menu

Les Misérables (2019)

mijn stem
3,70 (218)
218 stemmen

Frankrijk
Drama / Misdaad
102 minuten

geregisseerd door Ladj Ly
met Damien Bonnard, Alexis Manenti en Djebril Zonga

Stéphane heeft net Cherbourg achter zich gelaten om zich aan te sluiten bij de brigade die zich bezighoudt met de criminaliteit in Montfermeil. Hij wordt op sleeptouw meegenomen door zijn nieuwe ervaren collega's, Chris en Gwada. Al snel ontdekt Stéphane de spanningen tussen de diverse groepen in de wijk. Wanneer ze tot een arrestatie overgaan, bevinden de drie mannen zich in de grote minderheid en worden hun handelingen bovendien gefilmd door een drone.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=3KF6bVPN-nY

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Drulko Vlaschjan
4,0
Lekker vlotte film, dat vond ik toch het voornaamste. Er gebeurt van alles, het is sterk geacteerd, rauw, vol prima dialogen, momenten van vertedering, momenten van weerzin, en uiteindelijk is er vrijwel geen enkel personage alleen maar goed of fout. Misschien iets te deterministisch allemaal, alsof de mens helemaal geen eigen wil heeft, maar uiteindelijk werkt het natuurlijk wel zo dat de situatie een grote invloed heeft op de (al dan niet bewuste) beslissingen die een mens maakt. Ook wat dat betreft een prima film dus.

Is er trouwens een manier om racistische of anderszins vervelende of geesteszieke users te blokken?

avatar van yeyo
3,5
Boenga schreef:
(quote)

Dat is toch wel heel kort door de bocht, en geeft me het gevoel dat je de boodschap van de regisseur helemaal niet begrijpt.
Ly baseert het verhaal voor een groot deel op z'n eigen jeugd en leefomgeving?

Dat hij een ervaringsdeskundige is, staat buiten kijf:

'Les Miserables' Director Ladj Ly Under Fire Over Criminal Past | Hollywood Reporter - hollywoodreporter.com

(PS: wel eigenaardig dat dit incident tot geen enkele polemiek heeft geleid tijdens de Césars...)

avatar van Gish
4,0
Vandaag, op de valreep zo blijkt, want alles gaat tijdelijk op slot, deze film mogen zien. Zaal nam al een voorschot op de Corona lockdown, want er waren slechts 6 bezoekers. En dan ook nog zo’n titel Les Miserables, het is wat. Hoe dan ook, dit was een fantastische beleving, de trailer leek mij vrij doorsnee, de film zelf was dat zeker niet. Echt op het puntje van mijn stoel gezeten. Het leven in de banlieues kende ik alleen van documentaires die gemaakt zijn naar aanleiding van de grootschalige rellen jaren geleden. Maar dit was toch een eyeopener voor mij. Het verhaal rond Issa, een jongen nog, is origineel, onvoorspelbaar, wrang en schitterend. Er zit veel vaart in het verhaal en er gebeuren echt gekke dingen. Zal niets verklappen, ga er blanco naar toe (na 1 april dan) en geniet van deze rollercoaster.

April, hoop dan dat je weer bios mag bezoeken.
Leuk, unlimited kaart, die nu waardeloos is.
Geen bios, treinen die minder gaan rijden, comiccon die niet doorgaat.
Kan maar beter winterslaap houden.
Werken en slapen

avatar van Beun de Haas BV
4,0
In het rauwe Les Misérables volg je een drietal agenten die in de betonnen jungle van de Parijse voorsteden nogal street wise de orde proberen te handhaven. Met de rellen van 2005 als referentiekader blijft de banlieue dan ook een broeinest voor armoede, geweld en radicalisering. Toch slaagt debuterend regisseur Ladj Ly erin te portretteren dat ook daar het leven gewoon doorgaat en de schuld van de verpaupering vooral bij 'het systeem' gezocht moet worden.

avatar van HK Senator
3,5
Best te omschrijven als La Haine 2.0

avatar van JJ_D
4,0
Molotovcocktail.
Wat?
Deze film.
Over wie?
Les Misérables. De ellendigen. Een volk, althans een gedeelte ervan. Achtergesteld, beroofd van toekomst, van hoop. En wat blijkt? Ook van rechtvaardigheid. Verdomd, dat ontbrak er nog aan.
En over wie nog?
Over andere ellendigen. Diegenen die de kans hadden en hebben om de wet te laten naleven, het goede uit te dragen, het juiste te verdedigen. Integendeel zijn ze geen haar beter dan de ellendigen die ze in het gareel horen te houden. Meer nog: ze moedigen de weerstand tegen het systeem aan door hun positie schaamteloos uit te buiten.
Hoe?
Racisme, seksisme, machtsmisbruik, chantage, noem maar op. Hoe kan het ook anders, als net deze artefacten van het juridisch apparaat deel uitmaken van een probleem van socio-economische armoede? Zie ze zitten! Rechtstreeks van de goot gekropen richting prefab flatje op weetikveel-hoog. Is dit een leven?
Dus?
Alleen de lont ontbreekt. Een aanleiding.
En?
Aanleidingen zijn er legio – dagdagelijks. Tot een limiet wordt overschreden, een grens die zo vaak wordt over gestoken dat men niet meer ziet hoe ver men over de schreef is gegaan. Want "le BAC" (brigade anti-criminalité) verontschuldigt zich niet, heeft het nooit bij het verkeerde eind, want het tekent zelf de krijtlijnen uit, het zet de bakens, dus hoezo, wat zou het kunnen overschrijden, verkeerd doen?
Kortom?
Een zenuwslopende trip is deze ‘Les Misérables’, waarvoor Ladj Ly een ideaal vertelstandpunt kiest, met name dat van een kersverse brigadier die vraagtekens plaatst waar deze onmogelijk worden geacht. De proloog zet de teneur: als er geen brood is, dan toch tenminste spelen onder de vorm van voetbal. Wat dan volgt, is een afdaling in een explosief vat, steeds dieper, steeds grimmiger, waar de toeschouwer net als de personages almaar meer grip en houvast verliest.
Nou?
Kijk, als de wet zichzelf alles permitteert, waarvoor zouden zij die alles toch al hebben verloren dan nog moeten terugdeinzen?
Vat je samen?
Grauw, allesbehalve verheffend, maar in zekere zin verhelderend, althans meer dan de beeldvorming die we rond de hele gesjes en de banlieu-rellen over ons heen krijgen via de traditionele media. En is dat niet bijzonder verdienstelijk?

avatar van BBarbie
4,0
JJ_D schreef:
(…) Tot een limiet wordt overschreden, een grens die zo vaak wordt over gestoken dat men niet meer ziet hoe ver men over de schreef is gegaan. Want "le BAC" (brigade anti-criminalité) verontschuldigt zich niet, heeft het nooit bij het verkeerde eind, want het tekent zelf de krijtlijnen uit, het zet de bakens, dus hoezo, wat zou het kunnen overschrijden, verkeerd doen? (…)
Ik heb aan het heldere commentaar hiervoor van JJ_D weinig toe te voegen. Ik heb met toenemende verbijstering zitten kijken vanaf het moment dat de agenten het groepje meisjes bij de bushalte op intimiderende wijze lastig vallen tot en met de angstwekkende confrontatie in het trappenhuis. Zoals JJ_D terecht opmerkt: deze keerzijde van de medaille krijgen wij niet te zien via de reguliere media.

avatar van gauke
4,0
JJ_D: ook ik vind het een ijzersterke recensie.

3,5
Graaf Machine schreef:
(quote)

Jongeren op het criminele pad is niet verontrustend. Dat is van altijd. Dat de staat, de hooggeorganiseerde staat van tegenwoordig, er niet een fatsoenlijk antwoord op schijnt te weten, dát is verontrustend.

Zoals deze film een duo idioten in een politieauto als middel inzet tegen criminele jongeren, dat is gek. Zijn er dan geen capabele politieagenten te vinden, denk ik.


Het is wel een gegeven feit dat de meest bekwame mensen zonder grenzeloos idealisme niet in dit soort departementen wilt werken. Er is de criminaliteit, de armoede, het fundamentalisme, de totale politieke desinteresse, de jarenlange verloedering en de er zijn de grenzen van het justitie apparaat. Je dweilt daar met de kraan open en kan er eigenlijk structureel weinig verschil maken. Dan blijven dit soort idioten over. De leiders uit de wijk houden de boel binnen de perken zodat de bazen van dit soort losers tevreden blijven en zij hun gang redelijk kunnen gaan.

Wat dat betreft vond ik het eigenlijk realistischer en minder karikatuuraal dan de extreme corruptie in pak em beet Training Day. Ook Ruiz vond ik wel vrij origineel in het licht afwijken van de cliché newbie. Maar er zat meer in deze film. Een half uur meer uittrekken voor character building en de sfeer en verhoudingen wat scherper afbeelden bijvoorbeeld. Het is mooi gefilmd met enkele sterke scenes en er is het drone element. Maar ook dit had sterker uitgewerkt kunnen worden zonder dat het daarom een gimmick hoeft te worden.

Het is lang geen la Haine maar realistisch vond ik het wel. Redelijk aangrijpend verhaal dat stemt tot nadenken en toch weer wat discussies teweeg brengt.

avatar van kos
4,0
kos
Kwam inderdaad een hele tijd op me over als een soort Do the Right Thing (een hete dag vol spanning met de politie) en La Haine. Maar dan wat minder origineel en goed gemaakt dan die films.

Maar evengoed loopt de film heel lekker en de laatste 20 minuten trokken me over de streep. Prima film.

avatar van Thomas83
3,5
Fraaie film. Qua sfeer deed het me direct wat denken aan een andere film die ik heb gezien. Misschien was het La Haine. Ik zie die film hier wel meer genoemd worden, dus dat zal hem dan wel zijn.

Gelukkig is de film niet helemaal de conventionele crowdpleaser waar ik voor vreesde. Het is een ietwat simpele film op zich, maar tegen het einde verrast de film met wat nuance. Tel daarbij op dat het verhaal ook nog eens vlot en spannend is, al helemaal in het intense laatste bedrijf. De laatste scène is een krachtige. 3.5*.

avatar van scorsese
4,0
Uitstekende film over een agent die nieuw is in de brigade en meeloopt met twee ervaren collega's. Rustig en goed opgebouwd waarbij de verschillende personages uit de Parijse wijk mooi één geheel vormen. Je voelt de spanningen oplopen en een escalatie kan dan ook niet uitblijven. Een aangrijpende finale met vooral een indringend eindshot.

2,5
Gezien de hoge score veel van verwacht,maar vond hem echt heel erg tegenvallen. Zou er niet met te hoge verwachtingen naar gaan kijken..

4,0
Ik vond het machtig voor een franse film.
Met duidelijke sociale commentaar en een mooie boodschap
4,0

avatar van Filmkriebel
4,0
Sterke mix van reality tv en sociaal drama. Het was precies een lange aflevering van de buurtpolitie, maar de makers kaarten de juiste problematiek aan.
Een flik wordt overgeplaatst naar de Parijse banlieues en ontdekt met twee meer ervaren collega's een no-go zone met eigen wetten. Geweld is dagelijkse kost, en het helpt niet dat de politie provoceert en op een repressieve manier aanpakt. Je voelt wel waar het naartoe gaat : escalerend geweld.

De banlieues zijn een uitvinding van een post-gaullistisch Frankrijk dat niet wist wat ze met haar immigranten moest aanvangen en hen dan maar in ghetto's aan hun lot overliet, waar ze een tweederangsburgersleven doorbrengen. Dit heeft zich al meermaals tegen de staat gekeerd met ongeziene guerrillataferelen, want de zwarten en arabieren zijn onderling verbonden en solidair, wat ook hier geïllustreerd wordt. Bovendien zijn die banlieues broeihaarden voor (moslim)extremisme en haat tegen het systeem.
Het blijft een feit : Frankrijk heeft dit aan haar eigen gebrek aan politieke visie te danken. Ik zag in de film dan ook een oproep tot dialoog en meer wederzijds begrip wil het geweld daar ooit ophouden. Zeer goede vlotte film die ook niemand met de vinger aanwijst en geen indeling maakt in "goeden" en "slechten".

avatar van Film Pegasus
4,5
Film Pegasus (moderator)
De film laat de armoede van de voorstad Montfermeil tegen Parijs zien. In het begin krijgen we weliswaar mooie beelden te zien, maar lijkt het niet meer te zijn dan een Franse rauwe Training Day met het gekende verhaal van Victor Hugo als thema verweven. Gaandeweg voel je meer en meer de spanningen, hoe het al snel escaleert tussen politie en vooral jongeren die verloren zijn. Jongeren zonder toekomst, constant geviseerd door zowel politie als hun ouders, leven in armoede en zijn in hun ogen (niet helemaal onterecht) altijd de pineut. In de loop van de film loopt de spanning op en eindigt het ook op een spannend hoogtepunt.

Creatief is dit geen slechte film, maar doet het niet echt veel bijzonder. De troef is vooral dat het realistisch gebracht is en dat het door de rauwe en oprechte aanpak, echt wel indruk maakt en blijft hangen. Een film die nadien nog blijft nazinderen. En zeker actueel is en denken dat zo'n dingen enkel in Amerika gebeuren.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:45 uur

geplaatst: vandaag om 01:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.