gedacht. De sul in Cabin in the Woods regisseert 10 jaar later een kleine, maar sterke film. Fran Kranz is er absoluut eentje om in de gaten te houden, maar dan is het nu afwachten wat hij gaat doen zou hij beslissen om de volgende keer een film te maken die zich niet in een enkele kamer afspeelt en op het schrijfwerk leunt.

Al vanaf het begin mag het duidelijk zijn dat de regie eigenlijk niet heel veel toegevoegde waarde heeft. Ik ga er niet vanuit dat Mass lang heeft geduurd om in elkaar te steken, maar de simplistische aard van de film heeft zijn voordelen. Zo geeft het de ruimte aan de cast om echt te acteren, en die kansen worden gegrepen. Erg sterk acteerwerk van alle vier de leden die geen moment verloren lijken te zijn hier.

Het wordt niet helemaal duidelijk waar de film in het begin heen wil, maar ik raad diegene aan die maar een kort vermogen van concentratie hebben om toch even door te zetten. Uiteindelijk laat de film namelijk de inhoud van de kern wel zien en vanaf dat moment wordt het een complex gebeuren. In principe kijk je tegen een discussie aan die op een wat capabelere manier wordt gevoerd, maar uiteindelijk uit de hand loopt.

Het sterke acteerwerk zorgt ervoor dat de scenes binnenkomen, het is pas na ongeveer 75 minuten dat de film plots wat gescript aan begint te voelen. Het proces van vergeven vond ik net te veel van het goede, maar de film herpakt zich gelukkig in de finale weer. Het is knap hoe de film zo knap kan leunen op de interne spanning van de situatie, zonder gebruik te maken van een onheilspellende soundtrack of flashbacks. Het is allemaal op een erg aparte manier intrigerend.

Zeker een aanrader, want de film leunt knap op de acteurs. Qua regie niet briljant, maar wel sterk geschreven. Ik ben benieuwd of die Kranz nog even door gaat zetten als regisseur, want dit is wel een redelijk typerend lockdown-gebeuren. Dat neemt niet weg dat het een uitzonderlijke film is. Blij dat ik dit niet heb gemist, want het is 't absoluut waard.


avatar van lang pee

lang pee

 • 1628 berichten
 • 730 stemmen

Een tafel en vier stoelen, en vier steengoede acteurs, een heerlijke film, over iets dat helaas regelmatig in de VS gebeurt. Ik moet wel zeggen, dit soort therapie zou bij mij nooit werken maar iedereen is gelukkig verschillend.....


avatar van De filosoof

De filosoof

 • 1996 berichten
 • 1387 stemmen

De ouders van een vermoorde jongen gaan (op initiatief van hun therapeute) een praatsessie aan met de ouders van de dader in de hoop antwoorden maar vooral ook ‘healing’ te verkrijgen. Het is het soort confrontatie en gesprek dat je ook tegenkomt in programma’s van Oprah Winfrey en Dr. Phil en ik weet niet of deze film daar zoveel aan toevoegt. Het script is weliswaar uitgekiend uitgeschreven met louter personen die zowel heel emotioneel zijn als zich heel eloquent kunnen uitdrukken, maar dat geeft het onechte van deze film- of toneeldramatisering ook wat weg. De film lijkt meer geschreven voor de acteurs om hun kunsten te vertonen dan voor het publiek. En je ziet al vanaf het begin aankomen dat in de eerste helft er vooral confrontatie, verwijten en haat is maar dat er breekpunten komen waardoor de uitkomst er een van vergeving en liefde is. Het voelt allemaal ook erg christelijk – niet voor niets vindt het gesprek plaats in een kerk – en daarmee opnieuw erg Amerikaans. Gezien de positieve kritieken had ik er meer van verwacht.


avatar van Basto

Basto

 • 9930 berichten
 • 6783 stemmen

Niet mijn film. Visueel saai, voorspelbaar, stichtelijk en vervelende personages. Bij vlagen indringend, maar grotendeels vlak.

2


avatar van scorsese

scorsese

 • 11735 berichten
 • 10153 stemmen

Prachtige film waarin twee echtparen een gesprek in een kerk hebben gepland. Dialoog gedreven, aangezien zo'n beetje de hele film bestaat uit het gesprek tussen deze vier personages in één kamer. Goed opgebouwd, waarbij het lang duurt voordat duidelijk wordt wat er is gebeurd. De onderlinge spanning is voelbaar en de emoties lopen hoog op. Sterke dialogen en uitstekend acteerwerk. Een veelbelovend regie- en vooral schrijfdebuut van Franz Kranz.