• 9.378.523 stemmen

Commando (1985)

Actie / Avontuur | 90 minuten / 92 minuten (director's cut)

Genre: Actie / Avontuur

Speelduur: 90 minuten / 92 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Mark L. Lester

Met onder meer: Arnold Schwarzenegger, Rae Dawn Chong en Alyssa Milano

Releasedatum: 9 januari 1986

Plot Commando

"Somewhere, somehow, someone's going to pay."

In Commando is Kolonel John Matrix (Arnold Schwarzenegger) gestopt met zijn militaire carrière. Dan krijgt hij bezoek van Generaal Kirby die hem vertelt dat zijn voormalige kameraden een voor een vermoord worden en dat hij zelf ook gevaar loopt. En inderdaad krijgt ook John bezoek, en tot overmaat van ramp wordt zijn dochtertje gekidnapt. Als John zijn kind terug wil zien moet hij de terroristen helpen door de president van Val Verde te vermoorden.

avatar van kalehein

kalehein

Godgloeiende, ja inderdaad weer knipwerk!!!

@jumpstylemovie
Wéér is het stuk tafelpoot eruitgeknipt en wéér wordt er geen stukje schedel afgegooid met het zaagblad
Betreffende scenes in het motel en op het eiland in het schuurtje

Ik zal het er met mijn kameraden eens over hebben om een "ultimate-guys-night" te organiseren 1x in de week.
Met Arnie, JCvD, Steven Seagal, Stallone en iets mindere mate Chuck Norris is er zéker een jaar lang iedere week één film te bekijken.

avatar van Zandadder

Zandadder

RTL7, SBS, etc. knippen al sinds mensenheugenis in films.... helaas.

avatar van Carealot Carrot

Carealot Carrot

kalehein schreef:

Dat doe ik nou alweer meer dan een jaar met vrienden van me.

We noemen het BAT (Brainless action thursday) avond

avatar van Thorak

Thorak

Ik heb inderdaad de zaagblad scène gemist, die met die tafelpoot was ik vergeten, maar die heb ik ook niet gezien. Volgens mij valt het verder wel mee met het knip werk in deze film, er zijn vele films die erger verminkt worden door de commerciële zenders. Nou komt dat natuurlijk wel door het tijdstip van uitzenden, maar toch...

Momenteel twijfel ik heel erg over mijn huidige 3.5* of ik daar geen 4* van moet maken. Aan de ene kant is dit gewoon erg gave 80's aktie, maar aan de andere kant heeft Arnie betere films gemaakt...

avatar van RuudC

RuudC

Maar er zijn weinig films die meer gave oneliners hebben. You know, I promised, I would save you last? I lied

Thorak schreef:

Arnold heeft zeker betere films gemaakt, maar dit is denk ik wel de meest grappige. En daarnaast, kan Arnold niet meerdere topfilms op zijn naam hebben staan? Films als T1, T2, True Lies, Predator, Total Recall en deze om er wat te noemen heb ik allemaal op 4* of hoger staan.

• 1922 berichten

Een verhoging, want wat blijft dit toch een lekkere luchtige film met geweldige oneliners.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Zelf ook altijd veel lol gehad met The running man, maar helaas altijd alleen maar in een goedkope 4:3-transfer bij het Kruidvat e.d. zien liggen.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Komedie had best bij deze film als genre toegevoegd mogen worden. Vrijwel alle dialogen bevatten humor (van het kaliber ba dum tss) en de actie is ook bijzonder lollig. Schwarzenegger is in vorm tijdens zijn knalfestijn tegen een Freddy Mercury-look-a-like en zijn honderden soldaten. Voor de rest erg plat en niet hoogstaand, maar amusant is het godzijdank continu.

avatar van Dennissssss

Dennissssss

Ik vond de film nogal tegenvallen eigenlijk. Het had best een actie / komedie mogen heten. Schwarzenegger loopt daar ff met een halve boom op zijn schouder, tilt een telefooncel met iemand erin op, slaat in 1 slag een man of 8 van hem af, houd met 1 arm een man vast boven een afgrond.

Tsja de geloofwaardigheid was ver te zoeken in deze film. Omdat deze film uit 1985 is zal ik hem nog een 3 geven....

avatar van rep_robert

Dennissssss schreef:

De film is expres ook zo fout ja, de komische noten zijn ook allemaal wel zo bedoeld. Het is ook allemaal zo onrealistisch en extreem fout als de pest, dat maakt de film ook zo leuk

avatar van puckb96

puckb96

Deze film niet gezien. En dan ben ik zo'n grote actiehelden fan. Zeker nog een keertje opzetten!

avatar van djelle

djelle

Als actiefan inderdaad een gigantisch gat in uw cultuur!

avatar van KillahHillah

KillahHillah

Vandaag weer eens herzien en het blijft gewoon pure nostalgie Heb me weer kostelijk vermaakt met alle 'foute' oneliners. Één was ik er zelfs vergeten: "fuck you asshole, click, fuck YOU asshole klap"

avatar van bozzy

bozzy

Vond dit vroeger een knaller van een film,talloze keren gezien.

lekker over de top!

avatar van MatthijsGr00t

MatthijsGr00t

Heerlijke actiefilm met held Arnold als John Matrix die op oorlogspad gaat om zijn dochter te bevrijden. Het verhaal is te voorspelbaar, de 'komedie' te fout, de actie te onrealistisch en het acteerwerk is ook erg matig, maar toch is dit een fijne actiefilm. De geweldige actie van John Matrix en zijn geweldige one-liners maken in deze film veel goed.

Leuk vermaak deze film! 3,5*

avatar van aburex

aburex

Geweldige over the top film die ik al verscheidene malen gezien heb, maar toch blijft hij me boeien. Old Schwarzie (toen nog niet) op zijn best als één-man leger tegen wel duizend andere. Gekkenwerk, soms hilarisch maar wel leuk. Top!!!

avatar van jna blauw

jna blauw

Goede actiefilm voor die tijd dan...

avatar van Angelo2

Angelo2

Heerlijk popcornfilmpje uit de 80's met de grootste actieheld uit die tijd. Allemaal erg over de top maar daardoor niet minder vermakelijk. Lekker knallen en verstand op nul.

Vanavond weer op tv

avatar van night rider

night rider

1 van de films die me altijd bij zal blijven(jeugdsentiment)....ik was 9 jaar en zwaar verliefd geworden op Alyssa Milano...daarna heb ik weer de hele serie who is the boss gekeken

avatar van jstinissen

jstinissen

arnold was gewoon the king vroeger voor onze aktie helden

• 1922 berichten

Stallone was (en is) de king, Arnold was de prins Wat een geweldige film is dit toch. Elke keer opnieuw die geweldige 80's sfeer en Arnold die met het grootste gemak nog meer man omlegt dan in de gemiddelde Rambo film. Dit is gewoon een instant classic uit de 80's. In de Veronica gids zetten ze er dan ook nog bij dat je deze film niet serieus moet nemen....goh je meent het.

avatar van The Oceanic Six

Wel leuk dat deze film meer goede stemmen krijgt. Ik zit net in de statistieken van de film op deze site te kijken, film heeft er bijna een half punt bijgekregen de laatste jaren. Nu een 2,99 gemiddeld. Daar zou nog wel 1 tiende zeker bij moeten komen.

avatar van schram101

schram101

Dikke kans dat wanneer ik hem herzie er een halfje bij komt.

avatar van The Oceanic Six

Slappe hap, dat had je gisteravond moeten doen

avatar van Lefgozer

Lefgozer

Ook maar even gestemd. Veel te lage rating inderdaad.

De uitspraak "Don't disturb my friend... he's dead tired." verdient alleen al 2,99 punten!

avatar van chevy93

chevy93

Ik heb niks tegen actiefilms. Zolang ze maar een zekere credibility hebben, ben ik al gauw tevreden. Films als Kick-Ass en Chocolate hebben die niet waardoor de hele film vol met -momenten zitten. Nu is Commando niet de meest realistische film, maar het is wel geloofwaardig en dat is dus goed. Klaar zou je zeggen, maar vandaag kwam ik er weer achter dat film nog een belangrijker element heeft: de aantrekkingskracht. Films met aantrekkingskracht zorgen ervoor dat hetgeen wat film zo leuk maakt, het verdwijnen in een andere wereld, ook bewerkstelligd wordt. Iets wat totaal ontbrak in Commando. Zodra het ook maar één seconde inkakt (en dat is dus als er niet gevochten/geschoten wordt), ben ik weer terug in Hilversum en dat is dus niet de bedoeling. De behoorlijk dramatische geluidseffecten en de lachwekkende CGI helpen daar ook niet echt bij. Wat natuurlijk ook wel z'n charme heeft (uiteraard), maar als je niet in de film zit, is dat eerder negatief dan positief.

Ik 'eis' niet veel van actiefilms, maar hetgeen wat het verschil maakt tussen een goede en een matige actiefilm is dus de hier missende opzuiging. Typisch een film die je 1 seconde na het einde alweer vergeten bent. Waar je je schouders bij ophaalt en van denkt: ok, leuk.

Vermaakt, maar niet zo imposant. Hij heeft betere gemaakt.

• 1922 berichten

Dit vind ik nu juist 1 van de Arnold films die er een beetje uitspringt, en zeker ook qua memorabele scenes. De "Fuck You, Asshole" is een legendarische oneliner die je na 1 keer zien voor altijd onthoudt. De film is juist met opzet gemaakt om totaal niet serieus genomen te worden. En zo zijn er nog dito scenes welke ik na 1 keer gezien te hebben nooit ben vergeten. Daarnaast is er voldoende aandacht besteed om ook buiten de actiescenes door het geheel toch vooral erg leuk te houden. Er zit ontzettend droge, soms zwarte humor in film wat het juist een erg aangenaam 80's actieknallertje maakt, en vooral ook bovengemiddeld.

avatar van DiDa

DiDa

Don't disturb my friend, he is deadtired.....geweldig!!