• 9.377.126 stemmen

Gesproken taal: Frans

Releasedatum: 25 juli 2019

• meJane Bekijk via meJane

Plot Le Chant du Loup

Vanuit de Russische zeeën is een kernraket afgevuurd op weg naar Frankrijk. Aan boord van de onderzeeër Le Terrifiant moet de commandant Grandchamp een belangrijke en onomkeerbare beslissing nemen. De onderzeeër sluit alle communicatie af en heeft minder dan een uur om in de vuurpositie te komen. De medewerker Chanteraide ontdekt evenwel een anomalie: de raket is ontworpen om hen te dwingen terug te vechten.

avatar van The Oceanic Six

Ik hou van duikbootfilms. Hunter Killer beviel me vorig jaar ook al goed en klassiekers als The hunt for red october of Das Boot zijn natuurlijk helemaal fijne voorbeelden van hoe het moet. Deze Franse poging mag er ook zeker wezen. We volgen een hoofdrolspeler met een buitengewoon goed gehoor, waarmee hij alles en iedereen onder wat van elkaar kan onderscheiden. Maar helaas is hij op andere vlakken een probleemgeval, waardoor zijn loopbaan nooit lekker los komt. Ik vond de uitgangshoek van dit verhaal wel aardig uitgewerkt, ook al zitten er wel genoeg voorspelbare momenten in. Het plot wordt op een gegeven moment behoorlijk grootschalig, maar ze vergeten nooit dat het moet draaien om de spanning in zo'n onderzeeër. Sterk acteerwerk ook van de cast. Ik heb alleen weinig met de Franse taal, het was ook weer even wennen in het begin. Het is wel eens fijn om een cast zonder de bekende Hollywoodgezichten te zien. Alleen Intouchables-ster Omar Sy herkende ik, die deed het goed net als de rest van de groep.

Richting het einde wordt het ook nog best beladen, met twee bevriende groepen die elkaar als vijand moeten zien vanwege de hogere belangen. De ondergang van de onderzeeër was nog vrij heftig en dramatisch in beeld gebracht op positieve wijze. Wat deze film alleen geen topper in z'n genre maakt is dat ik nergens echt met zweet op de rug op het puntje van mijn stoel heb gezeten, iets wat bij dit soort films normaal wel goed kan. Daarvoor voelde het toch iets teveel Hollywood-achtig aan. Ook zaten er wat wendingen in die ik vergezocht vond. En hoe liep het af met die Jihadisten? Maar het is wel een hele beste bioscoop-aanrader. De film ziet er fantastisch uit, is geweldig goed gefilmd en er valt eigenlijk vrij weinig op aan te merken. Vooral een heel degelijk eindproduct.

avatar van mrklm

mrklm

Een hoop duikboot-gebabbel, kapiteins en andere autocratische figuren die bevelen schreeuwen, bordkartonnen karakters en matige special effects maken dit tot een B-prulletje dat de moeite van het vergeten niet eens waar is. Let ook maar eens op dat moment in de finale waarop een aantal mensen door een lange gang naar een schijnbaar heel belangrijke kamer loopt en durf je eens af te vragen wat het nu van dit alles is. Het scenario geeft geen antwoord op die vraag, maar het is een teken dat regisseur Antonin Baudry zich blijkbaar te laat besefte hoe saai en clichématig deze duikbootthriller dreigde te worden. Natuurlijk draait het om het voorkomen van een wereldoorlog en is er één anti-held met een twijfelachtig verleden die een sleutelrol speelt. In alle opzichten een luie film.

avatar van 2dehans

2dehans

Met een 3.,5 punten ging ik even zitten voor deze film. Helaas duikelde mijn persoonlijke score net zo snel als een onderzeeboot naar 2. Was toch weer een 12 in een dozijn onderzeeboot films. Normaliter kan ik dergelijke films goed waarderen. Zeker als je een stukje behind the scenes krijgt hoe een en ander werkt.

Het begin was veel belovend met de mannen aan land die opgepikt moesten worden. Misschien kijk ik te kritiisch naar een film maar: als een stel seals met hun wapen op hun rug een halve boom laten bewegen als ze verplaatsen vind ik jammer. Ook de dreigende sub-hunter aan de oppervlakte en de onbekende sub in het water was na een slappe actie van het neerhalen van een helicopter nergens meer te bekennen. De volgende scene was weer aan land...? Laat ik het stuk schieten van het slot op de "bazooka" nog maar even achterwegen.... De bibliotheek meisje wat alleen voor het 'doe in zn urine een rol speelt" had weinig toegevoegde waarde. Ook het eind dat de complete bemanning van de sub is overleden op 21 personen na... (zucht zucht) Wat hierboven al werd aangegeven... 2 vriendschappelijk groepen die tegen over elkaar komen te staan met een moeilijk te nemen beslissing...

Al met al niet de topper van de avond maar mss moet ik mn blik op films gaan wijzigen

avatar van james_cameron

Intense, retespannende duikboot-thriller over de dreiging van een wereldoorlog, resulterend in een crisis binnen de franse marine. De plot wordt met weinig middelen uitstekend uitgewerkt, daarbij flink geholpen door een uitstekende cast en stijlvol camerawerk. Eén en ander leidt tot een nagelbijter van een climax. Dikke aanrader wat mij betreft en een topper binnen het genre.

avatar van pamela200

pamela200

Toch niet zo slecht als ik dacht. Spannend tot op het laatste moment. Mooi decor.

Oner water kwam heel realistisch over. Franse taal totaal niet storend. 4 points

avatar van sorbonne

sorbonne

Er zijn betere in dit genre , en er zijn een boel slechtere .

Deze is voor mij persoonlijk een gulden middenweg.

avatar van ehgeahrev

ehgeahrev

Rotslecht scenario dat aan alle kanten rammelt en vol steekt met goedkope en evidente clichés. Zeer, zeer middelmatige special effects. Acteurs van dertien in een dozijn. Gelukkig was er nog redelijk snel een tiet te zien.

Bespaar je deze 115 minuten barslechte cinema. Er is zoveel beters te ontdekken.

avatar van Fisico

Fisico

Mja, ik ben niet zo wild van Le chant du loup. Aanvankelijk wou ik de film links laten liggen, maar met Paula Beer wou ik toch een uitzondering maken, maar zoals gedacht - een duikbootfilm zal in principe louter een mannelijke crew hebben - was haar rol erg beperkt.

Het miste voor mij de film aan spanning en ontwikkeling. Ik vond het vrij langdradig en saai. Ook van de sfeer kon ik weinig opsnuiven en dan kom je onvermijdelijk terecht bij Das Boot. Misschien niet eerlijk om elke duikbootfilm daarmee te vergelijken, maar toch. Film is wat zoutloos, mist wat karakter. De acteurs verhelpen dit amper tot niet.

avatar van scorsese

Goeie film waarin een Russische kernraket wordt afgevuurd op Frankrijk en de bemanning van een onderzeeboot het offensief inzet. Alhoewel niet direct een standaard onderzeeboot-film (de film speelt zich voor een groot deel ook op het land af), gaat het toch gepaard met een aantal van de gebruikelijke clichés. Desalniettemin onderhoudend van begin tot eind met ook meer dan genoeg spannende scenes. Met gemak 3.5 sterren.

avatar van Alathir

Alathir

Matig. Hunter Killer was een stuk beter als je een echt goede duikbootfilm wil zien. De Vlaamse film Torpedo moet ik nog bekijken. De romance in deze film is misschien vrij kort maar voegt niks toe aan het verhaal. De duikbootactie is redelijk maar ik werd er niet bepaald in mee gezogen. Qua tactisch schouwspel was Greyhound beter. Hier ontbreekt denk ik ook een soundtrack. Tijdens de sonar is dat natuurlijk onmogelijk maar af en toe wat muziek moet toch kunnen? Na het zien van deze film zou ik toch mogen hopen dat de procedures hiervoor veranderd worden. Ik veronderstel niet dat dit een waarheidsgetrouwe film is maar moest zoiets kunnen gebeuren, en ik verbaas me tegenwoordig over niks meer, dan is de wereld goed gezien.

avatar van UmbraVitae

UmbraVitae

Boeiend Franse duikboten-film, die ondanks eerder saaie setting, toch weet te boeien v begin tot eind.

avatar van blackwolves

blackwolves

lekker actie film hou van goede oorlog thrillers met duikboten

mijn films das boot the hunt for denk ik crimson time u-571 en nu is deze ook in mijn lijstje van goede spanende onderwater films met duikboten. maar ja zoals de meeste smaken verschillen zal altijd zo blijven toch vond ik hem goed was aangenaam geen verveling en alles zat goed in elkaar

avatar van Zyxx

Zyxx

Wat ik een beetje mis in alle commentaren hierboven is de soundtrack. Deze film draait volledig om geluid. Akkoord, cinematografie, actie, camerapositie, verhaal: soms wat cliché. Maar bekijk je deze film vanwege het geluid, dan wordt het een totaal andere beleving. De soundtrack is bijna continu aanwezig, elk geluid heeft een betekenis. En dat maakt voor mij de film bijzonder ...

avatar van blurp194

blurp194

Het probleem met het onderzeebootfilmgenre is dat er al een aantal vrijwel onovertrefbare films zijn. Wat ga je dan nog toevoegen, hoe ga je je onderscheiden van wat er al is - je aansluiten bij de 'goede' films, wegblijven bij de toch best grote hoeveelheid dross. Niet vanzelfsprekend. En daarmee best dapper om het dan toch te proberen.

En het lukt ook best redelijk, tot mijn verrassing. Niet dat het nou allemaal echt goed is, maar de wat wonderlijke mix van geloofwaardig en regelrechte onzin werkt voor het verhaal, al duurt het allemaal zeker een half uur, misschien zelfs drie kwartier te lang. Maar dat komt goed in de ontknoping - dat is wel het moment waar het om gaat, de rest moeten we dan maar een beetje als bijzaak beschouwen en door de vingers zien als er hier en daar iets niet echt klopt.

Verder valt me in deze film dan weer op dat de Franse cinema hetzelfde probleem heeft als de Nederlandse - er wordt te veel en te vaak teruggegrepen op een paar BF-ers. Maar waarom moet je in een relatief onbetekenende rol die weinig acteertalent vraagt dan zonodig weer die kop casten. Doe nou niet. Je trekt er misschien wat publiek mee, maar je film wordt er echt een vol punt minder door.

avatar van Chefkes

Chefkes

Middelmatige duikbootfilm. Subverhalen worden slecht afgerond en het romantische verhaal past totaal niet. Daarmee wordt de hoofdpersoon afgebeeld als iemand die ook zijn zwakheden heeft, maar het is afgeraffeld. Mooie soundeffecten en deels mooie beelden. Rol omar sy is minimaal. Film heeft genoeg vaart waardoor het toch OK is, maar zeker geen topper.

avatar van Theunissen

Ik kijk graag naar films waarin het draait om onderzeeboten ("Das Boot (1981)" staat niet voor niets in mijn persoonlijke "Top 10 films" en is tevens ook nog steeds de beste onderzeeboot film ooit gemaakt), maar met deze Franse onderzeebootfilm (de eerste film van regisseur Antonin Baudry), die afgelopen week te zien was op de televisiezender RTL7, had ik weinig op en ook vond ik het verhaal niet echt boeiend, verrassend of heel spannend (m.b.t. de kat- en muisstrategie). Ook neemt de film regelmatig een loopje met de logica en ook is het minder claustrofobisch dan soortgelijke films.

In deze Actie / Thriller film kan de jonge sonar-technicus Chanteraide (François Civil) met zijn "gouden oortjes" onderwatergeluiden identificeren. Als hij een foute inschatting maakt, zet hij de levens van de hele bemanning van de Franse onderzeeboot "FS Titane" op het spel. Hij wil het vertrouwen van zijn kameraden herwinnen, maar tegelijkertijd moet hij een dreigende kernoorlog tussen Rusland en de EU helpen te voorkomen.

Visueel gezien zag het er best allemaal aardig uit (met o.a. een aantal uitstekende onderwatershots) en de film is ook gemaakt met een relatief fors budget van 20 miljoen euro. En ook het geluid (speelt ook een belangrijke rol in het verhaal) mocht er best wezen. Maar helaas kon ik maar niet in de ban van het verhaal (wat opzicht niet slecht is en wat overeenkomsten heeft met andere betere onderzeebootfilms zoals "The Hunt for Red October (1990)" en "Crimson Tide (1995)") komen.

Ook vond ik het allemaal wat te langdradig (hier en daar heb ik ook wat zitten vooruit te spoelen) en clichématig en dat inclusief wat vergezochte wendingen en een totaal overbodige romance tussen hoofdrolspeler François Civil en Paula Beer (als Diane die in een bibliotheek werkt en waar ze elkaar voor het eerst ontmoeten en gelijk op elkaar verliefd raken), waar we ook nog heel eventjes de borstjes van zien als ze met elkaar vrijen in bed. François Civil deed het best aardig en hij wordt ook bijgestaan door doorgewinterde acteurs als Mathieu Kassovitz, Reda Kateb en Omar Sy.

Het verhaal speelt zich af op vele locaties (het verhaal begint ter hoogte van de Syrische kust, waar enkele "Special Forces" een missie uitvoeren en waar ze dan worden opgepikt door een onderzeeboot) en heeft met Omar Sy (in de rol van stoere onderbevelhebber D'Orsi) ook een zeer een bekende Franse acteur (die wel maar een relatief kleine rol heeft) in de gelederen, maar helaas kon de film me nauwelijks vermaken. Ook is niet alles bepaald realistisch, want tijdens de openingsscène zien we hoe de bemanning van de onderzeeboot in de commandocentrale danst op de muziek uit een vissersbootje boven water. Dat is natuurlijk niet op die manier te horen in een duikboot, maar moet de kijker duidelijk maken hoe gevoelig onderzeeboten zijn voor geluid.

Voor iedereen die een beetje geïnteresseerd is in een moderne onderzeeboot film, is deze film natuurlijk wel het kijken waard (je kan rekenen op een aantal geweldige onderzeebootbeelden), maar helaas niet voor mij. De film is ook echt anders dan de meeste Amerikaanse en Duitse onderzeebootfilms die ik tot nu toe heb gezien.

avatar van Nekstwan

Nekstwan

Het leuke aan films beoordelen is dat de meningen meestal totaal verschillend zijn. Zoals in dit geval, als ik lees dat sommigen het de grootste bagger vinden die je maar kan verzinnen. Ik heb erg genoten van deze film, was best wel behoorlijk spannend, geen moment verveeld.

Wat ik trouwens een sterk punt vind is dat het een Franse film is. Weer eens wat anders dan Amerikaans. En tegen degenen die daarover vallen zeg ik: vaak is de kritiek dat in films met andere nationaliteiten zoals de Duitsers, de Fransen en de Russen deze Engels spreken (eventueel met raar accent) i.p.v. hun eigen taal. En nu gaat het over de Franse marine en zijn het Franse acteurs en dan is het volgens sommigen weer niet goed....... Ach ja, het kan verkeren.

avatar van lang pee

lang pee

Bij vele actiefilms is de geloofwaardigheid al eens ver te zoeken, maar dit ging mij toch iets te ver. Ik ben al geen fan van duikbootfilms maar dit Frans werkstukje vond ik vooral vervelend, ongeloofwaardig en teveel gepraat...