• 9.377.519 stemmen

Met onder meer: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy en Domhnall Gleeson

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 28 januari 2016

Plot The Revenant

"(n. One who has returned, as if from the dead.)"

1823. Tijdens een expeditie diep in de ruige Amerikaanse wildernis worden de legendarische avonturier Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) en zijn manschappen aangevallen door indianen en moet hij bij een hinderlaag vrezen voor zijn leven. Hij kan tenauwernood ontkomen en slaat op de vlucht. Tijdens zijn overlevingstocht ondergaat Glass ondenkbare tegenslagen. Gedreven door zijn wil om te leven en zijn liefde voor zijn familie, moet Glass zich een weg banen door een strenge winter tijdens zijn meedogenloze overlevingstocht om uiteindelijk verlossing te vinden.

avatar van EdwinG

EdwinG

Wat een waardeloze film gewoon een (Drama ) zowel het verhaal als de acties.

Ik begrijp niet dat deze film zo hoog staat aangeschreven?

avatar van Uier

Uier

• 2006 berichten

Ik begrijp niet dat mensen zich speciaal registeren om aan te geven dat ze iets niet begrijpen.

avatar van MartMovie

MartMovie

Zojuist thuis van deze potentiële Oscarwinnaar. Eerlijk gezegd ging ik er heen met veel scepsis omdat na het zien van de trailer ik dacht dat het niet mijn film zou zijn. En zo zie je maar dat je soms je gevoel moet volgen, wat was het voor mij een beproeving. Ik heb echt 3 uur lang in mijn hoofd de gedachte gehad zal ik weggaan of niet. De film bestaat uit prachtige natuurbeelden en dat 3 uur lang. Er zit zo goed als geen leuke dialoog in de film sterker nog als er totaal 20 zinnen worden gesproken in de film is het veel. Humor zit er niet in dus dat is snel klaar. Zelfs de echte actie zit verstopt in de eerste 20 minuten van de film. De acteer prestatie van DiCapro bestaat uit 3 uur lang met een verdwaast half bevroren gehavend gezicht in de camera kreunen. Van mij had hij een oscar mogen krijgen voor zijn rol in "The Wolf of Wall street" maar als ze hem hiervoor een oscar geven zou dat meer dan een lachertje zijn. Nee om af te sluiten wat was dit een slechte film zeg. De 2 sterren zijn voor de sublieme beer scene.

avatar van Sisko

Sisko

Wat een geweldige film met prachtige muziek! De camera zit soms zo dicht op de acteurs dat de lens beslaat. Een Oscar voor DiCaprio zou welverdiend zijn!

Ook een compliment voor het Louis Hartlooper complex in Utrecht, waar ik de film gisteravond zag. Films worden daar nog respectvol behandeld en het licht gaat niet gelijk aan als de aftiteling begint, zodat de filmervaring nog een beetje kan bezinken.

avatar van Ferdydurke

Ferdydurke

Basto schreef:

Indrukwekkend visueel essay over de referenties naar Tarkovski dat enpassand duidelijk maakt dat film veel meer is dan enkel plot of verhaal.

The Revenant by Tarkovsky. ???????? ??????????? - YouTube - m.youtube.com

Dat sommige beelden echo’s zijn van, of variaties op, soortgelijke beelden uit films van Tarkovsky, mag duidelijk zijn. Maar eerlijk gezegd ontgaat mij verder het verband met de gang van zaken in deze film; Inarritu slaagt er volgens mij totaal niet in dit soort surrealisme, deze visioenen, zinvol te koppelen aan de verder hyper-realistische sfeer van The Revenant.

Daarom maken deze referenties op mij een wat geforceerde, en zelfs storende indruk. Alsof Inarritu alleen maar wil laten zien dat ie niet van de straat is. Het draagt alleen maar verder bij aan de mislukking van deze film, juist omdat het op een mijns inziens verkeerde manier méér wil zijn dan realistisch. En het begon allemaal nog wel zo sterk.

Wat de film ook niet goed doet is het geknutsel aan het plot, met de ontvoering van de dochter van dat stamhoofd, en die nobele Pawnee als barmhartige Samaritaan. Het ‘verhaal’ is niet te mager, maar te dik.

Ik kon tot nog toe redelijk door de bocht met Inarritu, ook met zijn neiging tot construeren en melodrama; met name Birdman vond ik bijzonder scherp, geestig, en goed gemaakt. Maar dit vind ik een behoorlijke tegenvaller. Want hoe indrukwekkend ook de cinematografie: er blijven nog genoeg mogelijkheden over om een film te verpesten.

avatar van Konwou

Konwou

Vreselijk onwerkelijk. Mooie beelden van de natuur. Verder veel gekreun van Di Caprio.

avatar van Movie-Addicted

Movie-Addicted

* Slappe hap* tevens wel gefilmd op mooie locaties.

*1.5-

avatar van danuz

danuz

Ferdydurke schreef:

Interessant. Dat is - ondanks mijn hoge cijfer - wel mijn grootste kritiek op de film. De emotioneel geladen visioenen & herinneringen komen te gekunsteld over en konden mij niet raken. Maar wie weet dat de puzzelstukjes bij herkijk op hun plek vallen. Ik hoop het ten zeerste, want het is en blijft een indrukwekkend schouwspel.

avatar van Sandexz

Sandexz

Ik heb genoten, de film begint met een prachtig gefilmde aanval van indianen op een nederzetting van pioniers, dit was echt puur genieten. Het stuk waarin het hoofdpersonage (Glass) gespeeld door Leonardo DiCaprio enorm aan het lijden is had wat mij betreft nog wel veel langer mogen duren. Uiteindelijk wordt opgebouwd naar een vervulling van wraakgevoelens van de hoofdpersoon, dit vond ik dan weer wat minder. De reden waarom Glass onverantwoord alleen met de kapitein gaat jagen op Fitzgerald was in mijn ogen onlogisch.

avatar van Feiraco

Feiraco

Weer eens zo’n prachtige film zoals dit type films bedoeld zijn: visueel en muzikaal overweldigend, meeslepend, historisch niet geheel accuraat, soms langdradig en niet geheel verrassend of origineel, maar al met al een heerlijke zit van 2,5 uur. Het overleven in de koude wildernis komt al bekend voor van Into the Wild en The Edge, en achtervolgingen door Indianen uit Last of the Mohicans en Apocalypto, maar de omstandigheden en de tijdsgeest zijn niet vaak zo weergegeven. De al vaker genoemde aanval door de beer is uniek in zo’n soort voor een dierenaanval. “Bart the Bear” heeft een opvolger… de Arikara (of The Ree zoals ze in de film meestal worden genoemd) worden waardig neergezet, en het zijn nou eens niet de Sioux die de hoofdrol spelen. De achtervolging te paard is van korte duur, maar wel zeer indrukwekkend. De shots van de Amerikaanse natuur zijn adembenemend mooi. Gewoon een van de betere films, zo niet de beste, van 2015.

avatar van Robert63372

Robert63372

MartMovie schreef:

Ik kan mij hier perfect bij aansluiten.

avatar van Thomas83

Thomas83

De film waar ik het meest naar heb uitgekeken afgelopen maanden. En aan mijn hooggespannen verwachtingen is volledig voldaan. De woeste landschappen zijn echt onovertroffen mooi, vooral als we in de sneeuw eindigen. Het verhaal is ook erg interessant. De confrontatie met de beer aan het begin van de film is geweldig (en dan hebben nota bene al een geweldige scène gehad met de openingsscène , de aanval van de indianen op het kamp met een camera die er prachtig tussendoor laveert) en ik hoorde de laatste tijd wat kritische geluiden over de magere plot maar ik kan daar totaal niet in meegaan. Voor de volledige ervaring is het juist essentieel dat alles niet te snel gaat en je echt de ontberingen (no pun intended) van Glass voelt. Al hadden wel hem heel de film enkel tegen de natuur zien ploeteren, dan was de film voor mij al machtig genoeg geweest. En daar is niet eens sprake van. Er zit toch nog aardig wat spektakel in de film in de vorm van sterke actiescènes en spectaculaire special-effects. Gelukkig niet zoveel dat het te glamoureus wordt allemaal.

Waar ik verder ook naar uitkeek was de cast, voornamelijk DiCaprio en Hardy als tegenspelers van elkaar. DiCaprio schijnt de topfavoriet te zijn voor de Oscar, maar daar kijk ik wel eigenlijk van op. Hij speelt wel goed hoor, maar laat ook weer geen onuitwisbare indruk achter. Je hoort hem vooral veel kreunen en steunen, hij jaagt er het nodige speeksel doorheen en als hij op het einde weer kan praten gooit hij er nog een wat raar hees stemmetje uit. Eigenlijk is DiCaprio mijn enige teleurstelling van heel de film. Hardy heeft geen super uitgediepte rol maar geeft Fitzgerald toch nog wel wat dan diepte mee en speelt zijn rol erg fijn. Poulter vond ik echt een aangename verrassing, in eerdere films vond ik hem vooral irritant, en Gleeson is sterk in een klein rolletje. Wat een films verschijnt hij in de laatste jaren. Die is aardig een CV aan het opbouwen.

Dat de cinematografie oogstrelend is hoeft amper meer benoemd te worden. In visueel opzicht klopt bijna alles, op wat CGI na. En ook de heel fraaie ondersteunende score verdient echt een vermelding. Inarritu maakt van tweeënhalf uur film een heerlijk lopend en lekker rauw geheel. Het einde is ook sterk met zo'n lekker ouderwetse en brute confrontatie tussen Glass en Fitzgerald. Het is een Hollywood-einde, maar wel gewelddadiger en een die een voldaan gevoel geeft op een manier die bij de film past. Ik kan eigenlijk niet veel serieuze zwakke punten van de film noemen, hooguit de niet al te interessante flashbacks/hallucinaties met betrekking tot Glass' relatie met vrouw en zoon (sowieso al dat spirituele fluistergedoe met indianen etc, het ergert me eigenlijk altijd lichtelijk in films), een wat plots een stuk sterkere Glass (vooral de rivierscène is wat al te sterk) en een hoog verwachtingspatroon waar niet aan is voldaan wat betreft het spel van DiCaprio. Maar dat betekent bepaald niet dat hij slecht speelt, de rol biedt hem ook net wat te weinig ruimte. Wel een zwakke Oscarcategorie dit jaar overigens. Daar had sowieso beter genomineerd mogen worden. Alleen Fassbender speelt een rol van formaat in mijn ogen. Lubezki versus Deakins is heel andere koek. 4.0*.

avatar van timburton

timburton

Een van dé topcameramannen van deze tijd (o.a. Birdman) die ook nog eens waagt het Amerikaanse landschap (stiekem is het Canada) te filmen in origineel licht. Regie van dé man van de huidige Latijns-Amerikaanse cinema. Gespeeld door dé acteur, en deze keer ook nog eens Oscar-waardig. Een uiterst geslaagde soundtrack. Een prachtige sfeer. En een verhaal dat zijn rauwheid niet verliest gedurende de film. Wat kan er eigenlijk nog misgaan? Nou, niet veel. Een man die vecht tegen moedertje natuur om zijn rouw voor de gruwelijke dood van zijn zoon te verwerken en de moordenaar te vinden, om vervolgens te besluiten dat wraak niet in zijn handen ligt, om óók nog eens de breeddenkende Europeaan uit te hangen die helemaal niets heeft tegen, en zelfs identificeert met, Indianen - ik bedoel native-Americans. Welke man wil Hugh niet zijn? En welke gezonde vrouw wil niet in de armen van deze held sterven? Maar The Revenant laat ook zien dat je er als regisseur nog niet bent wanneer je filmwerk in orde is, de spanning perfect is, de acteurs goed gecast zijn en de held een held is. Want met welk gevoel gaat de kijker de zaal uit? Het gevoel dat ook hij eigenlijk wel een Hugh Glass zou kunnen zijn? Dat de natuur wreed is maar dat dat ook de schoonheid van haar is? Dat Europeanen zich moeten schamen voor wat er in de VS gebeurde met de indianen maar dat de grens tussen "bad" en "good" lang niet zo duidelijk is in een omgeving waar natuur boven wet heerst? Been there, done that, zou ik willen zeggen (in filmervaring natuurlijk - weinig levenservaring). Wat een vreemde teleurstelling. En het is niet de eerste Iñárritu waar de paradox van spanning en leegte mij overspoelt. Ik weet nog altijd niet wat ik met Babel aan moet. Het meest verrassende van The Revenant is dat een spannende, goed doordachte film best leeg kan zijn.

avatar van studio dewolf

studio dewolf

Ik vraag me af of gaat Leonardo sterven op het einde? Hij zag zijn vrouw maar hij kon precies niet meer stappen.

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

timburton schreef:

Regie van dé man van de huidige Latijns-Amerikaanse cinema.

H'm, voor die typering heb je toch wel wat fantasie nodig, de man heeft twee Spaanstalige films gedraaid. Iñárritu is wat mij betreft "gewoon" Amerikaans en niet zozeer Latijns-Amerikaans (hoewel z'n Mexicaanse wortels uiteraard niet te verwaarlozen zijn).

avatar van leatherhead

leatherhead

Inderdaad.

avatar van Brix

Brix

• 19682 berichten

studio dewolf schreef:

Als je het ware verhaal van Hugh Glass leest dan ken je het antwoord op je vraag.
Voor wie de film nog niet gezien heeft > niet lezen, om spoilers te voorkomen!
Zie > Hugh Glass - Wikipedia - nl.wikipedia.org

avatar van Lee92

Lee92

Al na een kwartier is er zoveel idioterie te zien geweest, dat ik alleen uit pure nieuwsgierigheid de hele film heb gekeken. Het is 2 1/2 uur compleet idioot. Het was een zinloze avond.

Gevecht met een beer, onderkoeling door vrieskou, geen vuur, geen eten en drinken, iemand die meteen dood had moeten zijn, het is te bizar voor woorden. Om over de rest maar niet te spreken!

Het is letterlijk nog reëler dat men een documentaire maakt van mensen die op Pluto wandelen, dan één seconde van "zou gebeurd kunnen zijn" dan deze film.

Hij is nog geen cent waard om daar naartoe te gaan. Je kan beter een kratje bier in huis halen.

Ik heb de afgelopen zes jaar ca. 1100 films bekeken, maar deze film staat toch zeker in de top 3 van slechtste films ooit. Wat een afgang als je als 'acteur' zó je miljoenen moet verdienen!!!!

Deze film gaat meteen bij het grof vuil!

Degenen die deze film 'geweldig' vinden (oké, smaken verschillen) zijn volgens mij vaste bewoners van de Jellinek kliniek. Mogelijke Oscar winnaar? Dat hele Oscar gedoe draait trouwens toch alleen maar om geld en hypocriete beroemdheid. Maar ja, hoe kan het ook anders. Amerika heeft kritiek over alles op de gehele wereld, maar maakt zichzelf rijk aan de meest gore en verderfelijke rotzooi die er op de aardbol heerst. Alles wat er is tussen sex en dood.

Als je een medische documentaire bekijkt in Amerika wordt de borst zelfs nog onzichtbaar gemaakt, terwijl het geheel natuurlijk is. Maar aan de andere kant is Amerika Het Handboek van hoe je iemand op 500 manieren kan zieken en doden. Van mijn part mogen ze de Grand Canyon uitbreiden van New York tot San Fransico en van Vancouver tot Tulsa. Houd je tenminste toch nog iets indrukwekkends over!

avatar van John Milton

John Milton

Lee92 schreef:

Volgens mij komen er uit Amerika (Hollywood) alleen nog maar films die geschreven, geregiseerd en uitgebracht worden door krankzinnigen. [...] Ik heb de afgelopen zes jaar ca. 1100 films bekeken [...] Degenen die deze film 'geweldig' vinden (oké, smaken verschillen) zijn volgens mij vaste bewoners van de Jellinek kliniek.

Toe maar. Gelukkig is het mij nog toegestaan mijn biertjes thuis te drinken. Vooralsnog.

Tot ze ontdekken wat ik hiervan vond, natuurlijk.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat dan die andere (ca.) 1085 films zijn die je gezien hebt, die de basis hebben gevormd voor dat vlammende betoog. Toch behoorlijk fascinerend.

avatar van de grunt

de grunt

JM hier nog iemand.

avatar van merijn82

merijn82

• 1931 berichten

Ik niet echt eigenlijk ..

'Vooral niet iedereen te serieus nemen', lijkt me gezien dit bericht van Lee92 wel op z'n plaats.

avatar van ZenZin

ZenZin

Lee92 schreef:

Volgens mij komen er uit Amerika (Hollywood) alleen nog maar films die geschreven, geregiseerd en uitgebracht worden door krankzinnigen.. Amerika heeft kritiek over alles op de gehele wereld, maar maakt zichzelf rijk aan de meest gore en verderfelijke rotzooi die er op de aardbol heerst.Amerika Het Handboek van hoe je iemand op 500 manieren kan zieken en doden.

Dat is natuurlijk zo, er komt een ongelooflijke hoop ziekelijke perverse pulp uit Amerika en velen elders menen dat ook als normaal te moeten beschouwen helaas.

Ik ga deze film binnenkort eens bekijken, ik hoop toch weer op die zeldzame uitzondering want ja die zijn er ook.

avatar van centurion81

centurion81

• 2068 berichten
  • 1993 stemmen

Lee92 schreef:

Deze film gaat meteen bij het grof vuil!

Als je Amerikaanse films zo bagger vindt, waarom blijf je jezelf dan zo pijnigen door (zelfs door een breed publiek als pulp beschouwde) Amerikaanse films te kijken? Getuigt m.i. van een licht masochistische inslag

avatar van Macmanus

Macmanus

Fijne film.

Net terug van een maandje Australië. En buiten belachelijk veel mooie stranden, natuur, chille sfeer hebben ze kennelijk ook het grootste Imax scherm ter wereld. Dus de favoriet van de oscars moest daar wel even gezien worden.

Lubezki is duidelijk de held van de film. Het camerawerk is genieten. Het beergevecht is niets minder dan geweldig. Hoorde geluiden dat mensen de film wat te lang vonden. Ik had daar weinig last van. Hoewel het wraak verhaal voor mij ook niet het belangrijkste was. Wellicht dat men dat bedoelde. Vond Iñárritu de mix tussen arthouse en episch/blockbuster wel sterk neerzetten. Dicaprio acteert naar behoren maar dit is niet zijn beste. Denk dat de gunfactor erg hoog is voor hem bij de oscars. Desalniettemin is het een film van hoog niveau.

4 sterren.

avatar van Nino_1993

Nino_1993

John Milton schreef:

Tot ze ontdekken wat ik hiervan vond, natuurlijk.

Had jij toch ook bij American Sniper John ?

avatar van John Milton

John Milton

Wat precies, Nino_1993? Dat ik American Sniper niet goed vond en er een hoop kritiek op had? Very true, maar ik vond die recensie hierboven met een aantal zinnen nogal ver doorgeslagen, eigenlijk. Iedereen mag The Revenant een boutfilm vinden, daar heb ik geen problemen mee. Liefst beargumenteerd natuurlijk, maar goed. Ik vond het alleen een nogal opmerkelijk stukje, op zijn zachtst gezegd.

Ik kan me niet goed voorstellen dat ik zou zeggen dat fans van een bepaalde film vast bewoners zijn van welke institutie dan ook. Zelfs niet bij American Sniper. Of dat uit welk land dan ook (of deel ervan) alleen troep komt. Dat komt op mij over als waanzin. Ik was dan ook mild sarcastisch met de waardering 'vlammend betoog'

avatar van jipt

jipt

Ik vond de spirituele laag er wel erg dik op liggen. Maar wel een erg rauw en hard overlevingsdrama. Duurde net iets te lang dus twijfel tussem 3,5 en 4 maar geef het t voordeel van de twijfel. Met name door Lubeszki's geniale cinematografie (dat erg deed denken aan New World)

Ik had de film trouwens sterker gevonden als het wraak gedeelte achterwege was gelaten en puur werd gefocust op het overleven

avatar van wibro

wibro

Deze de hemel in geprezen film vanavond maar eens bekeken hoewel ik er direct niet al te hoge verwachtingen van had. Maar...ik moet bekennen dat deze film zijn status meer dan waar maakt. Het begon al met de schitterende opening van het gevecht tussen de pelsjagers en de indianen. Dat hakte er flink in. Niet lang daarna volgde het gevecht tussen Hugh Glass en de grizzly en wat daarna volgde...nou ja, ik ga verder niks verklappen. Wat deze film vooral zo mooi maakt zijn de verpletterende beelden van de natuur. Die heb ik in geen enkele film zo mooi gezien. Zonder die schitterende beelden zou de overlevingstocht van Hugh Glass op mij minder indruk gemaakt hebben denk ik. Want ja, je weet zo'n beetje hoe het allemaal af gaat lopen. Dit soort overlevingstochten heb ik al meer in films gezien. De droomscène van Hugh Grant - waarbij we o.a. een ruïne van een kerk met beierende klokken te zien krijgen - deed mij erg denken aan de films van Tarkovsky. Verder opvallend ook dat er door een groep rondtrekkende avonturiers Frans gesproken werd. Zeker niet ongeloofwaardig, want Missouri waar het verhaal zich afspeelde is lange tijd Frans gebied geweest. Dat indianen door sommige avonturiers als untermenschen werden gezien dat kwam ook duidelijk naar voren in deze uitstekende western die mij geen moment verveelde. Of deze film aan de haal gaat met de meeste oscars durf ik nog niet te zeggen, maar ik denk wel dat het verdiend zou zijn.

avatar van synec

synec

wibro schreef:

De droomscène van Hugh Grant -

Dat moet ik toch gemist hebben...

- deed mij erg denken aan de films van Tarkovsky.

Je was vast niet de enige ---> The Revenant by Tarkovsky.

avatar van synec

synec

John Milton schreef:

Wilde er ook op reageren, maar als iemand serieus beweert dat dit in de top 3 van slechtste films ooit is, dan weet je ook wel hoe laat het is...