• 9.376.895 stemmen

Met onder meer: Emily Mortimer, Robyn Nevin en Bella Heathcote

Releasedatum: 20 augustus 2020

Plot Relic

"Everything Decays."

Edna is weduwe en matriarch binnen de familie. Wanneer ze plotseling verdwijnt, trekken haar dochter Kay en kleindochter Sam naar hun afgelegen familielandgoed om er een zoekactie op te starten. Wanneer Edna terugkeert wordt het drietal geteisterd door een entiteit die de oudere vrouw in zijn bezit neemt.

avatar van perceived

perceived

Deze film scoorde blijkbaar goed tijdens Sundance en wordt vergeleken met The Babadook (2014) en Hereditary (2018)

"Gevaarlijke" vergelijkingen, maar we zullen zien.

avatar van tattoobob

tattoobob

klinkt me als muziek in de oren....ik kan niet wachten.

avatar van Daan258

Daan258

Laat maar komen

avatar van UmbraVitae

UmbraVitae

Duurde enorm lang voor ie wat op gang kwam, denk dat ik al aan minuut 55 zat en zoiets had van, hier gebeurt echt wel bitter weinig, de sfeer zat nog wel redelijk. Daarna is het ietsje boeiender, met de moeder die je snel ziet transformeren. Robyn Nevin is hier trouwens wel zeer voor geschikt, maar het verhaal en beleving was me allemaal wat pover en flauwtjes. Niet voor de die hard horrorfan.

avatar van Macmanus

Macmanus

Drama.

Deze komen nu wel erg vaak voor in het horror genre. Films die de tropes van horrorfilms gebruiken om een drama verhaaltje iets op te leuken. Dit is eigenlijk een drama over een moeder/oma die langzaam haar geheugen helemaal verliest. Kortom dementie. Waarschijnlijk was het te geweest om dit als "gewoon" drama te verfilmen en wilde de makers het iets opleuken door het als nachtmerrie te maken. Het is niet dat het nooit kan werken. Maar het gebeurt zo vaak de laatste tijd en 1 factor heeft er altijd extreem erg onder te lijden en dat is de horror. Deze film is op dat vlak gewoon niet heel veel. Uiteindelijk is de dreiging van de oma minimaal en heb je als getrainde kijker al tijdje door hoe de vork in de steel zit. Waardoor van enige spanning/mysterie ook nooit spraken is.

Ik wil weer een echte horror film please.

2 sterren.

avatar van bakuratje

bakuratje

Ben het zeker met je eens. Drama en horror mag wat mij betreft niet gemixt worden. Net als komedie en horror. Enige waar horror mee mag gecombineerd worden is thriller. Zwakke film verder!

Macmanus schreef:
Drama.

Ik wil weer een echte horror film please.

2 sterren.

avatar van EVIL '84

EVIL '84

Best een aardige horror/drama vond ik. De film zet een fijne creepy sfeer neer en bouwt de spanning op tot het laatste half uur, waarna het wat meer de horror kant opgaat. Dochter en kleindochter komen er na de vermissing van hun moeder/oma achter dat deze aardig de kluts kwijt is. De kijker krijgt al snel het vermoede dat ze aan het dementeren is, maar uiteindelijk lijkt er toch iets meer aan de hand te zijn. Het drama in de film moet je vooral zoeken achter het feit dat oma de grip begint kwijt te raken doordat ze ws aan het dementeren is, en haar dochter/kleindochter die daar mee moeten dealen. De horror in de film is meer een soort mindf*ck van hoe de oma haar aandoening beleefd/verwerkt en langzaam alles weg ziet/voelt glippen.
De scenes in het huis in het bos (waar het glas in lood raam vandaan kwam) kon ik lastig plaatsen. Waarschijnlijk iets uit het verleden wat voorgevallen was met de opa? En die herinneringen komen nu weer terug? Evenals het afstropen van het vel op het laatst, wie kwam daar dan onder vandaan? Was dat de oma of opa of...?
Ik heb er nog wel wat vragen aan overgehouden. See and judge for yourself!

Niks mis met psychologische horror, mits goed uitgevoerd. Beetje jammer dat de film beter is in de rustige gedeeltes en in de pre-finale net wat tekort schiet, maar een erg sterke soundtrack en aardige visuele ondersteuning zorgen toch voor een erg sfeervol filmpje. Verrassend goed.

avatar van Glacius

Glacius

Psychologische horror en een metaforisch uitbeelding van het dementeren (het afsterven van je geheugen en dus ook de identiteit/ego) en het verval richting de dood. Traag, maar sfeervol. Bij vlagen spannend, maar niet zo sterk dat je op het puntje van je stoel getrokken wordt.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

In de kern een destructief drama, zeer duister / zwaarmoedig in stijl en toon. In een jaar waarin weinig hoogtepunten binnen het genre te vinden zijn, is dit een fijne verrassing die zich zowel inhoudelijk (met de metaforische rol van dementie, met name het einde) als qua cinematografie en sounddesign laat gelden. Het type horrorfilm dat ondanks alle typische genre tropes, nog niet zó afgezaagd is dat het tegenwerkt. Maar voor hoe lang nog? Dementia (2015) is overigens een andere relatief recente film met een soortgelijk thema.

avatar van Corcicus

Corcicus

Mja, twijfelgevalletje. De sfeer is zeer goed en bij momenten echt eng al kan je dezelfde soort horrorfilm schieten in eender welk bejaardentehuis. Met de juiste belichting en score eronder, is het daar zelfs op zondagnamiddag bibberen geblazen. Confronterend en triest, een zware film als je erbij nadenkt. Behoorlijk sterk, maar ik had toch meer verwacht.

avatar van stinissen

Meer dan redelijk tot de laatste 5 min dat hielp de film letterlijk om zeep.

avatar van Rickyman

Rickyman

Prima horrordramatje, dat een fijn creepy sfeertje weet te creëeren.

avatar van Antonev

Antonev

Dit leek toch zo’n 80 minuten toe te werken naar een hele leuke verassing. Maar helaas. Het was als een wielrenner die 100 meter voor de eindstreep onderuit gaat.

Tot aan de laatste 10 minuten is het ijzersterk. Uitstekende sfeerzetting en een trage maar goede opbouw van de spanning. Het huis is echt een perfecte locatie en op sommige momenten gaf het met echt de kriebels. Dat het verhaal niet echt uitgediept en uitgelegd wordt is niet eens storend. Sfeer en mysterie compenseren dit ruimschoots.

Wanneer het tot een hoogtepunt lijkt te komen gaat het mis. Het verhaal gaat met 120 kilometer per uur de bocht uit. Het beklemmende waar zo knap naar toegewerkt is, is eensklaps weg. Erg jammer en het doet afbreuk aan het geheel. Men bereikt een spanningsniveau waar veel horrorfilms naar streven (en falen) en men draait het zelf de nek om.

Het deed me overigens met vlagen wel denken aan ‘The taking of Deborah Lohan’. Die ontspoorde aan het einde ook wat, maar bleef toch beter overeind.

Antonev schreef:

schitterend

Ik vond het n een daapse film.

Ik lees dat de mensen die hun reactie geven Zeggen dat het om een drama gaat. Omdat oma dementeert. (Spoiler) Dan wordt omaatje op laatst
Als een ei afgepeld en blijft er een zwarte smeagel over. Waar moeder en haar dochter lepeltje lepeltje achter gaan liggen.

De theorie dat ze uiteindelijk haar identiteit zou hebben verloren valt in het NIET?, omdat op t allerlaatst moeders ook zwarte vlekken vertoont wat haar dochter zag??? Of is ze ook geinfecteerd met dementie ?

Echt n daapse film

avatar van rep_robert

Tsja, wat kan je hiervan zeggen. Ik kan me wel vinden in veel recensies, alleen was ik misschien te moe, want ik snap het gewoon niet.
Het is niet erg als een film dubbelzinnig probeert te zijn en veelal metaforen bevat. Het boeide me alleen niet zo heel erg bij deze film en daardoor raakte ik op het einde de kluts een beetje kwijt.
De film begint erg sfeervol en het mysterie rondom de dement lijkende oma wordt op een leuke manier neergezet. De film is bij vlagen spannend en het strandt niet in de standaard horrorclichés. Alleen kreeg ik het gevoel dat de film echt anders (interessant) probeert te zijn in de derde akte, terwijl er al genoeg films in dit genre zijn die ook een dubbele laag hebben.
Het einde werd steeds vager en de film verloor mij gewoon. De kleindochter vindt in de berging boven een gang naar een andere ruimte achter de muren van het huis, of is het nou een spiegeling van het huis? Vervolgens wordt de oma steeds gekker en gekker en belanden de drie allemaal in dat gedeelte van het huis, waarbij de oma uiteindelijk helemaal haar huid afpelt/af laat pellen door haar dochter en er een soort van zwart trolletje over en begint de dochter ook zwarte vlekken te krijgen. Wat bedoelen ze hier nou in vredesnaam mee? Waar is dit nou een metafoor voor? Dementie? Waarom krijgt de dochter dan ook zulke vlekken? Waarom verandert ze in een oud mannetje? Wat heeft dit met dementie of identiteitsverlies te maken?

Zoveel vragen, zoveel vaagheid en de film had er beter aan gedaan als het niet zo interessant had willen doen op het einde. Jammer, want het verpest een sfeervol eerste uur.

avatar van rep_robert

DonCorleon3 schreef:

I

Echt n daapse film

Ik heb daaps opgezocht, dat betekent doof. Ik snap hem niet. Is het een of ander woord in een dialect?

rep_robert schreef:

Ja toch precies dat.... denk dat ze willen dat je t niet snapt en je gaat nadenken over de film ofzo , weet ik veel.

Vond er verder ook niet veel aan. Supertraag en verwacht dan iets geks, maar dat zwarte poppetje, DOE NORMAAL!

daaps – Taalbank:

bezopen, cuckoo, daaps, define, definitie, dol, helemaal koekoek zijn, kierewier, kierewiet, knot, koekoek, koekoek zijn, krankjorum, lijp, mal, .

avatar van Jele

Jele

Zonder veel woorden vies te maken aan dit gedrocht: Bagger dus..

avatar van Jele

Jele

[quote]Jele schreef:

Zonder veel woorden vies te maken aan dit gedrocht: Bagger dus..

0.5 ster.

avatar van Cupido

Cupido

• 1911 stemmen

rep_robert schreef:

Je zit grotendeels wel goed denk ik...
wat zich op het laatst afspeelt is grotendeels een nachtmerrieachtige metaforische kijk op dementie en de erfelijkheid ervan: het huis wat steeds meer tekenen van verval toont en als het ware afbrokkelt en bij die scene vd kleindochter waarbij de muren dichter op haar afkomen wat min of meer symboliseert dat het brein vd oma steeds meer krimpt. Zoals de oma al aangaf: veel van haar herinneringen zaten in het huis, met de wegkwijnende herinneringen kwijnt dus ook het huis weg. De zwarte vlekken die overspringen op de dochter en het lepeltje lepeltje liggen op het laatst impliceert dat het een ziekte is die hoogstwaarschijnlijk overspringt op de volgende generatie. Maar ook het onvermogen van kinderen om om te gaan met het geestelijk verval van hun (groot)ouders en de angst en bevreemding die er bij komt kijken

Relic was zeker geen vlekkeloze film (no pun intended), maar bovenstaande punten maakten dat het niet een doorsnee horrorflick is geworden. Ik kan dit soort werken wel waarderen binnen het grote gros aan haunted house en monsterflicks vd laatste jaren!

Gemixte reacties. Maar fuck it, ik heb een abonnement en niks te verliezen. Let's go!

avatar van Basto

Basto

• 11952 berichten

Matig, helaas

Het idee is aardig, maar de film neemt lang de tijd voor de opbouw en veel gebeurt er niet. Ook visueel of qua sfeer is er weinig te genieten. Het duurt dus lang. De laatste 20 minuten zijn wel ok, maar te weinig om de film te redden.

2,5

avatar van AniSter

AniSter

Over deze film is zoveel geschreven dat ik hem wel móést kijken. Weggegooide tijd dus. Wat een dom verhaal en een waardeloze vertoning.

avatar van Glacius

Glacius

Dat deze film in de bios draait... Toch totaal geen materiaal voor de gemiddelde biosganger? Ik zie de 1* alweer binnenkomen.

avatar van Walter S.

Walter S.

Over het algemeen wordt horror op MM zeer kritisch beoordeeld, valt bij deze film nog wel mee, maar nu verbaast het mij een keer dat deze niet nog veel lager scoort.

Prima hoor, een metafoor voor dementie, aardig bedacht. Maar moet dat in zo'n tergend saaie film? Er gebeurd 75 minuten minuten vrijwel niks dan volgt een vage finale die ook nog eens zwaar tegenvalt, met afstand de saaiste en zwakste horrorfilm die ik in Pathé zag. En sinds de corona pauze sowieso de slechtste film die ik zag. Gelukkig duurde hij niet zo lang. Al was dat ook gelijk de enige reden dat ik niet eerder vertrokken ben. Benieuwd naar de finale in de hoop dat die nog wat goed zou maken.

avatar van Basto

Basto

• 11952 berichten

Glacius schreef:

Het is idd niet een film die in Pathe thuishoort.

avatar van Walter S.

Walter S.

Basto schreef:

Het is idd niet een film die in Pathe thuishoort.

Vind ik onzin, pathé draait ook wel arthousefilms, en niet alleen hersenloos popcornvermaak.

Over het algemeen kan ik arthouse best waarderen, maar dit vond ik gewoon een doodse saaie film.