• 9.381.101 stemmen

Gesproken taal: Engels en Ests

Releasedatum: 27 augustus 2020

Plot Tenet

"Time runs out."

Een geheim agent maakt deel uit van een team dat een derde wereldoorlog moet voorkomen. Ze moeten de wereld zien te redden van de ondergang, reizend door een schemerwereld van internationale spionage. Een belangrijk onderdeel van de operatie is het mysterieuze sleutelwoord Tenet.

avatar van filmfan0511

filmfan0511

In feite de eerste keer dat Nolan me een beetje teleurstelt. Langs de ene kant heb ik het gevoel dat ik voor een echt goede beoordeling de film nog eens een keer moet gaan kijken, maar langs de andere kant heb ik daar eigenlijk vrij weinig zin in, en dat zegt op zich wel genoeg.

Ik had vooral op veel momenten het gevoel dat Nolan heel veel interessante ideeën op een papiertje had geschreven en ze koste wat kost allemaal in de film wou verwerken. In theorie vind ik het verhaal van Tenet echt wel interessant, het is gewoon dat Nolan die interessante ideeën niet geheel geslaagd omzet in een daadwerkelijk interessante film. De dialogen voelen véél te geforceerd aan. Veel te vaak expositie in plaats van een natuurlijk aanvoelende spreiding van informatie. En gewoon wat van die onzin-dingetjes, zoals 'I am the protagonist' of 'Try not to think about it, try to feel it'. Zoiets vond ik net iets te pretentieus van Nolan. Nu, de commentaren dat Tenet niet te volgen is, snap ik wel niet hoor. For all intents and purposes binnen de film zelf hoef je al die fysicawetten niet te begrijpen; het plot is echt wel duidelijk hoor (dan heb ik het niet over kleinere details). Het gaat er voor mij persoonlijk dus niet over dat de film moeilijk is, maar dat het gewoon filmisch oninteressant in beeld is gebracht. Ik sluit me aan bij het kamp dat vindt dat Nolan iets te zeer over boord is gegaan hier. Er is geen natuurlijke flow, geen emotionele connectie met de personages, weinig interessante vragen waar je na afloop mee blijft zitten.. Het is zakelijk, afstandelijk, en ik heb absoluut geen idee waarom iemand iets zou moeten geven om eender welk personage hier. En dan heb je als regisseur iets fout gedaan, zo'n connectie moet er wat mij betreft wel zijn. En alle grootse actie en auto-achtervolgingen en ontploffingen kunnen zoiets niet verdoezelen.

Nu de negatieve zang achter de rug is kan ik wel zeggen dat Tenet evengoed best genietbaar is hoor. Beelden en geluid zijn schitterend (muziek atypisch voor een Nolan-film, maar geslaagd); ik zou niet weten of het visueel Nolan z'n indrukwekkendste film is (want hij heeft er genoeg), maar een geweldige bioscoopervaring is dit natuurlijk absoluut. En ook de acteerprestaties waren goed, ondanks dat elk personage van bordkarton is. Washington Jr. doet wat ie kan met zo'n inhoudelijk lege rol, Pattinson en Debicki doen dat beide nog iets beter, en vooral Branagh vond ik wel echt heel sterk. Dat de enige emotie in de film te vinden is in het personage van de bad guy zegt ook wel iets eigenlijk.

En uiteindelijk was het dus gewoon heel tof om nog eens een leuke bioscoopervaring te hebben, want het was te lang geleden. Zeer helaas was Tenet wel niet zo goed als ik gehoopt en verwacht had.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Opvallend dat er nog niemand heeft lopen klagen op een soort whitewashing van een Rus door een Brit. Waar zijn alle gefrustreerde Russen? Branagh doet het overigens wel prima, genoeg uitstraling voor die rol.

Fijne blockbuster. Op momenten enorm sterk geschoten, vooral de actie in die openingsscène maar ook enkele momenten tijdens het teruggaan tegen de tijd in. Ik vraag me wel af wat eerder was: die beelden in het hoofd van Nolan, waar een verhaal bij is gemaakt. Of een verhaal, waar die beelden bij zijn gemaakt. Ik vermoed het eerste. Want het verhaal is wel de zwakte. Er zit weinig spionagewerk in. Het draait niet om de zoektocht naarzo'n meneer in India, maar wel om de beklimming van zijn woontoren. De hele tijd lijkt het verhaal vooral een kapstok te zijn voor beelden en ideeën.
Verder is het wel goed te volgen, op de laatste akte na. Die is ook gewoon rommelig geschoten en ik had soms geen idee wie welke functie nu daar had in het geheel.
Acteerwerk is wisselend. Pattinson is goed, Washington Jr (met een pa die meer charisma in zijn pink heeft dan menigeen in zijn hele lichaam) doet zijn ding maar is als geheel wat kleurloos. Zijn hele persoon was te gladjes en kon me maar weinig interesseren.
Al met al heb ik me prima ermee vermaakt, maar soms doet de film alsof hij meer is dan hij is. Visueel mooi geschoten maar ook stiekem wat leeg. 3,5*.

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Matig werkje van Nolan. Prachtig sound design, lekker pompend vol adrenaline. Film begint redelijk vlot en ik ben best bereid een aantal vergezochte principes te accepteren die de plot draaiende houden, al dan niet (vergezocht) gebaseerd op dingen uit de natuurkunde. Op een gegeven moment vliegt de film gewoon uit te bocht. Allemaal vergezochte excuusjes om wat creatieve actiescènes (die we allemaal al beter hebben gezien) neer te zetten, al dan niet achteruit afgespeeld. Met als meest idiote dieptepunt dat vuur ijs wordt, en vice versa. Niemand die begrijpt waarom maar een ontploffende auto die vervolgens bevriest ziet er wel cool uit natuurlijk. Het zou iets te maken hebben met dat alles andersom gebeurt bij een inversie. Dat principe wordt dan maar net ingezet wanneer het Nolan uitkomt. . SpongeBob heeft een aflevering waarin een Andersomdag bestaat. Daar is het idee consequenter doorgevoerd dan in Tenet.

Na twee uur is de koek wel een beetje op en dan krijgen we nog een grootse actiescène waarin Nolan weer eens zijn doffe kleurenfiltertjes tevoorschijn heeft getoverd. Snap de grote lijnen van de film wel, maar wat hier allemaal precies gebeurt is mij niet duidelijk. In combinatie met de bordkartonnen personages en Washington die acteert als een houten klaas is dit toch echt een onvoldoende.

Was ook al geen groot fan van Inception, en daar lijkt deze Nolan nog het meest op. 2*

avatar van Yetico

Yetico

Poeh, deze film wordt geliefd óf gehaat en ik merk dat de liefhebbers in de meerderheid zijn. Ik zit er net tussenin, alhoewel ik Tenet overduidelijk een van Nolans mindere films vind.

Tenet is een pretentieuze sci-fi thriller die vooral hier en daar zijn doel nét voorbijschiet. Nolan heeft zijn film doordrenkt met onnodig(?) ingewikkelde mechanismen, terwijl de rode draad door de film eigenlijk flinterdun is. Protagonist (wordt letterlijk zo genoemd i.d. film) is Washington, het acteren schuurt een beetje, maar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Washington armoedig dialoog-materiaal voorgeschoteld krijgt. Als 'actieheld' / superspion voldoet hij verder prima. Als antagonist wordt Kenneth Branagh van stal gehaald, die weer eens een Sovjet-boef moet acteren. Zijn motief om zoveel kwaad aan te richten? Hij gaat dood aan kanker en wil de hele wereld met zich meenemen. Als parodie op een James Bond-villain zou hij niet misstaan. Uiteraard handelt Branagh niet alleen en is er een generatie uit de toekomst die noodgedwongen aan de touwtjes trekt. Helaas spreekt ook dit plot niet tot de verbeelding en hebben we te maken met eenonzichtbare entiteit.

Pattinsons personage vind ik dan weer het interessantst, vanaf de eerste minuut kleeft er een mysterieuze vibe aan hem.

Pluspunten zijn het indrukwekkende camerawerk en de bombastische actie scènes. Ondanks het magere verhaal zul je met hoofdbrekens de bioscoopzaal verlaten. Helaas, ben je dan vooral bezig om Nolans natuur- en scheikundige 'waarheden' te ontkrachten, terwijl je liever overdonderd wordt door zijn genialiteit.

Een (extreem) high budget spionage-film. *2,5

avatar van Reida

Reida

Na afloop had ik het gevoeld van ‘ waar heb ik nou naar zitten kijken’. Soms spannende beelden, mooie effecten, heel hard geluid maar van het verhaal snapte ik weinig, in de tijd naar voren en naar achteren, heel verwarrend. Hoef deze film niet voor een tweede keer te zien

avatar van kleintje 2

kleintje 2

Tenet | Spektakelstuk met Missers - Christopher Nolan's Nieuwste - SRSCK

Voor de geïnteresseerden, mijn eigen recensie. Mijn gegeven cijfer: 8,4/10

avatar van Billy-Pilgrim

Billy-Pilgrim

Moeilijk te beoordelen film. Dat Nolan zijn publiek serieus neemt door intelligente films te maken waarbij je goed de aandacht erbij moet houden en waarbij het scenario en de montage vaak thematisch verbonden zijn aan het thema van de film (zie Memento, Prestige, Inception, Dunkirk) vind ik een godsgeschenk in het moderne filmlandschap. Dat Nolan als één van de weinig regisseurs volledig analoog schiet en grote setpieces bouwt zonder digitaal oppoetsen en toevoegen van elementen is iets wat we moeten koesteren.Dat Nolan zijn films op 70mm schiet is ontzettend stoer en het geeft zijn films die extra dimensie, details en diepte die een film het waard maken om in de bioscoop te zien. Kortom, Nolan staat bij mij voorafgaand aan een bioscoopbezoek al 3-0 voor.

Dat Tenet een moeilijk te beoordelen film is, komt voort uit de complexiteit van het verhaal. Ik acht mijzelf geen dommerik, maar ik merkte dat ik voortdurend op scherp stond tijdens Tenet, niet zozeer door de spanning, maar omdat ik vaak maar net genoeg begreep wat er precies gebeurde op het scherm om het te kunnen volgen. Een aantal keer was ik de draad kwijt, moet ik eerlijk bekennen. Met name de gebeurtenissen in de slotscène zijn me niet helemaal duidelijk en gaven me een onbevredigend gevoel toen de credits rolden. Het eerste wat ik toen dacht was: Deze moet ik dus nog een keer kijken, maar is dat wel normaal?

Dit is denk ik een discussie die Tenet overstijgt, maar wanneer wordt een film té complex? Dit zal zonder twijfel verschillen per kijker, maar persoonlijk denk ik dat je als bezoeker toch wel een goed begrip moet hebben van waar je nou de laatste 2,5 uur naar hebt zitten kijken. Bij Tenet geloof ik dat de tweede keer kijken bijna noodzakelijk is om voldoende te begrijpen waar het nu over gaat. Sommige mensen krijgen daar vast een kick van, maar ik vind het toch eerder een zwaktebod. Niet dat het een straf is om deze prachtig geschoten film nog een keer te kijken, maar het voelt mijns inziens als een tekortkoming. Tenet is blijkbaar te complex om hem in één keer te begrijpen en dan heb ik het niet over de details, maar over de hoofd verhaallijn.

Los van dit blijft die 3-0 voorsprong waar ik het al eerder over had grotendeels overeind. Uiteindelijk is iedere Nolan film een cadeautje voor de bioscoopbezoeker, een statement naar de steeds verder uitgeholde filmindustrie en een middelvinger naar de streamingsdiensten die een steeds groter deel van de koek eten. Als je dan leest dat Disney hun laatste blockbuster achter hun eigen decoder plaatst en ook nog eens 22 euro vraagt om hem in quasi bezit te mogen hebben, een grof schandaal waarmee ze de bioscopen in feite een extra schop geven terwijl ze al op de grond liggen te bloeden, dan is deze Tenet een soort laatste der Mohicanen als het gaat om het glorieuze oude Hollywood. Een voorbeeld van hoe het ooit was en hoe het dus ook nog steeds kan zijn als je als grote regisseur eisen aan de studios stelt en genoeg kennis, toewijding en vakmanschap hebt om zulke werken te maken.

Concluderend mag je zeker kritisch zijn over de inhoud van de film en dat kost hem enkele punten, maar valt er alleen op de vorm al zo veel te genieten, dat je Tenet vrijwel onmogelijk een onvoldoende kunt geven. Als ik de aanstaande kijker nog een tip mag meegeven, dan raad ik aan om Tenet in Kino in Rotterdam te kijken. Daar hebben ze sinds kort een zaal omgebouwd om 70mm voorstellingen te kunnen vertonen en op dit moment draait Tenet daar dus gewoon op analoog 70mm. De meest pure Nolan filmervaring dus!

avatar van Leno

Leno

Mede door het lange Corona uitstel was de anticipatie groot, en ook gezien het al imposante oeuvre van Nolan lagen de verwachting hoog. Toch of mede daardoor stelt de film teleur. Vermakelijk is het wel, wat bijna ook niet anders kan met een dergelijk budget.

Nolan speelt in Inception en Interstellar bijzonder vermakelijk met theoretische natuurkunde, dat probeert hij hier ook. Probleem is dat het niet niet werkt, na een uurtje boeit het je als kijker niet echt meer. Uiteindelijk voelt het als een slap aftreksel van Inception.

Wat ook niet helpt is dat de karakters totaal niet boeien, waarbij Branagh in ieder geval nog wel vermakelijk is in zijn over de top rol. Pattinson speelt overigens een prima rol, maar ook zijn karakter blijft erg oppervlakkig. De film is vakkundig maar niet verbluffend in beeld gebracht. De muziek is wel verbluffend, verbluffend hard wel te verstaan.

avatar van Fisico

Fisico

Goh, niet zo eenvoudig te beoordelen. Kan me best inbeelden dat recensies van dergelijke films afhangen van het feit of je de film begrijpt of niet. Althans, het kan erop invloed hebben. Nolan moet er dan maar tegen kunnen als vele filmliefhebbers het te complex of het maar niets vonden. Dat is zijn verantwoordelijkheid en indien dit gebeurt, ligt het eerder aan hem dan aan de kijker. Het globale plaatje zat wel goed bij mij, maar er waren evenzeer verschillende scènes en subplots waar ik minder goed mee was. Het tijdsaspect is één ding, maar de film staat bol van dubbele agenda's, spionageverhalen en personages waarbij ik de juiste motieven niet kon terugvinden. Het zorgde er ook voor dat ik het gewoon niet "voelde". Ik heb nimmer betrokkenheid of een connectie gevoeld bij de film en dat is jammer ...

Ik heb de film gewoon ondergaan. Niet te veel nagedacht en me laten onderdompelen aan de sfeer, knappe montage en goed geschoten beelden. Het geluid was wederom prima al herhaalt hij zichzelf wel met die scherpe doordringende geluiden.

Ik heb zeker genoten van de sterke actiescènes. De Jumbo jet was spannend en knap. En wat dan gezegd van de trucks? Hoogstaande actie gecombineerd met goed camerawerk. Ook het personage van Kat was erg intrigerend en uitermate boeiend, in zowel haar interactie met Andrei als met Washington. Washington zelf vond ik weinig bijzonders echter. Technisch meer dan prima en wat het plot betreft, tja I dunno ...

avatar van El ralpho

El ralpho

Wat gebeurd is, is gebeurd

Er is inmiddels al veel gezegd en geschreven over Tenet, maar dat hier sprake is van een love it or hate it gevalletje moge duidelijk zijn. Mijn conclusie is in tegenstelling tot Tenet niet zo ongewikkeld; Ik vind de nieuwste Christopher Nolan met name vermoeiend om te volgen. Er zitten een aantal toffe ambitieuze ideeën in, en daarnaast verdiend de uitgedachte verhaallijn met al zijn verschillende tijdlijnen zeker lof. Met name in de uitwerking ging het fout voor mij. Het verhaal wordt onnodig complex gebracht en het voelt ook bijna of dat dit geforceerd gebeurt, alsof de regisseur een tweede Inception wil creëren. Daarnaast vond ik de time inverted actie scènes behoorlijk tegenvallen, en soms zelfs een beetje knullig overkomen. Ik had gehoopt op een revolutie zoals Bullet Time in de Matrix dit ooit gebracht heeft, maar het idee klinkt nu met name gaver dan dat het in de praktijk daadwerkelijk is. Ook het acteerwerk is nergens van een bijzonder hoog niveau. Iedereen acteert naar behoren, maar geen van de acteurs springt er ergens uit voor mij. Tot slot vond ik de villain echt lachwekkend slecht geschreven. Alsof Nolan na het creëren van deze complexe wereld geen inspiratie meer over had om hier een sterk personage van te maken. Het personage voelt ook uit balans met de complexe verhaallijn die de regisseur neer wil zetten, met oppervlakkige motieven die nergens uitgediept worden. Alsof hij is weggelopen uit een slechte James Bond film.

Tenet is met veel bombarie aangekondigd en zou dé blockbuster van 2020 moeten worden. Het is vanwege de corona crisis ook bijna de enige grote productie die deze zomer op het grote doek is uitgebracht. Des te jammer is het daarom dat dit voor mij juist de grootste teleurstelling van het jaar geworden is. Nolan lijkt met deze film ten onder te gaan aan zijn eigen ambities waarvan ik niet hoop dat deze lijn doorgezet gaat worden. Zijn potentie is hier namelijk nog steeds goed voelbaar en het is jammer wanneer deze ten onder zou blijven gaan aan onnodige complexiteit.

avatar van Hans Gruber

Hans Gruber

Geweldig spannende actiefilm. Verhaal is wel wat lastig te volgen. Je moet er echt goed bij blijven. Maar de actie vergoed veel. Washington kan de hoofdrol alleen niet aan. Speelt wat vlakjes maar dit wordt gecompenseerd door een geweldige Pattinson. Debicki verraste me in positieve zin. Is ook nog eens een mooie verschijning. Voor mij 4**** waard.

avatar van VanRippestein

VanRippestein

Ik verwachtte hier weinig van en het viel alsnog tegen. Onnodig moeilijkdoennerij waarbij zelfs de personages de brui geven aan het uitleggen. Vreemd genoeg bestaat de film alsnog grotendeels aan expositie! Het idee om omgekeerd in tijd te reizen is zo shit uitgewerkt dat het eigenlijk direct de drang weghaalt om de boel te ontrafelen. Ja want vuur wordt ijs en alles gaat verkeerd om enzo. Kan iemand me uitleggen wat er gebeurt als iemand dan een scheet laat? Of een boterham eet? Dáár gaat het al mis. Ook een gigantische facepalm toen onze held (had hij eigenlijk een naam?) Liever een vrouw redde die hij amper kende dan WO3 te voorkomen!!!! Vanaf dat moment was voor mij duidelijk dat investeren in plot geen vruchten meer afwerpt . Ik heb me verveeld en had ergens halverwege de film simpelweg geen interesse meer om de boel te volgen. Van het plot had ik niet veel verwacht maar ook de actie scenes ware saai en warrig. Vechtscenes waarin zoveel geknipt wordt dat ik volgens mij geen enkele volledige vuistslag gezien heb. Ook de eindbattle was compleet onvolgbaar ondanks dat Nolan iedereen een lintje had gegeven om de tijdsrichting aan te geven hahahaha. Ik heb amper een vijand gezien en keek vooral naar vooruit en achteruit explosies en instortende gebouwen achteruit afgespeeld. Ik zou je eerlijk gezegd amper kunnen vertellen tegen wie ze nou aan het vechten waren... de soundtrack vond ik wel erg cool, maar daar is ook al het positieve wel mee gezegd. Zielloze film

avatar van horizons

horizons

Grappig. Hoewel Nolan wederom een film bouwt rondom een gimmick laat hij deze keer een aspect de verklarende uitlegachterwege en dat werkt wonderwel goed.

Van begin af aan zit tempo er goed in en een verteld een wetenschapper eigenlijk wat je moet doen met deze film. Mooi, dat dan ook maar gedaan.

Of het richting het einde nog allemaal klopt laat ik aan de experts over maar het werkte gewoonweg wel allemaal.

Ook fijn een keer geen Zimmer bij Nolan te horen. Soundtrack was enorm tof. En hard.

Snap eveneens dat Nolan deze film persé in de bioscoop wou. Denk dat kleine scherm niet goed werkt in deze.

Nolan blijft dus redelijke films met goede films afwisselen.

avatar van schram101

schram101

Tenet heeft een ongelofelijk moordend tempo. Vanaf de toffe openingsscene tot aan het slot knalt Nolan aan één ruk door. Voor een film met een ingenieus plot als dit is dat toch vrij bijzonder. Misschien is dat verklaarbaar door het feit dat het plot simpelweg niet uit te leggen is, wie zal het zeggen. In ieder geval is het tot op bepaalde hoogte verfrissend. Hooguit aan het einde vliegt de film wat te bocht en voelt het wel erg rommelig aan.

De heerlijk bombastische soundtrack pompt maar door en op een ander moment is het tijdens een actiescene weer doodstil en horen we alleen het geluid van vuisten en kogels. Sowieso heb je continu het gevoel dat je naar unieke cinema zit te kijken. Niet eens alleen tijdens de draaideurscene's waar dat natuurlijk ook daadwerkelijk het geval is.

Washington en Pattinson hebben misschien niet de meest noemenswaardige rollen maar vallen ook weer niet uit de toon. Opvallend vond ik wel dat het bijna lijkt of papa Denzel de stem heeft ingesproken. Nee, John David is niet van melkboer.. Minpuntje wel is de ongeloofwaardige verhouding tussen de protagonist en zijn tegenspeelster. Zonde, maar dat is dan weer niet uniek in de films.

avatar van thomas_

thomas_

VanRippestein schreef:

+1 kan het niet beter omschrijving. Wat een warrige janboel. En al quasi-intellectuelen maar zeggen dat se het helemaal snappen. Waar heb ik naar gekeken?

avatar van martijnk

martijnk

Net geweest in IMAX en man wat stond het geluid hard. Maar wel echt dikke vette actie, de eerste helft was het volop genieten. Wat een bruut tempo ook.

Maar daarna ouch, al die dialogen over inversed blabla. Ik begreep er niks meer van en ik probeerde het ook niet te begrijpen en van de aktie te genieten.

Op het einde ging het echter helemaal mis en bij die actiescene leken seconden wel minuten te duren, vreselijk als je niet weet waar je naar zit te kijken.

Ook dat georakel ineens met die 9 alghoritmes blabla. Leek wel rechtstreeks gekopieerd uit de Avengers met die infinity stones, daar viel ik ook bij in slaap.

Eigenlijk maakt Nolan hier dezelfde fout als bij Inception, die verzandde ook in een actiefilm op het einde met een kogelgevecht waarbij je niet wist wie nou precies de vijand was.

Maar alles tesamen was het toch zeker een leuk avondje bioscoop maar geen film die ik thuis nog eens zou willen zien.

avatar van Nizzii

Nizzii

Wat een kunstwerk, een film die je vaak moet herzien moet zien om steeds meer ontbrekende details voorgeschoteld te krijgen. Inception was makkelijk te volgen, dit was iets complexer, maar het maakt het niet slechter. Een van meest spannende soundtracks van deze tijd. Actie vanaf begin tot einde.

avatar van Kondoro

Kondoro

“All I have for you is a word: Tenet. It'll open the right doors, some of the wrong ones too.”

Gisteren voor het eerst na de Corona-uitbraak de bioscoop weer bezocht met de kameraden groep, alsof er niks aan de hand was. Ja, er zijn veel stoelen vrij maar dat zag ik meer als een positief iets. We kozen namelijk voor de ‘4DX’ voorstelling, nog nooit gedaan dus maar eens kijken of ons dat beviel. Aangezien ik niet de kleinste ben zitten de stoelen mij vaak niet heel lekker in zo’n bioscoop, maar nu de waarschuwing er was voor mensen ‘vanaf 120 kilo’ maakte ik me toch wel een beetje zorgen, en dat was ook gebleken want ik heb de zaal nog eens extra een klein beetje vermaakt omdat ik nauwelijks in die stoel paste en kwam, nu met de corona is wel zo’n rij stoelen voor jou alleen (wat zijn dat er, 5?) en aangezien ik maar met één andere kameraad er zat hadden we mooi alle ruimte waar ik me naar toe kon bewegen, niemand naast je dus het kwam uit eindelijk wel weer goed.

Goed, om mijn filmervaring er eventjes buiten te laten en me te focussen op de film zelf gaan we rustig verder. ‘Tenet’ kwam als eerste in ons op, volgens mij ook één van de weinige serieus grote films die op het moment in de bioscoop draait. En de film had ook gelijk onze aandacht en daardoor zijn we er langzamerhand heen gegaan, ik zag een beetje op tegen de tijdsduur maar ach, een nieuwe ‘Nolan’ weet mij vaak wel te vermaken dus toch met erg veel plezier er heen geweest. Ik wist zelf niet veel van de film, geen plot gelezen en ook geen trailers gekeken. Ik wist in grote lijnen waar het een beetje overging, en daar moest ik het dan ook gelijk maar mee doen.

De film laat echter vanaf de eerste minuten al zien dat er een aardige vaart in zit, de filmwijze is gaaf en we komen eigenlijk met een heuse knaller binnen. En de eerste aanwijzingen van het doel van de film worden ook al gegeven. De film word steeds harder en interessanter maar weet op sommige stukken aardig in te kakken. De film moet het daarom ook soms hebben van zijn spectaculaire actie scenes die me wakker hielden, ik was sowieso al wel erg moe voordat we naar deze film gingen.

De cast deed het leuk, ‘John David Washington’ wacht een zeer mooie toekomst en ook met ‘Tenet’ is zijn CV erg sterk. Hij deed het erg leuk, soms een beetje monotoon maar dat paste wel bij zijn karakter, vaak serieus en er kon maar weinig gelachen worden. Ook de rest van de cast deed het vermakelijk.

Ik zelf hou wel erg van dit soort films, een beetje na denken maar ook erg knap in elkaar geknutseld, laat dat maar aan ‘Nolan’ over. Ik heb erg genoten van de film, had misschien soms wat korter gekund maar voor de rest weinig op aan te merken. Ja het feit dat hij per se die dame wou redden was nogal cliché, zorgde wel voor wat spanning maar als dit er allemaal niet in had gezeten, had ik het ook niet gemist. ‘Tenet’ is zeker een erg goeie film en voor herhaling vatbaar, ik heb me vermaakt.

avatar van pampelonne

pampelonne

De opening vond ik meteen al erg heftig.
bijna schokkend, want ik kreeg een visioen van de aanslag op het Doebrovkatheater in Moskou in 2002, door bewapende Tsjetsjenen.
je zit er meteen in en dan gaat het in volle vaart vooruit.
ondanks sommige echt spectaculaire scenes, vind k de film niet echt vernieuwend.
De wereld moet gered worden en de russen zijn kwaadaardig.
ik vind Inception dan toch origineler, met al die droom sequenties.

Haha. Spektakelstukje weer van Nolan hoor.

Met name de eerste helft is echt een heerlijke actie/avonturenfilm vol fijne scènes en locaties.

Een soort James Bond maar dan een stuk beter en intelligenter.

Tweede helft is dan weer het Nolan Inception gebeuren wat wellicht iets te ver wordt doorgevoerd want nog meer natuurkundige foefjes dan in de voorganger maar doordat het allemaal zo snel gaat wordt het nooit irritant. Je neemt aan dat het klopt.

Zeer vermakelijk.

avatar van Jack Sparrow

Jack Sparrow

Geweldige film van Nolan. Van begin tot eind genoten. Vernuftig script, wat zorgt voor flink wat denkwerk. Ook Washington overtuigt als hoofdrolspeler. De montage vind ik ook heel goed gedaan. Met name ook in het laatste half uur waarin vooruit en achteruit door elkaar heen lopen. Petje af! Fijn camerawerk ook van Van Hoytema. Ben toch wel onder de indruk dat Nolan steeds weet te vernieuwen en wederom een ijzersterke film heeft gemaakt. Deze film ga ik sowieso een 2e keer kijken om te zien of ik het helemaal goed heb begrepen de 1e keer. Kijk ernaar uit!

avatar van Dion

Dion

Vond er echt geen reet aan, overdreven soundtrack tijdens conversaties om het gevoel te geven dat het allemaal heel erg spannend moet zijn. Acteerwerk van bedenkelijk niveau, panic cinema met special "D"effects die ik inmiddels wel 100 keer beter gezien heb... Verhaal was ook matuggg. Minste van Nolan..

Het wachten is op een nieuwe Tarantino aangezien hij nog wel weet hoe je kwaliteit moet leveren!!

avatar van TMP

TMP

Aangezien Christopher Nolan een van mijn favoriete regisseurs is en het aanbod dit kalenderjaar niet al te best is, keek ik hier zeer naar uit. Na de eerste recensies te hebben gelezen was mijn enthousiasme al iets getemperd, maar het viel alsnog wat tegen. De film begint goed, met een sterke actiescène, maar ik vond het gaandeweg steeds minder boeiend worden. Visueel is de film zeer de moeite waard. Knap camerawerk en prima actiescènes, ondersteund door een stevige soundtrack. Het acteerwerk is in orde, al vond ik Kenneth Branagh niet echt overtuigend als Rus. Ondanks het behoorlijke acteerwerk blijven het behoorlijk lege en afstandelijke personages. Met niemand kreeg ik ook maar enigszins een band. Het plot wordt gaandeweg wat lastiger te volgen, al heb ik niet het idee echt iets te hebben gemist. Uiteindelijk heb ik niet het gevoel dat ik nou echt iets bijzonders heb gezien. Een heel afstandelijk verhaal, dat niet beklijft of echt bijzonder overkomt. Wellicht haal ik er bij een tweede kijkbeurt meer uit, maar die tweede kijkbeurt zal nog wel even op zich laten wachten.

avatar van Film Pegasus

The Butterfly Effect voor gevorderden. In se is niet meer dan een good guy, bad guy verhaal met iemand die de wereld wil vernietigen, een held en een mooie vrouw. Alles wel wat ingewikkeld aangekleed. De film (en zelf als kijker) wil teveel uitleggen hoe het allemaal in elkaar zit en ik zat ofwel te kijken hoe het nu juist zat of net wat er fout zou kunnen zijn. Als concept ben je er wel mee weg natuurlijk, en dan valt op dat het onderliggend niet altijd zo sterk is.

Maar langs de andere kant, zit er wel een nodige spanning in. John David Washington is een interessante acteur waar ik meer van wil zien, Pattinson is ook goed bezig en de muziek is gemaakt met het concept van Tenet in gedachten. Vooral de actiescènes maken het op dat vlak niet zo zeer spectaculair, maar wel heel boeiend om te zien met de bijhorende sfeer.

Van genoten dus en Nolan kan wel een film maken. Maar het is eerder een goed idee dan een goeie film.

avatar van Emiledj

Emiledj

mister blonde schreef:

...We moeten vooral niet te kritisch willen zijn!

Uhmmm doodsteek voor dit soort forums als dit soort woorden ("moeten") worden gebruikt.

Film gezien, leuke acties, leuk gedaan, maar ook ik vond het 'snappen wat er nou eigenlijk allemaal gebeurt' wel erg op mijn irritaties werken. Het is inderdaad goed in elkaar gezet zoals elke film van Nolan, maar een pietsie meer lucht, pietsie meer los en een pietsie minder uitleg had de film naar een nog hoger niveau getrokken.

En verder laat ik discussies omtrent moeten en wie wel of niet 80 sterren geeft aan anderen over.

avatar van GoldShore

GoldShore

Overgecompliceerde verhaallijnen en de voortdurende honger naar actie hebben het zielloze karakter van de film moeten verbloemen. De (hoofd)personen leken soms letterlijk uit de lucht te vallen om vervolgens weer snel te verdwijnen. Opmerkelijk dat er in deze 2,5 uur durende film geen tijd was voor character development. Washington leek nooit lekker in zijn rol te zitten, Pattinsons acteerwerk was voor mij één van de weinig lichtpuntjes. Al met al een zeer povere vertoning.

avatar van MisterJames

MisterJames

Alweer een paar weken terug, maar ik keek toen enorm uit naar deze film! Inderdaad erg complex in elkaar gezet, we zijn zelfs 2 keer naar de bios geweest om het helemaal te begrijpen, en 2 keer is in mijn ogen wel minimaal om een goed idee van de film te kunnen krijgen. Ontzettend gaaf bedacht, en elke keer dat er een kwartje valt geeft dat een soort voldoening tijdens het film kijken.
Naast het verhaal zit er ook een hoop dikke actie in, blij toe dat Nolan veelal gebruik heeft gemaakt van praktische effects! Met name de scenes op het vliegveld en de brandweerwagen vond ik erg gaaf. De actie word flink ondersteund door een dreunende score die geweldig klinkt in de bioscoop.
De karakters zijn helaas erg oppervlakkig, misschien wel als reden om meer focus op het verhaal te leggen, maar dan toch. Robert Pattinson en Kenneth Branagh waren qua acteerwerk toch wel de hoogtepuntjes, maar ook hun karakters hadden weinig diepgang.
Leuk feitje vond ik wel dat in plaats van achteruit spoelen, Branagh in bepaalde scenes gewoon achterstevoren in het Russisch moest praten. Net zoals de muziek die soms achterstevoren gespeeld word, of het sator-vierkant waar de film van afgeleid is, het zit boordevol leuke details.
Een scene waarbij ik denk dat ik het begreep, de temporal pincher movement op het eind. Team rood zat in de vooruitgaande tijd en blauw in de geinverteerde tijd, ze deden dezelfde dingen precies getimed. In mijn ogen was dit om een 'palindromisch effect' te creeren (net als het woord tenet) waar het niet uit maakt of de tijd nou voor of achteruit gaat, en de uitkomst altijd hetzelfde zal blijven. Iemand hier nog gedachtes over?

Gewoon een topfilm, en waarschijnlijk een van de weinige topfilms die dit jaar nog op het doek mocht verschijnen. 4,0 voor deze rubik's cube!

avatar van Vidi well

Vidi well

Nolan als regisseur betekent vaak een goede film: The prestige, Dark knight, Memento, Interstellar en natuurlijk Inception zijn films die ik echt goed vond. Maar Tenet slaat voor mij de plank nogal mis.

Ten eerste volg ik de verhaallijn gewoon slecht. Bij zijn andere films heb ik daar nooit last van gehad, maar in dit geval kon ik er weinig mee. Vanaf de chaotische openingscene tot de climax: ruim 2 uur later zat ik regelmatig te denken: wat gebeurt hier nu precies? Wie is deze man? Waarom moest hij ook alweer hier zijn? Kortom, veel mensen, veel locaties, wat me af en toe wat deed denken aan een chaotische versie van James Bond, maar dan met een extra natuurkundige dimensie erin.
Het moment dat dit tijdelement uitgelegd wordt gebeurt het op de gebruikelijk koele/coole en ietwat vage manier, waardoor we als kijker net zo in het duister tasten als de hoofdpersoon. Dan zie ik toch liever een hyperactieve Doc Brown die Marty glashelder uitleg hoe bijvoorbeeld een alternatief verleden kan ontstaan. Of een Morpheus, die Neo duidelijk uitlegt over de Matrix. Het gevolg is namelijk dat we als kijker beter begrijpen wat er gebeurt, en dus meer kunnen meeleven met de aankomende gebeurtenissen. Maar Nolan lijkt vooral dit tijdsonderdeel aangegrepen te hebben om de meest bijzondere actie tevoorschijn te toveren.

Qua special effects scoort Nolan natuurlijk de volle mep, want het ziet er allemaal weer fantastisch uit. Maar voor mijn gevoel is dat ook het enige dat echt volledig de aandacht heeft gekregen. Of wellicht aandacht heeft gekregen ten koste van zaken als: een helder plot, een bad-guy met een duidelijk motief, en warme levensechte personages waarbij ik oprecht mee kan leven. Want naast de hoofdpersonen konden die vrouw met haar kind konden mij bijzonder weinig interesseren, evenals de rest van de cast. Ook de kleffe moraal die op het laatst ineens gemeld moet worden voelde nogal kunstmatig aan.

Vorm boven inhoud. Stijl boven verhaal. Actie boven boodschap. Het is vast allemaal heel slim gedaan, en als je de film nog drie keer kijkt ga je waarschijnlijk er steeds meer van snappen, en zullen ongetwijfeld de meest kleine details prachtig op hun plaats vallen. Maar bij een eerste kijkbeurt wil ik ook vermaakt zijn, zodat ik de film vaker wil zien en zo meerdere lagen ga ontdekken.
Nolan blijft een van mijn favoriete regisseurs, maar ik kon na afloop niet aan de gedachte ontkomen dat Nolan hier een prachtig vormgegeven, maar holle film heeft afgeleverd.

avatar van LiaKna

LiaKna

Een echte mindfuck, die je op het einde nog Steeds niet 100% gaat snappen. Het is echt een film waar je, je aandacht bij moet houden anders ga je het niet kunnen volgen

Voor mijn volledige review: Review: tenet

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Ik was er al een beetje bang voor, maar Tenet is verreweg de minste Nolan, wat mij betreft. Alle Nolan-ingrediënten zijn aanwezig en vervelender dan ooit. Zo heeft Nolan vaak last van interessante personages schrijven en de figuren in Tenet zijn hierop geen uitzondering. Sterker nog, je weet aan het einde nog steeds geen hol over de figuren die in deze film rondlopen. Nolan is niet geïnteresseerd in personages - en zeker niet in vrouwelijke personages. De hoofdpersoon in Tenet is een beetje als DiCaprio in Inception; hij loopt wat rond in zijn pak, stelt wat vragen en schiet wat met een pistool. Maar waar Inception nog een tikkeltje kleur in diens bijpersonages had (hoewel maar héél weinig), mist dat in Tenet volkomen. Kenneth Branagh is uit een slechte actiefilm gestapt met z’n domme Russische accent, Robert Pattison is aanwezig (meer valt er niet echt te zeggen over zijn personage) en Michael Caine is er puur om wat informatie over de plot te geven. Zijn personage heet Sir Michael, dus zelfs een naam bedenken voor het personage was niet nodig; zo onbelangrijk is hij.

Terwijl Michael Caine een oninteressant verhaal afdraait over ‘iets’ dat schijnbaar belangrijk is voor het plot, realiseer ik me dat Nolan echt eens met een betere scriptschrijver moet gaan werken. Want zoals in veel van zijn films is hij enorm uitleggerig in zijn dialogen, maar zegt hij uiteindelijk nog steeds helemaal niets. Het verhaal van Tenet wordt nergens duidelijk, maar alsnog is elk personage enkel aan het uitleggen wat er gebeurd. Met soms hilarisch treurige dialogen als gevolg. Voorbeeld: Het hoofdpersonage zegt op een gegeven moment iets van “If this happens, the whole world will die”, waarop het vrouwelijke personage zegt “And that includes my son”. Ik was bijna voor een tweede keer naar de bioscoop gegaan om zeker te weten dat dit stukje dialoog echt in de film zat en ik dit niet verzon.

Vervolgens gebeuren er een hoop ‘dingen’. Soms visueel interessant, maar gevoelsmatig laat het je opvallend koud. Nolan heeft een prima oog voor spektakel, maar dan valt het me op dat hij uiteindelijk vaak niet veel verder komt dan simpele gevechtsscènes of gewoon wat schieten met pistolen. Doet me ook weer denken aan Inception, waar de film bol zou moeten staan van de creativiteit, maar we uiteindelijk niet veel verder komen dan mannen die op elkaar schieten met geweren. Ook in Tenet lijkt het er de hele film op dat we een spectaculaire en uiterst creatieve climax krijgen met alle elementen die Nolan heeft geïntroduceerd. Maar nee, de climax is - zoals in praktisch alle films van Nolan - enorm teleurstellend. Ik zag vooral een hoop mensen op elkaar schieten, maar de emotionele investering is echt 0,0.

2 sterren.