- Home
Bekijk via Film1
Bekijk via CANAL+
Donderdag om 10:25 uur op Film1 Drama
Plot Schone Handen
"Nobody leaves the family"
Sylvia (Thekla Reuten) en haar man Eddie (Jeroen van Koningsbrugge) leiden een luxeleventje in Amsterdam Oud-Zuid met hun twee kinderen. Wat de bron van die luxe is, heeft Sylvia verdrongen. Want Eddie houdt zijn bloeiende drugshandel buiten de deur. Een brutale politie-inval en vernederende huiszoeking schudden Sylvia wakker. Wanneer alles fout dreigt te lopen probeert Sylvia haar jonge kinderen te beschermen en het misdaadmilieu te ontvluchten. Maar zo gemakkelijk gaat dat niet, want ze beseft dat Eddie haar niet zomaar zal laten gaan. Ze weet immers te veel.
Eddie
Ineke
Daan
Disselhoek
barcam
Zeer mager verhaaltje dat zich afspeelt in het misdaadmilieu.
De vrouw des huizes weet dat haar man met duistere zaken bezig is maar aanvaard wel gretig de luxe die hij binnenbrengt tot de misdaad de huiskamer steeds meer binnenkomt.
Er zitten gigantische gaten in het verhaal en vooral Thekla Reuten doet aan belachelijke overacting.
De omschakeling van de man van brave huisvader naar meedogenloze psychopaat is iets teveel van het goede.
Het geheel wordt ook nog opgeleukt met hier en daar een vet irritant Amsterdams accent wat de verstaanbaarheid nog naar beneden brengt.
Misschien leuk als TV film maar een bioscoop film totaal onwaardig.
joko16
Zeer spannend en goed.
Thekla en Jeroen speelden hun rol zeer overtuigend in tegenstelling tot alle azijnpissers die met hun vooroordelen die de film niet eens gezien hebben.
tim123
Mager verhaal, vreselijk geluid, irritant accent en verschrikkelijk voorspelbaar. Wat doet dit in de bioscoop. Niet gaan kijken zou ik zeggen. Zonde van je tijd.
gijsvogel
Best een aardige Nederlandse film, al geloof ik best dat het net zo goed een langere aflevering van de eerder genoemde series zou kunnen zijn. Maargoed, die kijk ik nooit.
Acteerwerk prima overall al waren de kinderen wat matig in het geheel. JvK was prima in zijn rol en ik heb me ook geen moment aan het Amsterdamse accent gestoord, al denk ik wel dat de film best zonder dit had gekund en daardoor door meerdere mensen als 'beter' ervaren zou worden.
perceived
Goede film!
Onbegrijpelijk hoe deze film dikwijls wordt neergesabeld. Kom slechts tot de conclusie dat die mensen min of meer allergisch zijn voor "de Nederlandse film" + voor bekende koppen die men niet weet los te koppelen van een bekend (TV -of Film) personage.
Heb er zelf weinig op aan te merken. Onderhoudend plot van begin tot eind, loopt lekker vlot. Plot en de Amsterdamse setting kent zijn clichés, maar dat laatste is wel tot bijna in de perfectie doorgevoerd. De cast gaat daar overtuigend in mee. Snap de kritiek op van Koningsbrugge dan ook totaal niet, de man vertolkt zijn rol behoorlijk sterk.
Leuk camerawerk en montage, aangename soundtrack. Kan zich prima meten met vergelijkbare Amerikaanse films, zelfs beter dan de meesten. 7.5/10*
tattoobob
Sterke nederlandse thriller......leuk acteerwerk,alleen van mij had het plat amsterdamse accent wat minder gemogen van alle acteurs.
De film blijft boeien tot het eind en er zit een goede sfeer in.
De laatste keer dat ik zo'n misdaad film van hollandse bodem goed heb gevonden is alweer zo'n tien jaar geleden.
Aanrader
blurp194
Ontspoord.
Eigenlijk is er helemaal niet zoveel mis met deze film. Tot de ontknoping dan. Maar voor het zover is, Reuten en Koningsbrugge spelen best goed - en het overdreven accent, tsja, er zijn echt mensen die zo praten, hoewel het wel wat moeilijker te vinden is langzamerhand, maar een jaartje of tien- vijftien geleden?
Maar de ontknoping dus. Vanaf dat de donkere wolken zich samenpakken gaat het hard mis - en niet alleen van symboliek, maar ook van de special effects. Had dat nou gelaten, dan was het een enorm stuk beter geweest. Dit stukje triestigheid trekt de hele film naar beneden, en doordat het aan het einde zit is het ook nog eens het enige dat je je over een jaartje of wat herinnert.
En dan nog eens 15 euro voor de dvd. Ik had echt op de uitverkoop moeten wachten.
4BYE
Verrassend goede Nederlandse film. Netjes opgebouwd, goed gespeeld en niet voorspelbaar. Misschien niet briljant maar zeker meer dan het kijken waard!
Kondoro
Schone Handen
Best een goeie Thriller van Nederlandse bodem. Nadat ik Schemer (2010) had gezien was ik weer wat teleurgestelde in de Nederlandse film industrie. Wat dat betreft was die film echt onder middelmaat. Toch vond ik Schone Handen erg sterk en ik heb eigenlijk geen enkele keer gehad dat ik me erdoor verveelde.
Het verhaal was prima. Eddie is een handelaar in, zo lijkt het; drugs. Een goude deal en zeker geen kleintje in zijn klasse. Met een mooi huis, 'luxe' auto's, een knappe dochter en veel geld gaat hij redelijk door zijn leven. Op een dag wil zijn vrouw dat hij stopt, hij belooft dit te doen maar komt uiteraard zijn afspraken niet na. Hij blijft in het wereldje vol met geweld, verdriet en haat wat natuurlijk alleen maar fout kan lopen.
Het verhaal was dus prima en het concept was oké, iets veel voorkomend in Nederlandse film maar goed. Het acteerwerk van Jeroen vond ik erg fijn, de rest kon wel maar het accent vond ik niet passen. De psychologische scenes deden veel goed waardoor ik alleen maar kan zeggen dat ik mij vermaakt heb. Al om al, uitstekend vermaakt en weer een prima film van Nederlandse bodem!
Collins
Een film met een simpel plot, oninteressante zijpaden en holle personages.
Het begint nochthans aardig. Gedurende een halfuurtje is de film met een leuke introductie en wat snelle wendingen redelijk kijkbaar. Daarna wordt het snel minder als herhaling, langdradigheid en voorspelbaarheid hun intrede doen. Door al die saaie oprekking en toenemende inhoudsloosheid, beginnen ergernis en verveling tijdens het kijken al snel door te sijpelen.
Het verhaal heeft gewoon te weinig inhoud. Een eenvoudig verhaaltje hoeft op zich niet erg te zijn, maar als er naast het simpele verhaaltje verder niets is dat fascineert of intrigeert, is dat wel erg. En dat is in deze film dus helaas het geval.
Op verhaaltechnisch en filmtechnisch gebied is weinig opwindends te beleven. Er is geen karaktervorming. Er liggen geen interessante accenten op de dialogen. De (relativerende) humor ontbreekt. De actiescenes zijn niet spannend. Er zijn geen mooie zorgvolle shots. Het is allemaal zo plat.
De acteurs lijden aan een ernstige vorm van overacting. En alsof dat nog niet erg genoeg is, praat iedereen met een overdreven Amsterdams accent. Blah! Over plat gesproken!
Nee, het acteerwerk is ook niet hoogstaand.
Een aardig halfuurtje, daarna gaat het snel bergafwaarts.
cantforgetyou
- 1954 berichten
Aardige film. Het accent was tenen krommend. De spanning was soms best goed gelukt. Voor een Nederlandse film niet slecht. Kijkt makkelijk weg.
frolunda
Redelijk Nederlands misdaad/drama met een goede rol van Jeroen van Koningsbrugge.Dat was weer eens wat ander dan de surprise.
Het verhaal was wat warrig (ook hier: ondertitels) maar toch aardig te volgen en ook kende Schone handen genoeg spannende en actie momenten.
Verder niet al te bijzonder maar ik heb al veel slechtere gelijksoortige films gezien van vaderlandse bodem.
Wel een sterk einde met een opvallende rol van Jim van der Woude,die had ik al sinds de Illusionist niet meer op het witte doek gezien.Daar sprak ie overigens ook geen woord in.
Drie sterren.
joshua1988
abominabel slecht, zelden zo'n amateuristisch werkje gezien en op Thekla na, liep de hele cast er bij alsof niets er toe deed, zelfs het huilen liep niet gesmeerd...emotieloze pulp! En snel vergeten!
mjk87 (moderator films)
In het menu van de dvd kon je kiezen voor Nederlandse ondertiteling. Ik moest daar om lachen tot je al snel doorhebt dat men soms nauwelijks te verstaan is. Zal deels slechte geluidsmix zijn, deels dat neppe accent. Ik snap wel dat ze ervoor kiezen - dit gaat over een gezinnetje dat eigenlijk in een heel ander sociaal milieu hoort, met geblondeerde oma en al erbij - maar het is wel vervelend en komt nep over. Buiten dat had dat (volksmilieu in chique wijk) de basis moeten zijn had het echt nut willen hebben, een beetje Flodder maar dan serieuzer. Dat had ook best wat kunnen zijn, nu is het gewoon een simpele thriller geworden.
Enfin, film zelf kijkt dan wel makkelijk weg en verveelt niet. Daar scoort het bijna alle punten op, maar het predicaat goed zou ik het niet willen geven. Echt spannend is het nergens, acteerwerk niet altijd overtuigend (zowel niet van Reuten als onze crimineel die zomaar in een psychopaat verandert) en tegen Jeroen van Koningsbrugge heb ik sowieso een antipathie. Audiovisueel ook helemaal niet interessants in te ontdekken. 2,5*.
Movsin
Film over het drugsmilieu en de dramatische gevolgen voor het familiaal leven en die aantoont dat drugshandel een wereld van winsten, maar ook van schulden impliceert en vooral de onverbiddelijke afrekening als het systeem in gevaar komt.
Jeroen Van Koningsbrugge en Thekla Reuten overtuigen beide in hun uiteenlopende rol terwijl Bente Fokkens best meevalt.
Vlotwegkijkend misdaaddrama met de nodige spanning.
Aardige film waarin een crimineel zijn gezin begint te verliezen als hij zelf in de problemen komt. Deze misdaadfilm is niet bepaald origineel, maar wel onderhoudend (vooral omdat er genoeg gebeurd en de film een vlot tempo heeft). Tijdens de tweede helft niet overal even geloofwaardig. Jeroen van Koningsbrugge zit lekker in zijn rol hier. Met gemak 3.0 sterren.
david bohm
Als verstand op nul film goed te doen hoewel de accentjes van met name Reuten en van Koningsbrugge storend slecht zijn. Bente Fokkens kan mij wel bekoren als actrice. Redelijk.
BBarbie
Degelijke, bij vlaggen spannende misdaadfilm van eigen bodem. Het is nogal onnozel dat een deel van het MM-publiek er een gewoonte van maakt om bij wijze van automatisme een Nederlandse film steevast de grond in te boren. Goed te weten dat men daarover in het buitenland doorgaans een stuk genuanceerder denkt.
Zo ook met deze film, die de toets der kritiek best kan doorstaan en met gemak kan wedijveren met gelijksoortige Engelse of Amerikaanse producties. Tjebbo Penning, Van Koningsbrugge, (vooral) Reuten c.s. hebben mij in ieder geval een onderhoudende avond bezorgt. En dat accent. Wie maalt daar nou om? Zoals ook niemand zich druk maakt over een Amerikaanse acteur in een Britse film of andersom. Als je het mij vraagt, gewoon mierenneukerij.
sinterklaas
Wel weer een redelijk Nederlands misdaadthrillertje... Maarja... zoals je het wel weer van de Nederlanders kan verwachten wordt er weer een overdosis braafheid en burgerlijkheid gebruikt... en dat maakt de film net niet goed.
Wel grappig is Jeroen van Koningsbrugge die met zijn Amsterdamse accent de hele film doorblaat. Hier speelt hij crimineel alias huisvader Eddie. Thekla Reuten is zijn vrouw en je zit je je de hele film af te vragen hoe dat mensje het al die jaren uithoudt bij een man die dag in dag uit met vuur speelt... en waarbij er een steekvlam is ontstaan.
...en zoals je kan verwachten worden de schroeven steeds losser en doet zowel Eddie als zijn gezin er alles aan om de lekkende gaten dicht te houden. Best wel een spannend concept zou je eigenlijk zeggen. Het continue omswitchen van brave huisvader naar harde crimineel is ook redelijk goed gebracht. Ook Teun Kuilboer is erg grappig als de sullige broer van Eddie, tevens een misdaadpartner. Wel jammer dat er weinig aandacht wordt besteed aan die Belgische gangsters. En ach... prachtrolletje weer van Cees Geel als cynische inspecteur.
En ja... wat zal ik er over zeggen. Weer een relatief aardig Neerlands misdaadfilmpje. Ik zou nu wel eens wat meer rauwheid en realisme willen zien, dan iets wat weer eens neigt naar een familiedrama. Wat houdt de Nederlanders zo tegen? Is de tijd van Lek en Van God Los nou echt voorbij?
Brabants
Leuk tussendoortje wat nergens echt klasse vertoond. Jeroen van Koningsbrugge doet zijn best maar het blijft allemaal wat oppervlakkig. Voor een regenachtige zondag is het best te behappen.
Mausssie82
Goede film van begin tot het einde heeft de film me aandacht vast gehouden.
filmkul
Sterke Nederlandse misdaadfilm. Het verhaal zit aardig in elkaar en wordt heel goed uitgewerkt door Penning. De opbouw is ijzersterk en de vaart zit er goed in. Vanaf het begin wordt je het verhaal ingezogen en voel je als kijker heel goed het dilemma van Reuten. Het acteerwerk is ook goed. Van Koningsbrugge zet een hele goede en serieuze rol neer. Verder zijn de sfeer en settings dik in orde. De accenten zijn niet storend. Toppertje van eigen bodem. 4.0
Donkerwoud
De zoveelste The Sopranos in Mokum. Met een inmiddels platgetreden sfeerschets van de Amsterdamse penoze en een ambigue rol voor de gangstervrouw. En laten we wel wezen: Jeroen van Koningsbrugge is geen James Gandolfini of Bryan Cranston. Een beetje snoeven en schreeuwen zonder de ingehouden agressie of 't charisma van de betere schurkenrollen, terwijl diens voorspelbare transformatie tussen gezellige familieman en sociopathische bendeleider weinig gelaagdheid kent. Wat dat betreft is Sylvia (Thekla Reuten) geloofwaardiger en menselijker als de gangstervrouw die probeert te ontsnappen aan haar volkse milieu. Origineel wordt het niet, maar onderhoudend is het wel. Maar misschien 't meest storend is hoe 'Schone Handen' (2015) toewerkt naar een brave en moralistische climax. Bijna lachwekkend hoe overdreven dramatisch de verschillende plotlijntjes bij elkaar komen en het Shakespeareaanse pathos nog wat wordt aangedikt. Alsof er 'MISDAAD LOONT NIET!' moest worden uitgeschreeuwd met de Caps Lock-toets.
Smugmarty
Categorisch genegeerd.
Ik dacht tenslotte dat ik mijn kijktijd nauw afgezet moest verdelen tussen de Amerikaans blockbuster, Netflix toppers en praatprogramma's op Ned 1 2 of 3
Maar gelukkig heb ik me eraan gewaagd en in twee dagen deze rit uitgezeten.
Lekker grote bakkes op Eddie die hier prima wordt neergezet door van Koningsbrugge.
Mooi inkijkje in de Amsterdamse volksbuurt en snelle tonnetjes handel in de veelzijdige Nederlandse misdaad scene. De grimmige ambiance en de temperatuur lopen steeds verder op...bijna letterlijk gezien de grote hoeveelheden zweet die van de karakters afdruipt, ondanks dat alles zich in Nederland afspeelt.
Een brand aan het einde zet het geheel echt in vlammen geeft het geheel een cachet van een thriller-misdaad die je uit Hollywood verwacht.
Ik vond het een heerlijke prent die maar weer eens aangeeft dat niet al het goede van ver hoeft te komen.
kinkymen
Voor nederlandse begrippen een redelijk goede film over de amsterdamse onderwereld die redelijk onderhoudend was.
Irritatiepuntje was dat het soms slecht te verstaan was.
martijn011
- 2034 berichten
Valt niks tegen deze film.
Alhoewel het geen film is geworden die je nooit meer vergeet is het toch best wel een lekkere wegkijker. Het tempo ligt hoog, er gebeurt van alles en Jeroen van Koningsbrugge kan lekker losgaan als crimineel die z'n gezin dreigt te verliezen. Thekla Reuten is een prima tegenspeelster als partner en beide kinderen zijn ook echt geen miscasts. Nino den Brave, die het zoontje speelt, doet het helemaal geweldig.
Er gebeurt vrij veel, niet alles is even geslaagd, maar toch weet regisseur Tjebbo Penning de spanning en angst van het gezin wel te vangen. Een aantal prima bijrollen complementeren het geheel.
Zeker een voldoende.
vanillaice
2 x op een dag gekeken, prachtige rauwe film, keihard, humor en Jeroen van Koningsbrugge.
mrklm
Loser Eddie [Jeroen van Koningsbrugge] brengt zichzelf en zijn gezin in de problemen door zijn betrokkenheid bij een liquidatie in de drugswereld. Zijn echtgenote Sylvia [Thekla Reuten] heeft lange tijd een oogje dichtgeknepen, maar mede door Eddies steeds grilligere gedrag probeert ze een manier te vinden om te ontsnappen aan haar echtgenoot en aan de wrok van de grote drugscriminelen, waaronder de mysterieuze Willem de Zwijger [Jim van der Woude]. En dus wil ze dat haar kinderen Daphne [Bente Fokkens] en Yuri [Nino den Brave] met haar meegaan. Van Koningsbrugge blijkt te licht voor zijn rol en Reutens overacteren deed mij zelfs enige tijd vermoeden dat ik naar een weinig geslaagde misdaadkomedie zat te kijken. Niet dat er veel te lachen valt, maar er lopen nogal wat karikaturen rond die onder Pennings regie bovendien nogal dik zijn aangezet. Den Brave is overtuigend naïef als de jonge zoon, Van der Woude is goed gekozen als de drugskoning die zijn bijnaam eer aan doet en Angela Schijf is uitstekend als Sylvia’s zus.
RazendeRoeland
Prima film van eigen bodem. Een verhaal met bekende wendingen, kleine drugscrimineel die steeds verder in het criminele moeras wegzakt. Reuten deed het naar verwachting prima, en van Koningsbrugge was voor mij de positieve verrassing in deze rolprent.
MiekiePou
Voor een Nederlandse film toch wel een mooie crimi film. Alleen het accentje had wel wegelaten mogen worden. Komt goedkoop over. Kinderen spelen goed en praten normaal. Duidelijk een gezin die enkel rijk is door criminele activiteiten maar t tokkie gehalte blijft. Moeder struggled na een dood van kennis met het gevaar voor haar gezin. En dus thuis spelen de spanningen hoog op. Jeroen van K speelt zijn rol goed al is hij leuker is als komediant, maar hij heeft er de kop wel voor. Voor alle amsterdammers een hele leuke film in eigen stad .
Voor de rest maakt dat met het accent van iedereen helaas wat minder, toch maar overheen gezet en een dikke 3 sterren. Beter dan die romantische niemandalletjes met altijd dezelfde acteurs.

Nederlandse misdaadfilm 'Schone Handen' binnenkort te streamen op Netflix

Nederlandse misdaadthriller 'Schone Handen' met Jeroen van Koningsbrugge en Thekla Reuten vanavond te zien op televisie

De Nieuwe Wildernis
Documentaire, 2013