• 9.161.337 stemmen

Met onder meer: Ed Skrein, Woody Harrelson en Patrick Wilson

Gesproken taal: Engels, Mandarijn en Japans

Releasedatum: 7 november 2019

Plot Midway

"One battle turned the tide of war."

Gebaseerd op de slag bij Midway. Deze duurde van 4 juni 1942 tot 7 juni 1942, waarbij de Amerikanen tegen de Japanners vochten met veel minder piloten en soldaten, maar toch wisten te winnen en daarmee een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog veroorzaakten. We volgen een aantal personen. Onder anderen admiraal Chester Nimitz die een commandant was van de vloot op de Grote Oceaan. Wade McClusky was een vliegtuigpiloot tijdens de slag en Edwin Layton was een admiraal die deel uitmaakte van een inlichtingsteam met als doel de posities van de Japanners te verraden.

Lieutenant Richard 'Dick' Best

Bruno Gaido

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Thorongil schreef:

Is de blu-ray versie van DFW echt zo slecht qua geluid? Vond hem best een goede film in de cinema en wil hem eens herzien.

Gisteren nergens last van gehad, of het moet gaan om een surround weergave, want op mijn meer dan goede apparatuur met twee luidsprekers klonk het allemaal prima.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

• 2039 stemmen

"I don't envy the new commander... ...It's me, isn't it."

Midway is een ouderwetse love it or hate it film. En ik snap de haat wel. Het volgt het stramien van de moderne oorlogsfilm: stoere jongens, vierkante kaaklijnen, beetje rebels tegen superieuren. Uitgemolken tot en met. Godzijdank zien we de oorlog niet alleen vanuit het oogpunt van deze stereotypes. We krijgen ook een inkijkje in de strategie achter de oorlog, zij het een beetje oppervlakkig, maar daardoor goed te begrijpen. Het stukje Pearl Harbor mag niet ontbreken om een goed beeld te krijgen.

Patrick Wilson en Woody Harrelson (met haar!) hebben supermakkelijke rolletjes als respectievelijk inlichtingenman en bevelhebber Nimitz. Een haast onherkenbare Dennis Quaid mag schmieren als kapitein William Halsey.

Verder een dozijn jonge kerels die teveel op elkaar lijken om ook maar een reet om hun lot te geven.

Ook grappig: Luke Kleintank speelt piloot, en Brennan Brown speelt data-analist. Beiden speelden in de serie "The man in the high castle". Soms heb je echt het idee dat mensen vriendjes in films trekken als je acteurs elders weer samen ziet opduiken.

Op de vele actie met computerstunts heb ik weinig aan te merken. Het zag er gewoon goed uit. Ik weet niet hoe het met de meeste leunstoelrecensenten zit, maar ik heb nog nooit een brandend slagschip gezien. Dus als Emmerich denkt dat het ongeveer zo was als in deze film, dan ben ik geneigd dat te geloven.

Ik betrapte me er wel op dat ik sommige scènes een beetje aan het 'uitzitten' was. Een peptalk voor een piloot bij wie de moed in de schoenen is gezakt? Even de wijn bijschenken. Een scène waarbij de hotshot piloot aan het babbelen was met zijn vrouw? Even op mijn telefoon kijken hoe de aandelen erbij staan. Het was beter geweest als de 'jongelui' wat minder talrijk waren geweest. In die zin is Pearl Harbor beter omdat de focus op een kleinere groep piloten ligt.

Wat me vooral opvalt is dat een duikvlucht om een bom te werpen op een Japans vliegdekschip ofwel een zelfmoordmissie was, of de Japanse luchtafweer schutters waren stekeblind. De hoeveelheid flak en lichtkogels die de lucht in wordt geschoten is absurd. Het is, afgaande op deze film, amper aannemelijk dat piloten dit konden overleven laat staan dat ze hier zin in zouden hebben. Ik bedoel, de Japanners hadden patent op kamikaze maar dit was nauwelijks anders.

Al met al niet verveeld. Zeker geen topfilm maar de special effects wisten mij al snel te pleasen.

3,5 sterren

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Vermoeiende aaneenschakeling van monotone oorlogsscènes (overduidelijk CGI) in een epos zonder ziel of hart. In het beruchte 'Pearl Harbor' (2001) had je tenminste nog een liefdesverhaaltje om iets van binding te krijgen met de personages. Hier zwalkt het script alle kanten op en krijgt niemand meer screentijd dan bedrukt mogen kijken of chauvinistische grootspraak. Voor volk en vaderland op de automatische piloot, zelfs de vermenselijking van een Japanse tacticus voelt als een obligate terzijde om nog iets van nuance aan te brengen.

avatar van benni

benni

Film is in orde, leuk voor doordeweeks! Je kan ook doordraven in je kritiek. Goed dat ik me nix van de kritische berichten heb aangetrokken.

avatar van Gerlof78

Gerlof78

Mooi gemaakte oorlogsfilm over de slag om de Midway van 4 juni 1942, de cast speelt goed en overtuigend en ook de setting en actiescenes zijn goed gedaan en met je boxen op vol knalt hij lekker je woonkamer in prima popcorn filmpje dus.

avatar van schrans

schrans

Een beetje te veel borstklopperij en niet heel veel diepgang maar anderzijds ook een boeiende film over een cruciale periode in WO2.

avatar van Harleen Quinzel

Harleen Quinzel

Ja Midway, wat moet ik er van zeggen? Emmerich zou nog geen boeiend verteld verhaal kunnen brengen als zijn leven er van afhing en opteert dan maar voor een overdaad aan actie en bombast.

Alleen...ziet alles er keihard uit alsof het opgetrokken is uit green screens en computers en geloof ik er geen moment in. Zeg wat je wil over Bay, maar bij zijn Pearl Harbor twintig jaar geleden kreeg je tenminste niet het gevoel naar een PlayStation 5 game te kijken.

Dat en Ed Skrein die hier het charisma van een vitabiskoek heeft wringt de film de nek om.

avatar van Antinous

Antinous

Zo nep de animatie druipt ervanaf . dat maakt films tegenwoordig zo lelijk. ik wil echte ontploffingen zoals vroeger zien.

avatar van Toontje G

Toontje G

Gevechten op zee met vliegtuigen die bootjes raken, de bootjes schieten de vliegtuigjes neer en ga zo maar door.

avatar van ILDIB

ILDIB

Cgi is echt waardeloos. En een verzameling achter elkaar geplakte stereotype heroische of emotionele scenes maakt geen goeie film. Less is soms more. In dit geval wordt veel te veel geprobeerd. Alleen maar stoer geschreeuw zonder inleiding. Alsof je alleen maar refreinen laat horen zonder couplet. Dat werkt ook niet. Die layton ergerde me nog het meest met waardeloos acteren.

Gebeuren zelf is natuurlijk wel de moeite waard. Helaas is de aftiteling daarin het best. Nee ernstig gemiste kans deze film. Heel veel matigheid.

avatar van DoctorMovie

DoctorMovie

Typisch Amerikaans sentiment over heldhaftigheid en zogenaamde eer, alsof die Japanners geen vrouwen en kinderen hadden. De patriottische muziek ondersteund het Amerikaanse sentiment nog eens. Twee atoombommen gedropt, miljoenen Japanners gedood of ernstig verminkt.

Lang leve oorlog

avatar van ErikP

ErikP

Film die 100% draait om de spectaculaire computeranimaties en Amerikaans chauvinisme. Ik vond het allemaal een beetje rommelig en mijn interesse zakte naar verloop van tijd steeds verder weg. Nee, niet mijn type film. Helaas zijn films die het moeten hebben van spectaculaire beelden wel een trend. Andere elementen van een film zijn hierdoor steeds minder belangrijk.

avatar van Dk2008

Dk2008

Jammer erg jammer zelfs. Ik plaats geen stem want de kans dat deze film nog eens kijk is zo goed als niet (maar bij IMDb staat een 3.0 als zijnde film gezien). Als uitzondering plaats ik hier dan wel een bericht.

Als het komedies zijn wil nog wel tijd spenderen aan onbekende films maar liever kijk ik gewoon films die ik al eerder heb gezien. Het gekke is dat de Slag om de Schelde nog wel grotendeels een positieve kijkervaring heeft opgeleverd maar die vlieger gaat bij deze film niet op.

Grootste nadeel is dat ik de Midway 1976-film eigenlijk al een groot deel van mijn leven ken. En op een remake zat ik niet echt te wachten.

Ik lees heel wisselende reacties hier maar ook elders. Want ik heb hem van blu-ray bekeken. Dat het geluid slecht is daar herken ik me niet in maar wil niet zeggen dat die mensen geen gelijk hebben. Het beeld is verder goed. De film heeft Nederlandse ondertitels maar allerlei extra's die erop staan hebben geen ondertitels. Ronduit slordig maar ja mik het maar op als het maar verkoopt dat zijn we gewend.

Nu de film. Hier op de site staan heel wissende commentaren, zo hoort het ook, zoveel mensen zo veel wensen. Ik lees veel opmerkingen dat ik vind dat klopt wel.

De trailer ziet er best goed uit. Dus daarom heb ik doorgezet en de blu ray goedkoop bij Mediamarkt gevonden. Na een grappig intro zijn we daarna 4 jaar verder en het wordt serieuzer. Hier en daar nog wel een grappige opmerking en voor het vermaak, het is immers een film, mag dat best. Alleen het grootste nadeel is ik kreeg zo goed als geen binding met de acteurs, dus dan werkt dat niet. Ongetwijfeld heeft dit ook wel te maken met dat ik weinig nieuwe/recente films kijk. Ander nadeel de verhaallijn is niet erg goed te volgen, het zit met flarden aan elkaar. De CGI is goed gedaan en in de meeste gevallen zijn dat actiescènes. De weinig interessante dialogen tussendoor doen film juist naar beneden halen (en het taalgebruik komt me wat modern over, maar ja misschien spraken ze in de jaren 40 ook wel zo en is de deftige formele taal meer wat je in oude films tegenkomt). Naarmate de film vordert zou je verwachten dat door de vele actie de film steeds boeiender zou worden maar het tegendeel is waar en dat is dat het maar een vermoeiende zit werd.

Ik zie er verder maar deels een remake van Midway 1976 in. De film begint met het laatste gedeelte van Tora Tora Tora/From here to eternity en ongetwijfeld nog andere films, met de aanval op Pearl Harbor maar zodra de opmerking wordt gemaakt we hebben een slapende reus wakker gemaakt schakelen we over naar een soort van remake van Midway. Al zitten ook heel veel gedeelten in, zoals de noodlanding in China en allerlei ongelukken met vliegtuigen die toch wel nieuw zijn. Als te verwachten hier en daar wat menselijk leed/dramatiek maar niet overdreven veel. Leek aanvankelijk nog wel de goede richting uit te gaan maar helaas toch weer op een teleurstelling uitgelopen. Al is dit meer wat betreft het vermaak. Visueel is de film niet slecht gemaakt, door Roland Emmerich, een Duitse regisseur, vooral bekend van SF-films.

avatar van Bond,TeBond

Bond,TeBond

Nog 'n keer gekeken, waarom had ik ook alweer 1,5 ster gegeven? Oh ja: men nemen game animators en men trekt een blik real American ....flut spelers open, die acteren als 'n comic book acteur. Dat er nog Japanners is zo'n propaganda USA, chewing gum comic willen mee doen. Maar ja, die wisten dat niet van te voren. En ik hou echt wel van US Army films, zoals Saving privat Ryan.... waar de echte mens de boventoon voert!

Dus deze Midmovie, uh Midway maar af gekeken bij het koken. Hahaha

avatar van MOVIEMAZZTER

MOVIEMAZZTER

matige film die grotendeels draait om computer animaties overgoten met dat typisch Amerikaanse sausje van overdreven patriotisme en het meelevende thuisfront (vrouw en kinderen) dat we al zo vaak hebben gezien.

Woody Harrelson speelt wel heel erg op routine in zijn uniform en quasi strenge blik en komt daarmee nogal ongeloofwaardig en zelfs een tikkeltje komisch over. Die cowboy piloot is met name in het begin erg irritant, later draait dat wat bij. Nee, deze film biedt niets vernieuwends, het zet hooguit deze historische gebeurtenis even op de kaart maar deze slag verdient beter.

avatar van Rubie2208

Rubie2208

vind het wel een vermakelijke oorlogsfilm . veel actie en spektakel. acteer werk vond ik wel oké , niet zo enorm slecht van wat ik lees in reacties , vind ik zelf dan . niet hoogstaand , maar keek lekker weg .

avatar van ILDIB

ILDIB

Tikkie te heroïsch en heel simpel verteld. Maar boeit wel.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Moeilijk te verklaren waarom deze goed gemaakte en van uitstekende FX voorziene film me toch zo weinig doet. Misschien is de overdaad van al die explosies en al dat wapengekletter tussen vliegdekschepen en bommenwerpers de schuld, misschien duurt de film net te lang, en misschien is het ook wel de louche uitstraling van Ed Skrein die me verhindert om met het voornaamste acteurs-perspectief mee te leven. Ik kan hier weinig negatiefs over zeggen, maar na verloop van tijd ging het me allemaal steeds minder interesseren. Of zou het komen omdat ik geen Amerikaan ben en dit verhaal dus niet in mijn emotionele rugzak heb?

avatar van blurp194

blurp194

De gelijknamige versie uit 1976 was prut, maar deze sort-of remake is zo mogelijk nog erger.

Bordkartonnen karakters, zelfs voor de niet al te beste acteurs teveel echt slechte scenes, een overdaad aan slordige CGI, en veel te veel vals sentiment. Toch triest, dat in de hele filmgeschiedenis er nooit iets zelfs maar in de verte in de buurt van Tora! Tora! Tora! (1970) komt. En ik begin al helemaal niet over Midway (1976), en gerekend dat de technologie het toch zoveel makkelijker maakt om zo'n film te maken, is deze film eigenlijk nog slechter.

In de bezetting veel bekende namen - maar ik betwijfel of zelfs maar een enkele daarvan aan deze film herinnerd wil worden. De hypotheek moest betaald, meer dan dat komt er echt niet uit. Lokkertjes voor op de poster. Goedkoop winstbejag zonder moraal. En het is ook zonder meer een terechte vraag waarom Emmerich deze kans kreeg van de producers - want wat hij gepresteerd had op dat moment leek er ook al niet echt op. Daarna overigens ook niet, voor wat dat betreft.

Zo ongeveer elke oorlogsfilm is beter dan dit smakeloze, inspiratieloze en vooral zielloze prutswerk. Neem het van mij aan, kijk liever twee uur naar het testbeeld.

avatar van panax

panax

mooie film over een stuk oorlogsgeschiedenis,met later grote gevolgen

schitterende aktiescenes

goed verfilmd