• 9.220.425 stemmen

Promising Young Woman (2020)

Thriller | 114 minuten

Genre: Thriller

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Emerald Fennell

Met onder meer: Carey Mulligan, Bo Burnham en Alison Brie

Releasedatum: 5 juni 2021

Plot Promising Young Woman

"Revenge never looked so promising."

Cassie zag een veelbelovende toekomst tegemoet, maar toen gebeurde er iets waardoor haar toekomst niet meer zeker was. Niets in het leven van Cassie is wat het lijkt; ze is slim, sluw en ’s avonds leidt ze een dubbelleven. Nu is de tijd aangebroken dat zij fouten uit het verleden recht kan zetten.

avatar van vinejo

vinejo

Onderhoudend filmpje. Verrassend ook.

Deed me wat denken aan de serie van Tom Lenaerts, Twee Zomers. Zelfde thema, andere uitwerking.

De hoofdactrice zag er wel te oud uit om een 30-jarige te spelen.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Teleurstellend.

Vooral dan omdat dit best een leuke film had kunnen zijn. Er zitten genoeg goede elementen in. Carey Mulligan is goed, de film ziet er leuk uit en als men de juiste toon had gevonden was dit in schreeuwerige #MeToo-tijden een écht leuke aanklacht geweest.

Helaas vindt men die toon niet. De film zwabbert van hot naar her. Soms wat komisch, maar nooit echt scherp cynisch. Soms wat (hoopgevend) romantisch - of dat lijkt me toch de bedoeling van een montage onder een Paris Hilton-liedje. Dan weer neemt de film een thrillerachtige wending. En zo blijft het eigenlijk doorgaan.

De twist met die brave, volgzame dokter die dan plots toch niet zo braaf lijkt moet de wraak nog zoeter maken, maar ik vind het allemaal wat ver doorgedraafd. Alsof men zeker geen brave mannen wilde tonen. Toen de finale begon was de film me dan ook kwijt. Dat er na Cassie's dood toch nog een twistje komt maakt het voor mij alleen nog maar flauwer. Spijtig, want uiteindelijk heeft de film wel z'n momenten.

2,5

avatar van schram101

schram101

Promising Young Woman heeft een intrigerend thema en interessante invalshoek vanuit het karakter van Cassey (ook al is het feitelijk niet meer dan een wraakfilm). Mulligan is daarbij een fijn actrice, vooral in een wat ingetogen rollen. Het sfeertje is wat eigenaardig daar de film zich niet echt in een hokje laat stoppen. Toch had het voor mij wat rauwer gemogen. Vooral het middenstuk met een wat prominentere rol van en veel houterige dialogen met Bo Burnham. Die gast heeft het charisma van een eierkoek.

Verder is maatschappijkritiek en de wijzende vinger als deze nergens belerend en dat is best knap.

Mijn eerste tip opgepikt uit de top1000.

avatar van Theunissen

Ook ik zag deze Thriller film voorbijkomen tijdens de "Top 1000 - Editie 2023" en toen heb ik hem gepindakaasd en gisteravond dan eindelijk bekeken (ik wist eigenlijk niet welke film ik wilde gaan kijken), waarbij ik er volledig open ben ingegaan. Dus ik wist eigenlijk niet waar deze film over ging en liet me gewoon verrassen (en dat deed de film ook). "Promising Young Woman" is een uitstekende feministische mix van wraak, komedie, thriller, drama, humor, #MeToo-problematiek, geweld en een uitstekende Carey Mulligan. Alleen al vanwege haar is deze film het kijken de moeite waard.

De 30-jarige Cassie Thomas woont nog bij haar ouders, te weten Stanley (Clancy Brown) en Susan (Jennifer Coolidge) en werkt in een koffiebar gerund door Gail (Laverne Cox). Ze was ooit een beloftevolle studente geneeskunde, maar gaf haar studie op toen haar vriendin Nina onder het oog van een groep omstanders brutaal verkracht werd door één van hun klasgenoten, te weten Al Monroe (Christopher Lowell), en zowel de school als het rechtsysteem lieten de zaak met een sisser aflopen. Nu brengt Cassie haar nachten door met het veinzen van een dronkenschap in clubs, om op die manier mannen te confronteren als zij misbruik van haar proberen te maken. Als op een dag haar oude studiegenoot Ryan (Bo Burnham) langs komt in de koffiebar, besluit ze om wraak te nemen op alle personen die ze verantwoordelijk acht voor Nina’s verkrachting.

Promising Young Woman begint nochtans erg flitsend. We zien hoe Cassie doet alsof ze ladderzat is in een nachtclub om dan door een zakenman gered te worden, die haar naar huis zal brengen. Jerry (Adam Brody) heet de beste man en hij stelt in de taxi voor om een tussenstop bij hem te houden. Hij schenkt haar hoewel ze al stomdronken is nog een vol glas alcohol in en voor zichzelf een klein beetje. Ze voelt zich niet goed, wil gaan liggen, en ploft op bed. Daar maakt hij natuurlijk gebruik (of beter gezegd misbruik) van door haar alvast uit te kleden en haar slipje uit te doen. Maar dan stapt ze plots uit haar dronken rol en wijst ze Jerry er nog eens op, maar dan nuchter, dat ze hem al de hele tijd aan het vragen is wat hij aan het doen is (en dus niet instemt met het hebben van seks)! En dit doet ze elke week en ook houdt ze een boekje bij en zet ze daarin streepjes als ze een man op deze wijze te grazen (op zijn geweten wijzen) heeft genomen.

Daarna slaat de film een andere richting uit en wordt die ingedeeld in vijf hoofdstukken (of beter gezegd streepjes). Van wraak nemen op mannen in het algemeen, gaat ze zich uiteindelijk toespitsen op die enkelingen die iets te maken hebben met de verkrachting van haar vriendin Nina, van wie ze ook een hartenketting krijgt met haar naam erop. Daartoe behoren ook twee vrouwen, namelijk haar voormalige klasgenote en vriendin Madison (Alison Brie), die nog overtuigd moet worden dat Nina verkracht is, en decaan Elizabeth Walker (Connie Britton) die de zaak verwierp wegens een gebrek aan bewijs. Met de laatste rekent ze overigens geweldig af door haar dochter Amber (Francisca Estevez) in de val te lokken.

Jaren later blijkt er toch bewijs te zijn, want de verkrachting van Nina blijkt namelijk gefilmd te zijn en ging ook op de campus rond. Dit krijgt ze te horen via Madison (die zich waarschijnlijk schuldig begint te voelen), die Cassie ook een telefoon geeft waarop de film staat. Als Cassie de film bekijkt, ziet ze Al Monroe Nina verkrachten en hoort ze ook dat Ryan, op wie ze inmiddels verliefd is geworden, erbij aanwezig was. Daarna volgt het grote werk voor Cassie, namelijk wraak nemen op de daders, de mannen die dit Nina aangedaan hebben. Dit lukt uiteindelijk op schitterende wijze, maar Cassie komt daarbij wel zelf om het leven als Al Monroe haar met een kussen in bed wurgt, waarna hij samen met zijn beste vriend Joe (Max Greenfield) het lichaam van Cassie doen verbranden in de natuur. Omdat Cassie daarna vermist is, schakelen haar ouders de politie in, maar die vinden geen aanknopingspunten, totdat Cassie's geniale plan in werking treed.

De manier waarop Cassie "wraak" neemt op mannen met slechte intenties, of die uit zijn op seks en vrouwen alleen zien als lustobjecten, is best eigenaardig te noemen in deze film. Waarbij je doorgaans zou verwachten dat ze mannen op bloederige wijze vermoord (zoals er al vele films van zijn gemaakt), benaderd Cassie ze juist alleen intimiderend om ze zo een lesje te leren die zal bijblijven. Er komt geen geweld voor in haar methode, ondanks dat ze soms wel ver gaat om haar punt over te brengen (zo huurt ze mannen in om voor haar wraak te nemen, maar die mannen doen niets of Cassie trekt op het laatste moment de opdracht in). Dat laatste geldt ook voor de film in het algemeen, want "Promising Young Woman" heeft een sterke mening wat betreft dit onderwerp en het verrassende eind onderstreept deze boodschap nog eens duidelijk.

Het is zeker niet alleen het geweldige einde dat verrast, ook de stijl van filmen is opmerkelijk. Het is namelijk een kleurrijke mix (o.a. de vingernagels van Cassie, die allemaal een andere kleur hebben) van roze-, rood- en blauwtinten (de kleur rood voert daarbij de subtiele boventoon, want die kleur staat voor liefde, passie en romantiek, maar ook voor opdringerigheid, agressie, macht, pijn en gevaar) en dat gecombineerd met popliedjes van artiesten als "Charli XCX", "The Weather Girls" en "Paris Hilton" (met het catchy-nummer "Stars Are Blind", welke je te horen krijgt in een drogisterij en waarop Ryan en Cassie dan playbacken). Het verhaal blijft gebaseerd op wraak en kan daarom wat simpel overkomen, maar in het geval van "Promising Young Woman" gaat het om de unieke uitvoering die telt en die deze film bijzonder maakt.

Bijzonder in deze film is ook Carey Mulligan (ik vind haar sowieso een goede actrice). Wat zet de Britse actrice de labiele en complexe heldin Cassie (wat overigens een afkorting is van Cassandra) overtuigend neer met haar ongelooflijke acteertalent. Cassie praat stoer, doet charmant en beleeft zelfs oprechte romantische lichtpuntjes met haar nieuw vriend en kinderarts Ryan (Bo Burnham), die helaas voor haar ook niet onschuldig blijkt te zijn, maar in haar de ogen schuilt tragiek en eenzaamheid. Carey Mulligan verschijnt in de meest kleurrijke kostuums (o.a. een verpleegstersuniform inclusief een zeer kleurrijke pruik) en laat telkens een andere kant haar veelzijdige talent zien en is perfect gecast als wraakengel. Ze speelt alle emoties probleemloos en ook allemaal even geloofwaardig. Ze wordt overigens wel knap bijgestaan door een grappige Bo Burnham.

De rest van de cast doet het ook goed en heeft met Clancy Brown (als de sympathieke vader Stanley), Jennifer Coolidge (als moeder Susan, die haar dochter graag uit het huis ziet vertrekken en haar daarom voor haar 30e verjaardag een roze reiskoffer als cadeau geeft en dat is natuurlijk een niet mis te verstane weinig subtiele hint), Molly Shannon (als de moeder van Nina) en Max Greenfield (als Joe die de beste vriend is van Al Monroe, die op punt staat om te gaan trouwen met zijn geliefde Anastasia). De laatste ken ik overigens vooral van de komische televisieserie "The Neighborhood (TV Series 2018 - )", die men uitzendt op de televisiezender "Comedy Central".

"Promising Young Woman" (won een Oscar voor Beste Scenario) is een uitstekende wraakfilm (met een sterke start, een ietwat matig slepend midden en een boeiend slot) van de debuterende schrijver / regisseur Emerald Fennell en is zowel een drama, thriller, romcom en zwarte comedy in één. De film is soms hilarisch, soms spannend, soms verrassend en soms inspirerend en heeft met een uitstekende Carey Mulligan (kreeg een Oscarnominatie voor haar rol) de perfecte hoofdrolspeelster.

avatar van david bohm

david bohm

Carey Mulligan vind ik een fijne actrice en ook hier zet ze een sterke rol neer. De film draait volledig om Cassie en ik vond het soms op het ongemakkelijke af hoezeer ze verstikt was door wraakgevoelens.

Het is een vrij langzaam verteld verhaal en niet alles is even meeslepend.

Wel tof om gezien te hebben.

avatar van macrobody

macrobody

macrobody schreef:

Carey Mulligan speelt een fantastische rol. Dat ik die niet eerder heb gezien dacht ik maar bij nader onderzoek heb ik haar al in vele films gezien, maar in andere rollen heeft ze geen blond haar en zijn het ook een heel ander soort rollen. Het verhaal was oké. Het bleef onderhoudend omdat je pas heel laat je vermoedens bevestigd krijgt van wat er nou precies is gebeurd.

Het einde was ook sterk.

Nogmaals gekeken en het blijft een hele goede film. Gelukkig was ik vergeten hoe het eindigde.

avatar van JanArends

JanArends

Mooie film. Goed gespeelde karakters. Mooi geschreven personages en scenes (ouders, klasgenote, mentor)

Fijne sfeer, niet moralistisch.

Enorm heftig!

Blijft “daardoor” langer hangen:

avatar van AngelicV

AngelicV

Het leven in het verleden zorgt voor psychosomatische problematiek in het leven van Cassie(Mulligan). In haar geheel eigen wereld probeert ze recht te doen en te strijden tegen het patriarchaat van haar voorbije universiteitsleven, welke gepaard ging met een schokkende gebeurtenis, die haar vervolgens in haar verdere leven tot een buitenstaander maakte. Net als het tij zich lijkt te keren is er de volgende tegenslag en besluit ze een groot risico te nemen. Goed spel van Mulligan en Hart. Boodschap: Ondanks onrecht is de grootste kunst in het leven..loslaten, daar wraak je geesteszijn sloopt.

avatar van atropine

atropine

eRCee schreef:

Met je kanttekeningen over het begrip waarheid ben ik het wel eens. Feit blijft dat in de mythologie, Cassandra's uitspraken klopten en tegelijk niet werden geloofd. Dat is inderdaad haar tragiek. Ze waarschuwde bijvoorbeeld ook voor het binnenhalen van het paard van Troje, tegen de publieke opinie in. Je hebt gelijk dat het hier ging om uitspraken over de toekomst, maar goed, misschien kan je ook wel zeggen dat Cassie's zoektocht ten dele gericht is op de toekomst, namelijk kan een man die zulke dingen heeft gedaan in het verleden, transformeren tot een eerbare echtgenoot, of kan dat niet.

Het feit dat Cassandra wist dat ze het er niet levend vanaf zou brengen wijst m.i. naar de voorspellende gave die de mythologische Cassandra worden toegedicht.

Carey Mulligan, die Cassandra speelt, zet een wel heel complex personage neer. Soms cynisch dan weer liefhebbend, soms sterk dan weer zwak, soms sociaal dan weer antisociaal. Maar bovenal acteert ze magistraal een overweldigende leegte die haar personage zo kenmerkt. (Maar waardoor ik als kijker niet een echte binding met haar krijg.) De dood van de protagonist is bijna in iedere film een dramatische aangelegenheid. Maar niet in deze film, de dood van Cassandra is als het ware emotioneel betekenisloos.

Wraak nemen is pas bevredigend als de wraaknemer de mogelijkheid krijgt om van de gevolgen te genieten. Daar is hier geen sprake van, daarom is dit niet een echte wraakfilm. Promising Young Woman is een film die lekker wegkijkt en weinig indruk achterlaat.