• 9.378.203 stemmen

The King of Staten Island (2020)

Komedie / Drama | 136 minuten

Genre: Komedie / Drama

Geregisseerd door: Judd Apatow

Met onder meer: Pete Davidson, Marisa Tomei en Bill Burr

Releasedatum: 25 juni 2020

Plot The King of Staten Island

Scott verloor zijn vader op zevenjarige leeftijd en haalt zich sinds zijn tienerjaren voortdurend problemen op de hals. Nu in de twintig brengt hij zijn tijd door met drugs, hangt hij wat rond met zijn vrienden en papt sporadisch aan met een jeugdvriendin. Wanneer zijn moeder begint te daten met een luidruchtige brandweerman, het beroep dat zijn vader tevens beoefende, zet dit een kettingreactie in gang.

Vanaf 25 juni in de bioscoop (Universal)

avatar van zoutzak

zoutzak

Pete Davidson draagt deze vermakelijke, typische Apatow 'dramedy' die inderdaad wat aan de lange kant is.

avatar van Baldur

Baldur

Heerlijke film. Apatow's beste tot nu toe.

avatar van Macmanus

Macmanus

kos schreef:
Apatow weer met zn onnodig lange films.

Kos kon niet meer gelijk hebben met deze post. Apatow schiet veel te ver door met zijn belachelijke speelduur. Het verhaal zou prima zijn voor 90 minuten. Het gaat over een loser die nooit echt heeft om kunnen gaan met de dood van zijn vader. In het echt heeft de hoofdrolspeler Davidson ook zijn vader verloren bij 9/11 als brandweerman.

Drama genoeg om een goede film af te leveren, maar Apatow overspeelt zijn kunde totaal. Hij grijpt te pas en te onpas naar montages waarbij je ziet dat de tijd voorbij gaat met een muziekje eronder. Na 100 minuten krijgt je ook ook een dramatisch plotpunt dat werkelijk waar 60 minuten eerder ook allang alle reden toe was om te introduceren. In plaatst daarvoor moeten we usual tropes zien dat hij feest op college en hij een overval gaat plegen!? nergens voor nodig maar Apatow wil alles uit de cast trekken om naar die speelduur van bijna 2 uur en 16 minuten te lopen. Hij had alle kans om het gewoon op 90 minuten te houden maar hij wou waarschijnlijk serieus genomen worden.

Zo zonde, want Bill Burr is gewoon goed en Buscemi is altijd leuk om weer te zien. Davidson is geen geweldige acteur maar hij brengt zijn eigen emotie wel goed naar de tafel. De scene bij het honkballen heeft een goede emotionele lading. Maar die ben je 1.5 uur later weer vergeten.

Irriteerde mij ook dat hij een grap maakt nepotisme en dan wel zijn vrij slecht acterende dochter cast voor zo een grote bijrol.

2.5 kleine sterren.

avatar van BBarbie

BBarbie

Fijne dramedy over volwassen worden met een bewogen, maar luchtig verteld verhaal over een jongeman, die vanuit een dal de weg omhoog naar de wereld der volwassenen probeert te vinden .

Aangename kennismaking met Pete Davidson en ook de bijrollen (Tomei, Burr, Powley) worden prima ingevuld. Naar mijn bescheiden mening Judd Apatow’s beste film tot nu toe.

Eerlijk gezegd is de lange speelduur mij pas opgevallen bij het lezen van andere commentaren op dit forum. Ik heb daar in ieder geval geen last van gehad, want de film heeft mij uitstekend vermaakt.

avatar van GordonShumway

GordonShumway

Wil een trailer bij een comedy nogal 's alle leuke stukjes bevatten, hier bleef voldoende over om er een vermakelijke zit van te maken. Wél een lange zit, maar daar had ik geen problemen mee.

Een lekker maffe hoofdrolspeler, wiens gedrag me meerdere malen hardop deed lachen.

Ik verwachtte 2u+ aan humor en zag het feelgood/happy-ending/coming-of-age aspect niet aankomen, maar dat gaf een bevredigende draai aan de film.

Zou zeker niet wegzappen als ik 'm ooit weer tegenkom op TV.

avatar van schumacher

schumacher

Ik dacht eerst wat gaat dat hier zijn maar ik ben aangenaam verrast, zelfs meer dan dat, ik vond deze film echt goed ondanks dat het voornamelijk heel de tijd gezwets is maar je hebt slaapverwekkende gezwets en je hebt boeiende gezwets, dit was boeiende gezwets.

Het verhaal dus was heel goed.

De acteurs deden het uitstekend want ook zij dragen de film en zorgen ervoor dat het heel leuk blijft om naar te kijken. Er zat ook hier en daar wat humor in die ik ook geslaagd vond.

Heel hard genoten. 1 van de betere in zijn genre.

avatar van Esteban

Esteban

Best benieuwd, ik heb het namelijk wel voor Pete Davidson. Met het juiste materiaal in handen kan die wel wat. De combinatie met Apatow zie ik dan ook wel zitten. De klacht dat z'n films te lang duren, heb ik al vaker gelezen. Zelf ervaar ik dat echter niet zo. Ik heb nooit het gevoel dat er overbodige scènes in zitten en dikwijls heb ik net méér met de personages omwille van de tijd die aan hen gespendeerd werd.

PS: Big Time Adolescence met Pete Davidson lijkt mij ook interessant.

avatar van Thomas83

Thomas83

Beste Apatow in jaren. Nu zegt dat niet zoveel natuurlijk, maar tussen de blowende (en vlakke) personages en zwakke dialogen door zie je wel degelijk een film met een hart, ook al is het geen echt goede film. Het drama en de zoetsappigheid voelen nooit echt alsof ze je helemaal door de strot geduwd krijgt. En wat de humor betreft houdt Apatow het ook vrij ingetogen. Op zijn beste momenten herken je er amper een film van Apatow in.

Ik weet niet of Davidson nou echt kan acteren, maar deze rol is duidelijk heel persoonlijk voor hem. Puur als acteur vond ik Burr nog wel echt wat beter, ook al is zijn rol niet eens zo goed geschreven. De film leeft op zodra hij verschijnt. Vond de kameraadschap van de brandweerlieden ook wel echt mooi, en een stuk boeiender dan de vrienden van Scott. Leuke meta-casting ook van Buscemi. Wel weer een echt wat te lange en ietwat rommelige film. 3.0* ruim.

avatar van Walter S.

Walter S.

Geweldige film die mij de hele 136 minuten goed vermaakte. De humor beviel me wel, het verhaal vond ik ook prima met de nodige weirde types en rare voorvallen. En voor die liefhebbers van tattoos valt er ook genoeg te genieten (of te lachen). Moest soms een beetje aan the Big Lebowski denken. En dat is nooit verkeerd.

avatar van Woland

Woland

Hoog tijd: voor de eerste keer in een maand of vijf weer naar de bios. Prima avond gehad, en the King of Staten Island was ook geen verkeerde film ervoor. Het is vermakelijk, en dat is eigenlijk vooral vanwege Pete Davidson die zijn rol van stoner/slacker Scott leuk neerzet en geregeld gevat uit de hoek komt. Maar hoe langer de film doorgaat, en ja, de film gaat veel te lang door, hoe meer de komedie plaats maakt voor steeds zoetsappiger wordende coming of age en bonding van Scott met zijn stiefvader. Echt storend wordt het niet, maar ik vond het als comedy een stuk geslaagder dan zodra het meer richting familiedrama ging. Op dat soort momenten sleepte het geregeld, en zoals al eerder gezegd duurt het echt veel te lang. Gelukkig kwam er nog best vaak een aardige grap voorbij.

avatar van Partyboooi

Partyboooi

1e keer film sinds maanden, blij dat ik weer eens in een biosstoel kon zitten. Extra balen dat de film zwaar tegen viel. Komedie? Ik heb nauwelijks iemand horen lachen ,inclusief mezelf. Film duurt daarbij veel en veel te lang. Verhaal zit geen schot in, zijn bij elkaar geraapte scènes. Na een tijdje ben je Pete Davidson ook wel beu (vind zijn stand up ook niet grappig overigens). Bill Burr wel, maar die had een te serieuze rol helaas.

2 sterren voor de moeite

avatar van wwelover

wwelover

Hele fijne film weer. Ben een liefhebber van Apatow en vind Davidson ook een interessant persoon. Heeft geen gigantisch bereik als acteur nog, maar omdat het zo'n persoonlijk iets is komt het er hier wel goed uit. Was ook wel onder de indruk van Bill Burr. En nepotisme of niet, ik vind Maude Apatow echt steeds beter worden als actrice. Ik heb zelf overigens nooit last van de lange speelduur bij Apatow zijn films.

avatar van MosquitoSmasher

MosquitoSmasher

Ik heb genoten van deze film en het wist me ook absoluut te raken. Ik kom even niet op het woord in het Nederlands, maar dit is echt een behoorlijke "heartfelt" film en het beetje comedy wat er in zit vond ik leuk genoeg. Maar daar hoef je het niet voor te doen.

Ik vind dit soort films veel meer waarde hebben dan een 40 year old virgin en Knocked Up. Zijn die films vermakelijk? Oh zeker, maar dit zie ik dan toch liever van Apathow.

avatar van stinissen

Geen last van de lengte gewoon een uitstekende film.

avatar van merijn82

merijn82

• 1931 berichten

Toch wel een lekker filmpje hoor, ook weinig last gehad van de lengte. Kijkt heerlijk weg. Hier en daar had ik wat moeite om de ontwikkelingen echt te geloven, waardoor het minder met mij deed.

Overall zeer vermakelijk. 3,5*.

avatar van Waku

Waku

Goed onderhoudend en fijne film om naar te kijken. De dikke 2 uur vlogen voorbij en dat is een goed teken.

Met name de sarcastische en bijtende dialogen waar Scott bij betrokken is zijn vermakelijk.

Perfecte mix tussen drama en humor.

De humor is vaak droog maar nergens te gemakkelijk of goedkoop.

Drama gedeelte is niet zoetzappig of gebracht met vals sentiment maar eerder realistisch.

Aanrader.

avatar van De filosoof

De filosoof

Bijzonder vermakelijke film. De film heeft weinig om het lijf, heeft ook weinig pretenties en volgt de clichés van het genre (oorspronkelijk betekende ‘komedie’ een verhaal dat goed afloopt maar ook als je dat niet weet dan kun je bij deze film de goede afloop van mijlenver aan zien komen), maar dat de film 136 minuten lang weet te amuseren en niet gaat vervelen laat al zien hoe goed de film slaagt in z’n pretentieloos amusement.

avatar van mrklm

mrklm

Dat Pete Davidson dit autobiografische scenario schreef in samenwerking met zijn voormalige SNL-collega Dave Sirus en regisseur Judd Apatow blijkt een net zo meesterlijke zet als de aanwezigheid van Steve Buscemi in de rol van een ervaren brandweerman. Pete Davidson was zelf 7 jaar toen zijn vader, een brandweerman, stierf bij zijn poging om mensenlevens te redden na de aanslag op New York op 9 september 2001. Steve Buscemi werkte destijds zélf als brandweerman in New York en leunt hier op een persoonlijke ervaring die grote geloofwaardigheid geeft aan deze aangenaam realistische film.

Davidson speelt de rol van de 24-jarige Scott, die een stuurloos leven leidt dat grotendeels bestaat uit een combinatie van drugs, nihilisme en cynisme. Daarmee valt hij niet uit de toom bij zijn even stuurloze vrienden, maar hij vervreemdt zich wel steeds meer van zijn moeder Margie [Marisa Tomei] en zijn jongere zus Claire [Maude Apatow, de oudste dochter van de regisseur] die, in tegenstelling tot Scott, amper herinneringen heeft aan haar vader, een brandweerman die stierf tijdens een (niet nader genoemde) reddingsoperatie toen Scott 7 jaar oud was.

Wanneer Margie een relatie krijgt met Ray Bishop [Bill Burr], eveneens een brandweerman, en Scott vervolgens te horen krijgt dat hij binnen 9 maanden op zichzelf moet gaan wonen en verplicht wordt Rays kinderen vrijwel iedere dag naar school te brengen, doet Scott er alles aan om een breuk tussen zijn moeder en haar nieuwe liefde te forceren. Maar door een samenloop van omstandigheden gaat Ray zijn eigen leven, evenals dat van zijn vader, in een heel ander daglicht zien en dat heeft onverwachte gevolgen.

Hoewel niet alle karakters goed uit de verf komen - Bell Powley als Scotts vriendin (min of meer) Kelsey - is het acteerwerk over de gehele linie voortreffelijk, met Davidson verrassend goed in een rol die weliswaar sterk doet denken aan de tv-persoonlijkheid die ik in ieder geval ken van Saturday Night Live, maar vanwege het diep persoonlijke karakter ongetwijfeld enorm zwaar gewogen moet hebben.

Het scenario is een perfecte mix van drama en komedie - nooit uitgesproken humoristisch en (vooral) nooit sentimenteel, zelfs niet wanneer Scott kennis maakt met oud-collega's van zijn vader die hun persoonlijke verhalen met hem delen. Scotts geleidelijke verandering van stuurloze jongere naar jonge man die zijn kwaliteiten leert kennen en accepteren, is volstrekt geloofwaardig. Dit is een perfect voorbeeld van wat Chaplin waarschijnlijk zou hebben omschreven als 'a picture with a smile - and, perhaps, a tear'.

avatar van cjufc

cjufc

Heerlijke film! mocht van mij nog wel wat uurtjes doorgaan!

avatar van opa-ben

opa-ben

prima film hoor, ik heb er van genoten.

avatar van Shosta

Shosta

Zeer bijzonder.

Maakt het nog meer bijzonder om te weten dat Pete Davidson meeschreef aan het scenario en dat er onderdelen uit zijn eigen leven in zijn verwerkt:

The King of Staten Island fact vs. fiction: How much of the movie is really Pete Davidson’s life? - slate.com

Zijn vader was een brandweerman die omkwam bij 9/11.

Steve Buscemi is trouwens ook brandweerman geweest, voor hij acteur werd.

kos schreef:

Apatow weer met zn onnodig lange films.

Viel in dit geval nog redelijk mee.

Erg vermakelijke film, goed geschreven en prima geacteerd. Davidson imponeert en alle bijrollen zijn prima.

Paar keer goed gelachen ook.

avatar van scorsese

Uitstekende film over een jongeman die nog bij zijn moeder woont en verder niet veel met zijn leven doet. Goeie dialogen en vermakelijke scenes en er valt ook aardig wat te lachen. Maar er zijn ook genoeg momenten die oprecht overkomen. Een fijne cast en Pete Davidson doet het goed in de hoofdrol waarschijnlijk ook omdat de rol dicht bij hemzelf ligt. Tegen het einde gaat het wellicht wat te lang door, maar 4.0 sterren is het wel waard.

avatar van Banjo

Banjo

• 2035 berichten

Zo he wat veel bijzondere positieve reacties, en de film poster doet me ook wel wat, is het een anti held?.

Een soort Johnny Knoxville dat was het eerste wat in me opkwam na het zien van de poster maar ik kan er ook helemaal naast zitten ik ga dit zeker even zien...

avatar van Banjo

Banjo

• 2035 berichten

Ik had een totaal andere film verwacht vol met rauwheid, gekkigheid en nonchalance maar ik heb een film gezien waar ik totaal niet op te wachten zat. En de poster vind ik ook wat misleidend het is totaal geen gestoorde en zieke "Johnny Knoxville" achtige film waar ik zo'n behoefte aan had.

* *

avatar van Zinema

Donkere dramady

De nieuwste film van Judd Apatow is wederom een dramady die weet te beklijven. En een die wellicht iets korter had gekund. De tragikomische belevenissen van een ontspoorde twintiger die zijn leven slijt aan drugs en tatoeages zijn af en toe zeer indrukwekkend, maar derailleren eveneens, net als het hoofdpersonage zelf. Toch zit geluk soms in kleine dingen en zal menig filmfanaat zijn hart ophalen aan de boeiende dialogen en merkwaardige humor. De regisseur en scenarioschrijver (o.a. Pete Davidson zelf) weten in ieder geval voldoende reuring te veroorzaken. Ook al zijn ze lang van stof.

Het persoonlijke project kent een achtergrond die de kijkervaring alleen maar bekrachtigt. Ietwat ongepast voelt de feelgood-saus die er tegen het einde overheen wordt gegoten. Davidson en Burr zijn uitstekend in de hoofdrollen en met name het ongerief dat je bekruipt tijdens menige conversatie zorgt voor mooie momenten. Ondanks dat een en ander wat onevenwichtig aandoet en de traan nogal wordt geforceerd, is de invalshoek vaak donkerder en origineler dan wat we doorgaans voorgeschoteld krijgen. Een prestatie an sich. Een stuurloze jongen in een stuurloze film; soms heb je geen navigatie nodig.

***½

Met dank aan Universal voor het recensie-exemplaar.

avatar van Collins

Collins

Regisseur Judd Apatow levert een film af met een speelduur van 140 minuten. Dat is wel erg lang voor een film met weinig verhaal. Erg lang voor een film die weinig meer doet dan voortkabbelen. Toch is de film niet vervelend. En dat komt vooral omdat Apatow zich geheel concentreert op zijn hoofdpersonage. Dat personage amuseert en irriteert voldoende om de lange speelduur niet als een last te ervaren. Een afdoende rechtvaardiging voor de lengte is het echter ook niet. Apatow had heel goed wat beknopter te werk kunnen gaan.

De film is gebaseerd op het leven van Pete Davidson, die ook meeschreef aan het scenario. Wie is Pete Davidson? Pete Davidson is de hoofdrolspeler in de film, die een deel van zijn eigen leven naspeelt. Zo was hij evenals zijn personage daadwerkelijk de zoon van een brandweerman die omkwam bij een brand en had hij na dat tragische voorval lange tijd nodig om weer zijn weg te vinden in het leven. Davidson deed dat met behulp van stand-up comedy. Het lamlendige personage Scott dat hij in deze film vertolkt is minder actief en wentelt zich een film lang krampachtig in zijn droom om tattoo kunstenaar te worden.

Een curieuze wensdroom die gedoemd is te mislukken. Veel talent lijkt Scott niet te hebben. Bovendien voert hij weinig gerichte acties uit om als tatoeëerder aan de slag te gaan. De film richt zich daarom niet op die ampele pogingen maar zet de relaties tussen Scott en zijn omgeving centraal. Zijn omgang met zijn familie, vriendin en vrienden. En zo is de film eigenlijk een typisch Coming of Age verhaal over een persoon die moeite heeft om concrete aanstalten te maken zich van zijn passiviteit te bevrijden en door zijn wanhopige omgeving wordt gestimuleerd om dat toch te doen.

Dat proces kijkt niet ontspannen. Het is vermoeiend om steeds te moeten toekijken hoe Scott geen verantwoordelijkheden oppakt en daardoor het leven van zijn omgeving verzwaart en bemoeilijkt. Scott irriteert aan de ene kant. Aan de andere kant heeft Scott een tragikomische uitstraling die maakt dat de meest treurige en uitzichtloze momenten een dwaze, melige en humoristische ondertoon krijgen. Gelukkig is die balans aanwezig. Anders zou het kijken naar de film een erg sombere en erg treurige bevalling zijn geweest. Nu is Scott naast irritant en vermoeiend ook (op een grappige manier) onnozel en humoristisch.

The King of Staten Island is geen film waarin grootse triomfen worden gevierd. Ook geen film waarin diepe nederlagen worden geleden. De film is een kalm kabbelend werk dat steeds balanceert tussen absurd en authentiek. Een lange film waarin niet eens heel veel opzienbarends gebeurt. Een film gedragen door Davidson die een personage speelt dat iets met je doet. Ik onderging hem soms zuchtend, soms zachtmoedig en soms blijmoedig. Hij irriteert en vermoeit, maar ontroert en amuseert ook. Een prima personage om een lange film zonder veel opvallende inhoud, mee door te brengen.