Genre: Drama / Komedie
Bekijk via Netflix
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot Billy Elliot
"Inside every one of us is a special talent waiting to come out. The trick is finding it."
1984. De 11-jarige Billy Elliot woont in een mijnwerkersstadje in het noordoosten van Engeland. Zijn moeder is onlangs overleden en hij moet vaak op zijn demente oma passen. Zijn vader en oudere broer Tony, beide mijnwerkers, zitten thuis. Ze zijn in staking. Billy krijgt iedere week wat geld voor zijn bokslessen. Hij vindt het boksen helemaal niet leuk want hij bakt er niets van. Wanneer Billy weer eens moet nablijven om zijn boksoefeningen te doen, ziet hij de balletklas van mevrouw Wilkinson trainen. Iets in de bewegingen van de meisjes spreekt hem aan en Billy besluit om mee te doen.
Billy Elliot
Mr Braithwaite
Debbie Wilkinson
Librarian
Soeperman87
Ik had deze film nog niet eerder gezien, maar heb gisteren toch maar eens een poging ondernomen. Deze is echter gelukt.
De film begon nogal traag, maar door deze traagheid was er wel voldoende ruimte om de sfeer op te bouwen, en wat mooie plaatjes te schetsen. Daarna komt er meer vaart in de film, met als slot een prachtig eind. Een einde dat je misschien halverwege de film al had zien aankomen, maar welke er 'emotioneel' inhakt.
Bxian32
Een poging gedaan maar kon me helemaal niet boeien verder, misschien ooit ns verder proberen te kijken. In eerste instantie deed de film me weinig. Allemaal nogal cliche.
Leo1954
- 2073 berichten
Prachtige film, echte emoties. Ben zelf geen ballet liefhebber, maar dat is hier een mooi gegeven. Heel Engels, heel goed. Ik kijk altijd Engels gesproken film zonder ondertiteling, maar hier heb ik een Engelse ondertiteling gedownload, het platte Engels is lastig te verstaan.
movie acteurs
Goede film. Vooral Jamie Bell en Julier Waters speelden het geweldig. Ook het verhaal is niet vaak voorkomend dus origineel. Aardige film die me niet heeft teleurgesteld. Ook lekker Engels weer. Krijgt dan ook een 3,5.
Movsin
Zeer goede film met enkele heel knappe scènes rond dansen maar ook rond de sociale onlusten in het arbeidersmilieu in één van die grauwe, troosteloze Britse steden
De muziek is uitstekend en gevarieerd en schitterend aangepast aan de gebeurtenissen binnen het verhaal.
Enig verwijt dat men aan de film zou kunnen richten is dat het naar het einde toe wat oversentimenteel wordt, maar dit wordt wellicht vergeven omwille van het moois dat vooraf ging.
aspro
heb hem gisteravond gezien,en heeft een zeer goede indruk achtergelaten.
vooral met op de achtergrond de mijn stakingen die in de midden jaren 80 hebben plaatsgevonden in ierland.
dat was te danken aan de toen zittende primier Magareth thatcher die alle mijnen bijna heeft gesloten,met alle gevolgen van dien.
een grote werkeloosheid,en de mensen daar in grote armoede zijn terecht zijn gekomen.
het camera debuut van Jamie bell is zeer goed.
heb mijn gemiddelde ook verhoogd van 4.5* naar 5*
qwertzu
Prachtig indrukwekkende film, geeft een goed tijdsbeeld.
Ook geeft het weer hoe moeilijk het is om in bepaalde omgeving anders te zijn dan het aanvaardbare.
Een mooi integer gebracht verhaal!
benni
Gevoelige film. Soms ook humor, zoals dat vriendinnetje met die stok bij de muren langs glijd, en dan tegen die schilden van die ME aan, geweldig bedacht!
Ook wel een beetje herkenbaar voor mijn streek, dat hele verhaal. Hier in sommige dorpen moet je ook bij voetballen, anders word er al raar gekeken. Prachtige beelden af en toe. De sfeer wordt bijna voelbaar overgebracht! Ga ik zeker nog eens kijken...
Phantasm
Had er niet al te hoge verwachtingen van, maar het viel me reuze mee, leuk om een keertje te hebben bekeken.
missl
Weinig ballet komt erin voor. Een jongen die opgroeid met een stoere vader en een stoere broer om hem heen, ballet is voor meisjes. Het gezin moet zijn weg vinden, al helemaal wanneer er geen geld meer binnenkomt en ieder zijn eigen verdriet heeft.
b00ts
Prachtige film. Erg sterk geacteerd door met name Billy en zijn vader. Humor ontbreekt ook niet.
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Na Black Swan alweer de tweede balletfilm die ik dit jaar zie. En opnieuw niet met een teleurstellend resultaat. Integendeel.
Billy Elliot is een plezierig feelgoodfilmpje, omhelsd door een prikkelend accent en enkele traanmomentjes. Jamie Bell kan het amper beter doen, op de momentjes na dan wanneer hij (zogenaamd) foutjes maakt bij het dansen. De rol lijkt hem op zijn lijf geschreven en niet gek dat hij prijzen ontving. De functie van oma Elliot had ik iets krachtiger verwacht. Broer Elliot en vader Elliot doen het niet slecht, al vind ik hun ommezwaai van "haat" naar "liefde" iets te snel en drastisch verlopen.
De soundtrack is prima. Lekkere Britse klassiekertjes, die goed overeenkomen met de 80's sfeer en de setting van de film. Zeker tijdens de dansoptredens van Billy komen de nummers goed tot hun recht.
Hier en daar wordt er iets teveel op het sentiment gespeeld (wanneer vader weer gaat werken en broer ontmoet, bijvoorbeeld, inclusief omhelzing en tranen en woorden die een beetje vreemd aandoen op dat moment.) Maar dat is slechts een schraal minpunt, dat ook weer gecompenseerd wordt met een aantal leuke, doch kleine, vondsten.
Het intro is er eentje om in te lijsten, en dan mag het geen ramp genoemd worden dat-ie ook als outro wordt gebruikt.
Minimale 4*
Filmkriebel
Ook van mij een 4* voor deze heerlijke feelgood. Bij de setting (een mijnwerkersstadje) denk je bijna meteen aan Loach films zoals Kes, maar komt vrolijker en positiever over. Billy leeft in een gezin bestaande uit vader, broer en oma. Het is geen slecht of dysfunctioneel gezin; ze zijn eventjes verzuurd door de moeilijke economische omstandigheden uit die periode en maken een harde tijd door. Het is dan ook fantastisch dat ze tegen het einde als één blok en één hechte familie achter Billy's toekomst staan . Dat heeft me echt ontroerd. De rol van Jamie Bell is al even indrukwekkend. Die kwetsbaarheid, dit gebrek aan zelfvertrouwen in de balletoefeningen en een nog weifelende seksuele geaardheid... het komt alllemaal goed naar voor en is met gevoeligheid gebracht. Deze film klopt als een bus.
Nielz
Weet om eerlijk te zijn niet waarom iedereen hier zo enthousiast over is. Vond het wel een aardig filmpje zo op de donderdagavond, keek goed weg. Had er echter wel wat meer van verwacht, vond hem erg clichématig en weinig diepgang hebben, terwijl ik wel het idee had dat de film dat probeerde. vooral inderdaad die overgang dat ze ineens vol achter hem staan etc.
Turkeyloverz
Billy Elliot weet als drama niet de juiste snaar te raken. Weinig diepgang, standaard en voorspelbaar. Wat resteert is een redelijk vermakelijke film, die wel snel weer vergeten wordt.
Filmkriebel
Dat is nu net diepgang. Diepgang betekent onder andere dat personages veranderen onder invloed van bepaalde gebeurtenissen. Het is zeker het geval met zowel Billy, die na veel onzekerheid toch zijn roeping vindt, en zijn vader en zijn broer, die beseffen dat ze nog elkaar hebben in moeilijke omstandigheden.
SaNDuTjE
Goed geslaagde feel-good met een leuke score, sterke rollen en vermakelijk tot het eind.
Dit soort films staan stijf van de clichés maar Billy Elliot weet ze op dergelijke manier te brengen dat het nergens storend wordt. Vaak precies genoeg sentiment om niet te zoet te worden en niet te veel drama om het luchtig te houden. Dit ondersteunt door een aanstekelijk score maakt het een plezier om te kijken. Daarnaast zet vooral Jamie Bell een goeie en sympathieke rol neer en zorgt hij samen met z'n vader en z'n broer voor een lach en een traan.
Prima film!
booyo
Wat ik leuk vind is dat dit een film is over een normale jongen die het gewoon leuk vind om te balletten. Niet dat het gelijk weer een uitzonderlijk talent was geweest. Het is daardoor een zeer sympathieke film, ieder type is genietbaar, zelfs papa is uiteindelijk een lieve man. Mooi ook de setting waar het zich in afspeelt, de spanningen in UK komen goed over. Prachtige scène als hij met dat meisje over straat loopt en zij met haar stok langs de muur glijdt, en dan pardoes overgaat op de schilden van de ME.
Al met al zat ik 110 minuten lang met één grote glimlach op mijn gezicht, wat een heerlijk ventje die Billy Elliot.
Uzza_Sparta
vanmiddag weer gezien op NL3, en het blijft gewoon een schitterend film.
Een van de beste "social dramas" ooit gemaakt, dat afspeelt in begin jaren 80 in Everington, in de county/provincie Durham in noordoost Engeland, en al is er niet een echte Everington, waren er precies dit soort dorpen in die regio rond de tijd van de miners strike, waar veel mensen in armoede moesten leven tijdens die staking. In het noordoosten gingen zelfs meer dan 95% van de miners staken! Veel scenes werden dus opgenomen in de dorp Easington, vlakbij Sunderland
UK miners' strike (1984?1985) - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org
Soms een keiharde drama, en dan een tragi-komedie, met zeer sterk acteerwerk.
Een absolute aanrader voor filmliefhebbers
Best wel een fijne film dit.
De sfeer is sterk en typisch Brits, met die grauwe omgeving, die arm en troosteloos oogt. De omgeving is erg machoachtig en mede daardoor is het een gewaagde keuze van Billy om op ballet te gaan. Zijn vader wil immers liever dat hij bokst, evenals zijn broer, maar Billy zelf ziet dat niet zo zitten, zo blijkt al snel.
Jamie Bell zet een prima rol neer als Billy Elliot, is verbaal en non-verbaal sterk en laat ook daadwerkelijk zien iets te kunnen op het gebied van ballet. De beste rol van de film is echter weggelegd voor Julie Walters, die als Billy’s balletlerares Wilkinson een erg sterke rol neerzet. Ze heeft pit, overtuigingskracht, is soms lekker grof gebekt en fungeert als een rots in de branding voor Billy.
De film verloopt verder een beetje zoals ik het verwachtte, maar desondanks mag dat de pret niet drukken. De muziek is goed en ondanks de trieste setting heeft de fijn een positieve ondertoon. Verder is het ook best goed hoe er hier met het thema homoseksualiteit wordt omgegaan. Billy’s vriend is homo, maar bij Billy blijft het onduidelijk. Dat gegeven wordt op subtiele wijze in de film verwerkt.
Ondanks enkele clichés werkt de film dus verder goed en valt het zeker niet tegen.
Ste*
- 2071 berichten
Ja, leuke film, maar het komt er af en toe niet helemaal uit. Het komt niet al te sterk op gang, het doet - in het begin - wat fragmentarisch aan, en het hele hoe en waarom van het ballet bij Billy wordt maar zwakjes geintroduceerd, ineens wil hij het.
De balans tussen drama en luchtig is soms niet helemaal lekker. Ook de hele mijnwerkersstaking vond ik niet altijd even interessant en soms zelfs onduidelijk. Had weggelaten kunnen worden, of beter in de film moeten worden verweven.
Maar naarmate de film vordert wordt het allemaal beter en is het nog heel aardig. Het dansen is leuk, het ventje is erg leuk en heel het Engelse lowerclass-milieu komt aardig overtuigend over.
Niet supermemorabel, wel ruim voldoende.
Uzza_Sparta
.... Ook de hele mijnwerkersstaking vond ik niet altijd even interessant en soms zelfs onduidelijk. Had weggelaten kunnen worden, of beter in de film moeten worden verweven....

de hele mijnwerkersstaking is juist een van de belangrijkste punten uit deze film.
Tijdens die staking in eind 1984 waren er ongeveer 23,000 miners in de regio waar deze film afspeelt (NoordOost Engeland) waarvan meer dan 95% aan het staken, dus dezelfde aantal families zonder geld of uitkering.
In Feb 1985 waren 70% nog steeds aan het staken, en in Maart 1985 nog steeds 60%.
armoede en honger was overal
Dit is een social drama, waarbij de jonge Billy Elliott de kans krijgt om zijn droom te volgen buiten die regio.
Ste*
- 2071 berichten

Dat weet ik, maar doe het goed, of doe het niet. Voor mensen die er weinig vanaf weten (zoals ik, en waarom zou ik ook) vond ik het niet altijd even duidelijk wat er aan de hand is. En niet altijd even interessant als subplot.
Maar dat is persoonlijk uiteraard. Snap dat het belangrijk is als achtergrond voor de film, maar doe het dan wel goed.
ibendb
Een mooie film, maar ik denk dat ik 'm al eens heel lang geleden heb gezien.
De film begint als een normale film. Niks speciaals, maar meer naar het einde komt er meer diepgang in het verhaal en de vader en broer van Billy Elliot beginnen zijn "gave" ook te respecteren. En wanneer hij de brief kreeg van de Ballertschool was ik wel benieuwd wat de uitslag was. Ik zag het toch wel aankomen dat 'ie er door was. Een goede film met een aantal cliché's en een erg melig liedje op de aftiteling. De allerlaatste shot van Billy (al volwassen) die springt gaf me wel een secondje kippenvel. 3*
sinterklaas
Schaam me diep voor mijn bericht en stem 6 jaar terug, maargoed toen was ik ook nog maar een pubertje die alleen maar schieten en tieten wou zien.
Want Billy Elliot is zeker geen slechte film zoals ik toen zei ("alleen vanwege dat nichterige jongentjes gedoe met ballet") Die mening is sowieso van de baan. Billy Elliot is na herziening gewoon een prachtige emotionele film die je soms een warm hart geeft maar je ook vaak weet te raken. Het draait dan om Billy (schitterend neergezet door de toenmalige kinderster Jamie Bell) die liever op ballet wil ipv op boksen zoals zijn vader het voor hem geregeld heeft. Dat weet in het begin nog een hoop gerotzooi en problemen met zich mee te brengen maar uiteindelijk bloeit alles op een een of andere manier helemaal op in de film. Ook die stakingsrellen van 1984 spelen op de achtergrond opvallend mee en daar moet ook aandacht aan worden besteed, ook al heeft het niet veel met elkaar te maken.
Vergeet me bericht uit 2006, dit is gewoon een prachtige film.
AmazingPP
Voor zeven Euro bij de MediaMarkt. Ongelooflijk!! Hij staat er trouwens prachtig op, erg scherp beeld. Prachtige film!! Kan het niet droog houden bij die laatste blik van zijn pa. Ik verhoog mijn stem met een halve punt: 4,5 *
qwertzu
Vergeet me bericht uit 2006, dit is gewoon een prachtige film.
Kijk en dat heet nu volwassen worden en een volwassen smaak ontwikkelen! super!
fouten inzien en je mening herzien, hoop dat mijn puber zoon ook nog eens zo wijs wordt!
MichaelMovie
Geen slechte film, maar er wordt te veel geprobeerd om de gevoelige snaar te raken bij de kijkers.
Het verhaal zelf is wel mooi, maar te veel clichés zorgen voor een averechts effect. Ook het feit dat vader en broer opeens Billy vol overgave gaan steunen is te flauw voor mij.
Anderzijds is het wel een film die je niet zo snel zal vergeten.

'Billy Elliot' wordt morgenavond (22 januari) uitgezonden: 'Heel de film lang met een grote glimlach op mijn gezicht'

Familieklassieker 'Billy Elliot' van Stephen Daldry morgenavond op NET 5

Little Miss Sunshine
Komedie / Roadmovie, 2006

Good Bye Lenin!
Komedie / Drama, 2003
dansenhomofobiementordroomsadnessworkers' quarter socialismyoungsterdancing class briefhopestrikeballet dancernorthern englandsmall personstreet riotsbilly the kidvriendschapscholarshipballetmeerderjarig wordenyoung boycross dressingcryingalleenstaande vaderauditiondance classretrospective lhbtrevoltballet schoolemotional vulnerabilityhelping childrensmart kid street kidcrossdressingdance teacherjaren 80miners strikedurham englandadults vs kids vader-zoon-relatie80s throwbackballet dancingbritish comedy homo themahomolate 20th centuryteen playing kidyagenerational divide