• 9.160.123 stemmen

Geregisseerd door: Matt Palmer

Met onder meer: Jack Lowden, Martin McCann en Tony Curran

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Calibre

"You can't bury the truth"

Vaughn, die binnenkort vader wordt, gaat eindelijk weer eens met zijn jeugdvriend Marcus op pad. Ze gaan een weekendje jagen in een klein en afgelegen dorp in de Schotse hooglanden. Nadat de eerste avond stevig gedronken wordt met de dorpsgenoten, gaat het stel vroeg op pad het bos in. Het is een mistige, herfstachtige ochtend als het noodlot toeslaat.

Ik had geen idee wat ik kon verwachten, maar ik wilde graag een thriller zien en deze zag ik op Netflix staan. Ik zag de reacties hier en dat was genoeg.

Ondanks wat er gebeurde voelde ik echt met de twee mee en je blijft je ook afvragen hoe dit verder gaat verlopen. Heel tragisch allemaal en dat hele gevoel blijft de hele film hangen. Ik ben het wel eens met sommigen die zeggen dat het wat langdradig werd, er had net even iets meer mogen gebeuren.

Ik begrijp niet wat men bedoelt met dat ze nog met vragen zitten. Welke vragen?

avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

• 2047 berichten

Lange tijd deze film links laten liggen, omdat het over jagers gaat en daar heb ik doorgaans niet zo'n hele erge trek in. Maar goed, door de hoge waardering hier wilde ik het toch een kans geven en misschien dat de regisseur net als ik iets tegen jagen heeft en die afkeer op een of andere manier ook laat blijken. Ik moet zeggen dat het stukje met het hert wel erg goed was, net als even later het hertenvlees dat wordt genuttigd. Dat stemt tot nadenken. Toch kon ik mijn haatgevoelens jegens het jagen niet volledig onderdrukken, ook al deugt die ene jager wel. Hij haalt wel de trekker over op dat cruciale moment en dan wordt het voor mij moeilijk om nog iets van empathie te voelen. Ook wel heel doorzichtig trouwens dat er één goede jager is en één die niet helemaal deugt.
De film is op zich best spannend, niet spannend als in 'eng' spannend, maar eerder een 'nerveuze' spanning. Het spannendste vond ik niet de achtervolging of het laatste gedeelte, maar gek genoeg de scène waarin ze in het holst van de nacht de lichamen begraven. Er gebeurt niets, maar toch. De achtervolging stelde niks voor, de hond heeft 'm wel heel snel te pakken. Dat had veel spannender gekund en had ook wel iets langer mogen duren.

Het verhaal stelt eigenlijk niet veel voor.

avatar van cornelis2

cornelis2

Onderhoudende film. Je weet wel zo'n beetje welke kant de film uit zal gaan. Maar zo erg is dat niet. Goede regie, goede fotografie en goede vertolkingen. En een paar opmerkelijke overgangen: beeld op zwart en geluid weg. En dan het verhaal weer verder oppakken. Kwam ik nog niet eerder tegen.

avatar van tattoobob

tattoobob

Spannende film en prima acteerwerk.

Je zit inderdaad steeds op het puntje van je stoel en kan alleen maar speculeren wat er verder gaat gebeuren.

Erg goede thriller.

avatar van mrkos

mrkos

Spannende en beklemmende film. Ik ben wel fan van zulke films en vraag me dan ook altijd zelf af wat ik diezelfde situatie had gedaan. Wel grappig dat je bij zulke films altijd 1 iemand met een geweten hebt en de ander alleen aan zichzelf denkt.

Dikke voldoende. 3.5 *

Helemaal niet zo slecht, eigenlijk best wel aardig. Prima acteerwerk en een goed verhaal wat blijft boeien. Aanrader.

avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

Fijne thriller die me toch verrast heeft in positieve zin. Behoudens het feit dat je wellicht weet dat het ging uitkomen toch behoorlijk spannend. Het einde is maar wat bizar - alsof de politie verdwijningen maar blauw-blauw zouden laten. Het is nu ook niet dat Vaughn gedurende de film veel blijk heeft gegeven van koelbloedigheid en stressbestendigheid. Die valt zo door de mand. Snap ook niet dat de gemeenschap zo'n risico neemt, maar wel slim gezien dat hij zijn vriend moest neerknallen.

Maar los van dat wel een onderhoudende film met toch wel een zwaar moreel dilemma. Uiteraard is het zwaar af te keuren, maar toch. Achter je pc of aan de zijlijn heb je makkelijk praten. Stel dat je zelf in dergelijke situatie komt - genre Deliverance (1972) en je moet deels handelen met wettige zelfverdediging. Sympathieke kerels of niet, ik keur de daad niet goed, maar begrijp de achterliggende motieven wel.

Het ongeluk zelf klopt ook wel niet helemaal, maar kom. Die jongen stond wel erg dicht in de buurt van het hert zonder dat die hem opmerkte. Ondanks de minpuntjes zeer zeker geslaagde thriller.

avatar van flaphead

flaphead

Onderhoudende thriller. Een opzet die we vaker hebben gezien; stadse mensen naar afgelegen dorp met eigenzinnige karakters in mooie natuur met grijze mistflarden. Maar toch, het werkt. De beelden zijn mooi en het acteerwerk prima, zeker gezien de trieste situatie waar de hele film om draait.
Helaas komt die situatie wel erg onrealistisch tot stand (hij trilt totaal niet met zijn geweer, hij kan rustig naar het hoofd van het hert richten en als hij afdrukt, bam, staat er ineens een kind. Bijna lachwekkend), je zou denken dat daar wat beter over nagedacht zou worden. En zo zijn er verder nog wat kleine dingetjes, maar die zullen we bij een gemiddelde thriller maar door de vingers zien.
Het kijkt prima weg, maar echt héél spannend wordt het ook weer niet. Het verhaal verloopt vrij rechtlijnig en wellicht zelfs voorspelbaar, het wachten op twists bleek tevergeefs. Dat de familie voor de oplossing kiest zoals aan het einde ontrolt, lijkt me ook niet heel logisch (de politie heeft dit zo opgelost) en het doorbreken van de vierde muur in de overbodige slotscene ongepast.

avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

• 2047 berichten

Ebenezer Scrooge schreef:

ook al deugt die ene jager wel.

Kleine correctie: de hoofdpersoon is eigenlijk geen echte jager, maar gaat 'alleen' een weekendje mee jagen met z'n jeugdvriend, die overigens wel een jager is. Hoe dan ook, wat mij betreft deugt geen enkele jager.

Dit wilde ik effe kwijt, nog.

avatar van Rubie2208

Rubie2208

Ik vond dit maar een deprimerende drama film.

Het sfeertje is erg triest en dramatisch vond ik, ook al was dit misschien wel de bedoeling. Het verhaal zelf is ook niet heel onrealistisch, want iedereen zou dit kunnen overkomen in een totaal gevoel van paniek en wanneer een leugen wordt opgebouwd moet hij vergroot worden om het geloofwaardig te houden, waarna je eigenlijk niet meer terug kan.

Ik vond het gewoon niet echt spannend, behalve het laatste half uurtje met een nogal bijzonder vreemd einde vond ik persoonlijk. Het verhaal vond ik ook vrij traag en hier en daar wat vergezocht.

Voor mij net geen 3 ,omdat de film mij nergens echt wist te pakken. Naarmate het einde werd ik geïnteresseerd, maar dit klapte weer gelijk weg toen het daadwerkelijke einde kwam wat ik nogal slap vond.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Spannend.

Twee oude vrienden besluiten, voordat het normale leven echt zou moeten beginnen (kindje krijgen bijvoorbeeld), nog eenmaal als vanouds erop uit te gaan in de Schotse Hooglanden. Het doel: jagen. Ze komen laat in de avond terecht in een klein dorpje en in de pub vinden ze hun heil maar komen ze tot ontdekking dat ze tussen wispelturig volk leven dat zowel aangenaam als akelig is. Dan, terwijl de kater nog aan het verdwijnen is, trekken ze erop uit in de bossen en is Vaughn klaar om het eerste schot in zijn leven te lossen. Dit eerste schot betekend echter het noodlot voor de rest van zijn leven.

Waar Vaughn nog gedreven wordt door zijn geweten is Marcus er wat luchtiger over. Maar het is onvermijdelijk dat het geheim toch begint te lekken bij de lokale dorpsgenoten, waarvan sommigen nog wel een appeltje met de jongens te schillen hebben omdat ze enkele lokale dames hebben laten overspelen.

En de film begint steeds spannender te worden. Je weet dat deze twee vrienden een gigantisch misdrijf op hun geweten hebben... of, van een fataal ongeluk een misdrijf, maar toch voel je evengoed sympathie voor deze mensen. Je weet natuurlijk wat er met je kostbare leven gebeurt als het aan het licht komt, dus dan kan je het maar beter wegmoffelen, het jezelf vergeven en nooit meer in het gemeenschap terugkeren.

Echter... De dorpelingen laten Vaughn tot die keuze, echter wel met Marcus als inzet. Sterk!

Vooral het eindshot is er een om niet te vergeten.

Calibre is een prima thriller. Donker, dreigend en bij vlagen benauwend. Zowel de vrienden als de lokale bevolking weten hier een sterke acteerprestatie neer te zetten. Sterke Netflix-productie.

avatar van Noodless

Noodless

Prima film waarbij het eenvoudig verhaal zeer goed wordt opgebouwd en constant een dreigende sfeer aanwezig is. Een ongeluk wordt eigenlijk een groot misdrijf dat alsmaar grotere proporties aanneemt waardoor er geen ontkomen mogelijk lijkt. De ene vriend wil de andere beschermen, maar beiden maken het door stilzwijgen alleen maar erger. Het geweten begint te knagen. Intrigerend van begin tot eind en met de nodige spanning. Goede vertolkingen van de cast en de kille landschappen zorgen voor een naar sfeertje. Het eindshot spreekt boekdelen ! 7,5/10

avatar van Partyboooi

Partyboooi

Zeer verrast door deze film. zomaar eens besloten te gaan kijken en dat was een goede keuze! De film is continu spannend en de nervositeit van de twee hoofdrolspelers pakte mij als kijker ook. Je blijft je afvragen of ze hier nog onderuit gaan komen, terwijl je het antwoord eigenlijk wel weet.

Film zit goed in elkaar, prima lengte en goed acteerwerk. 3,5 ☆

avatar van Pasta

Pasta

Wat ik me dan afvraag: waarom gaan ze 's nachts in het bos zoeken? Overdag zou toch veel logischer zijn?

avatar van eierhoofd1

eierhoofd1

Ik ontweek de film telkens op netflix, film is echt wel redelijk goed. Zeker een aanrader.

avatar van Kaspertijn

Kaspertijn

Deze film stond al even op mijn lijstje. De sfeer wordt al snel beklemmend spannend, en die wordt vooral door de puike acteerprestaties nauwelijks gelost tot het einde dat nog een poos kan nazinderen. Het verhaal is wel niet altijd even vloeiend, en als kijker voel je soms de kunstgrepen van een scenarist, maar toch behoudt de film zijn geloofwaardigheid en voel je als kijker soms plaatsvervangende paniek voor de twee hoofdfiguren.

avatar van bestgekker

bestgekker

Verassend goede film. Mijn verwachting was niet super hoog.

Ik denk dit is weer zo'n standaard filmpje.

Maar deze film boeide me continue. Leefde echt mee en zat er helemaal in, en dat heb ik niet heel vaak.

Daarom 4 sterren!

avatar van nadrin

nadrin

Knappe film. Beetje Rednek. Maar zeker de moeite waard. Wat een ongeluk met je leven aanvangt.

avatar van Mr. Rock

Mr. Rock

Lekker rauwe thriller die je een onbehaaglijk gevoel geeft.

De setting is al gunstig, de bossen van Schotland. Dan zit je qua fraaie sfeershots al goed. Hoe het verhaal zich ongeveer zal ontvouwen is al vrij snel duidelijk, maar de opbouw is zo sterk dat je toch vol aandacht blijft volgen en het heel langzaam ziet uitdraaien op het onvermijdelijke. De nachtelijke shots in het bos zijn fraai en sfeervol, met name de begraafscène.

De ontknoping is goed gedaan. Rauw en hard, maar niet overmatig gedramatiseerd. Ook fijn dat het verloop in een natuurlijk tempo wordt opgebouwd, niets overhaast, zonder langdradig te worden. De film verveelt nergens en het acteerwerk is over de hele linie overtuigend.

Gewoon een sterke film zonder vergezochte twists of diepere lagen, maar met een goede dosis spanning, sterke personages en een sfeervolle setting.

avatar van merijn82

merijn82

• 1912 berichten

Fijn filmpje wel. Houd wel van die donkere rauwe slowburners. Het einde is wat overhaast; het minste gedeelte van de film.

Toch 3,5*.