Genre: Drama / Komedie
Bekijk via Netflix
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot Billy Elliot
"Inside every one of us is a special talent waiting to come out. The trick is finding it."
1984. De 11-jarige Billy Elliot woont in een mijnwerkersstadje in het noordoosten van Engeland. Zijn moeder is onlangs overleden en hij moet vaak op zijn demente oma passen. Zijn vader en oudere broer Tony, beide mijnwerkers, zitten thuis. Ze zijn in staking. Billy krijgt iedere week wat geld voor zijn bokslessen. Hij vindt het boksen helemaal niet leuk want hij bakt er niets van. Wanneer Billy weer eens moet nablijven om zijn boksoefeningen te doen, ziet hij de balletklas van mevrouw Wilkinson trainen. Iets in de bewegingen van de meisjes spreekt hem aan en Billy besluit om mee te doen.
Billy Elliot
Mr Braithwaite
Debbie Wilkinson
Librarian
Thomas83
Heel mooie en ontroerende film.
Behoorlijk goed acteerwerk, sfeervolle beelden van het mijnwerkersstadje en de sociale situatie daar, van de familie van Billy in het bijzonder.
Ik ben het wel met Pvt. Sanders eens dat je je echt gaat inleven in de personages.
Ik zie Billy Elliot als een film over je dromen durven te verwezenlijken, en jezelf durven zijn. En ik vind dat ondanks het vrij gevoelige thema de kijker niet geforceerd allerlei drama door de strot krijgt geduwd. Er zit zelfs nog de nodige mooie humor in de film.
Hilarious
Ik heb hem nu al 3 à 4 keer gezien en hij blijft gewoon goed. Ik vind hem beter en beter komen. Mooi en ontroerend!
Mc
- 2092 stemmen
Wow. Dat was alles wat ik kon uitbrengen toen de credits voorbijrolden. De regisseur die me al eens had verbaasd (positief) met The Hours deed het nu weer. Billy Elliot is een prachtige film, geweldig geacteerd en volgestopt met heerlijke dialogen. Het geweldige accent van de 'lokale bevolking' alleen al maakt de film de moeite waard, de prachtig weergegeven relaties tussen vader-zoon en zoon-zoon en dan nog die geweldige rol van de oma - "I could have been a professional dancer" - komen allemaal samen in een ontroerend meesterwerkje. Voorlopig 4,5* al neig ik naar 5.
johnrambo
Voor wie niet houd van domme actie films is dit een meesterwerkje.
Jamie Bell speelt een geweldige rol.
De sfeer van de film trekt je in het leven van het mijnwerkersstadje.
De scene waar de vader Billy betrapt op het balletdansen met zijn vriend is briljant.
De film is wel erg voorspelbaar.
Goodfella_90
Voor wie niet houd van domme actie films is dit een meesterwerkje.
De link tussen de nick en de quote.
johnrambo
De link tussen de nick en de quote.
Hahahaha!
Slaat nergens op wat je zegt.
Wel leuk gevonden.
Gr,
Salto
Ik vind het ook een van de betere films die ik gezien heb. Vooral het acteerwerk. Want in deze film maken de acteurs de film. Echt heel goed geacteerd van jamie Bell, de vader en het buurjongetje.
De laatste scene overigens.... BEAUTIFULL
Movie_fan#
met school gezien een erg leuke en goede film...
Charles Manson
slaat nergens op?
juist wel!
Het is toch hilarisch dat iemand die zich Rambo noemt het heeft over "Als je niet van domme actiefilms houdt..."
No offense verder maar het slaat wel ergens op, het is juist erg grappig.
over de film:
Warme mooie ontroerende film.
Niet zulke zware kost als een Brokeback Mountain ofzo, maar toch wel erg mooi.
Sterk geacteerd, mooie beelden, goeie humor.
Sterke film!
Ronnievb
Erg goede en leuke film. Hoewel de themathiek die wordt aangehaald zo voorgesneden is als iets, kan het mijn waardering voor deze film zeker niet omlaag brengen. Erg leuk gebruik van muziek ook, erg passende liedjes.
4,5 nu. misschien later hoger, 5 sterren liggen op de loer, maar daarvoor wil ik hem nog eens zien.
Mimi-
Deze film heb ik gister gezien op school, en hij sprak me best aan. Hoewel het natuurlijk wel wat voorspelbaar is en de verhaallijn cliché is (een jongen die door zijn omgeving wordt tegengehouden om zijn dromen waar te maken, wat hem uiteindelijk toch lukt), vind ik het een originele en mooie film. Origineel in de zin van dat het onderwerp (ballet dus) nog niet (vaak) is voorgekomen naar mijn weten. Het acteerwerk is erg goed, Jamie Bell maakte de film erg levend en overtuigend. Ook de andere acteurs zijn goed, je kan je erg inleven in de film.
Ik heb deze film 3,5 ster gegeven.
jayytjee
Ik moet een recensie voor nederlands schrijven over Billie Elliot
Captain Pervert
Leuke film, zet de sfeer in het mijnwerkersstadje in 1984 goed neer (al zien dat soort stadjes ar vandaag de dag nog steeds zo uit, grote delen van Engeland is net een derdewereldland). Er zit geinige subtiele humor in, maar qua verhaal kabbelde het wat voort, het was niet dat er veel gebeurde ofzo...
3.5 sterren
M&EM student
I sow Billy Elliot as a part of my school test in 2006. A very nice movie, witch I, if I had to pick a movie myself, would not have chosen. Are there any otherpeople who have the same experiens?
Captain Pervert
Hey, het is hier een Nederlandse site, en aan je spelling te zien ben jij net zo Nederlands als ik...
wim-film
Billy Elliot is toch een van de betere films, over een jongen die weg wil uit die mijnwerkers kolonie deze film is vrij realistisch, er zitten stukken in die roepen bij veel mensen herinneringen op, b.v. die mijnwerkers woningen, veel bier, geen geld, lange was lijnen, boksen, nieuwgierige buren, en mens onwaardigwerk, ik ben zelf van zuid limburg, en daar was het vroeger op veel plaatsen ook zo, als kinderen van die mijnwerkers goed konden leren, en door de ouders gesteund werden, (wat vaak niet het geval was, want je moest geld verdienen) dan hadden die geluk, en werd daar tegen op gekeken, en kon je later weg uit die troep.Die film Billy Elliot is eigenlijk ook zo een verhaal, alleen hij heeft geluk dat hij goed kan dansen,(en dansen voor een jongen daar moest je niet mee aankomen) de humor is ver te zoeken, want er was niet veel voor te lachen het is gewoon een drama film.
X__Liesjj
Gezien toen ik 12 was, ik wist wel dat het ik een hele mooie film vond, vrijdag maar eens weer kijken
Roodkapje
Mooie film, ware het niet dat ze alles zo enorm overdrijven. Ik vond ook dat ze het wat té melig maakten af en toe; maar ik moet toegeven dat het wél op je gemoed werkt. Deze film geeft dan ook een appart sfeertje die je niet rap in andere films terugvind. Maw, het fillmgevoel is uniek
Vinokourov
Dat einde en wat vreselijk onorigineel om Tsjaikovsky te gebruiken dan
. 3*.
Lord Flashheart
Billy Elliot was zowat de allereerste film die ik met mijn huisgenootjes in mijn allereerste studentenhuis heb gezien. De meiden konden toen hun ogen niet droog houden, zelfs ik had er moeite mee.
Wat dat betreft bewaar ik zelf ook goede herinneringen aan deze film.
Nu herzien, helaas in m'n eentje, maar desondanks is de impact nog steeds enorm. Het wekt bij mij hetzelfde gevoel op als Pursuit of Happiness eerder dit jaar opnieuw deed: het gevoel van kunnen ontsnappen aan een grauwe realiteit als je maar hard genoeg je best doet. Helaas heb ik zelf nooit zo'n talent voor iets gehad, maar het sterkt me altijd om zo'n film te zien. Een gevoel van hoop, om zo te zeggen.
En voordat ik helemaal op de flower-power toer ga: het is gewoon ook geweldig geacteerd, bevat een goed verhaal en geeft prima het tijdsbeeld weer. Petje af voor deze film. 4,5*
Norma
Absolute meevaller deze film. Niet het meest originele verhaal, maar wel heel enthousiast vertolkt. Het kleurgebruik vond ik ook mooi, heel veel blauw en rood. Het einde vond ik echt afbreuk doen aan de rest, dat kon ik zelf ook wel bedenken zonder dat het in beeld werd gebracht. Maar verder een fijn filmpje.
Veruca
Ooit dat boek gelezen, maar ik wil dansen. Lijkt er veel op, dat was trouwens iets uitgebreider.
Een 4 voor de film, maar krijgt een halve punt bij voor Michael, wat talent!
*4.5
G.1Rl
Was wel een leuke film, maar ik had er toch iets meer van verwacht.
kimberlyVD
had er niet veel van verwacht maar nu ik hem gezien heb vind ik hem echt leuk... 4
Parisa
Toen ik de beschrijving van de film las dacht ik: dat komt wel goed, met een zak chips op de bank een film kijken over een jongetje dat wil dansen in het ballet. Hij was leuker en pittiger dan ik dacht. Dat kwam door de extra onderwerpen die in de loop van de film werden aangesneden. Waarvan het gesprek van Billy in de kamer van Wilkinsons dochter natuurlijk niet in het plot vernoemd is. Daarin verteld het meisje Billy, die ze eigenlijk maar amper kent, vanalles over de relatie van haar ouders. Dat haar vader sex heeft met een andere vrouw, dat ballet haar moeders versie van sex is geworden enz. Die hele riedel dreunt ze op alsof het geen biet met haar te maken heeft. Hilarisch.
Ik had ook niet verwacht dat het buurtvriendje van Billy hem ineens ging zoenen.
klute89
Een goede en heftige film. Ik heb hem al een paar keer gezien, weliswaar alweer een tijd geleden.
Goede acteerprestaties gecombineerd met goede beelden van een schrijnend mijnwerkersstadje in Engeland maken deze film sterk.
DENIESx
Gaat wel. Echt een bank-hang film. als je geen zin hebt in een moeilijk verhaal, en het buiten rotweer is, is dit wel een leuke film om dan te gaan kijken. 2*
Wassup !
Ik had de film al verschillende keren bekeken op televisie en met school vandaag nog maar eens opnieuw bekeken. Het blijft enigszins een leuke film, volgepropt met onverwachtse wendingen, maar de film kan soms nogal saai worden, vooral naar het einde toe. Billy Elliot is vermakelijk, enkel na drie keer de film gezien te hebben is Billy Elliot toch stukken minder, desalniettemin een leuke film.
Cijfer: 3,0*!

'Billy Elliot' wordt morgenavond (22 januari) uitgezonden: 'Heel de film lang met een grote glimlach op mijn gezicht'

Familieklassieker 'Billy Elliot' van Stephen Daldry morgenavond op NET 5

Little Miss Sunshine
Komedie / Roadmovie, 2006

Good Bye Lenin!
Komedie / Drama, 2003
dansenhomofobiementordroomsadnessworkers' quarter socialismyoungsterdancing class briefhopestrikeballet dancernorthern englandsmall personstreet riotsbilly the kidvriendschapscholarshipballetmeerderjarig wordenyoung boycross dressingcryingalleenstaande vaderauditiondance classretrospective lhbtrevoltballet schoolemotional vulnerabilityhelping childrensmart kid street kidcrossdressingdance teacherjaren 80miners strikedurham englandadults vs kids vader-zoon-relatie80s throwbackballet dancingbritish comedy homo themahomolate 20th centuryteen playing kidyagenerational divide