• 9.374.477 stemmen

Geregisseerd door: Stephen Daldry

Met onder meer: Jamie Bell, Julie Walters en Gary Lewis

Releasedatum: 25 januari 2001

Plot Billy Elliot

"Inside every one of us is a special talent waiting to come out. The trick is finding it."

1984. De 11-jarige Billy Elliot woont in een mijnwerkersstadje in het noordoosten van Engeland. Zijn moeder is onlangs overleden en hij moet vaak op zijn demente oma passen. Zijn vader en oudere broer Tony, beide mijnwerkers, zitten thuis. Ze zijn in staking. Billy krijgt iedere week wat geld voor zijn bokslessen. Hij vindt het boksen helemaal niet leuk want hij bakt er niets van. Wanneer Billy weer eens moet nablijven om zijn boksoefeningen te doen, ziet hij de balletklas van mevrouw Wilkinson trainen. Iets in de bewegingen van de meisjes spreekt hem aan en Billy besluit om mee te doen.

Billy Elliot

Mr Braithwaite

Debbie Wilkinson

avatar van bram_stuckinaday

bram_stuckinaday

Ik word altijd erg vrolijk van dit soort lichtelijk voorspelbare en zeer bevredigende melodrama. Alleen het einde... had van mij niet gehoeven. Verschil met de middagfilms op RTL 4 is dat Billy Elliot goed is geacteerd, dat er veel valt te lachen, en dat het mooi is vormgegeven. En dat ik er vrolijk van word dus!

avatar van gotti

bram_stuckinaday schreef:

Dat einde vond ik juist geweldig. Die allerlaatste sprong vat eigenlijk samen, waar Billy in de hele film voor gevochten heeft.

Jordy schreef:

Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet helemaal begrijp waarom deze film zoveel awards en nominaties heeft gekregen.

Ik wel. Schitterend verfilmd. Briljant editing, Prachtige wisselingen tussen humor en drama.

Perfecte soundtrack. "London Calling" wonderschoon in beeld gebracht. Het Zwanenmeer van Tjaikovsky heeft nog nooit zo mooi geklonken.

Bovendien nog prachtig drama over een vrij ongewoon onderwerp tegen achtergrond dat telkens dichtbij komt en weer verdwijnt. 4,5 *

avatar van Wouter

[Het Zwanenmeer van Tjaikovsky heeft nog nooit zo mooi geklonken.

Kom op zeg. Ik zat met mensen die er meer verstand van hebben dan ik en die begonnen spontaan te lachen aan het einde.

Wat een vertoning.

Wouter schreef:

Wat een vertoning.

Pardon, Ik heb het niet over het einde, maar over het gedeelte waarbij Billy en Mrs Wilkinson met dat hoge veerpont de rivier oversteken.

Het einde vind ik idd over the top (en doet afbreuk aan de film) en weerhoudt me om een 5 te geven.

avatar van Wouter

FisherKing schreef:

Behalve dat het wat cliche-matig was, vond ik weinig bijzonder aan de uitvoering.

Het einde vind ik idd over the top (en doet afbreuk aan de film) .

En een weinig overtuigde art direction

Wouter schreef:

Ik denk dat we langs elkaar praten. Ik bedoelde de muziek (mij om het even welke uitvoering) in combinatie met de beelden. Zoiets als in een Video-clip.

En London Calling in combinatie met dat politieoptreden tegen de stakers vond ik een hoogstandje.

avatar van gotti

Mooi FK dat deze film (kuch*MIJN FILM*kuch) zo goed bevallen is.

gotti schreef:

Mooi FK dat deze film (kuch*MIJN FILM*kuch) zo goed bevallen is.

Volgende keer het einde eraf halen, he

avatar van bram_stuckinaday

bram_stuckinaday

Het trampoline einde vind ik erg mooi, ik bedoelde het einde waarin je Billy een paar jaar later ziet. Ik snap de functie daarvan, maar ik had me Billy juist graag herinnerd als het kleine ventje - dat hij het ging maken kon ik ook zonder de bevestigende beelden wel bedenken...

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

blij dat je 'm goed vindt, FK, voor mijn part één van de allerbeste Britse films ...

(met die schitterende acteur Gary Lewis)

Tonyvdb schreef:

(met die schitterende acteur Gary Lewis)

Die vader speelt schitterend.

Zijn woede uitbarstingen, vooral de dingen die ie niet zegt en bijzonder indrukwekkend als ie de staking breekt voor Billy

avatar van SillyWilly

SillyWilly

Fantastische film. Ik moest aan het eind wel erg denken aan october sky die een paar maanden terug op tv was...

avatar van fiona depp

fiona depp

Erg aandoenlijke film. Laat goed de slechte situatie van die tijd in Engeland zien.

avatar van Ewout

Ewout

Ik vind het 1 van de beste films in mijn dvdcollectie, ik heb hem na 1 keer op de tv gezien gekocht en keer op keer kan ik deze film kijken.

Ik vind het verhaal geweldig, de muziek is gewoon steengoed, de acteerprestaties van de jonge Jamie Bell is gewoon hemels om naar te kijken, net zoals Julie Walters en Gary Lewis.

Het is gewoon zo geweldig mooi weergegeven dat je eigenlijk meteen de neiging hebt om de buurt te bezoeken waar deze film is opgenomen! (en dit ben ik zeker nog een keer van plan!)

avatar van eerdekes

eerdekes

Komt binnenkort naar 't schijnt op tv1.

Ik dacht volgende week vrijdag ?

avatar van jasmyn

jasmyn

Nou ik ben benieuwd, ben van plan om er vanavond na te gaan kijken... Dus mijn cijfertje komt straks

avatar van mdj

mdj

Vond de film minder sentimenteel dan ik vanwege het onderwerp verwacht had. Vooral omdat er gekozen is voor een jongetje van het 'schoffie-type' en niet voor een overgevoelig kereltje. Dan was de film al te clichématig geweest (cliché's zaten er overigens nog steeds wel in, met name in de vorm van het wél overgevoelige vriendje).
De omslag van de vader vond ik niet goed te vatten, wel heel plotseling en heel radicaal, hier werd het feelgoodgehalte iets te hoog.

avatar van eeflien

eeflien

De omslag van de vader werd verklaard door het feit dat hij zijn zoon voor het eerst zag dansen, voor het eerst echt zag wat hij kon, vind ik toch een best duidelijke omslag

avatar van mdj

mdj

Ja, daar heb je wel gelijk in, minder radicale omslag dan ik dacht, hoewel dan nog wel blijft vind ik dat hij wel helemaal door de andere kant op slaat en geen bedenking meer lijkt te hebben

FisherKing

De vader had EINDELIJK voor zijn zoon gekozen, en zoiets kan alleen maar drastisch gaan. De gevolgen waren groot voor de vader dus het duurde even, maar nadat ie voor zijn zoon gekozen heeft is er ook geen weg meer terug, een vrij natuurlijke omslag, zo kwam het op mij over

Ik vond het ook vrij abrupt hoor. De vader kon eerst alleen maar schelden op zijn zoon. Erg stereotiep personage.

avatar van 93.9

93.9

Er zijn absoluut beter Britse films.

De film kon mij niet echt raken.

Vaak kan een verhaal me niet raken omdat ik er helemaal niets mee hebt maar dan is de film gewoon goed.

In dit geval beide helaas niet.

De film geeft wel perfect weer hoe slecht de omstandigheden waren voor arbeiders in de tijd van dat rare wijf(de ijzeren dame). Ik vind het wel raar dat er typische jaren 70 muziek gebruikt werd in een film dat ook duidelijk een politieke en historische achtergrond wil toelichten,T-Rex typisch 70-ties, alleen A Town Called Malice van The Jam kwam uit de jaren 80, overigens niet uit 1984.

3 Sterren.

avatar van starbright boy

Typische enigszins voorspelbare feel-good film over gevoel volgen en dromen achterna gaan. De film zich laten afspelen tegen een decor van Groot-Brittanië onder Thatcher is een goede keus. De personages waren vaak wat dunnetjes en cliché. Maar de acteurs waren erg goed op dreef.

Dit genre is typisch iets wat soms wel voor je werkt en soms niet. En dat is niet echt te verklaren. Deze film was voor mij een leuke middenmoter. Prima te kijken en goed gemaakt, maar ik ben niet echt onder de indruk. En toch kan het best dat de volgende feel-good ineens een punt hoger of lager zit zonder dat ik zou kunnen aangeven waaraan dat ligt.

Je doet net alsof die films niet in kwaliteit KUNNEN verschillen. Dat doen ze uiteraard wel.

avatar van starbright boy

Uiteraard.

avatar van Esteban

Esteban

Ik haal dan ook in de verste verte niets uit Starbright's tekst waaruit wat Kappeuter zegt af te leiden valt .

'Als je niet weet waar het aan ligt, bestaat het verschil dan wel ?'

En hangt het dus wellicht meer van je stemming af dan van de film hoe hoog je de film waardeert.

Puur speculatie. Kappeuter lult maar wat.

avatar van Esteban

Esteban

Maar Kappeuter is OK

Laatst ook Billy Elliot gezien. Ik had een hele waslijst aan commentaren, maar ben ondertussen met zoveel dingen bezig geweest dat ik ze amper nog kan opnoemen. 'n Andere keer dan maar.

Billy Elliot ****1/2

avatar van benjamin_007

benjamin_007

Deze film zag ik op school. En dat is geen goed nieuws! Saaie film over een bende homo's.