Genre: Actie / Avontuur
Speelduur: 90 minuten / 92 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Mark L. Lester
Met onder meer: Arnold Schwarzenegger, Rae Dawn Chong en Alyssa Milano
Releasedatum: 9 januari 1986
Bekijk via Videoland
Bekijk via Disney+
Plot Commando
"Somewhere, somehow, someone's going to pay."
In Commando is Kolonel John Matrix (Arnold Schwarzenegger) gestopt met zijn militaire carrière. Dan krijgt hij bezoek van Generaal Kirby die hem vertelt dat zijn voormalige kameraden een voor een vermoord worden en dat hij zelf ook gevaar loopt. En inderdaad krijgt ook John bezoek, en tot overmaat van ramp wordt zijn dochtertje gekidnapt. Als John zijn kind terug wil zien moet hij de terroristen helpen door de president van Val Verde te vermoorden.
John Matrix
Cooke
Lawson
Leslie
Matchostomos
Op zijn eentje staat Commando garant voor het merendeel van Schwarzeneggers meest ‘aantrekkelijke’ oneliners. Jammer genoeg vormen ze de voornaamste trekpleisters van een film die verder weinig houvast heeft. De actietaferelen zijn ééntonig en zelden opwindend, het tempo is gezapig en het geheel staat bol van de dode momenten. Het bij momenten degelijke technische vakmanschap ten spijt, maar met een selectie oneliners en een al bij al matige spierbundel heeft Commando niet voldoende vingers in de pap te brokken om anderhalf te overtuigen.
Dode momenten? De film dendert anderhalf uur toch in een behoorlijk tempo voort. Misschien is de beeldtaal niet zo adhd als we tegenwoordig gewend zijn, maar qua flow, staat de film nooit stil. Welke dode momenten ervoer jij dan?
PS. Ik ben het wel met je eens dat de actie op het eind wat eentonig is, maar het eindeloos neer maaien van aanrennende bad guys is juist ook wel een beetje de attractie van deze cheesy film.
jipt
Zit zeker een lekkere vaart in. Voor je het weet is de film voorbij. En Arnold met ontbloot bovenlijf bad guys neer zien knallen vind ik hilarisch, hoe kazig het ook mag zijn.
Matchostomos
Ik ervoer de dode momenten vooral wanneer ik steeds terug in hetzelfde stramien terechtkwam: op zoek naar de volgende bad guy, op zoek naar de volgende quote en op zoek naar het volgende 'moment de gloire' van Arnie. Toegegeven, ik geef de voorkeur aan snedig gemonteerde actie (niet per se wildweg, wel met een zekere esthetiek, zoals vandaag zelden het geval is), maar ik vind de ontwikkeling van de actie in Commando an sich nogal geforceerd en weinig opwindend. Ik denk dat ik in dit soort films, gebaad in de kenmerkende jaren '80 sfeer, nog meer zelfbewustheid, camp en karikaturale situaties verlang. Zoals Judge Dredd.
Zelfbewuster dan deze ken ik ze niet. De film is een grote karikatuur.
Arnie "We are lucky, we're down wind."
Marinier: "What? you expect me to smell them"
Arnie "I did."
Vervolgens rijdt hij in een Jeep zonder motor en stuurbekrachtiging cross country een berg af om zich in de auto van de bad guys te boren, staat op en begint ze (ongewapend als hij is) uit te moorden....
Daar is werkelijk niets onkarikaturaals aan. En dan heb ik het nog niet eens over de intro met de boomstam, het hertje en het ijsje....
Kan er in komen dat je het allemaal niet erg vlot geschoten en gesneden vind, maar ik zou zeggen kijk 'm nog eens, het is een hilarische groeibriljant. Veel scherper dan Judge Dredd, waar het allemaal te veel over the top is..
Matchostomos
Misschien verlang ik naar prenten als Judge Dredd waarin het te veel 'over the top' is. Ik ben me immers bewust dat Commando al bijzonder zelfbewust is. Maar schijnbaar niet voldoende voor me. Er zal nog wel eens een moment zijn waarbij ik hunker naar wat Arnie extravaganza en Commando een tweede kans geef.
Wernertje
Ongelooflijke slechte film die barst van allerlei fouten, auto's die zwaar beschadigd zijn en de volgende scene weer gewoon heel zijn, bloed dat al eerder te zien is dan wanneer er geslagen wordt.
Een zwak en matig verhaal en de film is kwa lengte ook weer vrij kort, en alles is overdreven belachelijk en Arnie dendert met zijn geweer gewoon over een open stuk en schiet zonder te richten of te kijken elke bad boy dood.
Typische lompe jaren niets zegende jaren 80 vermaak.
Wat een b-film.
Tja, wie gaat er bij zo'n film nu op de continuïteitsfouten letten....
Neem het springen uit het vliegtuig. Dat is zo onzinnig, dat je je toch niet druk gaat maken over de positie van het landingsgestel...
Typische lompe jaren niets zegende jaren 80 vermaak.
Wat een b-film.
Amen! Lompe jaren 80 b-film vermaak.
Ik vond het ook zeer ongeloofwaardig dat Arnie zoveel mensen doodschoot en zelf niet geraakt werd
schram101
Haha, tja, bij het lezen van dit soort reacties wordt maar weer eens duidelijk met wat voor verkeerde verwachtingen mensen soms een film opzetten..
Kijk hem dan gewoon niet..
Wernertje
Hahahahahaha ach kijk ik weet best wel wat me te wachten staat bij deze film, ik geef gewoon mijn mening.
Iedereen zijn smaak van films zeg ik altijd maar, alleen kan ik vaak de hoge waarderingen van de mensen bij dit soort films niet zo goed begrijpen.
Maar goed, iedereen zijn ding, maar die bloobers laten wel goed zien wat er mis is met de film, en ja misschien maak ik me wel te druk over het feit dat er te veel fouten in zitten en moet ik gewoon met mijn bak popcorn op mijn schoot gaan genieten.
Ga vanaf deze week twee keer zo'n film bekijken en misschien krijg ik eer dan uiteindelijk toch waardering voor.
Das een goed plan. Ik zou beginnen met herziening van deze. Weet zeker dat hij beter zal bevallen.
stfuympos
zak .

Gewoon een klassieker van Arnie, krijg er meteen weer zijn in.(en idd. met popcorn
puckb96
Geniale actiefilm. Super rolletje van Arnie! Ook een gaaf verhaal en veel actie!
danijel
Wat een laag gemiddelde, jammer!. Ik vind het gewoon echt een kick-ass movie!!
Filmkriebel
One-man-army prent met een erg oppervlakkige inhoud. Het zou oneerlijk zijn van mij om Commando daarop af te rekenen. Dit is één van die films die synoniem staat voor de eighties. De lading one-liners, de absurde schietpartijen, het stoere imago van Schwarzie, de foute soundtrack, de sidechick, een spannend duel op het einde. Dit kunnen ze gewoon niet meer. Of moet ik zeggen, dit willen ze gewoon niet meer? Want nu vraagt het publiek realisme en geloofwaardigheid. Wie zich niet aan het karikaturale stoort, zou Commando wel eens erg leuk kunnen vinden. Het is in ieder geval ook kwaliteitsvoller in beeld gebracht dan Cannon films (Missing in Action, American Ninja enz.). 3,5*
Filmkriebel
haha, ik moet nu nog stiekem lachen hoe Schwarzie die telefooncabine omkegelt met Sully erin. Geniale onzin gewoon.
Roger Thornhill
Bij deze wil ik graag even melden dat iedereen die vindt dat deze film ongeloofwaardig is volledig totaal 100% helemaal gelijk heeft.
Nu ga ik weer verder kijken (negende keer).
magnifique
Afgelopen avond nog eens opnieuw gekeken na ongeveer 25 jaar, ik vind deze film nog steeds even goed als toen...vol entertainment!
jumpstylemovie
COMMANDO!!!
Eindelijk heb ik hem dan gezien. Dit moest een actie klassieker zijn van mijnheer Schwarzenegger. En dat is het ook. Een gespierde Arnie, foute one-liners en heel veel brute wapens.
Het verhaal is ontzettend standaard en zit vol met overdreven macho bullshit. Maar dat is juist wat deze film zo heerlijk maakt. Arnold die doet waar hij het best in is. Mensen duidelijk maken wat hij wil... met z'n vuisten.
De film duurt niet te lang, er zit ontzettend veel over de top actie in, de heer en meester wat betreft actiefilms speelt de hoofdrol en het is ook nog eens one-liner heaven.
Wat wil een kerel nog meer?
stfuympos
COMMANDO!!!
Wat wil een kerel nog meer?
kalehein
Nou nou... Stallone mag nog niet in de schaduw staan van Arnie hahaha
Het wordt tijd dat ie weer op de televee komt, ik zag mijn laatste reactie en die was van januari 2010
Mocht het weer zo ver zijn dan weet ik iig wel wat er op de tv komt!!!
RuudC
Commando is en blijft het prototype actiefilm. Zeker in deze periode van zijn carrière kan Arnold Schwarzenegger voor geen meter acteren. Juist dat doet de fantastische oneliners beter overkomen. En om heel eerlijk te zijn wil ik geen actiefilm met goed geacteerde emoties of diepgaande filosofische gesprekken. Nee, Arnold tilt telefooncellen op, rukt stoelen uit auto’s, trekt ijzeren kettingen uit elkaar, knalt alles en iedereen aan flarden en wijst hysterische vrouwen af met een simpele ‘no’.
Wat eigenlijk nog een sterke kant is van Commando is dat (en dat gebeurt volgens mij maar in heel weinig andere actiefilms) is dat de held van het verhaal, ondanks dwang, direct zijn eigen plan uitvoert. Heerlijk om niet dat geforceerde kansen afwachten in deze film te hebben. De scenes op het vliegveld en in het winkelcentrum zijn daarom fantastisch. Volop actie en overdreven explosies. Het enige dat ik jammer vindt, is dat Arnold teveel leunt op zijn invincibility cheat. Zeker in de laatste twintig minuten is het praktisch onmogelijk dat iemand dat gigantische lijf van hem niet weet te raken. Maar goed, actie, Arnold, oneliners. Ik verhoog mijn beoordeling naar vier en een halve ster.
kalehein
Yessss
!!!!! Zaterdag as (11 jun 2011) is ie weer bij RTL7. Alsof ik het gevoelsmatig aan zag komen
Achilles
ik irriteer me nu alweer kapot dat ze scenes uit de film knippen
Wil mijn jeugdsentiment optimaal herleven
Carealot Carrot
Ze hebben maar een paar seconden geknipt, maar ik ergerde me er ook aan.Gelukkig heb ik die 12 extra seconden op dvd!
jumpstylemovie
Over wat voor 12 seconden hebben we het dan? Ik heb hem op dvd dus ik heb ook gezien denk ik?

Netflix gooit ook de geprezen oorlogsfilm 'Platoon' uit het aanbod

Nederlandse komedieserie 'Moedermaffia' scoort op Videoland

Rocky