
Coming to America (1988)
Verenigde Staten
Komedie / Romantiek
116 minuten
geregisseerd door John Landis
met Eddie Murphy, Arsenio Hall en James Earl Jones
Akeem (Murphy) is de kroonprins van Zamunda, een koninkrijk in Afrika. Akeem is opgegroeid in ongekende luxe met bedienden voor alles wat hij zich kan wensen. Zelfs zijn schoenen hoeft hij niet te strikken. Wanneer hij op 21-jarige leeftijd wordt voorgesteld aan zijn bruid weet hij na een kort gesprek dat zij niet de ware is. Hij vraagt zijn vader toestemming om naar Amerika te gaan om daar een bruid te zoeken. Aangekomen in Amerika neemt de steenrijke prins samen met zijn bediende Semmi (Hall) een arme levensstijl aan. Akeem wil namelijk een vrouw zoeken die op hem valt vanwege zijn persoonlijkheid en niet vanwege zijn geld.
TRAILER
https://www.youtube.com/watch?v=nqAP0rB3tZ8
Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Stem omhoog naar 4,5*.
Coming to America is nog maar net toegevoegd op Netflix maar heb deze film al heel lang, heel graag willen zien. Tussen alle horror films door moet het wel even kunnen en ik heb me toch allemachtig hard zitten lachen zo af en toe door Eddie maar ook door de andere spelers. Het was echt een prima komedie film van Eddie in zijn vroege carrière en hij mag er zeker weten trots op zijn. En dan uitgerekend ook één van mijn lieveling stad waar ik toch nog wel eens in mijn leven naar toe wil, New York City.
Het verhaal van Coming to America was prima, heb me er prima mee vermaakt en kon er prima door komen het concept was ook geinig en vermakelijk. Acteerwerk van de meesten waren prima en ik had het al door dat Eddie drie rollen speelde, vond ze er al verdacht op hem lijken, en ik maar twijfelen, pff! Nee, prima film en gewoon goed vermaakt.. Dank je Netflix!
3.5*
Vroeger vaak gezien, al heb ik nooit geweten dat het een John Landis films was. Horror? Njah, 25 jaar later zou je het zo kunnen noemen. Pijnlijk onleuk en érg flauw. En naar moderne maatstafen ook geweldig racistisch lijkt me zo.
Coming to America weet eigenlijk niet zo goed wat het wil zijn. Soms is het een doordeweekse romcom, op andere momenten leunt het meer aan bij Naked Gun-achtige taferelen. Het enige echte consistente is dat de humor geweldig onleuk is en het acteerwerk om te huilen.
Vervelende personages, ongrappige grappen, irritante situatiehumor en een vervelende poging tot een beetje drama op het eind. Mnee, dit is zo'n film die ik vroeger nog wel kon pruimen, maar nu het aanzien niet meer waard is. Snel vergeten.
1.0*
Het concept lijkt wel iets van een boodschap weg te willen geven of een middelvinger naar de machtige heertjes in Afrika, die ten koste van hun eigen volk, een lekker rijkeluis leventje lijden met alles erop en eraan. Alleen begint dat pamper-leventje Akeem, die inmiddels 21 is geworden, sierlijk te vervelen. Ook van zijn toekomstige bruid word hij niet wijzer, en daarom besluit hij het, samen met zijn broer hogerop te zoeken in Amerika. En laat het het liefst zo goedkoop, verpauperd en onaangenaam mogelijk zijn, want dat mag wel een keer gebeuren na een hele leven in de watten gelegd te worden. Ze verkiezen ook een smerige hostel in Queens boven een Luxieus hotel nabij Manhattan, en houden het lekker simpel. Naar een ding streven ze wel; een bruid vinden waar ze wel wat aan hebben en die voor derzelf opkomt, maar ook in Amerika lijken de vrouwen allemaal gek te zijn.
Dit ontpopt zich tot een heerlijke, scherpe, en knotsgekke komedie waarbij je elke seconde een luchtig gevoel bij krijgt. Uiteindelijk krijgen we ook te maken met een botsing van twee geloven... en... lijkt het er voor Akeem toch wel in te zitten dat hij iemand treft, de zeker niet onaantrekkelijke Lisa. Hier weet de film weer een erg mooi liefdesverhaal te schetsen, dat niet overkomt als een zoetige Sparks-gebeuren.
Die oude heren in de kapsalon waren ook om krom van te liggen.

Heerlijk vermaak, en soms wil het cynisme er nog wel eens van af druipen, maar zwaar word de film nergens.
PS: Die vliegtuig van British Airways naar New York en de talloze logo's van British Airways op de luchthaven van New York... is dat een anti-Amerika houding van Landis?

4,0*
Ontelbare keren gezien en vooral door de acteurs blijft het leuk. Vooral Murphy en Hall zijn geweldig en Murphy speelt hier voor zijn doen ingetogen. De chemie met Headley is er ook wel en Amos heeft een leuke rol als knorrige, op geldbeluste vader van Headley.
De film is wel te lang en vooral het begin is bijna niet door te komen. Wanneer het verhaal zich verplaatst naar New York word het wat beter. Sommige typetjes zijn best leuk maar echt grappig word het niet. Op de uitspattingen van Hall na dan. De romantiek krijgt de overhand en dat is zeker niet de sterkste troef van de film. Dat is het samenspel tussen Murphy en Hall. Meer van dit duo had de film goed gedaan.
In het begin zit al gelijk een leuke "grap" met dat knopsysteem aan tafel. Geniaal. Wat me wel weer eens opviel was hoe goor NY was in die tijd. Natuurlijk zijn bepaalde buurten nog steeds niet fris, maar zo goor als toen zul je ze denk ik nu niet meer zien.
Afijn Coming to America blijf toch wel een hele leuke film ondanks zijn leeftijd nog prima te doen. Aanrader voor deze donkere dagen voor kerst.
Kortom, ik vindt de film dus leuk en de humor mag er zijn. Vooral de typetjes gespeeld door Murphy en Hall zijn leuk en dan met name in de kapperszaak.
De film is inderdaad wat traag in het begin maar eenmaal in NY komt de vaart er wel in.
Fantastisch trouwens hoe er met de twee zwervers wordt verwezen naar Eddie’s film Trading Places.
Racisme bespeur ik er niet in. Jammer dat mensen dit wél zo zien. De politieke correctheid zal na 30 jaar wat gewijzigd zijn, neem ik aan. Leuk script, leuke scènes zoals in de kapperszaak. Fijne personages ook, kortom een leuk vertier voor een kleine twee uur. Hall doet het geweldig naast Murphy en ook Amos of James Earl Jones doen het goed. Het zusje daarentegen vond ik maar irritant. 3,0* misschien net wat veel, maar het wordt een nostaligische voldoende (3,0*) voor mij!
3*
Heerlijk om te kunnen lachen om stereotypen en flauwe grappen die kennelijk tegenwoordig in het huidige medialandschap geen plaats meer mogen hebben.
Helaas is Coming to America ook de film waar Eddie Murphy begon met meerdere typetjes te spelen, ditmaal samen met Arsenio Hall. Het werk van Rick Baker mag dan genomineerd zijn voor een Oscar - en ziet er ook prima uit - maar de daadwerkelijke scènes met Hall en Murphy in andere rollen zijn tenenkrommend. En dat niet alleen; de film moet voor dit soort momenten ook steeds flink op de rem. Het verhaal staat bijvoorbeeld volledig stil als Hall en Murphy als predikant en slechte zanger op het podium komen voor een vervelende skit. Niet grappig en het neemt veel tijd in beslag. En dat in een film die sowieso al veel te lang duurt; meer dan anderhalf uur was zeker niet nodig geweest, maar Coming to America duurt twee uur. Sommige scènes lijken oneindig lang te duren en de film valt geregeld in herhaling, vooral omdat het script veelal bestaat uit platgetrapte paden en je vanaf de eerste minuut al weet waar het naar toe gaat.
3 sterren.
Moet ik voor die tijd het origineel maar eens op gaan zetten.

Tweede deel Coming to America in augustus 2020 in bioscopen | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Moet ik voor die tijd het origineel maar eens op gaan zetten.
Laat ik dat net gedaan hebben om dezelfde reden. Heb misschien wel 18 jaar geleden voor get laatst gezien. Maar voor mij is ie een dikke 4 waard, meerdere keren gelachen. Ik kan niet wachten tot deel 2 uitkomt