menu

Red Sparrow (2018)

mijn stem
3,21 (865)
865 stemmen

Verenigde Staten
Thriller
140 minuten

geregisseerd door Francis Lawrence
met Jennifer Lawrence, Joel Edgerton en Matthias Schoenaerts

Dominika Egorova probeert te overleven in de bittere bureaucratische realiteit waaruit de hedendaagse Russische geheime diensten bestaan. Ze wordt tegen haar wil gerekruteerd om informatie over de Amerikaanse inlichtingendiensten in te winnen. Hiervoor zijn alle middelen toegestaan. Ze moet de CIA-agent Nathaniel Nash verleiden en de twee staan al snel lijnrecht tegenover elkaar. Haar opdracht wordt bemoeilijkt wanneer ze binnen de CIA gerekruteerd wordt om een verrader in Washington te vinden.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=zqdXK0co6T8

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Shinobi
2,5
"Take off your dress."

De trailer doet vermoeden dat je een soortgelijke titel als 'Atomic Blonde' voorgeschoteld krijgt, maar dit pakt toch anders uit.

Een prima ballerina die door een ongeluk gerekruteerd wordt als koelbloedige spionne lijkt te belachelijk voor woorden, maar men is tomeloos bezig om je als kijker te overtuigen dat het allemaal mogelijk is. De protagoniste deinst niet terug voor alle dreigingen waaraan haar lichaam blootgesteld wordt. Met een meer behapbare speelduur zou hier nog iets leuks uit het vuur gesleept kunnen worden, maar het is allemaal tevergeefs.

Het simpele narratief van 'Red Sparrow' wordt namelijk volledig om zeep geholpen door de enorme langdradigheid, met daarbovenop nog eens de noodzaak om het geheel onnodig complex te maken. De verwarring die hieruit ontstaat, gaat gepaard met een stuk ongemak; de brute martelingen en het vele naakt geven een dubbele intentie. Het is alsof de makers zelf ook niet meer weten welke richting ze moeten inslaan met dit vehikel.

Jennifer Lawrence steelt absoluut de show, echter oogt haar rol als een goedkoop excuus om haar lichaam - te pas en te onpas - te kunnen etaleren. Tijdens deze weinig verhullende scènes steken al gauw gedachtes op die sterk hinten op de #MeToo discussie. Naast het feit dat de overige personages nauwelijks de ruimte krijgen. Als je al deze onzin zou vervangen door een vlotte pacing en meer actie, dan zou de film tenminste nog ergens op lijken. Nu is het vlees noch vis.

Al met al een ongeïnspireerde thriller die te ingewikkeld is voor zijn eigen doen. Deze lange zit kun je jezelf besparen.

2,5 Sterren.

avatar van Metalfist
4,0
Red Sparrow is Black Widow?

Ik had op voorhand altijd een gemengd gevoel bij deze Red Sparrow. Geen idee hoe het boek van Jason Matthews, waar de film op is gebaseerd, juist gaat maar bij het zien van de trailer kreeg ik vooral een Black Widow gevoel. Het personage uit de Marvel stal, in de films gespeeld door Scarlett Johansson, ondergaat namelijk eenzelfde soort van training en is bovendien zelfs een tijd undercover als ballerina. Klinkt bekend? Het is inderdaad dezelfde richting als dat Red Sparrow lijkt uit te gaan en er is maar één manier om dat effectief na te gaan. Gisteren première, gisteren gaan zien.

Het eindresultaat ligt inderdaad redelijk dicht bij elkaar, maar gelukkig slagen Francis Lawrence en Jennifer Lawrence (geen familie van elkaar trouwens, al is het na de drie laatste Hunger Games films al wel de vierde keer dat ze met elkaar samenwerken) er toch in om hiervan een film met zijn eigen smoel te geven. In het begin had ik nog het meeste schrik voor het feit dat een cast bestaande uit acteurs uit Amerika, Groot-Brittannië, België, Nederland, Duitsland en Oekraïne Engels met een dik Russisch accent moesten gaan spreken, maar iedereen komt er verbazingwekkend genoeg goed mee weg. Hier en daar eens een slippertje (Lawrence roept op een bepaald moment een moddervette Amerikaanse 'Fuck you' naar iemand) maar algemeen gezien dus aangenaam verrast. Ook door het plot trouwens, want met een speelduur van bijna 2.5 uur is dit een lange zit te noemen. De film blijft echter over de gehele lijn boeien en in combinatie met een sterke soundtrack zitten hier een aantal memorabele scènes in. Sowieso ook wel een stuk gewelddadiger dan ik in eerste instantie had verwacht.

Dit is dan ook het soort film dat Marvel nooit zou maken en in dat opzicht is dit wel een interessante film, want er wordt nergens uitgegaan van het romantische leven van een spion. Neen, Red Sparrow is brutaal en schuwt ook het (zowel vrouwelijk alsook mannelijk) naakt niet. Het is bovendien ook een ietwat atypische rol voor Lawrence en ze oogt hier heel wat kwetsbaarder dan bijvoorbeeld haar rol van Katniss in The Hunger Games saga. Degelijke rol ook voor Matthias Schoenaerts die als oom Vanya verantwoordelijk is voor de neerwaartse spiraal waar Dominika in terecht komt en verder zijn er nog geslaagde bijrollen van onder andere Charlotte Rampling en Jeremy Irons. Het betekent wel niet dat Red Sparrow zonder fouten is. Zo is er de vraag in wat voor tijdsperiode dit zich in hemelsnaam moet afspelen? Wel sociale media vermelden en ondertussen belangrijke data verspreidden op diskettes? Dat valt toch moeilijk te rijmen met elkaar..

Ik ben benieuwd of dit ergens invloed gaat hebben op de plannen die Marvel voor een standalone Black Widow film hadden. Marvel kennende willen ze toch weer een origine uit de doeken doen, maar daar is Red Sparrow hun dus voor een groot stuk voor geweest. In ieder geval een staalharde spionnenfilm die niet te vergelijken valt met een James Bond of Jason Bourne. Of iedereen hier klaar voor is? Ik vrees ervoor, maar ik heb er van genoten.

4*

avatar van mrklm
1,0
Een overgecompliceerd plot, emotieloze vertolkingen en een overdaad aan seks en extreem geweld maken dit tot een slaapverwekkend spionagegevalletje. Jennifer Lawrence stelt opnieuw teleur als Deminika Egorova, de prima ballerina aan wiens carrière een bruut einde komt wanneer haar danspartner haar opzettelijk (en tijdens een optreden!) verwondt in de enige goede scène in deze film. Mede vanwege haar aan MS lijdende moeder [Joely Richardson] heeft ze snel geld nodig en ze krijgt haar kans wanneer haar oom Vanya Egorov (Matthias Schoenaerts als dubbelganger van Putin toen die nog haar had) haar de kans biedt om een rigoureuze training te ondergaan als topspion. Vanaf dat moment is er nauwelijks nog een touw vast te knopen aan het plot. Iets met floppydiscs (!), een mol en dubbelspionage of zo. Het doet er ook niet toe, want ondanks de effectieve score van James Newton Howard is er geen enkele spanningsopbouw, laat staan spanning). De vele overbodige seksscènes en de spaarzame actiescènes konden mij niet uit de slaap halen. Je moet wel bewondering hebben voor Rampling als de vrouw dit Deminika opleidt, want ze slaagt erin haar onzinnige monoloog met een stalen gezicht uit te spreken. Edgerton en Irons doen voor spek en bonen mee. Dit zou haast lachwekkend zijn, als het niet zo saai was geweest.

avatar van vindorent
3,0
Ik heb een beetje gemengde gevoelens met deze film. Er waren een aantal dingen waar ik mij best wel aan stoorde. Allereerst, de Russische accenten waren echt verschrikkelijk, vooral die van Lawrence, zij kon absoluut haar accent niet aanhouden, je hoorde de hele tijd haar Kentucky-accent er doorheen. Ook duurt de film ongeveer 40 minuten te lang; er was een gedeelte in de film waar er gewoon echt niks gebeurde.

Maar er waren ook dingen die ik dan wel weer tof vond. De actiescenes waren goed en grof in beeld gebracht, wat ik eigenlijk niet van te voren had verwacht. Ook het verhaal was best wel goed, alleen had het veel beter kunnen zijn als de film dus wat minder lang was.

avatar van JacoBaco
3,5
Ik hoop dat deze film een beetje aanslaat bij de hypocriete preutse mensen in de VS, want het is een grote release welke toch wel een risicootje durft te nemen. Natuurlijk lachen onze Arthouse vrienden hier alsnog om wat betreft het gedurfde.

Ik had een goede kijkervaring met Red Sparrow. Goed verhaal, rauw, bloederig en vrijwel geen humor. De (muziek)score is overigens ook niet slecht. Los van de onnozele accenten in de film zet Jennifer Lawrence toch wel een goed stukje acteerwerk neer. Al acteert haar mimiek soms beter dan haar verbale werk. Joel Edgerton is sinds Warrior (2011) ook een vast gezicht in Hollywood en ik vind het een bekwaam acteur. Verder nog bekende koppen zoals Jeremy Irons, Ciarán Hinds en Mary-Louise Parker.

En uiteraard nog even mijn vaste gezeik over de lengte van een film. Wederom weer te lang! Dit haalde een paar keer echt de vaart eruit! Een aantal overbodige scènes en ik had eigenlijk veel meer willen zien van het rekruteren! En in de trailer zit trouwens een stukje waarin Jeremy Irons tegen Jennifer Lawrence zegt: ''You have a soul'' Zit dit niet in de film of was ik gewoon in slaap gevallen?

avatar van wwelover
3,0
Tsja. Okay film, maar volgens mij viel er veel meer uit te halen. Hij duurt sowieso te lang. De cast is prima, alleen de accenten.. Die zijn of bijna niet aanwezig, of te matig zoals bij Lawrence. Verder doet ze het wel prima, en past ze goed bij de rol. De twists in de film zijn leuk, maar niet heel onverwachts. Verder ziet het er goed uit en is de muziek ook goed.

3*

avatar van Shadowed
2,5
Mwa. Heb hier niet van opgekeken.

Met een speelduur van 140 minuten en recensies dat het saai was had ik hierover mijn twijfels. Toch maar het voordeel van mijn twijfels genomen en naar de bios gegaan om deze nieuwe Francis Lawrence film eens te gaan kijken.

Qua actie gebeurd er inderdaad niet veel. Lawrence heeft geen Russisch accent en haar Amerikaanse accent is heel erg goed herkenbaar hier doorheen. Irons komt ook niet goed over als een Rus. En eenmaal je dat opvalt, blijf je je er ook erg aan ergeren.

Verder is het acteerwerk ok, de oom van Lawrence lijkt trouwens verdacht veel op Putin in jongere jaren, ben vast de enige die het zegt en soms zitten er (gelukkig) een paar redelijk grove scenes in. Maar al dit wist me niet te verbazen of genoeg te amuseren.

Niet heel slecht, maar ook niet heel best

4,5
Erg vermakelijke film met compleet verrassende wendingen. Een beetje van een James Bond film zonder de kogels en explosieven.

Ook speelt Jennifer Lawrence een heel "eerlijk" meisje. Maar toch vond ik haar nog wel een beetje het meisje-meisje, en dan toch heel erg goed gespeeld.

Sommige scènes waren echt heftig en echt op het randje van "walgelijk" / "dit gaat te ver".

Wat betreft het roken in de film kon dit wel minder of helemaal weggelaten worden. Persoonlijk vind ik het niet bij Jennifer passen. Ik snap dat het van die tijd is, alleen tegenwoordig is het niet meer van deze tijd.

Ik moet zeker de film nog een keer terug kijken. Het is soms diepgaand en lang van stof dat het wat moeilijk te volgen is, misschien dat ik h'm dan bij de tweede keer beter begrijp.
Al met al een zeer goede film wat ik totaal niet had verwacht.

avatar van mjk87
2,5
De score die ik geef is eigenlijk veel te hoog voor wat ik ervan vond, maar ik kan waarderen dat een regisseur zijn visie mag uitdragen en ja, de film is duidelijk anders dan 90% wat in de bios komt. Maar ik vond het ook en tergend lange zit zonder lekker ritme in de film met veel stilvallende stuk. En dat met dat vreselijke accent. 30 jaar terug kon dat nog, maar laat men lekker de taal van dat land spreken. Visueel ook niet heel spectaculair. Dan blijft er weinig over. De muziek was mooi ja, erg mooi soms zelfs. En prima dat er naakt en geweld in voorkomt, maar ook dat was niet zo heel schokkend. Alleen dat apparaatje dat de huid af pelt kwam voelbaar binnen. Verder te kil en klinisch en ik kreeg nergens binding. Maar goed, ruim naar boven opgewaardeerd alsnog 2,5*.

avatar van scorsese
3,0
Redelijke film over een Russische danseres die vanwege een ongeluk een andere carrière krijgt. Wel een onderhoudende film waarbij het verhaal goed opgebouwd is. Het komt hier en daar behoorlijk bruut uit de hoek. Maar vaak ook te dik aangezet allemaal (zoals de hele opleiding). Een cast met flink wat bekende namen waarbij Jennifer Lawrence de film gemakkelijk draagt in een stoere rol.

4,0
Hoewel deze Red Sparrow op zich niets nieuws bracht vond ik de film wel een verademing gelet op de huidige tijd en het soort films wat tegenwoordig uit komt. Vandaag de dag draait het meestal om de grafische special effecten rond een dun of slecht verhaaltje als het om de grotere en duurdere 'blockbuster' films gaat. Dan is zo'n 'ouderwetse' spionagefilm best weleens mooi. Heb deze film met veel plezier in de bioscoop zitten kijken.

Moet zeggen dat de irritatiefactor rond de aanwezigheid van Jennifer Lawrence een stuk minder was dan bij andere films met haar in de hoofdrol. Heb het persoonlijk niet zo op dat aanstelligere hese stemmetje waarmee ze ongetwijfeld alle casting directors of producenten om haar vingertje windt om zo leuke rolletjes te versieren. Maar in deze film doet ze het prima in een rol die de film draagt, veel beter nog dan Angelina Jolie in Salt om wat te noemen.

De film neemt flink de tijd in bijna 2,5 uur, wat ik in tegenstelling tot de andere recensies hier niet te lang vind. Ik vind zelfs dat het einde wat afgeraffeld wordt. Verder zit er wel hier en daar wat langdradigheid in die qua tijd beter benut had kunnen worden om andere scenes beter uit te werken. De sexscene tussen hoofdrolspelers was wat mij betreft overbodig in dit verhaal en is er ook wat tussengefrot. Maar over de hele lijn een zeer mooie film.

Overige bijrollen zijn leuk zoals Jeremy Irons, jammer dat we die niet meer zo vaak zien.

avatar van Black Math
2,0
Een film die inderdaad enigszins doet denken aan Atomic Blonde, maar de overeenkomst is voornamelijk een spionne als hoofdpersoon. Red Sparrow poogt realistischer te zijn en is minder op actie gericht, al is er af en toe het nodige geweld dat soms erg grafisch is.

Er hangt een vleug van feminisme om Lawrence en vanuit dat oogpunt is het natuurlijk pikant dat deze film erg naar exploitatie neigt. Het draait hier natuurlijk om de gedwongen inzet van de vrouwelijke seksualiteit, maar ondertussen verkoopt het wel lekker. Maar goed, wie ben ik om erover te klagen, en blijkbaar heeft Lawrence er ook weinig problemen mee getuige haar boze reactie op de mensen die het typisch vonden dat ze voor de promotie van de film in een zeer blote jurk in de vrieskou moest staan terwijl haar mannelijke medespelers dikke jassen droegen.

Verder wel een aardige rol voor Lawrence. Wel leuk om Thekla Reuten in de film aan te treffen, al moet ik bekennen dat ik haar aanvankelijk niet herkende. Misschien vanwege het blonde haar, ik ken haar voornamelijk van rollen waar ze donker haar heeft. Verder ook altijd aardig om Jeremy Irons te zien. Acteerwerk was dus over het algemeen in orde.

Wat de film betreft ben ik minder overtuigd. De hoofdpersone wordt dus naar eigen zeggen naar een hoerenschool gestuurd. Wat daar gebeurt moet kennelijk schokkend overkomen, maar als je een film als Kim Ki-duk's Bad Guy hebt gezien weet je dat het breken van de eigen wil van een meisje er heel wat harder aan toe kan gaan.

Verder steunt de film erg op een twist die ik iets teveel uit de lucht vond vallen. Er worden wat hints gegeven, wat gerommel met glazen, een paspoort en een bankaccount, maar ik heb niet het idee dat ik de film in een heel ander licht zal zien bij een herziening. Niet zoals bij Fight Club waarbij er ineens een andere consistente wijze om alles te interpreteren blijkt te zijn bij herziening. Kortom, het voelt een beetje makkelijk.

De film is verder vakkundig opgenomen en het is duidelijk dat men aan de stilering aandacht heeft geschonken, maar ook weer niet in de mate die ik had gewenst. De balletscène was denk ik het hoogtepunt wat aankleding betreft. Zo'n enkele scène is echter niet voldoende. 2*.

avatar van Tommy De Vito
2,0
Wat een slechte film is dit zeg. Het was een lange zit in de bioscoop, voornamelijk omdat er vrij weinig gebeurt. Té standaard als je het mij vraagt. Enige plus punt is Lawrence, die acteert gewoon prima en zorgt voor dat je wakker blijft !

avatar van Vidi well
3,0
Een aardige film die prachtig gemaakt is, en wat overdreven gecompliceerd is.

Het ouderwetse spionageverhaal deed me wat denken aan een James Bond scenario, maar dan van de andere kant bekeken. Het lijkt ook in oudere tijd af te spelen vanwege de diskettes met informatie . En net als in oude Bond films spreken de Russen niet Russisch, maar Engels met een Russisch accent.

Het verhaal begint goed met Lawrence die overtuigend acteert, en een prachtige dansscene in het theater. De overgang van ballerina naar sparrow verloopt ondanks alle fysieke en mentale marteling op de school verdacht snel, en dan kan het spionageverhaal echt beginnen. En vanaf toen raakte ik de draad af en toe wat kwijt, zoals ik wel vaker heb bij spionagefilms: wie is ook alweer wie en waarom moest hij/zij ook alweer dood?

Dat soort vragen had ik regelmatig bij deze film, en die zorgen ervoor dat ik het laatste half uur van de film niet zo boeiend meer vond. Het kwam mij wat te overdreven gecompliceerd over. Sommige personages werden uitgeschakeld, op basis van een foto die één keer te zien is geweest. Je moet het maar net meekrijgen. Een moment van onoplettendheid en je vraagt je af waarom sommige personages ook alweer dood moesten.

Al dat gespioneer en gemoord lijkt ook meer bijzaak voor het andere veel interessantere verhaal, waarin Lawrence onder de macht van haar griezelige oom probeert uit te komen. Dat verhaal geeft een mooi beeld van hoe een systeem mensen in haar macht houdt, net zoals te zien was in The Teacher (Ucitelka) (2016) Die scenes zijn ijzersterk, en doen je meeleven met de hoofdpersoon.

Fijn dat de film wat rauwer oogt dan de gemiddelde Hollywoodproductie. Het geweld en de seksueel getinte beelden worden onverhuld in beeld gebracht, wat de film een realistischer karakter geeft. Sowieso zit deze productie goed in elkaar. De muziek, de decors, de kostuum... Het ziet er allemaal fantastisch uit.

Kortom, een aardige film. Mooi gemaakt, goed geacteerd ook. Maar ook wat onsamenhangend en wat aan de lange kant.

avatar van Agent47
3,5
Het is een vermakelijke film. Wel wat aan de lange kant maar zeker niet irritant, of dat er stukken in zitten die slaapverwekkend zijn.
Mooie mix van begin van rekruteren tot het uiteindelijke veldwerk. Actiescènes in de juiste verhouding. Muziek keuzes zijn goed.
Al ben ik geen fan van Lawrence en was ze in deze film ook niet echt top; ze heeft haar rol voldoende vertolkt. Voor Edgerton hadden ze naar mijn mening wel een andere mogen casten.
Schoenaerts, 'the Putin look-a-like', zette zijn rol perfect neer in deze Russische spionagefilm.

Een welverdiende 3,5 sterren.

avatar van Mescaline
3,0
Mescaline (moderator)
Vooral een overtuigende eerste helft, Jennifer Lawrence is betoverend en houd zonder moeite de aandacht vast. De scenes die zich afspelen in het leergebouw waren voor mij duidelijk het hoogtepunt, Charlotte Rampling was ook perfect gecast voor deze rol.

Helaas krijgt de film in het midden wel een beetje last van een sleur, de film lijkt met momenten niet meer helemaal te weten welke kant het nou eigenlijk op wilt gaan en het sterke begin gaat over in scenes waar ik soms maar moeilijk mijn aandacht bij kon houden.
Gelukkig maakt de film wel weer indruk in het laatste half uur en maakt deze film als geheel toch wel de moeite waard.

Een film die beter was geweest met een half uurtje minder.

3*

2,0
Iets wat langdradig in het midden. Het einde is wel OK. Prima film voor een regenachtige zondag middag maar je moet er zeken niet te veel van verwachten.

avatar van Ajax&Litmanen1
2,5
Waarom moeten dit soort films zo afschuwelijk lang zijn? 140 minuten, doe toch eens normaal zeg. Ik heb me eigenlijk regelmatig stierlijk zitten vervelen, op een paar aardige scènes na. Maak hier nou gewoon eens 90 minuten van, dan was dit veel beter kijkbaar. Daarnaast was het inhoudelijk ook weinig bijzonders, we hebben alles al wel eens gezien in andere spionagefilms. En Jennifer Lawrence, tsja. Heb er toch een beetje moeite mee om haar serieus te nemen als gevierd actrice, daarvoor heeft ze me de afgelopen jaren maar weinig weten te overtuigen. Ze komt niet heel erg naturel in haar rollen over. Wel een bijzonder mooie meid gelukkig.

2,5*

avatar van filmkul
3,5
Redelijke thriller. Het verhaal is best aardig en wordt vakkundig uitgewerkt door Lawrence. De opbouw is erg goed. De film neemt rustig de tijd om alles gedetailleerd uit te werken, maar is zeker niet saai of langdradig. De spanning en emoties worden goed overgebracht. Buiten dat is de film verder niet bijzonder. Er zitten wat harde scenes is, maar verwacht verder geen spektakel of veel actie. Lawrence zet een sterke rol en tilt de film net iets verder op niveau. 3.5/4.0

avatar van Film Pegasus
4,0
Film Pegasus (moderator)
Red Sparrow zweeft tussen de blockbuster en de arthouse en wil gewoon een mooi gemaakte thriller maken. Anno 2018 is er weinig ruimte voor dit soort films. Je moet echt uitpakken of net alternatiever uit de hoek komen. Neemt niet weg dat de film toch wat mankementen kent. De grote troef is natuurlijk het acteerwerk dat met Jennifer Lawrence en Matthias Schoenaerts zeker goed zit. Edgerton is wat miscast helaas.

Het geheel is wel te lang en daardoor dreigen de mooie shots en scenes wat in de vergeethoek te geraken. Nochtans is het af en toe best genieten. Maar dat niveau kan niet overal behouden worden. Een genietbare thriller dus, maar zeker geen klassieker.

3,5
Erg onderhoudend dat zeker, hoewel je tijdens het kijken nooit het gevoel krijgt een perfecte film te zien. Het verhaal van een jonge intelligente vrouw die gerekruteerd wordt om voor een geheime organisatie stoute dingen te doen hebben we vaker gezien, maar Red Sparrow levert de spanning waar het merendeel van de bioscoopgangers op zit te hopen, en in die zin is de film zeker geslaagd. Kritisch als altijd zijn er wat mindere punten die dit niet de film van het jaar maken. Regisseur Lawrence zoekt het bijvoorbeeld wat te vaak in goedkoop effectbejag: moordpartijen komen close up in beeld, idem geld dit voor blote lichaamsdelen die uitvoerig en weinig functioneel te zien zijn.....iets meer sfeer en stijl was beter geweest.
Tsja, en als je er dan voor kiest om al die bekende Amerikaanse en Engelse acteurs te casten voor die Russische personages, moet je ze dan allemaal met zo'n raar, mal accentje laten praten?....Sinds Valkyrie zijn we wel wat gewend, maar erg authentiek is het niet. Anderzijds is het wel zo dat de aanwezigheid van die bekende koppen onmiskenbaar zijn voordeel heeft. Is bijvoorbeeld grappig om Thekla Reuten te herkennen in een te korte bijrol en daarnaast is vooral Jennifer Lawrence erg goed in de nog niet zo makkelijke hoofdrol, een echte ras actrice die hier alles uit haar rol haalt. Heb me derhalve geen moment verveeld ondanks de lange speelduur, en dat is een compliment waard.

avatar van Alathir
3,5
Red Sparrow werd niet overal even geweldig onthaald en dat blijkt ook uit de reacties hier op MM. Desondanks heb ik de film toch gekeken vanwege Schoenaerts. Hij is ook de enige Rus in deze film die echt als Rus zou kunnen doorgaan. De rest doet veel te veel moeite met accenten. Er zijn toch wel Russen te vinden in Hollywood denk ik dan, maar toch wordt gekozen voor een rasechte Brit zoals Jeremy Irons. Why?

Wie een standaard espionagefilm verwacht is met Red Sparrow aan het verkeerde adres. Veel actie hoef je niet te verwachten, al zou je denken dat het misschien een beetje de kant op gaat van Salt met Angelina Jolie. Red Sparrow tapt duidelijk uit een ander vaatje dan actie en is tamelijk expliciet in het tonen van het lichaam van Jennifer Lawrence alsook bij het tonen van martelingen. Nu als je een film als Hostel of nog extremer gewoon bent is Red Sparrow geen zware kost. Het is ook totaal geen komedie zoals Spy en ook Atomic Blonde valt er helemaal niet mee te vergelijken. Red Sparrow staat voledig op zichzelf en daarom moet je hem zeker eens zien. Ik vond het helemaal niet langdradig en ik hou van een lekker lange film die tijd neemt. Helaas speelt hij voor mij nergens in op het gevoel of krijg ik een wauw effect van het verhaal. Het plot was wel sterk.

avatar van BBarbie
3,0
Tegenvallende spionagethriller die liefhebbers van het genre mogelijk wel kunnen waarderen, maar ik werd er niet warm of koud van. De film heeft vooral in het begin en tegen het einde zo zijn momenten, maar zakt in het nogal gezapige middengedeelte regelmatig weg naar een bedenkelijk niveau. Met zo’n topcast had ik toch een veel betere film met meer spanning en intrige verwacht.

avatar van parcivalis
3,5
Degelijke en sfeervolle spionagetriller (Wanneer een film geen actiefilm is, betekent dat nog niet dat hij saai is) Jennifer Lawrence is een lust voor het oog en draagt de film met verve. Waar veel van dit soort films ten onder gaan aan contra contra contra spionage, blijft het verhaal in Red Sparrow prima te volgen. Indrukwekkende soundtrack. Must see voor de liefhebber!

avatar van IH88
3,5
“Great family, I have.”

Aardige spionagethriller met een Jennifer Lawrence die weer een geheel nieuwe kant van zichzelf laat zien. Ze toont lef, en haar gewaagde filmkeuzes betekenen veel moois voor de toekomst. Red Sparrow is soms hard en expliciet, maar regisseur Francis Lawrence weet er ook gewoon een vermakelijke film van te maken. Veel twists en vreemde plotontwikkelingen, maar het werkt. Lawrence weet de spanningsboog niet de gehele speelduur vast te houden, en vooral in het middengedeelte wordt het wat saai en langdradig. Gelukkig zijn Lawrence en Edgerton uitstekende acteurs, en ook Irons, Schoenaerts, Rampling en onze eigen Thekla Reuten zijn sterk.

avatar van FlorisV
2,0
Opvallend saai voor een spionagefilm en ook nogal naargeestig. Zonder Jennifer Lawrence zou geen hond hier naar kijken. En ondanks haar goddelijke lijf valt er evengoed weinig te genieten. Het exploiteert eigenlijk het misbruik van de dames in training teveel en vertelt te weinig een spannend spionageverhaal. Qua actie gebeurt er ook amper een reet, of je zou de fraaie billen van Jennifer mee moeten tellen. Ook nog te lang. Een gemiddelde aflevering van Homeland is spannender.

avatar van james_cameron
3,0
Onderhoudende maar amper serieus te nemen thriller, met de gebruikelijke intriges en dik aangezette russische accenten. Veel naakt en expliciet in beeld gebrachte martelpraktijken voor de liefhebber. De toch niet misselijke cast bakt er helaas niet veel van en na een redelijk intrigerend begin zakt de film steeds verder weg in een moeras van vermoeiende plotlijntjes.

avatar van aspers
2,0
Jennifer naakt, beetje martelen, jennifer in sexy badpak, jennifer naakt, beetje martelen en verder vooral traag, veel te lang en saai. Yep, dat was het wel zo’n beetje.

Nee, sorry... absoluut niet mijn ding.

avatar van Onderhond
3,0
Degelijk.

Qua plot en opzet een erg doorsnee spionagethrillertje. Rusland vs de US wordt weer bovengehaald, heeft vast en zeker absoluut niks te maken met de huidige politieke situatie. Hoop alleen niet dat ze die oude koeien ook in filmland weer gaan beginnen oprakelen, daar zit ik niet echt op te wachten.

Voor het verhaal moet je deze absoluut niet kijken. Hier en daar wat verplichte nummertjes en wat surprise twists naar het einde toe. Zo'n film waarvan je vooraf eigenlijk al weet dat je toch opgelicht wordt, maar dat het einde ook wel gewoon braafjes uitlegt hoe de vork nu juist in de steel zit. Weinig reden op goed op te letten dus.

Gelukkig is de stilering wel van een iets hoger niveau. Niets wereldschokkends, maar het ziet er toch best strak en secuur uit. Camerawerk is netjes, kleurgebruik is precies en af en toe zijn er toch scenes die op het netvlies blijven hangen. Aardig acteerwerk van Lawrence en Schoenaerts verder, al moet je je toch ook wel afvragen waarom er zo'n enorm gebrek aan Russische acteurs is, da's toch niet meer echt van deze tijd.

Beetje lang ook, gelukkig blijft het ook visueel wel interessant, zodat het voor een keertje best te doen is.

3.0*

avatar van Filmkriebel
4,0
Sterke spionagefilm met een prachtige Lawrence aan het werk. Eén van haar meer memorabele rollen. Schoenaerts krijgt een belangrijke rol toebedeeld en mag haar van repliek dienen. Toch wel knap van onze nationale filmster om in zo'n film te mogen meespelen. Verder ook nog Jeremy Irons en Charlotte Rampling in de cast . Na het reeds heel goede maar meer comic-achtige Atomic Blonde weeral een vrouw als spionne in een film die iets klassieker is van opzet (mol zoeken, niemand is te vertrouwen), maar bloed en bloot niet schuwt. De folterscène op het einde met Edgerton vond ik best heftig. Ik hou van spionagefilms, en er zijn er amper die ik minder dan een 4* gegeven heb de voorbije tien jaar; ook deze is heel degelijk, zeker verplichte kost voor liefhebbers van het genre.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:55 uur

geplaatst: vandaag om 21:55 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.