• 9.378.480 stemmen

Geregisseerd door: Destin Daniel Cretton

Met onder meer: Michael B. Jordan, Jamie Foxx en Brie Larson

Releasedatum: 16 januari 2020

Plot Just Mercy

"Every generation has its hero. Meet ours."

Bryan Stevenson is een getalenteerde jonge advocaat. Hij vertrekt naar Alabama om daar de meest kwetsbare mensen te verdedigen in de racistisch beladen staat. Een van hen is Walter McMillian, een man die tot de doodstraf is veroordeeld wegens moord. Dit terwijl het bewijs aantoont dat hij onschuldig is. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Bryan Stevenson

Herbert Richardson

Judge Pamela Bachab

Minnie McMillian

avatar van rep_robert

Just Mercy weet mede dankzij de sterke acteurs goed op je gevoel in te spelen, waarbij tissues geen overbodige luxe zijn. Vanaf begin tot eind wordt dit sterke gevoel opgeroepen, waarbij je bij de rechtbank scènes af en toe wel een beetje dat been there, done that gevoel krijgt. Hierdoor krijg ik niet echt het idee dat Just Mercy een stempel op de filmgeschiedenis zal drukken. Toch is het dan ook weet lastig om niet emotioneel geraakt te worden bij de foto's en verhalen in de aftiteling. Een simpel en oud trucje, maar o zo effectief.

Beter goed gejat dan slecht bedacht wil men nog wel eens zeggen he!

avatar van 2dehans

2dehans

3.81... dat gaat mij toch een ster te veel!
Gister gekeken en was minder dan ik had verwacht. Nu realiseer ik mij dat ik niet altijd super lovend lijkt te zijn over een film maar dit is er niet een waar je maanden later nog van zegt: must see!!

Heel verschrikkelijk natuurlijk hoe het blanke ras om gaat/ is gegaan met de medemens. En hoe je telkens weer Uber gefrustreerd zaken over je heen moet laten gaan zonder ergens je gelijk te halen.

Maar vanaf de eerste seconde van de film weet je gewoon dat hij het gaat redden in deze zaak. Alleen de weg ernaar toe moet je nog uitkijken. Van de aspecten die daar dan naar voren komen was het doorsnee en met weinig diepgang zodat je niet echt veel gevoel bij de film krijgt.

Deadrow... horror natuurlijk maar als je kijkt naar de Greenmile dan is dat een memorabele film. Dat gevoel had ik hier in het geheel niet bij. En tja die ene bewaker schrok van de stoel... lief van die muziek tijdens de loop naar de stoel.. maar veel had het niet omhanden.

De rechtszaak was ook niet gigantisch onderhoudend. Op het eind dat de OM toch overstag ging.. nou nou... ik kreeg daar geen kippenvel moment van.

Nee al met al een prima tussendoor film....met net geen 3 sterren.

avatar van filmkul

filmkul

Sterk drama. Het verhaal is op waarheid gebaseerd en soortgelijke verhalen zijn al vele malen eerder verfilmd. Daardoor is de film niet heel origineel en bewandelt ook de vertrouwde paden. Desondanks is het een prima drama dat geen seconde verveelt en de kijker op het einde ook weet te raken. Cretton werkt het verhaal prima uit met een sterke opbouw. Het acteerwerk is ok, met name Foxx zet een goede rol neer. Visueel ziet er film er goed uit met een passende soundtrack. Prima drama. 4.0

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Wij gaan mee met "filmkul" en "Waku" in de lovende woorden over deze film!

Natuurlijk is dit nare gedrag van de menselijke onderlinge verhoudingen al vaker in boek en op film uitgebracht maar helaas voor degenen die dat meenemen in hun waarderingen voor boeken en films: "dat is toch met vrijwel elk onderwerp het geval"?

Dus dit is voor ons niet de insteek om een film iets minder te beoordelen, voor ons geldt of de regisseur en de crew hun werk goed doen en een mooi product af leveren.

En bij "Just Mercy" is dat dus het geval, een goed en waargebeurd verhaal waarbij het onrecht hoogtij viert en de onnozelheid van het niet willen begrijpen van een andermans verdriet jou bij de strot pakt! In principe geldt het recht voor ieder mens, dus ook voor iemand die anders is of een andere kleur heeft!

In dit verhaal wordt het recht met voeten getreden en is het achter de horizon verdwenen, je vraagt jezelf af (tenminste wij wel), hoe dom kan een blanke wetsvertegenwoordiger zijn? En ons vermoeden is dat deze verhalen niet alleen van vroeger zijn maar ook tegenwoordig nog schering en inslag zijn.

Bryan Stevenson (Michael B. Jordan) botst op elk front tegen de vooroordelen van o.a. Sheriff Tate (Michael Harding), die Bryan op elke manier het leven zuur maakt. Toch laat hij zich niet kennen en heeft ons respect gewonnen door zijn doorzettingsvermogen. Je zult maar als zwarte man het moeten opnemen tegen een dorp vol blanken die overtuigt zijn van hun übermensch gevoel.

De film krijgt van ons een 8!

avatar van scorsese

Aardige film over een jonge advocaat die ter dood veroordeelden helpt bij hun eventuele beroepszaak. Gebaseerd op een niet op zichzelf staand waargebeurd verhaal. Dat is meteen ook het grootste probleem van de film. Allemaal al eens eerder gezien. Zeker geen slechte film (vooral ook goed acteerwerk), maar het had met gemak een stuk korter kunnen zijn en ondanks al het onrecht wist het me nergens echt te grijpen.

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

• 1954 berichten

Wat een prachtige film. Zeer goed geacteerd. Wat is de mensheid toch een vreselijk wezen. Ik schaam me soms dat ik mens ben. Want ik ben natuurlijk soms ook bevooroordeeld en moet nog veel leren. Goed dat dit soort films gemaakt worden. Hier steken we hopelijk iets van op. Maar het gaat helaas wel ten koste van mensenlevens. Van de 9 ter dood veroordeelde mensen in Amerika wordt er 1 iemand onschuldig gedood. Das toch verschrikkelijk. Dit is zo'n film die je gewoon niet slecht kunt vinden. Knappe hoofdrol speler trouwens, Michael B Jordan, spat van het doek.

avatar van Macmanus

Macmanus

Hollywood.

Toevallig hierna The Trial of the Chicago 6 gekeken. En eigenlijk hebben beide films dezelfde soort problemen. Waargebeurd maar met een Hollywood sausje. Dat Hollywood sausje is dermate overheersend dat je de personages maar met moeite als mensen van vlees en bloed kan zien. Het werkt bij de meeste kijkers nog steeds heel goed, en het is ook vakkundig gemaakt. Maar als je er 1tje hebt gezien van deze films heb je ze allemaal wel gezien. Visueel is het allemaal niet boeiend en om maar te zwijgen over de soundtrack. Ook het acteerwerk is bekend terrein. Met een lullig rolletje voor Larson.

2.5 sterren.

avatar van Panoramix

Panoramix

Indrukwekkend verhaal over een echte held maar wel matig script met toneelachtige dialogen. Meneer Jordan is ook nog eens een bijzonder flets acteur en Larsen heeft een te kleine rol om echt wat toe te voegen. Daarom lang niet zo aangrijpend als het had kunnen zijn. Niettemin alleszins de moeite waard, al zijn er (veel) betere films in deze categorie.

avatar van jippie2010

jippie2010

Toch een tegenvallende film.. allemaal braaf en netjes volgens de regels gebracht, maar weet slechts zelden te raken. Ik vind Jordan geen begenadigd acteur, zijn emotieloze gezichtsuitdrukking helpt daar niet bij. Af en toe kwam Foxx sterk uit de hoek, maar ook hij kon geen stempel drukken. Het waargebeurde verhaal is tragisch, daar wil ik niks aan af doen, maar de verfilming vind ik matig. Ik rond het af naar een krappe voldoende. *3.0

avatar van Diederik58

Diederik58

13 in een dozijn film. Rechtbankdrama met de zwarte onderdrukten tegenover de witte corrupte racisten.

Het is de zoveelste aanklacht tegen de klassenjustitie en de doodstraf. Overigens terecht dat hier tegen geageerd wordt.

Goed acteerwerk van de hoofdrolspelers. De bijrollen doen soms wat te veel hun best waardoor het nogal nep overkomt.

Had wat compacter gemogen.

avatar van Boneka

Boneka

Deze film wist mij direct te raken. Nu zijn er wel meer van dit soort films gemaakt en de meesten heb ik wel gezien zo'n beetje, maar het gaat er ook vooral om hoe de film is gemaakt. Daarbij is in tegenstelling tot een van mijn laatste films Zookeeper's Wife dit keer wel veel meer waarheidsgetrouw gemaakt. Based on a true story klopt dus heel aardig met de werkelijkheid. Ook leuk dat die advocaat nog leeft en hetzelfde werk doet, echt heel bijzonder. Dat geldt ook voor zijn assistent. De enige die niet meer leeft is de veroordeelde man Walter/spoiler]

Maar ik vond het geheel gewoon erg goed gespeeld en gefilmd. De film duurt wel wat lang, maar dat vond ik niet echt een probleem. Het wordt rustig gebracht en niks kwam gehaast over. Acteurs spelen bovendien erg sterk. Muziek is prima beeld is voortreffelijk. Gelukkig zijn de extra's eruit gehaald. Heb ze allemaal bekeken, maar dan krijgen we teveel gepreek over zwart en blank en dat zou deze film uit balans zijn gebracht. Deze is mooi gefocust op Walter McMillian. Opvallend trouwens dat die sheriff nog zo'n 6 keer herkozen is. Zeer bijzonder in Amerika. Overigens ben ik zelf niet tegen de doodstraf. Wie een seriemoordenaar is hoeft van mij niet meer te leven. Wat ik wel een kwalijk punt vind in Amerika is de nog steeds aanwezige jury en dat je op een dodenlijst staat. Dit kan echter jaren duren. Dit vind ik vrij inhumaan.

Film 4,0
Beeld 4.5
Geluid 4.5
Extra's 4.0

avatar van Fisico

Fisico

Films over geïnstitutionaliseerd racisme vind ik vaak zware kost. Ik mijd ze vaak om ze dan toch te bekijken op een geschikt moment. Achteraf nooit spijt van gehad, vooraf steeds met enige tegenzin aan begonnen. Het feit dat ik vaak een plaatsvervangende schaamte ervaar, zal er wel iets mee te maken hebben.

Ook de Just mercy is ijzersterk in zijn genre. Ik dacht eerder naar een rechtbankdrama te zullen kijken, maar dit is eigenlijk voorbehouden voor pakweg het laatste half uur van de film. De hele film draait rond het zoeken naar bewijslast om de veroordeling van Walter terug te draaien. Dat alles niet van een leien dakje verloopt is een understatement.

Hier en daar schrijnende en sterke scènes zoals het feit dat de advocaat zich moest uitkleden vooraleer hij zijn cliënt mocht zien. De film kenmerkt zich vooral door prima acteerwerk en een goede opbouw van het plot. Het tempo zat ook goed en het was niet te sentimenteel gebracht. Tuurlijk is de film wat politiek of moreel gestuurd. Het is een duidelijke aanklacht tegen terdoodveroordeelden en zeker in functie van zwarte medemensen die daar vaker al dan niet onschuldig mee in aanraking komen.

avatar van Shadowed

Shadowed

Indrukwekkende geschiedenisvertelling van regisseur Destin Daniel Cretton, die me tegen het einde aan echt wel wist te ontroeren. Michael B. Jordan en Jamie Foxx spelen in deze heropende wereld erg intrigerende en goed uitgewerkte personages, die door Cretton slechts enkele keren iets te veel worden voorzien van sentiment. Een film als Just Mercy moet het vooral hebben van de inhoudelijke meerwaarde, waardoor het voor de liefhebbers van audiovisueel geweld waarschijnlijk weinig plezier verschaft. Niettemin wordt er wel erg nadrukkelijk gekozen voor een klassieke aanpak, maar het mocht de sterke punten niet drukken. Cretton dirigeert uitstekend een gevoel van frustratie, hoop en verdriet waardoor veel scenes opeens wel heel dichtbij komen, een gevoel dat niet veel regisseurs kunnen meegeven aan hun projecten. Tegen het einde aan voelde het alsof ik zelf was vrijgesproken. Absoluut genoten van deze reconstructie met een nog altijd zeer relevante inhoud.

avatar van Movsin

Movsin

Goed opgemaakte film over racisme in de States. We schrijven 1987, maar het kon evengoed 1887 geweest zijn, of 2024. En dat is het meest pijnlijke.

Film stelt ook het gruwelijke, mensonterende van de doodstraf aan de kaak. "Het is niet omdat ge mogelijks iemand gedood hebt, dat anderen het recht hebben je van het leven te beroven..."

avatar van Filmreiziger

Filmreiziger

Een tijdje geleden dat ik de film heb gezien dus een wat kortere review. Overall een sterke film over een bekend thema: een ter dood veroordeelde waarbij de schuld niet 100% is bewezen. Doe daarbij ook nog een portie racisme en dan krijg je de film 'Just Mercy'. Goed acteerwerk en een zeer relevant thema. Ik kwam goed in de film. 3,5 sterren.