• 9.376.945 stemmen

Cowspiracy: The Sustainability Secret (2014)

Documentaire | 90 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titel: Cowspiracy

Geregisseerd door: Kip Andersen en Keegan Kuhn

Met onder meer: en Kip Andersen

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Cowspiracy: The Sustainability Secret

"There is one single industry destroying the planet more than any other. But no one wants to talk about it."

De grootste milieuorganisaties van de wereld zijn niet in staat de meest destructieve kracht die vandaag onze planeet bedreigt aan te pakken. Deze documentaire volgt op schokkende wijze, maar toch humoristisch, de reis van een aspirant-milieuactivist wanneer hij verwoed zoekt naar de echte oplossing voor de meest dringende milieuproblemen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Fonzie1983

Fonzie1983

Zeer rake documentaire. Te bizar voor woorden dat de groote zogenaamde mileuorganisaties totaal niet bezig zijn met de daadwerkelijke oorzaken van uitsterving, ontbossing etc.

avatar van martijnk

martijnk

Deze film zou iedereen moeten zien, jammer genoeg is er weinig interesse, die zal pas komen als het al te laat is waarschijnlijk.

Life changer!!

Jammer dat mensen zo lekker ongeïnteresseerd zijn. Ikke ikke ikke en de aarde en de dieren kunnen stikken.

avatar van Fonzie1983

Fonzie1983

Ja, het blijft bizar hoeveel mensen graag reizen, mooie dieren en natuur willen zien en het ook willen behouden - maar als ze geconfronteerd worden met een docu als deze, ze compleet de verdediging inschieten en het liefst manieren zoeken om hypocrisie te bespeuren in degene die het ter sprake brengt.

Ik vond dit een echte eye-opener (en zo zijn er veel van (Food Inc, Earthlings, Forks Over Knives etc), je moet het alleen ook willen kijken. Helaas bestaat de wereld voor een groot gedeelte uit mensen die liever wegkijken. Gewoon de kilo-knallertjes inladen, stichtingen als Wakker Dier als een grap beschouwen en nog niet eens meer de link kunnen leggen tussen een hompje vlees van 3 euro en een levend dier, laat staan de directe link tussen het voedsel van al deze miljarden dieren en de ontbossing van alle regenwouden ter wereld.

Ook top dat de film nu te zien is op Netflix!

avatar van Dr.Strangelove

Dr.Strangelove

Het effect van de veeteelt op het milieu is ongetwijfeld desastreus, maar sommige cijfers komen op mij ongeloofwaardig over zoals dat er gemiddeld minimaal per dag 110.000 haaien als bijvangst zijn, er zijn vele soorten haaien en het lijkt mij dat het merendeel van deze haaien, soorten zijn die veel voorkomen. Neemt niet weg dat dit vreselijk is, het zou alleen genuanceerder kunnen. De docu. komt bij mij een beetje over als een docu over "the aliens are here" met het verschil dat ik weet dat de veeteelt slecht is voor het milieu en dat ik niks weet over zogenaamde aliens! Daarom lijkt mij deze docu niet het effect te hebben wat het beoogt te hebben, maar het is hopelijk wel een stap in de goede richting.

avatar van Cikx

Cikx

Gisteren Cowspiracy gezien op Netflix en damn, toch wel een docu die je confronteert met het feit dat er iets moet veranderen in onze levenswijze wat betreft het eten van dierlijke producten, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan als je te maken hebt met een systeem dat dermate ingebakken zit in ons hele bestaan.

Ik ben bang dat ik er ook aan ga moeten geloven door ervoor te kiezen om geen vlees meer te eten. Een echte eye-opener voor degenen die het probleem onder ogen durven te zien en zich niet verschuilen achter de drogredeneringen die mensen zichzelf influisteren om hun vleesconsumptie te rechtvaardigen. Deze docu overdondert je met confronterende feiten en houd je een spiegel voor om je te laten zien hoe kut je daadwerkelijk bezig bent.

Dr.Strangelove schreef:

COWSPIRACY: The Sustainability Secret Hier is een pagina met een scala aan (wetenschappelijke) artikelen waarop ze hun informatie gebaseerd hebben. Dus je kunt het gerust nachecken.

Propaganda pt10.

Er zit er weer eentje met een vraag. En zoals elke jandoedel tegenwoordig neemt hij de camera ter hand en gaat hij een eventjes een documentaire maken. Althans, zo gaat de narratief van dit soort docus steevast.

Na 2 minuten onderzoek op het internet heeft hij de kern van de milieuproblematiek te stekken en trekt hij erop uit om jan en alleman te confronteren met zijn conclusies. Toegegeven, deze docu slaagt er voor een keertje wél in om wat interviews te regelen met de organisaties die ter discussie staan, maar de gesprekken zelf kwamen niet bepaald overtuigend over.

Soit, zoals wel vaker oogt het eerste deel van de docu best factueel en duidelijk. Maar na een uurtje wordt al snel duidelijk dat het niet meer dan een aanloop is naar de uiteindelijke boodschap, die er met de minuut lachwekkender ingedramd wordt. Vooral het bezoekje aan de dokter is te onnozel voor woorden, vooral ook omdat er nog serieus gesuggereerd lijkt te worden dat zijn antwoord afdoende was. Als we dan ook nog moeten geloven dat de documaker met gevaar voor eigen leven de wereld wil verbeteren én nog even eigenhandig een kipje redt van de ondergang blijft er van het eerste deel ook niet veel meer over.

Enger dan de boodschap van deze film is dat nogal wat mensen deze docu zonder al te veel kritiek lijken te beschouwen als eye opener, terwijl het duidelijk niet veel meer is dan een promo-filmpje voor een alternatieve levenswijze. Wat niet meteen wil zeggen dat je alles wat verteld wordt in deze docu meteen ook moet afschrijven als onwaar, maar van die filmpje zelf wordt je in ieder geval niet wijzer.

Je wil niet denken aan de dag dat sectes erachter komen hoe ze dit soort docus in elkaar moeten draaien.

avatar van mikey

mikey

Leuke docu die een serieuze vraag aan de kaak stelt: waarom is de veeteelt als grootste milieuverslinder onbespreekbaar door milieuorganisaties? Terwijl de feiten die het loeiend natuurgeweld aantonen, best helder zijn. (Geld & Angst).

Grote organisaties (of ze nou aan de goeie kant staan of aan de duistere kant) die een politiek besef hebben (angst voor consequenties) om vervolgens niets te zeggen voor de camera. Een vleesorganisatie durft niet te zeggen dat ze Greenpeace steunen (financieel en stiekem natuurlijk). En Greenpeace zelf wil al helemaal niet voor de camera komen, bv. Allemaal best schrijnend.

Naar mijn smaak had de maker wel vaker naar de echte evil ones gemogen, de FBI bijvoorbeeld die natuurbeschermers als terroristen labelen, de miljarden industrie die een boer voor tonnen uit de zak klopt omdat hij een mening bij Oprah verkondigde met rechtzaken!? I.p.v. sommige 'aaibaren' die we hier zien. Waar blijft de nieuwe Moore?

Toch een goed en helder betoog. Fijn dat er jandoedels zijn die met een cameraatje op pad gaan.

avatar van SPT

SPT

Ik erger me al jaren over de grote inconsistenties in het milieubeleid, en de mate waarin groene partijen en milieuorganisaties worden gedreven door subjectiviteit. De auto is het symbool geworden van milieuvervuiling, maar zoals deze film ook weer laat zien gaat maar iets meer dan 10% van het energieverbruik naar transport. Doordat daarvan weer 80% samenhangt met commercieel transport, en er ook nog andere vervoersmiddelen zijn, veroorzaakt het autogebruik van huishoudens uiteindelijk slechts 2 à 3% van de totale CO2 uitstoot in Nederland. Terwijl in de auto-industrie door alle belastingen enorme bedragen worden geïnvesteerd in marginale verbeteringen van de efficiëntie, zijn vliegtickets vrijgesteld van BTW (en accijns), en wordt de milieu-verslindende veeteelt zelfs gigantisch gesubsidieerd. Ook in het groene-energiebeleid ontbreekt elke ratio. Toen Hans Werner-Sinn (directeur van een soort Duits CPB) Jürgen Trittin (toen leider van de Duitse groene partij) daarmee een keer confronteerde, en hem vertelde dat dezelfde milieudoelstellingen met veel minder geld konden worden bereikt of met hetzelfde geld vele malen meer voor het milieu kon worden gedaan, antwoordde die laatste dat hij dat wel wist maar dat zijn kiezers nu eenmaal meer zonnepanelen, windmolens en minder auto’s willen. Wat dat betreft was de film dus geen eye-opener voor mij, maar toch vond ik vooral de eerste helft van de film interessant om te zien.

Ik ben al lang tot de conclusie gekomen dat het in de milieudiscussie niet om het milieu gaat. Het gaat vooral om het bevredigen van motieven die voortkomen uit ijdelheid en egocentrisme: mensen werken aan hun imago en zelfbeeld, en willen daarom te pas en te onpas uitstralen het hart op de goede plaats te hebben.

Helaas zit de film vol met wereldverbeteraars van de ergste soort, en vervalt hij bovendien in samenzweringstheorieën, wat hem een puntje kost.

avatar van martijnk

martijnk

Onderhond schreef:

Propaganda pt10.

Met deze documentaire is het natuurlijk net als met alle andere je moet beide kanten van het verhaal horen/lezen en jezelf nooit eenzijdig laten informeren. Natuurlijk proberen ze je een bepaalde richting in te duwen in dit geval het blootstellen van milieuorganisaties als bedrijven met vooral financiele belangen en het eten van vlees opgeven, dat is ook heel het doel van deze film.

Je moet ook interesse in het onderwerp hebben en altijd al bezig zijn met je levensstijl, wat je eet, hoe je bijdraagt etc. als iemand dat al niet interesseert is deze docu niets voor hem of haar. Iedereen die zich een beetje informeert of een beetje research doet weet dat de zee al bijna leeggevist is en dat de regenwouden in rap tempo verdwijnen om er vee te kunnen laten grazen. Dus noem het propaganda dat is echt geen geheim ofzo dat kun je zo opzoeken en daar heb je deze docu niet voor nodig.

Uiteindelijk moet iedereen toch voor zichzelf de beslissing nemen en er zelf achter staan hoe hij zijn leven wil leiden, ik geloof niet dat dit soort films daar van enige invloed op zijn op de lange termijn dan. Hoeveel films over banken en de financiele crisis zijn er inmiddels niet? En daar is ook nog steeds niets veranderd.

Wel vind ik trouwens dat je cijfer niet de tekst die je typt weergeeft want je bent zelfs nog redelijk positief op bepaalde vlakken en dan aan het einde geef je ineens geheel onverwachts een 1. Een 1 is bij mij meer dat ik hem na 10 minuten afzet.

avatar van max cady

max cady

Als je een film na 10 minuten afzet zou je naar mijn mening niet mogen stemmen! Maar dat terzijde ..

avatar van Uier

Uier

• 2006 berichten

Je laat je bord met eten toch ook staan als het niet te pruimen is? Of mag je de maaltijd dan ook niet beoordelen?

Uier schreef:

Tien minuten is nog niet eens de helft van de film.

Dat is zoiets als een goed gevarieerd gevuld bord beoordelen op één hapje waar slechts een of twee van de tien ingrediënten in terugkomt.

Dat is gewoon weg niet reëel. Ik vind het eigenlijk ook bizar dat dat uitlegt moet worden en dat er mensen op een filmliefhebberssite nota bene een mening, laat staan een stem uitbrengen na tien minuten.

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Informatieve docu over hoe de mens de aarde langzaam vernietigd d.m.v. veeteelt. Het gebeurt natuurlijk ook op andere manieren zoals milieuvervuiling, overbevissing, fossiele brandstoffen etc. maar volgens deze film blijkt veeteelt de grootste boosdoener te zijn. Er wordt constant met getallen gesmeten waarvan maar aangenomen moet worden dat dat ook echt klopt. Verder onderscheidt het zich niet van soortgelijke documentaires over het uitputten van de aarde, het gaat uiteindelijk allemaal dezelfde kant op: als we zo doorgaan dan duurt het niet lang meer voor we allemaal uitsterven. Op zich best belangrijk om te weten maar het is ook een behoorlijk deprimerende film. En het in beeld brengen van het slachten van een eend moet daar nog even een schepje bovenop doen. De boodschap is al heel snel duidelijk en het gaat eigenlijk al snel vervelen, de film duurt wat mij betreft ook iets te lang. Wel een mooie boodschap aan het eind. Niet slecht, maar echt bijzonder is het zeker niet.

Onderhond schreef:

Propaganda pt10.

Het is gewoon een steengoede docu die alle aspecten er bij pakt. Dat jij dit als propaganda ziet is een beetje naief. Dan kan je alles wel in twijfel gaan trekken. "Oh.... jullie zeggen dat we op de maan geweest zijn? Nou dat moet ik nog maar zien, want ik was er niet bij hè?! En beweren jullie nu dat er een gat in de ozonlaag zit? Haha! Ik zie anders helemaal niks!"

Ik neem ook echt niet zomaar alles voor lief, maar je kunt ook doorslaan in dit soort dingen. Lekker makkelijk ook om je hoofd weg te draaien voor dit soort problemen en het te bedekken met de mantel van 'wat een propaganda, het valt allemaal wel mee'

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Zoals de correspondent "Klimaat en energie" nuchter schrijft op De Correspondent, valt het allemaal wel mee met dat complot. Als je niet weet dat veeteelt een enorme belasting is voor het milieu dan ligt dat misschien wel vooral aan je eigen gebrek aan verdieping in het onderwerp.

Niet dat het niet goed is om het nog eens onder de aandacht te brengen natuurlijk.

geezoes schreef:

Dat jij dit als propaganda ziet is een beetje naief.

Integendeel. En zoals je kan lezen heb ik het niet eens over het inhoudelijke, enkel over de manier waarop en met welk doel informatie voorgesteld wordt.

De docu kent inderdaad wat belangrijke probleempjes.

Allereerst is de manier waarop 'animal agriculture is het allerallerallerallerbelangrijkste voor het milieu' gepropageerd wordt een beetje overtrokken denk ik. Het wordt in ieder geval niet bijzonder hard gemaakt.

Daarnaast is animal agriculture ook helemaal niet zo ondergesneeuwd in de milieuproblematiek als deze maker doet denken, incluis allerlei speculaties over conspiracys.

En het meest storende was eigenlijk de arts die doodleuk beweerd dat mensen prima heel gezond een veganistische levensstijl kunnen onderhouden, wat gewoon bewezen onjuist is.

De helft van die mensen is ongezond en de andere helft heeft allerlei supplementen nodig die (jawel) dierlijk zijn. Dus tja.

Aan de andere kant wel fijn dat er eens goed uitgebreid aandacht geschonken wordt aan dit inderdaad immense probleem..

kos schreef:

De docu kent inderdaad wat belangrijke probleempjes.

....'denk ik'. Ik denk van niet.

kos schreef:

Dat is het wel. Hoor je er verder ooit iemand over? Er is nu weer een spotje van de overheid. Of je wel even je lampje uit wil doen of de verwarming een graadje lager wanneer je het huis verlaat. Over vlees eten rept niemand

kos schreef:

Yeah right! Alsof vegans dierlijke supplementen gaan slikken! Laat me niet lachen zeg.

Dat dan weer wel.

Bron?

Mensen kunnen net als diverse diersoorten (waaronder honden) goed gezond leven op een plant dieet.

Het consumeren van dierlijke producten is een keuze die je maakt puur op basis omdat men het lekker vind. Een mens heeft het niet nodig en is in vele gevallen ook helemaal niet gezond voor een mens, laat staan het morele aspect.

avatar van danuz

danuz

kos schreef:

"Gewoon" bewezen? Dierlijke supplementen? Je doelt hier op B12? Een supplement dat dieren grotendeels zelfs gesupplementeerd krijgen omdat ze het niet uit de (bemeste) aarde kunnen halen? (En dat prima plantaardig verkrijgbaar is.)

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Jesse Klaver legde het allemaal nog eens duidelijk uit in DWDD afgelopen week.

eRCee schreef:

Jesse Klaver legde het allemaal nog eens duidelijk uit in DWDD afgelopen week.

Zie dat fragment hier.

avatar van LDvMegatron

LDvMegatron

Oh jee Napoleon Dynamite heeft een documentaire gemaakt... Wat een vervelende vent die Kip. De hele docu voelt aan alsof een Hipster/Nerd 5 minuten heeft zitten googlen en dan de betweter gaat uithangen. Desondanks wel een goed onderwerp.

avatar van otherfool

otherfool

Ben wel geïnteresseerd (geraakt) in het onderwerp, maar heb een beetje hetzelfde als meerderen hier: Kippie probeert er nogal onbeholpen een spannende egofilm van te maken (kijk mij toch eens met gevaar voor eigen leven ten strijde trekken) en niet alle info die hij geeft komt even betrouwbaar over, maar goed hij lijkt met zijn docu wel een hoop mensen op het veganistische pad te krijgen waar ik in principe wel sympathie voor heb (zonder dat ik het zelf ben).

avatar van Samsara1992

Samsara1992

Een 5! En Waarom? Omdat ik zo gelukkig wordt als ik zie dat documontaires als deze populair worden, en terecht!

Mensen mogen nu eindelijk wakker worden over wat er allemaal gaande is in deze wereld. En dan heb ik het niet alleen over 'Cowspiracy'.

Open your eyes, and live your life with great consciousness.

avatar van mishad

mishad

Gij zult geen vlees eten, want dat veroorzaakt de Apocalyps... Tja, de guerrilla documentaires gedijen uitstekend. Kip Anderson maakt zich terecht druk om een serieus probleem, maar helaas ontstijgt zijn 85 min durende documentaire nauwelijks het basisschool spreekbeurt niveau. Hier had meer ingezeten...

avatar van Boenga

Boenga

Niet zo heel veel info waar ik (na bijna 30 jaar als veganist) nog geen weet van had. Wel zat/zit ik zelf al heel lang met de vraag waarom organisaties als Greenpeace zo weinig (of geen) aandacht besteden aan het probleem van de veeteelt - met zowel de milieuproblematiek, als de verspilling van voeding, als het gezondheidsaspect, als dierenrechten in het achterhoofd. Idem dito voor bijvoorbeeld de regelmatig weerkerende 'klimaattop': eindeloze discussie en tal van oplossingen; maar over 1 van de grootste oorzaken (misschien wel de grootste) wordt met geen woord gerept.

Het zegt alles over het sterke lobbywerk van...

Nuttige docu, al vrees ik dat door de manier waarop het onderwerp gepresenteerd wordt, de berichtgeving voor veel mensen eenzijdig overkomt. Terwijl ik niet denk dat er zaken worden verteld die niet zouden kloppen...

kos schreef:

Kos, ik wil hier absoluut geen discussie starten over een aantal zaken die ik op dit forum lees, maar dit klopt echt niet; integendeel.

Dat is de gedachte die pakweg 50 jaar geleden nog een algemene overtuiging was, maar dat ondertussen al meer dan achterhaald is. De gemiddelde vegetariër en veganist leeft langer en gezonder dan de gemiddelde vleeseter. Zoek op Google naar 'vlees, charcuterie en kanker', naar 'vlees en hart- en vaatziekten'...: de linken zijn eindeloos.

En wat bijvoorbeeld melk betreft: het is eigenlijk niet makkelijk om dat als buitenstaander te bekijken: als je in de supermarkt producten koopt, is het een zware zoektocht naar zuivelvrije voeding/koekjes/desserts/...

Maar probeer het toch maar eens vanuit de ogen van ET te bekijken: die komt op aarde, en die ziet bij alle zoogdieren dat moeders melk gaan produceren wanneer hun zoon of dochter geboren wordt. Wanneer de baby een peuter wordt, hoeft hij/zij geen melk meer, en gaat andere zaken eten.

Bij één zoogdier zal ET een heel bizarre vaststelling doen: het is het enige zoogdier op aarde dat als volwassene nog steeds babyvoeding eet. En niet alleen dat: het is ook het enige zoogdier op de planeet dat die babyvoeding bij andere diersoorten gaat zoeken.

En ondertussen wordt ons verteld dat we dat nodig hebben; dat is toch gewoon onzin ??

NB: ik neem als veganist elke week een vitamine B12-tablet (met keurlabel van The Vegan Society !!). Op m'n werk (met 46 collega's) is er niemand (niemand !) die nog nooit een supplement heeft moeten slikken.

En nog tot slot: ik lees steeds vaker van wetenschappers, historici en filosofen (geen vegetariërs) dat het meer dan waarschijnlijk is dat over ... jaren er géén vlees meer zal gegeten worden. Omwille van de milieu impact, maar ook omwille van het thema dierenrechten. Het wordt omschreven als 'the expanding circle of compassion': niet zo evident voor wie in Adam en Eva gelooft, wel voor wie voor de evolutietheorie gaat.

Uiteraard niet evident om daar een termijn op te kleven, maar begin dit jaar las ik nog een interview in het Belgische weekblad Humo met een 27-jarige Nederlandse journalist/historicus (nog geen vegetariër, wel stilaan die richting aan het uitgaan): het leek hem best mogelijk dat hij later, wanneer hij grootvader zal zijn, aan zijn kleinkinderen met schaamrood op de wangen zal moeten zeggen dat hij ooit dieren at...

avatar van Alathir

Alathir

Cowspiracy, een interessante documentaire. Ik vind ook wel dat ze soms wat met getallen smijten die je dan maar min of meer dient aan te nemen. Qua grootte-orde zullen we maar aannemen dat het min of meer klopt al zag ik wel ergens bij een figuur dat er een bron van 1997 bij stond. Was er dan geen recentere bron vraag ik me af want de milieuregels zijn volgens mij wel nog een heel pak strenger geworden sinds toen.

Ik wist dat de vleesindustrie enorm veel verbruikt qua water. Het is dan ook logisch dat het veel beter zou zijn moesten we enkel planten eten omdat planten veel lager in de voedselketen staan. Voor elke kilogram biomassa dat een dier vanop een hogere plek in de voedselketen wilt bijkomen is er minstens 10kg biomassa nodig aan eten. Een koe moet dus zeker 10kg gras eten om een kg aan te komen, meende ik ooit ergens gelezen te hebben. Ik werd ook even verward bij het feit dat koeien op een grasland een hogere ecologische voetafdruk hebben dan koeien die graan eten. Ja, koeien laten scheten met methaan (dat een veel hogere GWP heeft dan CO2) en zijn stevige bemesters, maar dat is toch gewoon een soort van cyclus of is dat wat kort door de bocht van mij? De koe staat te grazen, het gras groeit gewoon met de regen (het lijkt me niet dat je een weide gaat besproeien met water), de uitwerpselen dienen als mest voor het gras en de cirkel is rond. Misschien ging het gewoon om het feit dat koeien minder snel verdikken van gras, maar toch vond ik dit een beetje onduidelijk.

Verder denk ik dat je als individueel persoon erg weinig kan betekenen. Vlees/vis werd al in het begin der tijden dat de mens rondliep op de aarde gegeten dus ik denk dat daar gewoon weinig tegenin te brengen is. Het zal net zoals bij de fossiele brandstoffen zijn dat we plotseling met een groot probleem zullen zitten wanneer dat er gewoon niks meer over is. Toch zeker 4* voor een documentaire die ons weer met de neus op de feiten probeert te drukken.

avatar van Boenga

Boenga

Alathir schreef:

Verder denk ik dat je als individueel persoon erg weinig kan betekenen.

Niemand kan alles veranderen. Iedereen kan iets veranderen.