• 9.374.006 stemmen

Dungeons & Dragons (2000)

Avontuur / Fantasy | 107 minuten

Gesproken taal: Engels en Pools

Releasedatum: 26 april 2001

Plot Dungeons & Dragons

"This is no game"

De jonge keizerin van Izmer, Savina, wil gelijkheid en voorspoed voor haar onderdanen. De slechte Magiër Profion is op haar macht uit. Om Profion de baas te blijven moet Savina op zoek naar de staf van Savrille. Als ze deze in haar bezit heeft, heeft ze de macht over de machtige Rode Draken.

avatar van Lennert

Lennert

Thora Birch was het grootste nadeel aan de hele film met haar miserabele acteerwerk, de rest van de crew deed op respectabele wijze hun best om er toch nog iets van te maken (Jeremy Irons deed het gewoon goed als slechterik). Ik bekeek deze film niet met de gedachte een goede film te zien, eerder goedkoop vermaak en dat werkte prima.

Goed, de special effects waren ondermaats en veel dingen klopten niet met het spel (speel het zelf al een aantal jaren) of waren gewoon vervelend en hinderlijk (ik noem Marlon Wayans, dit soort figuren horen niet in een fantasy setting). Echter, veel stukken waren best grappig en soms zelfs spannend (het eindgevecht op de toren bijvoorbeeld) te noemen.

Vanuit objectief standpunt is dit een baggerfilm, gelukkig is objectiviteit een illusie en kan ik de film met een gerust hard subjectief gezien 3 sterren geven voor het enorme vermakelijkheidsgehalte.

avatar van joolstein

joolstein

Tja...zoals de titel al aangeef is dit gebaseerd op het populaire rollenspel D&D, waarbij het enige vereiste om het te spelen met andere spelers is; een verhalenboek, pen, papier en dobbelstenen en natuurlijk een behoorlijk portie fantasie! Het spel heeft (nog steeds) een grote schare fans, en is het uitgangspunt voor diverse boeken, computergames (o.a. Baldur’s Gate) en zelfs een tekenfilmserie. Het kon dan ook niet uitblijven dan dat er ook een film aan die lijst zou worden toegevoegd!

Oké...het fantasie-genre is vanaf de jaren '80 al lastig en wordt gedomineerd door veel werkjes met een laag budget, al dan niet gemaakt met liefde voor dit genre. Dat een grote studio het dus aan heeft gedurfd om een flink budget te investeren is lovenswaardig maar...ergens ging het mis!

En waar precies weet ik niet...maar ik denk dat er heel wat dingen tegen elkaar hebben gewerkt. Zo begreep ik dat de uitgever dwars lag waardoor regisseur Courtney Solomon (die geen ervaring had met regie) noodgedwongen zelf de film moest regisseren. Daarnaast denk ik dat de studio; een grote naam op de poster wilde, met als gevolg dat flink gat in het budget werd geslagen! Met als gevolg dat de visuele en speciale effecten waar het bij deze film toch omdraait, goedkoop en bijzonder slecht waren. Vooral de climax met draken die het uitvechten, het leek vooral geïnspireerd door mensen die Star Wars hadden gezien!

Mijn vermoeden bestaat ook dat diezelfde studio ook de belachelijke komische noot erin wilde hebben? Marlon Wayans was echt gewoon pijnlijk om te zien! Nu zijn de rest van de optredens niet veel beter! Waarschijnlijk het meest irritante aspect van de film! Over-acteren van Jeremy Irons en het Onder-acteren (als dit mogelijk is) van Thora Birch zijn niet veel beter. En laten we over de jonge held Ridley Freeborn maar gewoon zwijgen!

Alhoewel het D&D-spel en nog meer de Duitse tegenhanger "Oog des Meester" mede invloed hebben gehad op mijn interesse en liefde voor het sciencefiction en fantasie-genre. En ik had ook met deze film nog enigszins wat lol. Maar tja... in alles leek het alsof erbij deze film nogal wat mensen betrokken waren die geen idee hadden wat ze aan het doen waren!