- Home
Releasedatum: 9 december 1999
Bekijk via Videoland
Plot End of Days
"Prepare for the end."
In 1979 wordt een meisje geboren, dat 20 jaar later geplaagd wordt door nachtmerries over een vreemde man. Ondertussen schiet veiligheidsbeambte Jericho een oude dakloze priester neer, die een klant van Jericho probeerde neer te schieten. Wat Jericho echter niet weet is dat Satan de straten van New York onveilig maakt om het uitverkoren meisje te vinden. Mocht hem dit lukken dan zal hij uit zijn eeuwige gevangenschap ontsnappen, en de volgende 1000 jaar heersen.
Jericho Cane
Christine's Mother
Mabel
Head Priest
otherfool
Lompe film die geen moment vermaakt en over de hele lijn niveauloos is, zowel qua verhaal als acteerwerk (nu ja, muv Byrne dan) en eigenlijk ook qua effecten. Luid maar niet leuk. Slechtste film ooit van Arnie. 0,5*.
sinterklaas
Goede film
Arnold Schwarzennegger en Byrne spelen zeer goed.
Ook die duivel en soms was het ook best spannend.
Jammer dat Arnie ermee gekapt is.
4,5
kArIzMa_Movie
'End of Days' is niet alleen een thriller met vaart, maar ook een aardige actiefilm die vooral de interesse zult wekken van de Schwarzenegger-fans. Een 3 (na herziening kan de stem worden veranderd).
Nogal benedenmaats filmpje. Het verhaal is niet sterk en met uitzondering van een redelijk sfeertje en een paar aardige CGI-scenes blijft er weinig over. Matig.
Best een goede actie film (dat men dit mede een horror film noemt slaat nergens op). De vaart zit er goed in en de actie is ook best vet. Arnold Schwarzenegger is weer lekker ouderwets op dreef maar Gabriel Byrne was voor mij de ster in deze film. Het verhaal was best origineel maar het had alleen beter uitgewerkt moeten worden.
jumpstylemovie
Heuj! Eindelijk weer een film van Arnie kunnen beschouwen. (een die ik nog niet gezien had bedoel ik dan)
En wat was ie weer goed bezig. Echt één mijn favoriete acteurs.
Ook de Duivel is goed gecast.
De film had een soort Exorcist sfeertje maar dan wat zwakker.
Het was geen uitblinker maar door een sterk einde en Arnold toch nog een aardig dikke 3.5***.
Vinokourov
Coole film hoor. Wel een beetje suf nu ik de plotbeschrijving weer lees, maar goed het heeft Arnold Schwarzenegger en dat is al vrij snel goed genoeg voor minimaal een 3 sterrenscore.
reza145
Toch een van de betere films van Schwarzenekker. Een spannende film, waar in weer eens gebikkeld moet worden tegen de duivel. Leuk verhaal, lekkere sfeer door de duistere muziek wat in de film is toegevoegd.
Fixi88
Arnold in een mooie rol. De films is af en toe creepy en de film blijft spannend. De special effects zijn niet altijd van topkwaliteit maar voor die tijd wel om te doen. Zeer leuke film.
Koert
Grappig concept voor een actie/horror-film. Toch redelijk slap uitgewerkt allemaal. Gelukkig is daar Arnold nog die zijn werk weer perfect doet in deze film. Fantastische gezichtsuitdrukkingen, prachtige one-liners tegen Satan himself: "Oh, you think you're bad, huh? You're a fucking choir boy compared to me!" Wat dat betreft is het gewoon genieten. De rest van de film maakt echter weinig indruk.
Between your faith and my Glock nine millimeter, I'll take the Glock.
Gister maar eens End of Days herkeken. Ben de laatste periode bezig de oude Schwarzenegger films te herzien.
End of Days vond ik vroeger erg tof en het is fijn te zien dat ik hem vandaag de dag ook nog leuk vind.
Het thema van de film spreekt me namelijk erg aan. Zaken als Satan, het occulte, het einde ter tijden...allemaal erg boeiend. Gelukkig wordt het allemaal niet overdreven en blijft de film vooral een aardige actie-thriller met een goede Schwarzenegger.
De film kent een goede introductie van het plot en ook de introductie van Jericho is een goede. Niet lang daarna zit hij tot in zijn nek in dit Satans verhaal en kan hij de held worden. Want dat vind ik toch altijd de leukste Schwarzenegger films; waar hij gewoon de beuk erin gooit, toffe oneliners erbij heeft en iedereen slaag geeft.
Dit zie je grotendeels ook in End of Days, al is Arnolds karakter wel een karakter die ook vooral zichzelf moet overwinnen. Niet dat zijn plot met een dode vrouw en kind waarna hij verslaafd raakt erg origineel is, maar het is wel prima uitgewerkt.
Ook prima uitgewerkt is de actie. Er zit genoeg geweld in, vaak verpakt in een occult sausje. Zo vond ik de scene waarin de man zonder tong aan het plafond is gekruisigd nog steeds hard. Of de scene in de kerk waar Satan plots verschijnt en alle geestelijken afslacht. Ook best heavy. Het einde in de kerk was ook goed gedaan. Spannend, onheilspellend...De shootouts tussen Jericho en Satan (overigens een overtuigende rol van Gabriel Byrne) kijken ook lekker weg. Niet altijd even origineel, wel leuk! Dit wordt getoond met overtuigende effecten. Niet alles was even goed getoond, maar het zag er niet slecht uit.
Wat me wel stoort is die latijnse muziek die je steeds hoort bij het verschijnen van Satan. Het ging me een beetje op mijn zenuwen werken. Vroeger stoorde dat schijnbaar niet zo, tegenwoordig wel. Eerder irritant als sfeerverhogend.
End of Days is niet het beste werk van Schwarzenegger, maar het is zeker vermakelijk en regelmatig ook spannend. Het is weer eens wat anders dan wat Schwarzenegger heeft gemaakt aan films.
3,5* (0,5* verlaging)
Lennert
Toch ietsjes minder dan ik me hem vroeger herinnerde, maar alles bij elkaar zeker voldoende. Waar de razzie nominaties voor slecht acteerwerk of slechte regie vandaan komen is me ook een raadsel, want helemaal Byrne doet goed zijn best. Leuk ook om Arnold eens in een minder stereotype rol te zien dan gebruikelijk is voor hem (klappen van een oude vrouw als hoogtepunt)
Religieuze films kunnen vervelend worden als ze te belerend worden, dat hele gedoe valt hier gelukkig behoorlijk mee. Alles bij elkaar duurt het echter wel erg lang, maar naarmate het einde nadert zijn er in de vorm van de achtervolging in de metro en het einde in de kerk wel weer enkele prachtige scenes om dit te doen vergeten.
Aan het einde van zijn carriere begon Schwarzenegger in ieder geval steeds beter te acteren en in dit geval ook interessantere scripts te kiezen. Zo leuk als zijn oude werk is het niet, maar alles bij elkaar is End Of Days zeker geen verkeerde film.
Het huwelijk tussen actie en horror lijkt evident maar is eigenlijk nog niet veel succesvol verfilmt. Meestal is het horror en drama of horror en thriller. Schwarzenegger zit na gedrochten als Batman & Robin en Jingle all the way nog eens in de rol van echt actiefiguur. Je merkt wel dat hij in dit genre thuis hoort. En ook de interactie met Byrne werkt best wel. Die geeft de rol van Satan een andere invulling. Geen monsterlijk figuur dat op zieltjes jaagt, maar een almachtig figuur dat gewoon neemt wat hij wil en zich door niemand laat stoppen. Hij doet me wat denken aan Pacino in The Devil's Advocate. Geweldig actie dus met een dosis horror.
Black Math
Jammer. Schwarzenegger komt toch het beste tot z'n recht als hij met verstand uitgeschakeld zware geweren en coole oneliners afvuurt. Het kan niet over the top genoeg zijn. Als het te serieus wordt, zoals hier, blijft er maar weinig van de lol over, want voor smaakvolle beelden hoef je hier natuurlijk ook niet aan te kloppen.
Dat het verhaal ontzettend vergezocht en onlogisch is (Menni had het al over de tijdzone), vind ik niet zo heel erg. Wel snap ik die angst voor de apocalyps niet zo. Christenen willen toch zo graag dat Jezus weer terug op aarde komt? Als je Openbaringen moet geloven, moet je dan toch eerst door de zure appel van de apocalyps bijten.
Wat wel zwaar irriteerde is dat je een bekering aankomen zodra Schwarzenegger vertelt dat hij van zijn geloof is gevallen omdat zijn vrouw en dochter zijn omgekomen. De braakneigingen kwamen dan ook opzetten toen hij zijn vette geweer, waar hij eerder nog de voorkeur aan had gegeven (en dat was wel een coole oneliner), weggooit en gaat bidden.
En natuurlijk wacht hem de mierzoete hereniging met zijn gezin op het einde. Het lijkt Gladiator wel.
Dergelijke christelijke propaganda stoort dusdanig dat de kleine lichtpuntjes niet meer kunnen compenseren. De film verdient wat mij betreft dan ook royaal het minimum. 0,5*.
gr.jske
Héhé. Het werd weer eens tijd Arnold Schwarzenegger in een lollig actie/horrorfilmpje. Het volgt zo min of meer een rechercheur die een jonge dame moet redden uit de handen van de Duivel. Nou weet ik het: de premise klinkt inderdaad heel cheesy. Vooral als je hoort dat Schwarzenegger de hoofdrol speelt. Maar toch is End Of Days een prima filmpje met een paar creepy scènes erin, vooral die albino in de bus. Maar ook het verhaal vind ik best wel sterk. De rituelen die in de film worden gedaan (zoals die slang of de opkomende verkrachting) vind ik heel indrukwekkend. Maar tjaaaa... eng. Zo eng was het niet. Die albino vond ik zelf best wel creepy, maar dat is eigenlijk het enige. De Duivel zelf (gespeeld door Gabriel Byrne) ik niet eng al zeg ik het zelf. De film moet het met name hebben met de opbouw en een aantal coole actie-scènes. Het acteerwerk: Arnie doet het altijd goed, vind ik zelf. Die meid vond ik ook wel goed (misschien af en toe een klein beetje over-de-top en te cliché) en tja Gabriel Byrne vond ik eigenlijk ook wel goed als de schurk. Hoewel ik het wel heel erg ongeloofwaardig vond klinken dat Byrne de devil himself ging spelen. En tjaaa. de actie was prima dus daar hoog je me niet zo erg over klagen. Toch hoor ik hier veel geklaag over of het nou serieus is. Ja, ik weet het Arnie vs. de Duivel. Het klinkt heel erg cheesy, maar dat vind ik hetzelfde geval met Conan The Barbarian. Ook helemaal geen rol voor hem vind ik zelf. Dan vind ik deze daarbij beter. Dus tjaaaa.... ik ben tevreden met End Of Days.
Erg matige film die niet alleen ongeloofwaardig overkomt, maar qua vermaak ook ondermaats is.
Het eerste gedeelte van de film is duidelijk het best. Het sfeertje is aardig, de film is redelijk mysterieus en er lijkt zich een leuke thriller te ontvouwen. Arnold Schwarzenegger doet het maar matig. Hij speelt een man, die geestelijk enorm in de punt zit, maar op dat gebied overtuigt hij lang niet altijd. Gabriel Byrne zet overigens wel behoorlijk goed de satanische tegenstander van Schwarzenegger neer. Er gaat in ieder geval behoorlijk wat dreiging van hem uit.
In het tweede gedeelte van de film gaat het echte mis. Het mysterie verdwijnt en Schwarzenegger overwint veel te snel zijn persoonlijk leed en transformeert weer in een onverslaanbare vechter, wat hier echt totaal ongeloofwaardig overkomt. De actie is op zich nog wel te pruimen en de special effects zijn redelijk. Toch zakt de film echter langzaam als een kaartenhuis in elkaar omdat de interesse wegebt en de uiteindelijke finale wel erg ondermaats is.
Schwarzenegger is trouwens beter op zijn plaats in andere films, dat is wel duidelijk.
John Lee Hooker
Wat zich voor doet als een indrukwekkend spektakel blijkt een vrij standaardgegeven te zijn waarbij een vrouw beschermt moet worden om te voorkomen dat de duivel via haar alles zal vernietigen. Dit uitgangspunt kon me niet echt scherp houden en aangevuld met clichés valt er weinig te genieten. De actie is vrij beperkt en het hele gebeuren met het geloof en de betrokkenen is too much en ongeloofwaardig. Wat overblijft is een vleugje sfeer en mysterie maar ook op dat gebied blinkt deze End of Days niet uit. Enkel de scène in de kerk waarbij de banken omhoog vlogen en de ramen eruit sprongen was wel interessant.
Intelligente Schwarzie: 'In welke tijdzone?' Helaas wordt op deze volstrekt logische vraag niet verder ingegaan.
Ehm
er zit een hele brok monoloog achter die uitlegt waarom het niks met tijdzones te maken heeft (verre van sluitend trouwens, want toen ze dit zogezegd berekend hadden was er nog geen Amerika, dus lijkt het wat vreemd om de tijdzone van NY aan te houden). 't is al erg genoeg dat ze dat soort onzin uitgelegd willen hebben in een film als deze (niks meer dan tijdsverlies), als het dan nog niet aankomt bij die 5 man die echt zitten te wachten op dit soort verklaringen ...Byrne speelt hier veruit het best. Sterke bad guy die de film makkelijk weet te dragen. Jammer dat Schwarzenegger geen degelijke tegenspeler blijkt. Sowieso is Schwarzenegger eigenlijk niet meer dan een wandelende grap, hij hoort dan ook helemaal niet thuis in een serieuze rol. Het gevolg zijn een hoop belachelijke one-liners en niet te harden pogingen tot acteerprestaties. Mnee, laat hem maar wat idiote zelfbewuste rollen spelen.
Visueel iets te donker en wat 90s cheap in sommige scenes, al zitten er ook wel een paar voltreffertjes in. De eindscene zag er best cool uit en ook een aantal actiescenes zijn nog steeds spectaculair. 't Is dat ik ooit de trailer gezien heb op TV toen de film hier uitkwam en dat daarin wel de beste stukken verwerkt zaten, maar het levert toch een aantal leuke scenes op.
Al bij al geen beste film natuurlijk, maar aardig wat geeky guilty pleasures (einde van de wereld, demonen) en een paar uitschietertjes zorgen ervoor dat de film toch nog best te pruimen valt, ondanks de brakken verschijning van Schwarzenegger en de te lange speelduur.
dutchtuga
Donkere actie-horror, wat even wennen is met Schwarzenegger in de hoofdrol, maar uiteindelijk is dit grotendeels gewoon een volbloed Arnie-film, die hier en daar wel wat serieus wordt, maar verder prima vermaak biedt.
Edit: mijn 1000e mening is een feit, en dat is met de plot van deze film in het achterhoofd iets om niet helemaal lekker van te slapen
Tommy De Vito
Spanning, thriller elementen, goede actie en aardig acteerwerk (vooral Byrne) heeft deze End of Days zeker te bieden.
Daarnaast is de film boeiend en vond ik de climax 'vet'.
Dikke voldoende voor deze 'goede' film.
Mike 1984
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan van Schwarzenegger, en in deze film is zijn acteerwerk dan ook schitterend. Byrne zet ook een glansrijke prestatie neer. Hoewel het verhaal zelf totaal niet mijn ding is, vind ik het toch geslaagd. Heb die nu voor de zoveelste keer gezien en ik moet zeggen, de film op zijn geheel is net voldoende, niet slecht maar ook niet zo goed.
Metalfist
Hey kid, nice shirt
Ik was al eens eerder aan End of Days begonnen, maar halverwege in slaap gevallen en eigenlijk nooit meer de draad opgepakt. Dat was ondertussen alweer een paar jaar geleden en het was tijd om de film eens een herkansing te geven. Natuurlijk wederom in slaap gevallen (rond ongeveer hetzelfde stuk in de film trouwens) en vanmorgen dan uiteindelijk aan het einde geraakt.
Het mag dus duidelijk zijn dat End of Days niet voor mij is weggelegd. Nu ben ik sowieso al niet echt te vinden voor dit soort stigmata nonsens, maar dit wordt toch wel vrij pover uitgevoerd. De speelduur van 2 uur is dan ook veel te lang en het duurt een tijd eer de film wat op gang wordt getrokken. De strijd tussen Satan en Jericho met als hoofdprijs Christine is redelijk voorspelbaar, dat Bobby de ontploffing niet overleefd heeft is dat ook, en ondertussen wordt er nog eens een halfbakken subplot rond Jericho en de dood van zijn vrouw en kind bij gesleurd. Nodeloze ballast en bovendien gewoon niet boeiend gebracht. Qua effecten ook niet altijd even overtuigend trouwens. Ondertussen toch ook alweer bijna 20 jaar oud weliswaar, maar bijvoorbeeld zo'n simpel visioen waar Christine een appel vast heeft en deze opeens bedekt is met wormen ziet er zelfs voor 1999 lelijk uit. Ik had ook net iets meer verwacht van de climax. De duivel zag er, verbazingwekkend genoeg, dan wel weer goed uit en ik verheugde me op een mooie clash tussen duivel en de Oostenrijkse eik, maar blijkbaar was het budget op en zie je uiteindelijk enkel een bezeten Schwarzie wat tegen muren vliegen. Een soort van scène die ik sinds Scary Movie niet meer serieus kan nemen.
Over serieus gesproken, dat is ook de bedoeling van de rol van Schwarzenegger. Geen idee waarom hij hier juist voor heeft gekozen (misschien om het feit dat hij na zijn hartoperatie in 1997 nog maar weinig rollen aangeboden kreeg), maar voor mij mag het allemaal wat meer zelfspot bevatten. Niet meteen dus één van mijn favoriete rollen van Schwarzenegger. Aangenaam verrast eigenlijk door Gabriel Byrne. Vond hem in het begin wat houterig overkomen, maar al snel geraakt hij helemaal in de rol van Satan en speelt hij met veel plezier. Robin Tunney daarentegen voelt zich als Christine precies niet helemaal op haar gemak en ze had evengoed gewoon niet in de film kunnen zitten. Laat totaal geen indruk na.
Nope, kon hier weinig mee. Een serieuze Schwarzie is eens leuk om te zien, maar hij heeft heel wat betere rollen. Uiteindelijk is End of Days een film die zich wat verslikt in zichzelf. Het duivelgebeuren komt niet goed uit de verf (die uitleg ook dat je 666 moet omdraaien), de effecten hadden beter gekund en het is een erg leuke Byrne die de meubelen nog weet te redden.
Gang_Star
Arnold Swarzenegger, maar dan net even anders. Het moge duidelijk zijn dat End of Days geen standaard Schwarzenegger film is. Geen regelmatig gepronk met zijn gespierde lichaam, maar meer de nadruk op actiescènes waarin er vooral veel kogels rondvliegen. De film heeft een duister sfeertje, is spannend en de horrorinvloed (alhoewel ik dit nog altijd blijf zien als een actiefilm) werkt prima. Schwarzenegger speelt zeer naar behoren, en Gabriel Byrne speelt een sterke rol als Satan.
IH88
“Between your faith and my Glock nine millimeter, I'll take the Glock.”
Vroeger vond ik dit echt één van de engste films die er bestond. En nu ik de film na jaren weer terugzie snap ik wel een beetje waarom de film toen zo'n indruk op me maakte. End of Days heeft een heerlijk naargeestig sfeertje, een aantal aardige schrikmomenten (de appelscene!), sterke acteerprestaties en zelfs wat humor.
Vooral Byrne en Tunney springen eruit, maar Schwarzenegger laat zich ook van zijn goede kant zien. Het verhaal mist soms wat subtiliteit en dat Schwarzenegger zijn geloof terug moet vinden wordt bijna door je strot geduwd zo vaak wordt het herhaald. Maar de actie is goed en het einde is hoopvol en luguber tegelijk. Nachtmerries zal ik er niet meer van krijgen, maar End of Days blijft een zeer vermakelijke thriller/horror.
Mvl1984
Duistere film waarbij je Schwarzenegger niet direct zou aan linken, maar toch vind ik dit één van de betere films qua acteren. Geen show met spierballen maar een serieuze rol en ook Byrne deed dit schitterend.
Shadowed
Niet speciaal.
Uiteindelijk vind ik dit ondanks zijn aparte verhaal niet echt boven vele andere actie/horror films uitstijgen. Daar weet helaas ook Arnie geen verandering in te brengen in zijn al vrij beperkte rol. Het is inderdaad een wat serieuzere rol en geen andere robot-achtige rol.
Het begint wel leuk, en de film kent hier en daar een aantal spectaculaire actiescènes. Veel bombarie, explosies en andere actiemomenten. Daar zit de film gelukkig wel vol mee, waarmee hij opzicht wel prima uit te kijken is.
Vooral Byrne maakt wel indruk, maar ook Arnie was uiteindelijk niet heel slecht. Al kan je dit allemaal niet heel serieus nemen. Bij het zien van Tunney dacht ik steeds, "wat had ze er hier leuk uitgezien met langer haar". Maar ja, dan kan dan weer aan mij liggen.
De effecten zijn wat verouderd, maar de film is vlot en vermakelijk en kent veel actie. Veel horror zal je niet zien, het is meer wat bloedvergieten hier en daar. Mensen die daarvoor komen zullen gedeeltelijk met een koude kermis thuiskomen.
Antinous
Goede film .ook omdat Arnie erin meespeelt natuurlijk .deze film al herhaaldelijk gezien en verveeld nooit. dat kun je bij veel films van tegenwoordig niet zeggen. de film industrie is namelijk allang over het hoogtepunt heen. goede acteurs en regisseurs zijn zeldzaam. er worden remakes gemaakt om puur publiek aan te trekken omdat goede films van vroeger de naam hebben. geen 1 remake haalt het bij het origineel. maar ik kijk liever een oudere film die goed is en ik al 10 keer gezien heb dan die shit van tegenwoordig!
Lovelyboy
Not to be taken with alcohol. Remember that...
Ondanks de aanzienlijk leeftijd inmiddels alweer, kan me trouwens herinneren hem destijds in de bios gezien te hebben, nog altijd een uiterst vermakelijke en sfeervolle film.
Een bijzonder apocalyptisch beeld wordt neergezet rond de eeuwwisseling hier en daar aangezet met wel eens wat domme of onnozele dingen zoals bijvoorbeeld Schwarzenegger aan de kabel uit de helikopter, niet een sterke scène, en al de ontploffingen zoals wanneer Byrne het restaurant uit loopt en later Bobby en een copcar opruimt. Is gewoon too much. Desondanks heeft de film hele aardige ingrediënten om als eerst de zeer charmante Tunney te noemen, Byrne formidabel als duivel en Schwarzenegger ook aardig op dreef in een niet a-typische spierbundel rol maar als sombere ex-smeris. Uiteraard niet de meest gepolijste acteur toch wekt hij een bepaalde empathie en sympathie op. Rod Steiger ook nog wel even het noemen waard die direct iets toevoegt zodra in beeld.
Een prima beeld wordt in eerste instantie geschapen met het meisje in een soort web en Arnie die zich over haar ontfermt. Een aantal interessante en goede scènes komen voorbij zoals Byrne in het ziekenhuis en de afloop van de priester, dat met die appel is mooi en de bijna verwoesting van de kerk ziet er ook prima uit. Zo overigens ook de scene waar Byrne Arnie probeert over te halen in diens flat, hij verkoopt het aardig om zomaar te zeggen. Verder valt de soundtrack op als passend maar voelt het einde wat geforceerd aan omdat hij zich slechts een paar minuten hoefde in te houden. Al met al komt er op die wijze wel spreken van vrede en afsluiting.
Absoluut geen topper natuurlijk maar van tijd tot erg vermakelijk ook al had de film met iets meer nadruk op het occulte hogere ogen kunnen gooien.
Kondoro
“How do you expect to defeat me when you are but a man, and I am forever?”
Om één of andere reden heb ik ook deze film weer heel lang links van me gelaten, wel altijd terug gekomen op de film en ik wou hem heel graag kijken. Nu tijdens de ‘Horrorfilm Challenge’ er voor gekozen deze gewoon op te zetten, die periode is gelukkig voorbij. Enfin, eindelijk dus deze horror gezien met Arnold in de hoofdrol, of laten we zeggen (zoals A&L ook al deed), deze horrorachtige actiefilm. Want de film neigt voor mijn gevoel toch meer naar een actieprent met daarin heel veel (en ook mooie) horror invloeden, zoals de CGI of de animaties wellicht al van een uitstekend niveau zijn, neem de onzichtbare verschijning van ‘Satan’.
Liggen actiefilms van ‘Schwarzenegger’ je niet zo, dan kun je deze film toch wel beter links laten. De film heeft namelijk het heerlijke tintje van ‘Schwarzenegger’ over zich, toch wel door zijn acteerwerk wat typisch maar erg vermakelijk is. Ik vond hem persoonlijk een leuke rol spelen, het is uiteraard niet heel bijzonder en vooral erg cliché, het blijft een vermakelijke acteur voor mij. Wie er voor mij persoonlijk echt uitsprong was ‘Gabriel Byrne’, die de rol van ‘Satan’ mocht spelen en dit ook erg goed deed naar mijn mening. Vooral zijn introductie scéne in het restaurant met een mevrouw die hij gelijk even aanpakt is een goede binnenkomer.
Het verhaal was wel vet, we volgen een dame (Robin Tunney) die tijdens haar geboorte uitgekozen was als uitverkorene voor het einde van de wereld wat één keer in de duizend jaar voorkomt, dit is namelijk wanneer het eeuwgetal op 999 staat (in dit geval dus ‘1999’) en we volgen de film dus ook tijdens de jaarwisseling/eeuwenwisseling. Dit is ‘999’ omdat dit ‘The Number of the Beast’ is (wat tevens ook één van mijn favoriete ‘Iron Maiden’ nummer is), en daarmee komt ‘Satan’ dus terug op de wereld om deze te vernietigen. We volgen daarna ‘Jericho’ die als beschermengel van ‘Christine’ beweegt en haar van ‘Satan’ moet redden en dit gebeurt met een pad vol vernieling en tevens ook leuke actiescènes!
De film wordt in mijn ogen toch wel erg omlaag gestemd terwijl dat niet hoeft, de film heeft de nodige spanning die hij moet hebben, met een prachtig en donker sfeertje, leuke ‘90’s actie scenes die niet snel vervelen en best een aantrekkelijk verhaal, die mij ook goed vast weet te houden om af te kijken. De twee uur vliegen voorbij en dat was voornamelijk een opluchting. Het is in ieder geval wel een film die je niet zo snel onder de naam van ‘Arnold’ zou verwachten, en hij is er maar druk mee!
Ik vind dit misschien ook wel één van de vermakelijkste ‘Schwarzenegger’ films die ik heb gezien. Zeker niet een standaard bloederige horrorfilm maar, met de nodige bloed en ook de satanische scenes wel zeker een leuke horrorachtige actiefilm
Fisico
Destijds gezien in de laatste dagen van 1999 in de bioscoop. Vooraf en vooral achteraf, mede in de sfeer van de millennium bug ook, ondersteboven de film ervaren. Het leek zo reëel en had wel iets dat de film letterlijk in het heden afspeelde. Die magie is uiteraard na 1 januari 2000 weg en al helemaal als je er dik 22 levensjaren moet bijtellen.
En toch vind ik hem nog steeds erg behoorlijk. Niet in het minst voor Gabriel Byrne die ik nog steeds een erg charismatische versie vind van Satan. Toen de acteur echt hoog op de watch list gezet na eveneens het tegelijk uitgekomen Stigmata (Film, 1999) (occulte dingen waren toen echt in) en Enemy of the State (Film, 1998).
Maar ook Arnie vind ik niet zozeer passen als een tang op een varken. Misschien een wat aparte keuze, maar het ging wel als uitgebluste depressieve flik. Vooral de wisselwerking met Pollak deed het hem.
Toch wel enkele leuke verschijningen van Satan als 'Beast'. Staat nog steeds na al die jaren overeind. Het mysterie-horror gedeelte blijft boeien en past voor deze ene keer wonderwel bij Arnie.

'The Terminal' met Tom Hanks gaat vandaag het Netflix-aanbod verlaten

The Abyss
Sciencefiction, 1989

Frequency
Sciencefiction / Thriller, 2000
christendomnew york cityoudjaarsavondpastornachtmerriebijbelsatanistgeloofex-agentanti-christmillenium atheistpriesterziekenhuisexplosiekerkduivelritual murderstigmata supernatural horrorgood versus evilsecurity agentprivate security organization