• 9.380.511 stemmen

Met onder meer: Peter Paul Muller, Chantal Janzen en Frank Lammers

Gesproken taal: Nederlands, Duits en Engels

Releasedatum: 2 september 2004

Plot De Dominee

In het nog redelijk naïeve Nederland van het hippietijdperk in de jaren zeventig, hebben harde criminelen zich ontfermd over de opbloeiende hasjhandel. Klaas, zoon van een gevoelloze maar financieel zeer geslaagd zakenman, besluit zich ook geheel te wijden aan deze gemakkelijke geldmachine. Hij wil de grootste zijn voordat de hasj gelegaliseerd wordt, wat volgens hem nog maar enkele jaren zal duren. Bovenal wil hij rijker worden dan zijn gehate vader. Samen met kickbokser Adri en zijn grote liefde Annet lukt het hem de hasjhandel in zijn greep te krijgen.

avatar van pjaspers

pjaspers

De film vond ik tegenvallen. De personages waren zeker niet zo goed als in de Film LEK. Verder vond ik dat de spanning slecht was opgebouwd. Kon me niet inleven in deze film. 3 sterren.

avatar van gemaster

gemaster

j.vdebeek schreef:

Je kan ook deze film kijken..dat is zeker lachen

Ik vond jouw grap veel leuker.

avatar van Stevo

Stevo

Best aardige film. Meer om te zien hoe de onderwereld in Nederland eigenlijk werkt, dan het verhaal zelf. Niet erg overtuigend geacteerd en het scenario was ook niet al te best. Bovendien waren sommige stukjes wat slecht te verstaan en dat lag niet aan mijn materiaal. 3 sterren

avatar van Jordy

Jordy

Overbodig en oninteressant. Slechte opbouw, vervelende dialogen, pijnlijk slechte rol van Janzen.

avatar van Willem-Jan

Willem-Jan

Mijn mening:

- Voor een Nederlandse productie erg sterk;

- Naarmate de film vorderde steeds sterker;

- Boeiend verhaal

3,5 *!

avatar van TheDon250

TheDon250

Een sterke film gebaseerd op het leven van Klaas Bruinsma.

Een goede gangsterfilm over liefde , veraad , acktie en corruptie.

avatar van SmuttWars

SmuttWars

Leuke film, maar niet zo krachtig als gehoopt. Sommige stukken waren echt slecht te verstaan. En ik dacht dat het een film over het leven van Bruinsma was, maar het was slechts geinspireerd door...! Zwak dat ze de film dan toch de dominee noemen (DE bijnaam van Bruinsma).

Chantal J is lekker in die jaren 70 kleren en lekker borsten!

avatar van skompie

skompie

Sommige stukken waren echt slecht te verstaan

Daar had ik idd ook last van en ik ben niet slecht horend

En ik dacht dat het een film over het leven van Bruinsma was, maar het was slechts geinspireerd door.....

Dat dacht ik ook, had me van te voren trouwens ook niet echt verdiept in hoe hij in werkelijkheid was en hoe het int echt is gegaan en ook geen commentaar hier op Moviemeter gelezen maar tijdens de film werd het wel duidelijk dat het niet precies zo is gebeurd. Opzich wel jammer vind ik.

Chantal J is lekker in die jaren 70 kleren en lekker borsten!

Ben ik ook het ook nog is mee eens als ik dan ook naar haar kijk, let ik er ook niet op of ze goed acteerd of slecht engels spreekt zoals anderen hier wel doen

Al met al is het een beetje de Nederlandse Scarface alleen dan minder diepgang maar ik denk dat je deze film niet met Scarface mag vergelijken. Heb me verder prima vermaakt en daar gaat het toch om bij een film, tenminste bij mij wel.

avatar van geuz

geuz

• 2058 stemmen

Waar waren C.da Silva, Neeltje Jacoba en Mabel? Een film waar je echt je oren open moest gooien om wat te verstaan. Soms echt heel vervelend. Alle bekende filmacteurs uit NL waren weer uit de kast getrokken voor een niet zo beste film. Frank L. speelde dan nog wel ok, maar ik vond de rest zo inspiratieloos.

avatar van Vinco

Vinco

Ik vond het wel een aardige film met een sterk verhaal!

Alleen sommige dingen waren inderdaag moeilijk te verstaan!

Maar is de moeite waard om te kijken deze film!

avatar van Clover

Clover

Slechte film! geen goede schets van de onderwereld in NL, wat ben je nou te weten gekomen? Het leven van Bruinsma werd zeer dunnetjes neer gezet. Acteren was beneden de maat en wat iedereen al heeft genoemd....het geluid! bar slecht! Oke, Frank Lammers deed zijn ding goed, maar verder brrrr.

2* voor Frank Lammers en omdat ik de film uitgekeken heb.

avatar van Deek

Deek

KingNatCato schreef:

Zeer slecht, amateuristisch geacteerd!!!goedkoop! en Chantal Janzen die niet eens engels kan (Dit is een echt ongetalenteerd blondje) . Ik vind echt jammer van mijn tijd ..100 minuten weg van mij leven! ik schaam me!.

0,0 for this piece a crap!

Wat een belachelijk slecht commentaar (nog slechter dan de acteer prestatie van C Janzen)

waar slaat het nu op om te zeggen dat zij geen goed engels spreekt? Ze "acteert" toch volgens een script. Dan zal waarschijnlijk de tekst schrijver geen goed Engels beheersen, of haar karakter spreekt gewoon slecht engels.

avatar van jackie

jackie

Wat een troep, slecht geacteerd, slechte teksten en knullig opgenomen.

avatar van Webby

Webby

Na mijn tweede viewing gisteren op dvd ben ik wat lichter over 'De Dominee', nog steeds geen geweldige film, maar sommige kritieken zijn wat overdreven.

Mooie 2 disc SE DVD uitvoering trouwens! VGL had zoiets zeker ook verdient!

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Goede film al wist de film op sommige momenten mijn aandacht niet vast te houden. Goede vertolking van Muller. Janzen speelde erg matig maar een ergernis was ze zeker niet. De intro vond ik ook erg mooi om te zien. 3,5*

avatar van homerjay

homerjay

Aardige film, maar door de onduidelijke vertelwijze (een aantal keer "x jaar verder" maar voor de rest moest je maar uitzoeken wanneer het speelde. De muziek kan in films daar nog wel eens bij helpen, maar uit welk jaar kwam Intwine ook al weer?). Veel plotfouten. Vooral de scene waarin de Suit Supply binnenlopen was erg suf. Einde was bovendien erg afgeraffeld.

Met mijn hand over mijn hard nog 2,5* van weten te maken

avatar van Wouter

Met mijn hand over mijn hard

Hard?

avatar van V

V

Wouter schreef:

Hard?

Hij bedoelt natuurlijk hardt

avatar van T_fuckin_montana

T_fuckin_montana

Voor Nederlandsche begrippen een erg goede film, naarmate de film vordert wordt hij steeds beter. Het camera werk en de regie is erg goed, alleen de acteerprestaties vind ik (zoals bij de meeste nederlandse films sterk onder de maat) Chantal Janzen en Tygo Gernandt speelde erg goed maar de rest vond ik zeer matig, hoewel Peter Paul Muller wel groeide in zijn rol naarmate de film vorderde. Ook vond ik het raar dat je aan het eind van de film in een keer weer in de jaren negentig zit, (kun je zien aan de auto's dat type ford reed in de jaren 70 nog niet)

Verder stoorde mij nog een aantal zaken (misschien ben ik een pietlut) De film begint in 1971, in 1972 koopt hij een ferrarri (volgens mij een testarossa) dit type kwam volgens mij pas begin jaren 80 op de markt. en het volgende punt, in de jaren 70 reden we in nederland met blauwe nummerplaten en witte letters en niet met gele platen. Na al dit gezeik van mij is de film me overigens nog wel 3.5* waard

avatar van Quido

Quido

T_fuckin_montana schreef:

Voor Nederlandsche begrippen een erg goede film ...

Er zijn zoveel betere Nederlandse. En waarom 'voor Nederlandse begrippen' ? Zou je hem lager waarderen als je naar een buitenlandse film gekeken zou hebben ?
naarmate de film vordert wordt hij steeds beter.
De film komt inderdaad erg langzaam op gang en wist me met het gedurfde begin ook totaal niet te overtuigen. Het duurde even voordat ik mee kon gaan met het verhaal. Het is nogal van de hak op de tak en erg kort allemaal. Matige montage.
Het camera werk en de regie is erg goed
Fotografie was werkelijk schitterend, daar heb ik erg van genoten. Prachtige beelden. Regie was op sommige momenten toch erg zwak.
Hoeveel heb je er gezien ? Ik ga ze hier niet allemaal opnoemen, maar dit lijkt weer gewoon napraterij te zijn. Kijk voor de gein eens naar Cloaca, zelden zo'n sterke acteerprestaties gezien.
Leuk dat je juist de twee personen noemt die het naar mijn mening het minste deden. Tygo Gernandt heeft veel betere rollen gespeeld en Janzen kan me steeds maar niet overtuigen.
hoewel Peter Paul Muller wel groeide in zijn rol naarmate de film vorderde.
Muller doet het goed, vooral voor een personage dat zo weinig diepgang kent (zoals het hele scenario). De enige die er met kop en schouders bovenuit steekt is Frank Lammers.

Het scenario mist vooral de nodige diepgang. De relatie tussen Klaas en zijn vader (die erg belangrijk schijnt te zijn, want al zijn 'slechte' daden worden daardoor verantwoord) wordt absoluut niet uitgediept. Iets wat zo belangrijk wordt geacht, mag dan ook wel wat meer achtergrond krijgen. Het is jammer dat Verhage zijn oorspronkelijk idee niet heeft kunnen verfilmen, het scenario heeft er duidelijk onder geleden.

Prachtige fotografie en aardig gespeeld, maar het geheel is toch wel teleurstellend.

avatar van T_fuckin_montana

T_fuckin_montana

* "Voor nederlandse begrippen goed" Ik had bij een buitelandse film zekergeen ander cijfer gegeven, maar ik weet ook wel dat de nederlandse films gemaakt worden met minder keuze aan acteurs en een lager budgetn als je dan toch een film van deze kwaliteit weet te maken vind ik dat goed.

* Ik ben het met je eens dat de tijdlijn soms een beetje onduidelijk is

* Moet ik nu echt alle nederlandse films op gaan noemen die ik gezien heb, ik zal er een aantal noemen die ik als film goed vond maar op het gebied van acteren erg matig: Oesters van Namkee (goed gespelt???)(Katja is erg lekker, maar vind ik een matige acteur)

Phileine zegt sorry, Soldaat van Oragne (iedereen verklaard me voor gek, maar ik vind de film erg sterk maar de acteerprestaties zeer matig, uitegzonderd Crabee en Houer), Turks fruit (zie Soldaat...), Volle maan (in zijn geheel erg matig).

* Tygo heefd inderdaad beter gespeeld maar ook in deze film vond ik hem erg sterk, en over chantal verschillen we van mening. (ik vind niemand echt bar slecht spelen, maar deze film had een klasse beter gekund met sterkere akteerprestaties)

* Oke, Frank Lammers ben ik er vergeten bij te vermelden, die speelde ook zeer sterk, nu ik er over nadenk was hij denk ik zelfs wel een van de beste acteurs van de film, daar geef ik je dus volkomen gelijk.

Ik vond de film niet teleurstellend, maar ik ben het wel met je eens dat de film wat meer diepgang had mogen hebben, hij had voor mij wel een uur langer mogen duren zodat er meer ruimte is voor diepgang en ontwikkeling van de personages.

Maargoed, niet iedereen hoefd de zelfde mening te hebben, deze film was voor mij precies wat ik er van verwachtte, ik blijf bij mijn oordeel. 3.5*

avatar van Vincent Mancini

Vincent Mancini

Als je het boek hebt gelezen is de film daar niets bij. Jammer dat er veel dingen anders zijn als het boek.

avatar van Wouter

Wordt tijd voor wat betere nieuwe Nederlandse producties, Montana.

avatar van gotti

Daar wordt aan gewerkt toch?

avatar van Wouter

Ik bedoelde dat hij niet alleen de Volle Maans, Phileines en Oesters moet zien. Niet bepaald de films met de beste acteerprestaties de laatste jaren.

avatar van Nightstalker

Nightstalker

Goeie film !!!

avatar van scalune

scalune

Hij is wel leuk maar ik had er eerlijk gezegd wel een beetje meer van verwacht...

avatar van TheMaestro

TheMaestro

T_fuckin_montana schreef:

Mwooah, ik vind dat je wel gelijk hebt. Als je een beetje op de deatils let hoeft het niet veel extra's te kosten en de film wordt er beter van..!!

avatar van Smith

Smith

Vond het een goede film !!! Zeker de moeite waard. geef m 4 sterren

avatar van neo

neo

Vroeg editor Charlotte van der Veen gister even hoe het nu precies zat met die serie die ervan gemaakt wordt en hoe dat dat zat met score van Merkies:

Ha Joep,

De serie die waarschijnlijk pas in 2006 wordt uitgezonden bij de VARA is beslist de moeite waard. De bioscoopfilm duurt ongeveer 1 uur en 50 minuten en de serie bestaat uit 3 afleveringen van 48 min. per aflevering. Er is dus veel materiaal in de serie gekomen die je nog niet in de film hebt kunnen zien. Zo is er uitgebreid aandacht voor de
manier waarop Klaas en Adri elkaar hebben ontmoet. een aantal scenes met de tante van Klaas en een grote ruzie scene tussen Klaas en Annet voordat hij haar doodschiet aan het einde.
Ook Fons heeft extra zijn best gedaan op de serie. Omdat er drie delen zijn, moest hij nieuwe muziek schrijven voor de afleveringen. Dat is erg mooi geworden. Helaas zul je nog even op het resultaat moeten wachten.
Ik hoop dat je van de film hebt genoten,

groeten,

Charlotte van der Veen