• 9.374.084 stemmen

Genre: Misdaad / Drama

Geregisseerd door: Damian Nieman

Met onder meer: Gabriel Byrne

Plot Shade

"Lie, cheat, steal... your deal!"

In de schimmige onderwereld van gokkers en professionele kaartspelers is The Dean een legende. Bij zijn pokerspel gaan bedragen om van 100.000 dollar en meer. Maar is The Dean onverslaanbaar? Vernon denkt van niet. Hij heeft een plan bedacht om The Dean te verslaan en een fortuin te winnen. Daarvoor heeft hij de hulp nodig van een stel oplichters en een jonge arrogante pokerspeler. Vernon en zijn partners-in-crime staan op het punt hun slag te slaan, maar in een wereld waarin iedereen zijn brood verdient met bedrog, is niemand te vertrouwen...

avatar van Diesel

Diesel

Ben erg benieuwd.

Ik kan echt niet wachten op deze film.

avatar van stinissen

9.0/10 (48 votes) op IMDB.

avatar van John Doe

John Doe

dan kijk ik er ook naar uit, maar hebben die mensen op imdb die stemmen deze film wel kunnen zien...

hinse

Deze film is in de stijl van The Sting/Casino, en de acteurs spelen een voor hun ongebruikelijke rol.

Deze film was te zien tijdens de CineMarathon waar het record film kijken gebroken werd. Ook was er in Scheveningen begin dit jaar een eenmalige vertoning van Shade tijdens het Films By The Sea festival.

Zelf heb ik hem nog niet gezien, maar het schijnt een origineel interessant verhaal te zijn met veel wendingen. Ik heb van iemand gehoord dat de performance van Stallone (waar vaak aan getwijfeld wordt) helemaal oké is in deze film en dat de andere acteurs ook goed spelen.

Kortom: ik kijk naar deze film uit. Helaas kunnen wij hem voor 90% zekerheid niet in de bioscoop zien, en is eind februari de dvd release.

avatar van moviefreak#1

moviefreak#1

Dus je hebt hem niet gezien maar stemt toch ?

avatar van Quentin

Quentin

moviefreak#1 schreef:

Dus je hebt hem niet gezien maar stemt toch ?

Staat toch nog geen stem ...

avatar van Jordy

Jordy

niet meer inderdaad

ToNe

Hm, zal ik maar de spits afbijten...

Ik vond hem zwaar overgewaardeerd, net als de rol van Stallone. Dit zou, zeg maar, zijn beste rol sinds Copland zijn.

Ha! Als je criteria van goed acteren inhoudt dat je aanwezig bent, cool kijkt en geraffineerd praat.

Want dat is samengevat wat Stallone in de film doet. Met een goedlachse pokerface de tegenstanders eruit bluffen.

Gabriel Byrne laat in één take meer emoties zien dan Stallone tijdens zijn hele optreden.

De film is aardig, maar niet hoogstaand. Er is een 'voorspelbaar' conflict, dat plaatsvond in het verleden en de wending is niet wereldschokkend. Die had je, als goede kijker, al mijlenver aan zien komen.

hinse

Waar heb jij hem gezien? CineMarathon/Film By The Sea?

Er schijnen namelijk 2 versies rond te gaan, en de versie die je nu gezien hebt is waarschijnlijk door de 2e director ge-edit. De ze versie schijnt iets minder goed te zijn dan de eerste cut (door de 1e director ge-edit), die op dvd zal uitkomen.

Intussen heb ik via via wel wat stukken gezien van deze film en hij lijkt me wel origineel qua verhaal (zoveel oplicht/poker films komen er niet uit, het grote publiek vindt dit niet boeiend).

Als reactie op ToNe:

Het klopt op zich denk ik wel dat dit de beste performance van Stallone is sinds Copland, omdat hij daarna alleen maar geflopte films heeft uitgebracht. Hij speelt inderdaad niet verbluffend ofzo (van wat ik gezien heb).

Maar goed, mijn stem was inderdaad te voorbarig en niet objectief.

Cinemarathon.

Het zou best kunnen dat het niet de 'definitieve' cut was. De zgn. clue/motief/flashback die, zeg maar, de wending complementeert lijkt te vlug te gaan.

Ook is er een punt aan het eind die naar mijn mening niet goed is uitgewerkt.

Of ik verwacht te veel, of het is totaal niet relevant, of ik was niet goed op aan het letten...

Het is lastig om het uit te leggen zonder het te spoilen...bah.

hinse

Toch bedankt voor de korte review, aangezien er maar weinig op internet te vinden zijn.

Jij vindt het dus wel terecht dat deze film niet op het witte doek verschijnt?

Iemand anders die ook op de CineMarathon was vertelde me dit:

"Ik vond Shade erg tof, zeker omdat ik wel van dat soort films houdt, niet te druk, geen geschreeuw en dan gewoon een leuke setting met een vermakelijk verhaal. Zeker films als Casino en Ocean's 11 zijn leuk, ondanks dat deze meer hyper zijn."

Ik snap alleen niet waarom je hem 2.5 ster geeft als je alleen maar negatieve punten kunt noemen

ToNe

Ik heb niet gezegd dat hij niet bioscoop-waardig was. Als de versie die ik zag, werkelijk de 'slechte' cut was, zou het mogelijk zijn dat de minpunten die ik aangaf, in de 1e cut misschien wel goed uitgewerkt zijn.

Een completere review:

Shade gaat over de kunst van het bedriegen.
Maar bovenalles, wanneer het gebeurt en op wie!

Een 'deler' laat in de intro 'eventjes' zien dat je met handigheidjes altijd de goede kaarten tevoorschijn kan toveren. Daar gaat je eerlijke pot....

Vernon [Townsend] is zo'n deler [mechanic]. Als oude leerling van de goochelaar 'The Professor' is hij ongenaakbaar met kaarten. Maar hij heeft de romantiek van het goochelen verruilt voor het geld en licht nu allerlei casino's op.
Hij wordt teruggehaald door z'n oude werkgever, de oplichter Miller [Byrne] als er een belangrijke pokerpot op de agenda staat.
Zijn ex-geliefde, Tiffany [Newton] is inmiddels Miller's geliefde na een incident dat bekend wordt met 'Atlantic City'. Als koppel lichten ze de boel bij elkaar op. Zo lokt ze een machochist in een SM-kelder waar hij meer krijgt dan alleen pak slaag!

De belangrijke pokerpot krijgt een onaangename wending als de derde figuur (Jennings [Foxx]) naast Miller en Vernon, al zijn geld inzet en verliest. Dit leidt tot een aantal gebeurtenissen die a la Snatch opeens weer bij elkaar komen.

En dan komt The Dean in de picture. Dean [Stallone] is een legende.Hij is praktisch onverslaanbaar. Want hoe bedrieg je een bedrieger? Vernon is de uitverkorene om het tegen The Dean op te nemen.
Hier begint de plot, naar mijn mening dikke gaten te krijgen [wat dus misschien door de cut-versie kan komen]. Er vinden een aantal dialogen plaats die niet verder uitgediept worden. Dan vraag je je af wat de relevantie ervan dan is. Ook wordt het incident met Jennings hier vervolgt.

Alles komt hier tot z'n conclusie. Krijgt Vernon Dean klein? Of wordt de bedrieger bedrogen.
Maar vooral, wie zijn de winnaars, wie zijn de verliezers?

Het is duidelijk dat alles is gemikt op de wending. Jammer genoeg is de nasleep van de conclusie iets te rommelig en is zwaar in contrast met de eerste helft van de film.
Die had een goede tempo met leuke momenten zonder ook maar een schijn te geven welke richting de film gaat. Dat vond ik jammer.

Misschien is 2.5 * iets te laag. Het is weer eens iets anders.

hinse

Hee hartstikke bedankt man, ik waardeer echt dat je een grote review hebt geschreven!

Ik ben toch wel benieuwd, ik heb al heel lang geen poker- of oplichtersfilm meer gezien. Bovendien zal ik even nagaan of jij de 'slechte' of de 'goede' versie gezien hebt .

Dit zei een Engelse reviewer over Stallone:

As for Stallone, this is a supporting role that allows him to be THE MAN, without having to rely on him to carry the story - it works well for him.

Hij speelt dus een belangrijke rol zonder steeds permanent aanwezig te zijn en het hele verhaal te wenden, als ik dit zo mag lezen. Klopt dat een beetje?

Ik ben natuurlijk erg benieuwd naar Stallone, omdat het met zijn carrière niet echt meer wil vlotten. In Februari zien we hem weer in Spy Kids 3-D, maar in zo'n kinder comedie kan je iemand moeilijk op performance beoordelen .

Aha, een Stallone-liefhebber.

Het klopt. Hij is niet de leading man.

In het begin zien we een flasback, die ons anders doen suggereren.

Maar daar wordt voor een lange tijd niks over gerept, totdat het tijd wordt voor de confrontatie.

Zijn rol is belangrijk voor de richting waar de film naartoe gaat.

Stallone als een man die het 'leventje' wel een beetje heeft gezien en erover peinst om te stoppen en te 'settlen' met zijn ex-geliefde, Griffith.

Maakt Vernon hierdoor opeens een kans?

Stallone-fans zullen wel enthousiast zijn door zijn laid-back en koele verschijning. Natuurlijk, het is wat anders dan de stereotypes die hij constant heeft moeten spelen. Maar voor de neutrale toeschouwer is het gewoon, met alle respect, iemand die z'n rol neerzet.

hinse

Oké, maar dat alleen al is een goed punt. Als hij "gewoon zijn rol neerzet", klinkt dat al postiever dan dat ik van al zijn laatste films bij elkaar gehoord heb.

Ik denk dat hij dit soort supporting roles moet blijven aannemen om weer wat meer respect in Hollywood te krijgen.

Boven de poster staat dat de release onbekend is, maar tot dusverre staat ie op:

Bioscoop release: -

DVD release: 24 Februari

DVD release is vertraagd naar 9 maart

DVD release voor verkoop is vastgesteld op 12 april

hinse

De Amerikaanse trailer staat online. Ook de onofficiële website is op het web te vinden: http://www.shadethemovie.com

hinse

Zojuist de film gezien! Erg goed in elkaar gezet en een heel origineel en dus gewaagd genre De Kaartentrucs waren onvoorstelbaar en het acteerwerk was puik. Kortom: deze film had de bioscoop niet mogen missen...

De Amerikaanse versie schijnt alleen een stuk beter te zijn, zoals de regisseur zelf beweert...

ToNe

Zo, jouw dag kan niet meer stuk, eh?

hinse

Ja ach, misschien heb ik wat vooroordelen over de film, omdat ik de sypathieke regisseur (Damian Nieman) persoonlijk ken . Het is een aardige man die mij vertelde dat ik de Europese versie beter niet kon zien, omdat hij die zelf niet gecut heeft. Hij vertelde om precies te zijn:

I apologize to anyone who sees the 'international/foreign' version of SHADE. That version of the film was edited without my approval or artistic input. It's not representative of what I or the cast shot or intended to be seen. The 'new' domestic version, has been re-edited, re-scored, and includes different scenes than the international version. It has been restored to my original vision. And, I will make any and all effort to make sure you see this version. Feel free to email me at: [email protected] if you have any questions.

avatar van FisherKing

FisherKing

En dit alles op Regio 0 ?

FisherKing schreef:

En dit alles op Regio 0 ?

avatar van Thomas

Thomas

wat is die Melanie Griffith toch recht getrokken zeg!

hinse

Hoe bedoel je? Voor haar doen ziet ze er niet eens zo heel slecht uit

avatar van Neder

Neder

hinse schreef:

welke films heeft hij nog meer gemaakt eigenlijk? En wie heeft de euro versie dan gecut? Komt dat vaker voor dat films in amerika anders zijn omdat de cutter anders is? Waarom doen ze dat eigenlijk?

veel vragen he

Neder schreef:

veel vragen he

Shade is/was zijn eerste film, hiervoor had hij nog nooit geregisseerd. De Europese (Internationale) versie is door het privé bedrijf RKO gecut, die de rechten van de film in handen heeft. Toen RKO met deze cut naar buiten kwam waren de buitenlandse rechten al verkocht. Maar Damian Nieman en de cast waren absoluut niet blij hiermee, omdat het verhaal ingekort was en er plotholes waren ontstaan. Ook vond Damian het niet eerlijk dat het verhaal rigoureus was gewijzigd, zonder enig overleg. Met veel moeite heeft hij RKO overtuigd om zijn visie van de film toe te passen en de boel te recutten. Daarbij heeft hij geluk gehad dat de film nog niet aan de Amerikaanse distributeurs verkocht was, zodat hij dat nu kon doen. De Amerikaanse versie draait wel in de bioscopen daar (vanaf 22 maart geloof ik), en daar verschijnt de dvd pas in mei. Als je nog iets wilt weten, vraag het maar

avatar van Neder

Neder

bedankt voor de info , wel gaar zeg, heb je een mooie film gemaakt en dan gaan anderen er in zitten knippen!

Ik ben iig benieuwd naar de eigen versie van dhr. Nieman want ik bleef idd met ??? zitten na t zien van de euro cut.

thnx

wat heeft sly zn hoofd trouwens laten verbouwen he , nou ja recht trekken

Neder schreef:

thnx

wat heeft sly zn hoofd trouwens laten verbouwen he , nou ja recht trekken

Vind je dat laatste zo opvallend? Ik vond het wel meevallen, hij vertoont juist wat meer volwassenheid in deze film vind ik. Voor een 59 jarige valt het allemaal wel mee. Zelfs Griffith die al tegen de 50 loopt viel me niet tegen. Op shadethemovie.com staan leuke foto's, hier nog een leuk plaatje met Sly en Nieman

Ohja, de regisseur zelf zei tegen me dat ie voor de huidige versie van Shade een 4 vd 10 zou geven, het klopte van geen kant volgens hem

avatar van elvisch

elvisch

Ik vond het een erg leuke film.

Stallone, die in tegenstelling tot wat de dvd-cover doet vermoeden slechts een bijrolletje vertolkt, zet een goede performance neer als meesterkaartspeler/oplichter. Omdat Stallone (terecht) niet bekend staat als de allerbeste acteur lijkt het erop alsof iedere performance van hem extra kritisch bekeken wordt. Persoonlijk vind ik Stallone in deze film meer dan ok. Toegegeven; het niveau van De Niro zal ie nooit halen, maar ik heb de laatste tijd (in grote films) ook genoeg acteerwerk gezien dat onderdoet voor het werk dat Stallone in deze film neerzet.

Kortom ik vind Stallone in Shade ok.

De film is glad, stijlvol en sympathiek. Het verhaal vertoont inderdaad hier en daar wat gaten, maar dat mag wat mij betreft de pret niet drukken.