Genre: Misdaad / Drama
Releasedatum: 22 november 2018
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Plot Widows
"Left with nothing. Capable of anything."
Widows volgt vier vrouwen die weduwe zijn. Ze hebben niets met elkaar gemeen, op de schuld na die hun criminele partners hebben nagelaten. Ze besluiten vervolgens om het lot in eigen handen te nemen en hun toekomst veilig te stellen.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Widows (MusicMeter)
Harry Rawlings
Jamal Manning
Jatemme Manning
David
Vanaf 3 januari 2019 in de bioscoop (20th Century Fox, via Warner Bros)
EDIT: release vervroegd naar 22 november 2018
schram101
Mooie trailers. Dit lijkt een soort heist film met vrouwen zonder het kijk-ons-eens-vrouw-én-cool zijn film maar een film écht coole vrouwen.
badfans69
Review: Viola Davis in a Real-World Heist Film - Variety
Gebaseerd op de Britse misdaadserie uit 1983 Widows (televisieserie) - Wiki
Cinsault
De trailer inmiddels enkele keren op het grote doek gezien. Dat gezien hebbende, de regisseur kennende en gelet op de releasedatum moet dit toch wel een kandidaat voor de oscars worden...
De filosoof
Enerzijds is het een typische en weinig originele misdaadthriller over criminelen en corrupte politici die op het grote geld en op elkaar jagen zoals we die al zo vaak hebben gezien (de misdaadthriller, liefst met corrupte politici of politiemensen erin, is denk ik het meest uitgemolken filmgenre). Anderzijds is het een film over racisme, feminisme en maatschappelijke ongelijkheid en dat is tegenwoordig zo mogelijk nog minder origineel want het lijkt wel alsof er helemaal geen enkele film meer wordt gemaakt zonder racistische en feministische thematiek. Deze film combineert die twee zaken en – toegegeven – dat is best origineel. Wel denk ik niet dat die combinatie de film persé beter heeft gemaakt. Wat overblijft is bovenal een aardige misdaadfilm maar weinig meer dan dat.
de grunt
Rijke, zeer gelaagde, prachtig vormgegeven misdaadthriller.
Een hommage waar Michael Mann trots op zal zijn.
Ga dit in de bioscoop zien op een groot scherm!
Cinsault
Fraai vormgegeven misdaadthriller waarin kundig, maar soms iets te geforceerd naar mijn smaak, actuele thema's zijn verweven. In Widows raakt Veronica (Viola Davis) haar geliefde kwijt na een mislukte actie in het criminele circuit. Hij laat een 'schuld' van twee miljoen dollar na, die door de criminele schuldeisers op haar wordt verhaald, alsook een aantekeningenboekje, waarin aanknopingspunten te vinden zijn voor het verkrijgen van een miljoenenbuit. Veronica neemt vervolgens het heft in handen en benadert de andere weduwen die hun partner bij dezelfde mislukte actie zijn kwijtgeraakt, om zo gezamenlijk de miljoenenbuit in handen te krijgen.
De hoofdrollen in Widows zijn weggelegd voor vrouwen die allen getekend zijn door het leven en worstelen met zichzelf, hun omstandigheden en het leven zelf. Dit, alles tegen het decor van Chicago Southside, een stadsdeel dat gebukt gaat onder zware criminaliteit en op het punt staat een nieuwe wethouder te kiezen. En zo verweeft Steve McQueen heel handig verschillende maatschappelijk actuele thema's in de film, zoals de rol van de vrouw (rolpatronen), verloedering en criminaliteit in achterstandswijken, machtsmisbruik (etnisch profileren, politiegeweld en bestuurlijke vriendjespolitiek), wapenwetgeving en de verhoudingen tussen wit en zwart. Vaak gebeurt dit alles vrij subtiel, maar soms ook dringt het gevoel zich op dat het allemaal ietwat plichtmatig in de film is verwerkt. Het is maar een kleine smet op een verder vlekkeloze film, voortreffelijk geacteerd (met name Viola Davis) en visueel om je vingers bij af te likken. Zeker zien op het grote scherm dus.
Bélon
In een film die gebaseerd is op girl power is het veelzeggend dat een scene met alleen maar mannen het hoogtepunt vormt: het 360 graden shot met de rappers die neergeschoten werden.
Wie een spannende heist film verwacht komt bedrogen uit want na de spannende opening bestaat het leeuwendeel uit een rare mix van (politiek) drama en misdaad zonder al te veel actie met een rare plottwist midden in de film. Op de heist is het lang wachten en die is uiteindelijk niet memorabel.
Teleurstellende film. Uiteindelijk vlees noch vis: geen goede heistfilm, geen goed (politiek) drama. Nogal bordkartonnen karakters verder met als dieptepunt het matige acteerwerk van Elizabeth Debicki (Alice).
loneranger
Sterke film met de nodige diepgang, een verrassende wending en een aantal brute scenes. De cast levert goed acteerwerk af. Als je van actiefilms houdt met iets meer dan alleen actie is dit zeker een aanrader.
McSavah
Koude kleuren in een warm bedje, heerlijk, laat dat maar aan Steve McQueen over. Erg stijlvol allemaal, vooral ook in de composities. Karakters en thema's zijn (te) zwaar aangezet, maar dat lijken veel Amerikaanse regisseurs tegenwoordig nodig te vinden. Toch zitten er ook enkele subtiliteiten in verstopt waardoor het uiteindelijk als geheel wel weet te overtuigen.
Woland
Steve McQueen heeft een fijn blik acteurs opengetrokken voor deze film. Oude rot Liam Neeson speelt sterk, Viola Davis idem dito, Daniel Kaluuya is een baas, en eigenlijk zijn er geen echt zwakke schakels te ontdekken. En ook fraaie plaatjes schieten is McQueen wel toevertrouwd. Maar als verhaal kon Widows me toch maar matig overtuigen. Zoals al meerdere mensen hierboven aanhalen is het een wat aparte mix van een heist movie, een film over persoonlijke drama's, en een film over politiek en corruptie, en uiteindelijk overtuigde de film op geen van die drie vlakken écht. Het is een heist-film met maar bijzonder weinig actie of heist (al komen er zo af en toe vrij brute scenes voorbij), en het verhaal vond ik ook wat gezocht - alsof er met moeite die drie verhaallijnen samengevlochten moesten worden. En dat is jammer, want daarbuiten heeft de film best wel wat te bieden.
mjk87 (moderator films)
Geen heel bijzondere film, maar wel in een prachtig jasje gestoken. Ik vind films van McQueen vaak wat kil. Nu is deze dat ook, maar dat lijkt bewust en dat past goed. In veel donkerblauw en zwart en af en toe kil wit is de film geschoten, met nu en dan ineens warm geel tussendoor of wat zwoele muziek die één en ander verwarmt. En vaak met goede composities, het ziet er allemaal schitterend uit. Zeker als McQueen nog af en toe leuke of goede ideeën toont, zoals dat 360-graden shot tijdens het rappen, het shot op de motorkap van de auto waarin je de zojuist ingestapte personen nog wel blijft horen of die sterke eerste scène die zowel knalt als zonder uitleg of tekst direct de basis vertelt van het verhaal. Dat is knap gedaan.
Maar McQueen neemt te veel hooi op de vork. In de basis is dit een simpele heistfilm, maar hij gooit er nog een politieke strijd in, triggerhappy agenten (dat gedoe met die zoon paste totaal niet bij de film) en een twist die nergens voor nodig was, al was dat wel te verwachten want ik vond de rol voor iemand met de statuut als Neeson wel erg kort. En het is altijd zo, als er mensen verbranden in een film, dan is er iemand anders verbrand. Stom van mij. Stuk voor stuk best interessant, maar allemaal net niet goed genoeg uitgewerkt om echt te overtuigen. Verder over de linie wel behoorlijk gespeeld, maar zo'n Davis vind ik vooral een goede bijrolactrice en echt de film dragen lukt haar niet. En de meeste andere personages waren er net de dik opgelegd, al was Kaluuya wel echt bad ass en overtuigend. 3,5*.
mrklm
Eén cruciale twist in dit thrillerdrama (het idee dat Harry zijn eigen dood in scène heeft gezet om er met de weduwe van één van zijn handlangers vandoor te gaan) is erg ongeloofwaardig, maar verder is dit een geniaal geacteerde en voortreffelijk geregisseerde film waarin het plezier 'm vooral zit in de details. Wie denkt dat dit slechts een heistfilm is, slaat de plank volledig mis. Centraal staan de weduwen van een groep criminelen die tijdens een poging miljoenen te roven van Jamal Manning [Bryan Tyree Henry], die dat geld nodig heeft om campagne te voeren tegen Jack Mulligan [Colin Farrell], de zoon van de politieke dinosaurus Tom Mulligan [Robert Duvall], die vastbesloten is de macht in het stadsdistrict van zijn vader over te nemen. Jamal stuurt zijn broer Jatemme [Daniel Kaluuya in een onvergetelijke rol] af op Veronica [Viola Davis], de weduwe van Harry Rawlings [Liam Neeson] die de roof organiseerde. Veronica moet binnen een maand zorgen dat Jamal de twee miljoen die hij heeft verloren terug betalen, of anders... Veronica heeft echter geen bezittingen. Haar enige hoop is het plegen van een roof die Harry tot in detail blijkt te hebben uitgewerkt in een notitieboekje. Daarvoor zoekt ze de hulp in van de weduwen van Harry's omgekomen handlangers.
McQueen neemt sowieso veel hooi op zijn vork, maar weet soms ook op slinkse wijze sociaal commentaar in zijn film te verwerken. Eén van de beste scènes uit de film is het moment waarop Jack Mulligan na een speech met zijn assistente naar huis rijdt. Er volgt een heel gesprek, maar de camera laat niets van dat gesprek zien. McQueen richt de camera op de omgeving en toont zo op treffende wijze een schrijnende realiteit: twee minuten nadat Mulligan een armoedige wijk heeft verlaten, rijdt hij door een villawijk en stopt zijn auto voor de poort van Mulligans imposante woning. De cast is over de hele linie uitstekend, ook Lukas Haas als een klant van escortgirl Alice [Elizabeth Debicki] en Alan Ruck in een klein rolletje als de weduwnaar van een architecte. Maar geniet vooral Daniel Kaluuya, die nauwelijks iets zegt maar met kleine gebaren en handelingen elke scène steelt. Let goed op wat hij doet tijdens Harry's begrafenis, maar ook tijdens een onvriendelijke onderonsje op de bowlingbaan. Robert Duvall blijkt ook op zijn 87e zich nog vol overgave op een rol te kunnen storten! Een absolute Oscarfavoriet!
mjk87 (moderator films)
Wie denkt dat dit slechts een heistfilm is, slaat de plank volledig mis.
In wezen is dit wel een simpele heistfilm met een stukje trauma, de rest is bagage die de film meer laten lijken dan die eigenlijk is.
Shot van het jaar inderdaad, dat was echt geweldig. In alles. Origineel gedaan en het beeld zelf spreekt inhoudelijk voor zich.
mrklm
Ben ik het niet mee eens. Het is het verhaal van twee als weerloos beschouwde vrouwen die het opnemen tegen een mannenbastion. En vergeet niet hoe de Mulligans vrouwen exploiteren voor hun eigen gewin. De heist is juist een bijzaak, de film draait veel meer om de persoonlijke groei van de vrouwen. De slotscène in het café maakt dat duidelijk, alsmede de slotscène, afgezien van één flashback de enige keer dat Viola Davis lacht!
mjk87 (moderator films)
Ik geef je gelijk, maar zo heb ik dat niet ervaren omdat McQueen te veel thema's wil behandelen waardoor ook die delen die jij noemt voor mij net niet genoeg werden uitgewerkt. Wat overblijft is dan het skelet, de heist, waaromheen die thema's zijn gezet.
Andyperlawillinki
Vermoeiende langdradige film.
Geen spanning geen opbouw.
Het verhaal verteld over 3 vrouwen die een
Beroving plannen en uitvoeren.
De uiteindeijke heist is slordig en snel gefilmd.
En duurt maar ,weet het niet heel precies meer
Maar ongeveer 10 minuten.
Verder is de film gewoon een soap met veel drama en lange dialogen.
De acteurs hebben hun best gedaan ,maar spelen ook enkel op aanwijzing van de regisseur.
Spanning bracht een negroïde type gangmember
Onderwereld type op zoek naar het vermiste geld
Waarbij ook nog eens een hondje werd gekweld wat ik helemaal niet leuk vond.
Vreemde kleine rol voor Liam neeson die de film
Door zijn aanwezigheid niet naar een hoger level
Bracht.
Dus voor deze film een dikke 4.
Have a Nice Day!
Reida
Ik had me er veel van voorgesteld, de trailer zag er heel goed uit, mar het bleek een langdradige film te zijn waar je ook nog van alles zelf bij moest verzinnen. Het verhaal is op zich goed , maar de uitvoering is gewoon los zand. Als deze film op tv was gekomen was ik al lang weggezapt.
Graaf Machine
Ik zal vast heel wat gemist hebben wat betreft thematiek enzo, maar op de koop toe vond ik het maar een rommelig misdaadfilmpje. Misschien nog eens kijken om de eindjes aan elkaar geknoopt te krijgen, maar anderzijds trekt dat idee me niet aan. Dan liever tijd besteden aan een andere film.
GoodOldJack
Volgende week maandag ga ik kijken, toch wel heel benieuwd, heeft twee ronduit fantastische films afgeleverd reeds in zijn behoorlijk jonge carrière, vind ik.
En dit lijkt me dan weer iets helemaal anders, en tegelijk toch interessant.

Misdaadfilm 'Widows' met Viola Davis en Elizabeth Debicki vanavond (2 november) te zien op televisie

'Widows' van Steve McQueen gaat Netflix verlaten: 'Knap geconstrueerde en geslaagde misdaadfilm'

Hotel Mumbai
Drama / Thriller, 2018