• 9.377.161 stemmen

Cassette: A Documentary Mixtape (2016)

Documentaire / Muziek | 92 minuten

Genre: Documentaire / Muziek

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Duitsland / Nederland

Geregisseerd door: Zack Taylor, Georg Petzold en Lou Ottens

Met onder meer: Henry Rollins, Thurston Moore en Mike Watt

Gesproken taal: Nederlands, Engels en Japans

Plot Cassette: A Documentary Mixtape

Had je ze maar bewaard. Na vinyl maakt nu ook de muziekcassette een heuse comeback. Hedendaagse hipsters, midlife mijmeraars en hoogbejaarde pioniers verklaren op eigenzinnige wijze hun liefde voor het handzame formaat van het cassettebandje. Het magische moment van twee knoppen indrukken – record en play – waarna je kon opnemen wat je maar wilde: top40-liedjes voor je lief, potentiële hits voor je aanstaande platenmaatschappij, boodschappen voor overzeese familie. De compact-cassette, zoals hij officieel heet, zette in de jaren zeventig de democratisering van het muziekmaken in en beleeft nu een onwaarschijnlijke revival.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Mr Thee

Mr Thee

De IFFR belevenis
Lou Ottens. Dat is de man om wie het cassettebandje en deze docu draait.
Wat een man. 88 jaar. Held. Hij dropt prachtige oneliners en gevatte opmerkingen als "is dit een road movie?". Lou was erbij met zijn "philips team" gisteren in de kleine zaal in de Schouwburg op IFFR 2017. Nadat hij in delen al in London draaide, nu voor het eerst in een stuk door de premiere in Nederland.Een daverend applaus van een geboeid publiek voor en na deze sympathieke docu waar nostalgie met Lou zijn nuchterheid werd afgewisseld. Wat een belevenis!

De Docu
Inhoudelijk is er genoeg op de docu aan te merken: zo mist de docu wat verdieping en heeft de maker wat kansen laten lopen een aantal interessante toepassingen van de cassette verder te behandelen en het nog beter te beëindigen. Commodore 64, het opnemen van spelletjes via de radio (dit heb ik van horen zeggen, want heb ik zelf nooit gedaan). Lou zijn uitspraak over de mensen die de cassette momenteel nieuw leven in blazen had een mooi laatste shot kunnen zijn...maar er volgenden nog enkele minuten tot het einde. Hoe dan ook een leuke flashback met Henry Rollins, Damien Durado, Thurston Moore (Sonic Youth) , Mike Watt (The Minute Man) en enkele cassette fanatici.

Meer LOU: KLIK