• 9.377.356 stemmen

Cowspiracy: The Sustainability Secret (2014)

Documentaire | 90 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titel: Cowspiracy

Geregisseerd door: Kip Andersen en Keegan Kuhn

Met onder meer: en Kip Andersen

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Cowspiracy: The Sustainability Secret

"There is one single industry destroying the planet more than any other. But no one wants to talk about it."

De grootste milieuorganisaties van de wereld zijn niet in staat de meest destructieve kracht die vandaag onze planeet bedreigt aan te pakken. Deze documentaire volgt op schokkende wijze, maar toch humoristisch, de reis van een aspirant-milieuactivist wanneer hij verwoed zoekt naar de echte oplossing voor de meest dringende milieuproblemen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Propaganda pt10.

Er zit er weer eentje met een vraag. En zoals elke jandoedel tegenwoordig neemt hij de camera ter hand en gaat hij een eventjes een documentaire maken. Althans, zo gaat de narratief van dit soort docus steevast.

Na 2 minuten onderzoek op het internet heeft hij de kern van de milieuproblematiek te stekken en trekt hij erop uit om jan en alleman te confronteren met zijn conclusies. Toegegeven, deze docu slaagt er voor een keertje wél in om wat interviews te regelen met de organisaties die ter discussie staan, maar de gesprekken zelf kwamen niet bepaald overtuigend over.

Soit, zoals wel vaker oogt het eerste deel van de docu best factueel en duidelijk. Maar na een uurtje wordt al snel duidelijk dat het niet meer dan een aanloop is naar de uiteindelijke boodschap, die er met de minuut lachwekkender ingedramd wordt. Vooral het bezoekje aan de dokter is te onnozel voor woorden, vooral ook omdat er nog serieus gesuggereerd lijkt te worden dat zijn antwoord afdoende was. Als we dan ook nog moeten geloven dat de documaker met gevaar voor eigen leven de wereld wil verbeteren én nog even eigenhandig een kipje redt van de ondergang blijft er van het eerste deel ook niet veel meer over.

Enger dan de boodschap van deze film is dat nogal wat mensen deze docu zonder al te veel kritiek lijken te beschouwen als eye opener, terwijl het duidelijk niet veel meer is dan een promo-filmpje voor een alternatieve levenswijze. Wat niet meteen wil zeggen dat je alles wat verteld wordt in deze docu meteen ook moet afschrijven als onwaar, maar van die filmpje zelf wordt je in ieder geval niet wijzer.

Je wil niet denken aan de dag dat sectes erachter komen hoe ze dit soort docus in elkaar moeten draaien.

avatar van SPT

SPT

Ik erger me al jaren over de grote inconsistenties in het milieubeleid, en de mate waarin groene partijen en milieuorganisaties worden gedreven door subjectiviteit. De auto is het symbool geworden van milieuvervuiling, maar zoals deze film ook weer laat zien gaat maar iets meer dan 10% van het energieverbruik naar transport. Doordat daarvan weer 80% samenhangt met commercieel transport, en er ook nog andere vervoersmiddelen zijn, veroorzaakt het autogebruik van huishoudens uiteindelijk slechts 2 à 3% van de totale CO2 uitstoot in Nederland. Terwijl in de auto-industrie door alle belastingen enorme bedragen worden geïnvesteerd in marginale verbeteringen van de efficiëntie, zijn vliegtickets vrijgesteld van BTW (en accijns), en wordt de milieu-verslindende veeteelt zelfs gigantisch gesubsidieerd. Ook in het groene-energiebeleid ontbreekt elke ratio. Toen Hans Werner-Sinn (directeur van een soort Duits CPB) Jürgen Trittin (toen leider van de Duitse groene partij) daarmee een keer confronteerde, en hem vertelde dat dezelfde milieudoelstellingen met veel minder geld konden worden bereikt of met hetzelfde geld vele malen meer voor het milieu kon worden gedaan, antwoordde die laatste dat hij dat wel wist maar dat zijn kiezers nu eenmaal meer zonnepanelen, windmolens en minder auto’s willen. Wat dat betreft was de film dus geen eye-opener voor mij, maar toch vond ik vooral de eerste helft van de film interessant om te zien.

Ik ben al lang tot de conclusie gekomen dat het in de milieudiscussie niet om het milieu gaat. Het gaat vooral om het bevredigen van motieven die voortkomen uit ijdelheid en egocentrisme: mensen werken aan hun imago en zelfbeeld, en willen daarom te pas en te onpas uitstralen het hart op de goede plaats te hebben.

Helaas zit de film vol met wereldverbeteraars van de ergste soort, en vervalt hij bovendien in samenzweringstheorieën, wat hem een puntje kost.

avatar van martijnk

martijnk

Onderhond schreef:

Propaganda pt10.

Met deze documentaire is het natuurlijk net als met alle andere je moet beide kanten van het verhaal horen/lezen en jezelf nooit eenzijdig laten informeren. Natuurlijk proberen ze je een bepaalde richting in te duwen in dit geval het blootstellen van milieuorganisaties als bedrijven met vooral financiele belangen en het eten van vlees opgeven, dat is ook heel het doel van deze film.

Je moet ook interesse in het onderwerp hebben en altijd al bezig zijn met je levensstijl, wat je eet, hoe je bijdraagt etc. als iemand dat al niet interesseert is deze docu niets voor hem of haar. Iedereen die zich een beetje informeert of een beetje research doet weet dat de zee al bijna leeggevist is en dat de regenwouden in rap tempo verdwijnen om er vee te kunnen laten grazen. Dus noem het propaganda dat is echt geen geheim ofzo dat kun je zo opzoeken en daar heb je deze docu niet voor nodig.

Uiteindelijk moet iedereen toch voor zichzelf de beslissing nemen en er zelf achter staan hoe hij zijn leven wil leiden, ik geloof niet dat dit soort films daar van enige invloed op zijn op de lange termijn dan. Hoeveel films over banken en de financiele crisis zijn er inmiddels niet? En daar is ook nog steeds niets veranderd.

Wel vind ik trouwens dat je cijfer niet de tekst die je typt weergeeft want je bent zelfs nog redelijk positief op bepaalde vlakken en dan aan het einde geef je ineens geheel onverwachts een 1. Een 1 is bij mij meer dat ik hem na 10 minuten afzet.

De docu kent inderdaad wat belangrijke probleempjes.

Allereerst is de manier waarop 'animal agriculture is het allerallerallerallerbelangrijkste voor het milieu' gepropageerd wordt een beetje overtrokken denk ik. Het wordt in ieder geval niet bijzonder hard gemaakt.

Daarnaast is animal agriculture ook helemaal niet zo ondergesneeuwd in de milieuproblematiek als deze maker doet denken, incluis allerlei speculaties over conspiracys.

En het meest storende was eigenlijk de arts die doodleuk beweerd dat mensen prima heel gezond een veganistische levensstijl kunnen onderhouden, wat gewoon bewezen onjuist is.

De helft van die mensen is ongezond en de andere helft heeft allerlei supplementen nodig die (jawel) dierlijk zijn. Dus tja.

Aan de andere kant wel fijn dat er eens goed uitgebreid aandacht geschonken wordt aan dit inderdaad immense probleem..

avatar van otherfool

otherfool

Ben wel geïnteresseerd (geraakt) in het onderwerp, maar heb een beetje hetzelfde als meerderen hier: Kippie probeert er nogal onbeholpen een spannende egofilm van te maken (kijk mij toch eens met gevaar voor eigen leven ten strijde trekken) en niet alle info die hij geeft komt even betrouwbaar over, maar goed hij lijkt met zijn docu wel een hoop mensen op het veganistische pad te krijgen waar ik in principe wel sympathie voor heb (zonder dat ik het zelf ben).

avatar van Alathir

Alathir

Cowspiracy, een interessante documentaire. Ik vind ook wel dat ze soms wat met getallen smijten die je dan maar min of meer dient aan te nemen. Qua grootte-orde zullen we maar aannemen dat het min of meer klopt al zag ik wel ergens bij een figuur dat er een bron van 1997 bij stond. Was er dan geen recentere bron vraag ik me af want de milieuregels zijn volgens mij wel nog een heel pak strenger geworden sinds toen.

Ik wist dat de vleesindustrie enorm veel verbruikt qua water. Het is dan ook logisch dat het veel beter zou zijn moesten we enkel planten eten omdat planten veel lager in de voedselketen staan. Voor elke kilogram biomassa dat een dier vanop een hogere plek in de voedselketen wilt bijkomen is er minstens 10kg biomassa nodig aan eten. Een koe moet dus zeker 10kg gras eten om een kg aan te komen, meende ik ooit ergens gelezen te hebben. Ik werd ook even verward bij het feit dat koeien op een grasland een hogere ecologische voetafdruk hebben dan koeien die graan eten. Ja, koeien laten scheten met methaan (dat een veel hogere GWP heeft dan CO2) en zijn stevige bemesters, maar dat is toch gewoon een soort van cyclus of is dat wat kort door de bocht van mij? De koe staat te grazen, het gras groeit gewoon met de regen (het lijkt me niet dat je een weide gaat besproeien met water), de uitwerpselen dienen als mest voor het gras en de cirkel is rond. Misschien ging het gewoon om het feit dat koeien minder snel verdikken van gras, maar toch vond ik dit een beetje onduidelijk.

Verder denk ik dat je als individueel persoon erg weinig kan betekenen. Vlees/vis werd al in het begin der tijden dat de mens rondliep op de aarde gegeten dus ik denk dat daar gewoon weinig tegenin te brengen is. Het zal net zoals bij de fossiele brandstoffen zijn dat we plotseling met een groot probleem zullen zitten wanneer dat er gewoon niks meer over is. Toch zeker 4* voor een documentaire die ons weer met de neus op de feiten probeert te drukken.

avatar van Ste*

Ste*

• 2072 berichten

Dit soort films voedt mijn pessimistische houding alleen maar. Ik wist eigenlijk alles al wel maar dit bevestigt des te meer hoe erg het is, en dat het wat mij betreft al te laat is allemaal. Gelukkig krijg ik geen kinderen, dus wat mij betreft is het na mij de zondvloed, en klaar ermee. We hebben het verpest.

Dapper dat de makers dit hebben durven doorzetten, gezien de dreiging die er uitgaat van de vee- en vleesindustrie. Het heeft hiermee zeker wel bestaansrecht tussen alle soortgelijke documentaires die er al gemaakt zijn. Zeer kwalijk dat milieuorganisaties hun vingers er niet aan durven branden. Hun werk is daarmee eigenlijk maar een druppel op een gloeiende plaat.

Jammer dat dit soort films waarschijnlijk alleen gezien worden door mensen die toch al feeling met het onderwerp hebben. Mensen die gehecht zijn aan hun stukje vlees zullen dit niet snel opzetten.

avatar van Patrice8

Patrice8

De docu kende ik tot nu toe alleen van naam en uiteraard veel over gehoord. Maar toch nam ik niet de moeite om het te bekijken. Wellicht omdat ik wel beetje weet wat er in de hoofdlijnen belicht gaat worden, niet echt iets heel nieuws. dus wat zou het dan toevoegen?

Gelukkig vorige maand toch de tijd genomen om te kijken. Mede doordat ik zelf daarvoor al bewuster ben gaan worden over voeding waardoor nu mn interesse juist meer gewekt werd.

Het vooraf weten wat de conclusie/uitkomst is, kan je ervan weerhouden om te kijken. Maar wat ik zelf heel intrigrerend vond is de weg er naartoe. Het verhaal erachter en de zoektocht naar antwoorden waardoor Kip juist op nog meer dingen stuit die hij ontrafelt. Erg goed uitgelegd en in beeld gebracht. Deze docu heeft mijn bewustwoording mbt vlees(industrie) en voeding juist meer bekrachtigd en bevestigd. Zeker moeite waard om te kijken!

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Ja, als het zo door gaat op deze planeet komt het gewoon, simpelweg.. niet goed. Zolang mensen er op dit moment niks tot weinig van merken en ze lekker verder kunnen leven in hun veilige bubbel blijft het op grote schaal genegeerd ook. Het is en blijft een interessante discussie en een lastig onderwerp. Zelfs 1 of 2 keer per week gewoon geen vlees meer eten is voor veel egoïstische figuren te veel gevraagd. Zolang zij het maar goed hebben. Ik denk vaak ook gewoon dat mensen te dom zijn om bepaalde zaken te begrijpen en dat hun brein niet verder reikt. Dus wordt alles maar onbewust in elke persoonlijk doofpotje gedrukt.

In ieder geval. Er zijn teveel mensen op aarde, dat is het grootste probleem. Er komen ook steeds meer mensen, dus valt er qua vlees, melk en o.a. eieren niet tegenaan te bouwen wat veeteelt betreft. Of iedereen moet zich ineens bewust worden van alles en geen lak meer hebben aan de tijd dat ze er zelf niet meer zijn. Ja, haha. Nee dus. Je kan nog iedereen elektrisch laten rijden, fossiele brandstoffen laten verdwijnen en alle kerncentrales weghalen.. het heeft geen zin zolang iedereen vlees blijft vreten zoals nu. Die 3 liter, 6 cilinder diesel voor de deur voelt ineens niet zo schokkend meer.

Fijne, interessante docu. Echter vallen ze wel vaak in herhaling over hetzelfde. Wat er verteld wordt is natuurlijk goed, maar aan het einde van de rit weet je het ook wel. Veel cijfers waar mee wordt gesmeten kan ik niet zoveel mee. Maar ik denk dat het wel belangrijk is dat iedereen zich wat bewuster gaat worden van dit soort dingen. Dus wat mij betreft complimenten aan de makers dat ze dit aan het licht brengen. Dat zelfs grote milieuorganisaties dit negeren geeft wel weer aan in wat voor een kapitalistische en egoïstische maatschappij we leven. Ik wil niet hypocriet zijn, want ik hou ook van mooie spullen en lekker eten. Maar de bewustwording zorgt er ook bij mij voor dat ik steeds meer rekening hou met dit soort belangrijke dingen.

avatar van JJ_D

JJ_D

Er zijn ruim voldoende bezwaren te maken tegen 'Cowspiracy': de kitscherig-Amerikaanse stijl, de egotripperij van zelfverklaard poster boy Kip Andersen, het nadrukkelijk belerende karakter van de voice-over, het totale gebrek aan esthetische visie...en toch. Toch heeft de film wereldwijd impact gehad. Misschien wel door het laagdrempelige opzet: een kerel in korte broek en teenslippers besluit om z'n leven eens om te gooien, tot hij een gigantisch 'complot' op het spoor komt. Kuifje voor de skateboardgeneratie, zoiets?

Hoe dan ook: it works. De vragen die Kip Andersen zich stelt zijn de juiste, er valt amper een speld tussen zijn pleidooi te krijgen, en de conclusie is zodanig eenvoudig dat toeschouwers zich het comfort niet kunnen veroorloven aan het appel van de makers voorbij te gaan.

Veganistisch worden, nou. Daar blijf ik toch even op (her)kauwen...

avatar van mrklm

mrklm

Kip Andersen gebruikt de conclusies uit een onderzoek uit 2009 van The Worldwatch Institute, een denktank die zich wereldwijd richt op milieuwetenschap om prangende vragen te stellen over het gebrek aan informatie over hoe groot de impact van veehouderij is op klimaatverandering. Met hulp van een aantal vooraanstaande wetenschappers bevestigt Anderson op overtuigende wijze dat de veehouderij (bewust) over het hoofd wordt gezien als de belangrijkste veroorzaker van klimaatverandering, zelfs door vooraanstaande milieuorganisaties als Greenpeace. Minder overtuigend is zijn poging om zich af te schilderen als een ‘gewone Amerikaan’ die zich na het ontdekken van dit alles bekeert tot het veganisme. Hij strooit bovendien volop met statistieken zonder de bronnen te vermelden. Sommige sprekers verwijzen gelukkig wel naar wetenschappelijke artikelen, maar die moet je wel even zoeken met de zoektermen ‘animal husbandry’ ‘climate change’ en ‘scientific journal’.