• 9.380.252 stemmen

Met onder meer: Peter Paul Muller, Chantal Janzen en Frank Lammers

Gesproken taal: Nederlands, Duits en Engels

Releasedatum: 2 september 2004

Plot De Dominee

In het nog redelijk naïeve Nederland van het hippietijdperk in de jaren zeventig, hebben harde criminelen zich ontfermd over de opbloeiende hasjhandel. Klaas, zoon van een gevoelloze maar financieel zeer geslaagd zakenman, besluit zich ook geheel te wijden aan deze gemakkelijke geldmachine. Hij wil de grootste zijn voordat de hasj gelegaliseerd wordt, wat volgens hem nog maar enkele jaren zal duren. Bovenal wil hij rijker worden dan zijn gehate vader. Samen met kickbokser Adri en zijn grote liefde Annet lukt het hem de hasjhandel in zijn greep te krijgen.

avatar van Luke

Luke

Gister gezien. Ik vond het een zware tegenvaller. Op de een of andere manier komen veel Nederlandse acteurs niet overtuigend en geforceerd op mij over. Ik vond met name Muller niet overtuigend spelen. En dan de seksscene, te belachelijk voor woorden, gekrijs enzo. Ook het verhaal vond ik gewoon slecht. Klaas begint als nul, en werkt zich op in de business. Dit vind ik erg slecht weergegeven (vergelijk dat eens met Scarface...), het draait puur om de liquidaties en de spanningen over en weer. Maar het blijft een Nederlandse productie, dus enige lof toch wel op zijn plaats... 2,5*

avatar van DiKKe_OsCaR

DiKKe_OsCaR

• 2034 stemmen

Leuke film. Ik verwachte er wel weinig van, dat heeft vast en zeker meegeholpen. Chantal Janzen speelde vér boven mijn verwachtingen!

avatar van pinwin

pinwin

toch wel goede film, vond vooral lammers goed en overtuigend spelen. Wat betreft janzen, te weinig sex scenes voor een nederlandse film, en tygo veel te kort in beeld om een oordeel te vellen. de film draait wat mij betref op frank lammers die zeer overtuigend een geweten laat zien.

avatar van gotti

Niet echt overtuigend.

avatar van Hansjuh

Hansjuh

Ik vond deze film voor nederlandse begrippen fantastisch. Goed acteer werk, mooie verfilming van het leven van Klaas Bruinsma... Ik vind deze film 4* waard.

avatar van hopsan

hopsan

Eindelijk weer een goede nederlandse film!!

hopsan schreef:

Eindelijk weer een goede nederlandse film!!

sinds ?

avatar van Blitz

Blitz

Voor een nederlandse film is dit een toppertje, ik ben volkomen eens met Hansjuh.

avatar van savi_7

savi_7

even zwak als Van God Los,waarom maken ze een film over iemand of een bende als je hun verhaal niet juist gebruikt, maar het royaal verkracht tot iets wat niet op biografie lijkt maar op een zelf verzonnen verhaal.heb ergens gelezen dat de makers van deze film bedrijgt zijn door mensen die met Klaas hebben gewerkt.

avatar van Reinbo

Erg goede film, die helaas veel te abrubt eindigt. Totdat Klaas zijn huis in brand steekt vond ik hem echt erg goed, maar de afronding, die om een of andere reden in 3 minuten plaats moest vinden is veel te kort door de bocht en doet de film zeker geen goed 3,5*

Misschien dat de serie als film op 4* uit komt

avatar van Rascal

Rascal

De hoofdrolspeler vond ik niet zo goed meedogenloos overkomen, en Janzen heeft een te lief gezicht, maar de rol van Adrie die was wel goed. 2**

avatar van aaarch

aaarch

wat een BOUT film! Er kon zo veel meer met dit gegven gedaan worden.

avatar van sateck

sateck

adrie speelde idd fantastisch!!!

voor een nederlandse film vind ik dit 4* waard !!

avatar van Lukic

Lukic

Mwah... wordt er niet warm of koud van. Wel slecht te verstaan af en toe!!!

2 sterren.

avatar van storms

storms

Leuke film. Gelukkig niet zo overdreven als heel die Amerikaanse drugsfilms.

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Juist heel overdreven... Maar wel op een goede manier.

avatar van quintenman

quintenman

geweldige film voor een nederlandse productie, verrassend einde en leuk verhaal 4****

avatar van empirekees

empirekees

quintenman schreef:

geweldige film voor een nederlandse productie...

Twee keer dezelfde opmerking op een dag.

Quido

Is dit sarcasme of ben je echt blij met zo'n opmerking ?Zo ja, waarom ?

avatar van empirekees

empirekees

Sarcasme

Madecineman (moderator films)

Had redelijk wat goede verhalen gehoord over deze film maar na hem gezien te hebben viel hij me toch behoorlijk tegen. Het verhaal is romelig en komt pas zeer laat een beetje op gang. In het begin springt de film van de hak op de tak, situaties en personages worden zeer matig uitgewerkt, ik miste ook echt de dramatiek die toch wel bij een epische misdaadfilm past. Hierdoor ging bij mij de aandacht al snel verslappen. En ja dan gaan inderdaad zaken opvallen als ferrari's uit de jaren 80 in de 70'er jaren, of ziekenhuishemdjes afkomstig uit het Spaarneziekenhuis dat pas in 1989 is ontstaan als fusie uit de Mariastichting Haarlem en Diaconessehuis Heemstede. Kan er ook niks aan doen hoor dat ik bij mijn voormalige werkgever honderden van die hemdjes heb gezien

Maar goed terug naar de film maar. De acteerprestaties vond ik vrij mat. Frank Lammers was wel okay maar het echte dieptepunt was toch wel Chantal Jansze. Wat eigenlijk een sleutelpersoon zou moeten zijn in het verhaal is niet meer dan een leuke barbiepop die iedere keer in een ander leuk pakje, ander kapsel op het scherm verschijnt en enpassant nog wat woordjes opdreunt ook. Bovendien toen ik de 5e All Stars acteur zag opkomen moest ik wel een beetje denken; Leuk die jongens van Swift Boys zijn een homevideo aan het opnemen voor het 50 jarig jubileum van hun club.

Naar het einde werd de film nog wel spannend maar het uiteindelijke einde kwam dan weer een beetje uit het niets vallen.

En zoals andere hier al gepost hadden, het geluid is soms erg slecht. Gesprekken zijn soms niet meer dan wat gemompel en geheel onverstaanbaar wat erg irritant is.

Nou ja, naar al deze negativiteit blijft er toch nog wel een film over met enige entertainende waarde die er filmisch niet slecht uitziet. 2.5*

Madecineman schreef:

Dat heeft niks met het slechte geluid te maken hoor.

Madecineman schreef:

Ik quote even Kees Linthorst waar ik het volledig mee eens ben:

"Er is maar één soort verstaanbaarheid en dat is in hoeverre de illusie die de film is, wordt waargemaakt. Dat heeft niets te maken met het idee over verstaanbaarheid dat men er in Nederlands op na houdt, een misvatting die ontstaan is doordat wij hier nooit naar een film luisteren, maar hem lezen via de ondertitels. En wij ondertitelen dialogen in Amerikaanse films die niet alleen onverstaanbaar zijn, maar ook letterlijk onverstaanbaar behoren te zijn."

Madecineman (moderator films)

Nou ja ik bedoel, soms overstemmen de achtergrondgeluiden de gesprekken. Dus dan is het geluid op zich mischien niet slecht maar verkeerd gemixt (of gedubt) of wat de technische term ook mag zijn. Onverstaanbare gesprekken iig.

neo

Verhagen zegt het zoals zo vele steeds maar weer moeten uitleggen ook op het commentaar van de dvd. IK kijk graag films op de bbc en als ik die zonder teletext ondertiteling kijken zijn er ook kleine dingetjes die er langs glippen. Als er ook maar iemand bv. in een zaal zit te kwekken tijdens een film zonder ondertiteling, tja dan kan je inderdaad niet alles verstaan.

Madecineman schreef:

Het zou best weleens aan de mix kunnen liggen maar bij De Dominee is die toch echt prima.

neo schreef:

IK kijk graag films op de bbc em als ik die zonder teletext ondertiteling kijken zijn er ook kleine dingetjes die er langs glippen.

Ik kijk ook weleens films zonder ondertiteling en inderdaad niet alles is altijd even goed te verstaan en dat is ook niet nodig. Maar in De Dominee was dat zo vaak, dat het me echt opviel en ik me er ook aan begon te irriteren op een bepaald moment. Vandaar dat ik het ook melde in mijn post.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Zekers een erg goede film. goed acteerwerk, goed filmwerk, goed montagewerk, ijzersterk verhaal. cekers weer een pareltje uit Nederland

avatar van L2E

L2E

Zeer goede film, maar het enige minpunt en waardoor voor mij gelijk een ster afvalt is dat wanneer een film zich afspeelt in de jaren 70 er muziek word gemonteerd van Intwine-Cruel man....????

Dus dat vind ik zeker géén goed montage werk!

Verder qua acteerwerk en verhaal zeer goed!

L2E schreef:

Niet gemonteerd als muziek uit die tijd, maar als soundtrack, zoals wel vaker gebeurt.