Genre: Drama / Sport
Gesproken taal: Engels en Georgisch
Releasedatum: 31 januari 1980
Bekijk via Videoland
Plot Rocky II
"Once he fought for a dream. Now he's fighting for love!"
Rocky Balboa loopt een ernstige oogwond op tijdens het gevecht met zwaargewicht Apollo Creed en moet geopereerd worden. Hoewel de ingreep geslaagd is, adviseren de artsen om niet meer te boksen. Rocky volgt hun advies op maar ontdekt al snel dat het leven buiten de ring moeilijk en hard is. Hij heeft geen diploma's en moet zich tevreden stellen met slecht betaalde baantjes. Daar komt nog bij dat zijn vrouw Adrian zwanger is. Rocky wil voor haar en de baby alles kopen wat hun hartjes verlangen.
- Trailer (YouTube)
Agent
Butkus (Rocky’s Dog)
Mary Anne Creed
Madecineman (moderator films)
Mjah, duidelijk een pak minder dan zijn voorganger. Boze tongen zouden zelfs kunnen beweren dat deze film totaal overbodig is. Dit omdat hij nauwelijks iets nieuws biedt tov deel 1. Bijna alle ingrediënten uit de eerste film zijn wel aanwezig en lijken, zei het met een iets ander sausje overgoten, soms wel rechtstreeks gekopieerd. Het sausje is ook nog eens duidelijk van een chef kok met minder Michelin sterren op zijn conto.
Lange tijd dacht ik dus ook, dit wordt helemaal niks dat Rocky II. Jammer maar helaas. En dan komt dat laatste gevecht en brult Rocky het uit; "Adrian, I did it!" en dan denk ik wtf en ben ik om
3* wordt het.
bioscoopzaal
Een totale verrassing dit. Ik had verwacht dat Rocky II een lauw afkooksel zou worden van deel één (het volledig hernemen van het eindgevecht was alvast een slecht begin), maar deze sequel is eigenlijk een stuk beter dan het origineel. Het scenario borduurt mooi voort op de verhaallijn uit Rocky en geeft het personage nog meer diepgang. En op Paulie na, krijgen ook alle andere nevenpersonages meer ruimte.
Ook het tempo van Rocky II ligt een stuk hoger en Stallone lijkt zich nog meer met zijn personage te vereenzelvigen als voordien. Nu heeft hij immers écht iets te bewijzen, zowel als filmmaker, schrijver en hoofdrolspeler. En wat mij betreft is hij daar met vlag en wimpel in geslaagd. Zeker omdat hij met het scenario niet voor de gemakkelijkste weg kiest.
Want in plaats van Rocky van zijn sterrenstatus te laten genieten, beslist Stallone om de naïeve kant van Rocky nog meer uit te spelen. Hij krijgt het geluk in de schoot geworpen, maar weet niet wat hij ermee moet. Zijn Amerikaanse droom vervaagt, en als Creed niet op wraak uit was geweest, was hij opnieuw een nobody geworden.
Maar ook filmtechnisch zit Rocky II beter in elkaar dan zijn voorganger. Het scenario is strakker, en op een nogal suf middenstuk na, beduidend boeiender. Ook het eindgevecht vond ik verschroeiend spannend, omdat ik niet (echt) kon voorspellen hoe het zou eindigen. De ontknoping van de eerste Rocky had me al op het verkeerde been gezet.
Kortom, een verrassende sequel en een uitstekende aanvulling op het origineel.
3.5 sterren.
thunderball
Deze tweede Rockyfilm herkauwt feitelijk het hele verhaaltje van deel 1, maar is in ieder geval een stuk minder gedateerd en het eindgevecht is het beste uit de hele reeks met een nagelbijtende climax!
Vier sterren.
otherfool
Herhalingsoefening doet wat overbodig aan en het einde is net eventjes *te*, maar Rocky blijft een charmant personage.
3*.
Eigenlijk het verlengde van het eerste deel, maar wel iets minder.
dutchtuga
Een minder vervolg. De switch tussen de jaren '70 en '80 is hier goed merkbaar en Rocky II blijft dan ook hangen tussen een portret, in de lijn van het eerste deel, en een recht toe recht aan spierballenfilm. Ik persoonlijk prefereer het laatste, wanneer het een Rocky film betreft, maar het is overduidelijk dat er op beide aspecten beter te vinden is in deze serie .
Dutchero
Deel 1 vond ik geweldig. Deze film sluit er goed op aan.
De dingen die Rocky 1 zo goed maakten zijn ook in deze film van de partij. Het is nog steeds die aanstekelijke film over die sympathieke bokser.Het acteerwerk van Syl is wederom erg overtuigend als niet zo snuggere doch vriendelijke en eerlijke goedzak. Ja, het is een feel-good film. Maar het is niet geforceerd, het is net als in het eerste deel gemeend, en zo komt het ook over.
Wel is het eigenlijk gewoon meer van hetzelfde. Daarom een cijfer dat flink lager uitvalt.
Captain Pervert
Deze film is eigenlijk een aaneenrijging van deleted scenes van deel 1, de verhaallijn is in grote mate hetzelfde maar wel met veel subtiele nuances. Er zit veel meer humor in de film, vooral van de knullige Rocky als reclameman, of de oneliners van de arrogante Apollo. Voor als je niet genoeg kan krijgen van deel 1, is dit een perfecte aanvulling.
3.5 sterren
Kr!kke
Leuke film, die ik even goed vind als zijn voorganger. Rocky 2 bouwt eigenlijk gewoon voort op het succes van het eerste deel, wat nog eens extra in de verf wordt gezet in de beginscène van dit deel. Ik vond deze film dan ook vrij gelijkaardig aan het eerste deel. Er wordt in dit deel alleen wat meer aandacht besteed aan de privésfeer van Balboa, waarbij de focus vooral werd gelegd op zijn vrouw en de zwangerschap.
Stallone bewijst in deze film nog maar eens dat hij wel degelijk meer kan dan van die simpele rolletjes te spelen, waarin hij gewoon de actieheld uithangt. In deze film moest hij veel gebruik maken van zijn emoties, wat hij zeker niet slecht deed.
Er zaten enkele leuke scènes in, af en toe doorspekt met wat humor. Vooral de vergelijking van de trainingen van beide boksers vond ik leuk gedaan (op het moment dat Rocky nog niet het volle pond aan het geven is): je zag duidelijk het verschil in intensiteit, wat ik toch wel redelijk komisch vond. Het eindgevecht is, net zoals deel 1, zeer entertainened. Het werd leuk in beeld gebracht en het was boeiend om te volgen.
Vinokourov
Tijdje geleden nieuwe pc gekocht met natuurlijk ook een nieuwe harde schijf die in een mum van tijd volgeplempt is met allerlei moviepacks. De Rocky-collection is d'r één van, waarvan ik drie films nog niet gezien had. Ben niet zo fan van Sylvester Stallone, maar goed weggooien zonder de films gezien te hebben, vind ik toch ook weer zonde
Anyway het twee Rocky-deel vond ik maar matig en bij tijd en wijle bespottelijk! Wat een debiele aap is die Rocky ook! Hij kan mijn sympathie maar niet winnen met zijn domme gezemel. Integendeel, zijn fratsen vond ik nogal lachwekkend. Het meest hilarische moment is als ie net voor het (uiteraard legendarische) eindgevecht naar de lokale pastoor scheurt, 'Yo Father' tegen hem brult en daarna om diens zegen vraagt.
Na het grote succes van Rocky kon het natuurlijk niet uitblijven dat er een vervolg op zou komen. Nadat Sylvester Stallone voor het eerste deel het script schreef, deed hij dit ook voor het vervolg en tevens regisseerde hij deze film.
Velen noemen het een herhalingsoefening van het eerste deel en dat is het in feite ook wel. Net als in Rocky draait het ook hier op een boksmatch tussen Rocky en Appolo Creed aan het einde van de film. Op zich is dat allemaal niet zo heel erg, en is dit vervolg goed te doen. Rocky, zijn gezinsleven en alles wat erbij komt kijken, krijgt ook in dit vervolg de nodige diepgang mee. Stallone speelt wederom behoorlijk goed en slaagt erin Rocky neer te zetten als een goede, maar soms wel erg naïeve persoonlijkheid.
Het drama is dus redelijk goed uitgewerkt en ook het uiteindelijke eindgevecht mag er wederom zijn. Kortom, geen slecht vervolg dus.
Kirovakanci
Vandaag gezien op de tv. Was al denk ik de vijfde of zesde keer dat ik hem keek, maar blijft nog steeds een top-film! Het is echt een meeslepend film.
baspls
"I just got one thing to say... to my wife at home: Yo, Adrian! I DID IT!"
Redelijk vervolg op Rocky. Bij The Karate Kid regisseerde John G. Avildsen wel de deel twee. Waar The Karate Kid II geen heroefening was van het eerste deel is dit deel dat wel een beetje.
Weer vergelijkbare acteerprestaties hier. Al vond ik Sylvester Stallone hier iets minder acteren, waarschijnlijk omdat hij niet genoeg gecorrigeerd werd (hij is immers zelf de regisseur).
De muziek is nog steeds van Bill Conti en is weer zacht uitgedrukt geweldig.
Net als The Karate Kid II en Dracula: Prince of Darkness begint de film met een herhaling van het laatste gevecht uit het vorige deel. Dat vond ik wel sterk. Het begin van dit deel was dan weer wat minder. Aan het einde zitten dan toch weer mooie momenten. Wel vind ik waar Creed in deel één nog een beetje sympathiek is is hij hier echt een bad-guy die wraak wil. Rocky krijgt een kind en Adrian raakt in coma maar daarna gaat het gevecht gewoon door. En dit keer wint Rocky, het sterke van deel 1 was juist dat hij niet won. Ook raar dat Adrian eerst niets van boxen wou weten en er niet na durfde kijken en nu wel ineens.
Minder maar een redelijk vervolg.
Goeie film waarin Rocky stopt met boksen en hierdoor financieel aan de grond komt te zitten. Dit vervolg begint direct waar de vorige eindigde en het leven van de bokser gaat verder. Soms iets te veel een herhaling, maar zeker wel onderhoudend en een aantal mooie scenes (zoals de kinderen die achter Rocky aanrennen).
blurp194
Het begin is wel wat lelijk, met een minutenlange herhaling van wat ik vlak daarvoor net gezien had. Zat ik me wat aan te ergeren, totdat het me te binnen schoot dat in 1979 nog niemand ooit van een videorecorder gehoord had, en het dus wel een jaartje of wat geleden was. Niet zo heel raar om dan een opfrissertje te geven.
Van verhaal wat volwassener dan het eerste deel, en buiten dat eigenlijk ook een betere en evenwichtigere film. Hoewel het boksen daar dan wel weer een beetje onder leidt. En er wordt een ander element geïntroduceerd dat als onlosmakelijk onderdeel van de Amerikaanse cultuur in deel 1 toch wat ontbrak - het geloof. Gelukkig ligt het er niet heel dik op, maar toch.
Leno
Het 'rauwe straatleven gevoel' dat het eerste deel oproept houdt deze film knap vast. Stallone is Rocky en Rocky is Stallone, dit is geen acteren maar gewoon een alter ego. Het verfrissende is er wel vanaf simpelweg omdat we de formule al kennen. Desondanks goed gemaakt, goede karakterontwikkelingen, muziek blijft ijzersterk en het eindgevecht is buitengewoon spectaculair. Prachtige rol van Creed ook.
Jusstinb
Ik vond dit 2e deel beduidend minder dan zijn voorganger. In dit deel vind ik de aanloop naar het gevecht te lang duren en zijn sommige passages overbodig/oninteressant. Kon m'n aandacht er moeilijk bijhouden. Laatste half uur maakt dit weer goed. Ouderwetse traingedeelte en het gevecht!
IH88
“I just got one thing to say... to my wife at home: Yo, Adrian! I DID IT!”
Aardig vervolg. De Rocky films hebben allemaal dezelfde ingrediënten en vaste patronen. Het eerste gedeelte met wat drama, het tweede gedeelte waar er hard getraind moet worden voor de grote bokspartij en het laatste gedeelte met Rocky die het op moet nemen tegen een geduchte tegenstander.
Dit tweede deel neemt wel heel erg zijn tijd en vooral het eerste uur verloopt ontzettend traag zonder dat er iets noemenswaardig gebeurd. Het is weer Rocky tegen Apollo Creed en dat is wel een mankement van deze film. Deze strijd hebben we al in het eerste deel gezien, en een nieuwe tegenstander voor Rocky was een betere keuze geweest. Gelukkig zijn Stallone en Weathers wel weer zeer sterk op dreef. Ook Shire, Young en Burgess Meredith zijn weer van de partij en het voelt al bijna als een familiebijeenkomst. En dat is de kracht van de Rocky films.
Chainsaw
‘Ain't gonna be no rematch’, waren de duidelijke woorden aan het einde van Rocky. Maar een kassucces als Rocky moet een sequel krijgen, dat wisten ze zelfs eind jaren 70 al. Het zal niemand verbazen dat Rocky II grotendeels een herhaling van zetten is. Daarvoor moet men eerst van Rocky, die inmiddels populair is geworden bij het grote publiek, weer een underdog maken. Het is amusant om te zien hoe de naïeve Rocky zich beweegt in een wereld van luxe en spotlights. ‘Look at these bricks’, zegt hij als een kind zo blij als hij een huis gaat bekijken met Adrian en een makelaar.
Wederom duurt het vrij lang voordat de film een tandje bijzet. En net als je denkt dat het trainen voor de grote rematch eindelijk kan beginnen, wordt alles onderbroken door Adrian, die in coma belandt en bevalt van hun kind. Maar gelukkig geeft zij na een kleine anderhalf uur eindelijk het startschot om naar de grote rematch tussen Stallone en Weathers toe te werken. Beide heren zijn overigens weer prima in hun rol en ook Meredith is weer leuk als Mick, de schreeuwende coach met krakende stem. Rocky II is absoluut een herhalingsoefening en het drama kabbelt – net als de eerste film – af en toe behoorlijk voort. Maar een sterke derde akte maakt Rocky II al met al vermakelijk en best de moeite waard.
3 sterren.
Fisico
Op zich wel een behoorlijke film ware het niet dat dit een sequel is. Het is jammer vast te stellen dat er zo weinig vernieuwing zit in de film. Alles is zowat herkauwd en is een totale kopie van het origineel. Hier ook dezelfde opbouw: Rocky's leven als burger, the challenge, het trainen en dan op het einde de boksmatch.
Het eerste gedeelte geeft opnieuw de aandacht aan het liefdesleven van Adrian en Rocky, al zitten we nu in de volgende fase (huwelijk en geboorte). De beperkte capaciteiten van Rocky komen ook aan bod en is best meelijwekkend (casting reclamefilm, zijn omgang met geld, zijn statuut van "loser") ...
Ook de positieve elementen die aanwezig waren in deel I komen hier terug: goede sfeerschepping, goede opbouw, de magie tussen Creed en Balboa, ... Het begin van de film gaat nog eens 7 minuten terug naar het einde van de vorige film. Bizar, maar voor mij persoonlijk niet erg. Het brengt je direct in de sfeer en de film kabbelt vervolgens rustig verder. Eigenlijk kon je er één grote film van gemaakt hebben. De boksmatch zelf irriteerde me wel wat. Heeft Balboa nog nooit gehoord van defence ofzo? Het net op tijd melodramatisch recht kruipen moet je er dan ook maar bijnemen. En tot slot ook hier weer het grote American dreamprincipe dat alles mogelijk is als je er maar in gelooft en er vol voor gaat.
mjk87 (moderator films)
Erg matig, eigenlijk een herhaling van deel 1 met dezelfde verhaal en dezelfde opbouw en aan het eind een boksmatch. Maar naast het feit dat dit niet bepaald origineel is, is het allemaal ook een stuk minder sfeervol en soms wat karikaturaal. Daar neigde de eerste film al een beetje naar maar die wist nog net aan de goede kant te blijven, dit vervolg gaat te vaak over de lijn. De pacing is wel uitstekend van ondanks dat de film weinig bijzonder en nauwelijks interessant is, vliegen die twee uur wel voorbij en is dit best goed weg te kijken. 2,0*.
rcuppen79
Het tweede deel uit de Rocky reeks mist in mijn ogen de charme van deel één. Het eerste uur vond ik vrij saai, maar wanneer Adrian uit haar coma ontwaakt en tegen Rocky zegt dat hij het gevecht tegen Apollo Creed voor haar moet winnen, raakt de film in een stroomversnelling. De muziek helpt hier behoorlijk in mee. Het eindgevecht is een stuk spectaculairder dan z’n voorganger en nog altijd het beste uit de reeks. Deze herziening na 10 jaar heeft me doen besluiten om de waardering met een half punt omhoog te gooien.
Sergio Leone
Vrij slecht.
Rocky 2 is pure uitmelkerij van deel 1: niets nieuw onder de zon. Gewoon een herhaling van zetten met een strontvervelende Sylvester Stallone die van Rocky (althans in deel 1, 2 en 4) een simpele ziel maakt. Carl Weathers als Apollo Creed is gelukkig nog wat tegengewicht zodat de balans niet helemaal naar het negatieve doorhelt.
Metalfist
Condominiums? I never use 'em.
Ik weet dat ik indertijd verbaasd was dat ik na 2 films nog steeds niet het Eye of the Tiger nummer had gehoord dat altijd met de Rocky films wordt gelinkt. Wat op zich logisch is aangezien het nummer pas gebruikt wordt bij Rocky III maar verder dan deze anekdote kan ik me niets meer herinneren van Rocky II. De herziening van de eerste film had een verhoging in score als gevolg en het was de vraag wat deze sequel ging brengen. Stem stond op 3.5* (een halfje lager dan de score die ik jaren geleden zijn voorganger had gegeven) dus hopelijk ook een verhoging.
En inderdaad, ik ga van 3.5* naar 4* waardoor deze sequel iets minder wordt beoordeeld dan het origineel maar op zich nog altijd een dijk van een film is. Misschien een tikkeltje teveel van hetzelfde doordat de tegenstander opnieuw Apollo Creed is, maar Stallone en co weten het Rocky personage gewoon degelijk uit te werken. In hun handen wordt het echt iemand van vlees en bloed en het is fijn dat de relatie met Adrian en Paulie opnieuw wat verder wordt uitgediept. Deze keer geen indrukwekkende monologen van Rocky zelf, maar de conversaties met onder andere Mickey (wanneer hij hem bewijst dat hij door zijn een oog weinig kan zien!) zijn gewoon heerlijk vermaak. Daar komt dan ook nog eens bij dat die finale confrontatie tussen de twee boksers toch ook weer van een erg hoog niveau is. Ik zie altijd wel is graag een boksfilm en de eerste twee Rocky films ogen toch indrukwekkend. Fun fact: na het einde van een ronde in het begin van de match zijn Rocky en Creed elkaar verbaal aan het uitdagen. Blijkbaar was het ruzie tussen Stallone en Weathers omdat de choreografie niet klokte en ze allebei al een onbedoelde tik hadden gekregen..
Stallone vond het echter perfect passen in de film en hield het in de uiteindelijke versie. In tegenstelling tot wat hun personages in de eerste film beweerden, is er dus wel een rematch gekomen. Op het eerste zicht een goedkoop idee, maar het wordt wel goed in de film verwerkt. Weathers is perfect gecast als de arrogante champion die tegen zijn eigen verwachting in wat rammel heeft gekregen (en opnieuw krijgt) en ook Stallone blijft natuurlijk perfect als Rocky. Dat accent, dat vreemde Engels, ... De wisselwerking met Burgess Meredith (Mickey) blijft de moeite en ook de terugkeer van Talia Shire en Burt Young (Adrian en Paulie) mag niet onderschat worden. Dan rest vooral nog een buiging naar Stallone om dit regietechnisch ook nog in goede banen te leiden. Ik blijf het altijd vreemd vinden dat een hoofdacteur tegelijkertijd als regisseur fungeert (en dan heb je er ook nog die tegelijkertijd producer spelen) maar Stallone doet beide zaken en doet ze allebei erg goed.
Ik krijg meteen zin om de volgende Rocky films op te zetten en dat is iets wat ik voordien blijkbaar niet heb gehad, want het is 10 jaar geleden enkel maar bij deze twee films gebleven. Veel om naar uit te kijken in ieder geval met eindelijk Eye of the Tiger in vol ornaat en Mr. T. in één van zijn meest legendarische rollen, naast die van B.A. in The A-Team natuurlijk. Elk weekend een Rocky weekend? Dat klinkt als een goed plan. To be continued dus!
FlorisV
De film biedt nog meer melodrama dan deel 1: de nodige ellende begint al met het door de eerste wedstrijd beschadigde oog, waar uiteindelijk veel te makkelijk overheengestapt wordt. Geen baantje kunnen vinden en dan ook nog een coma van Adrian. Het eindgevecht lijkt op dat van de eerste film. Er wordt wederom totaal niet verdedigd, pareren lijkt niet voor te komen in het woordenboek van beide vechters. En zien we wederom bijna dichtgeslagen ogen.
In principe heeft de film dezelfde sterke en zwakke punten als het eerste deel. En is het niet enkel een herhaling van zetten, best een goed vervolg qua verhaal. Alleen dat zwaar overdrevene natuurlijk weer, eerst lulletje rozenwater en dan binnen een paar weken in topvorm tegen de wereldkampioen...welja.
Shadowed
Geen al te best vervolg.
Deel 1 vond ik eigenlijk nog wel redelijk, en daarom ook maar eens deel 2 meegepakt toen deze op TV voorbijkwam. Eigenlijk vooral als must omdat ik deel 4 met Lundgren ook graag wil zien. Dit was ook gelijk het laatste deel dat de 2 uur aantikte in de Rocky-reeks. (Creed uitgezonderd).
Het is eigenlijk vooral een letterlijke Rocky 2.0. Trage en deprimerende drama die de volledige eerste helft van de film in beslag nemen en de sport die langzaam in de tweede helft intrede gaat doen. Stallone zet zichzelf opnieuw neer als een wat trage maar lieve Rocky, zoals ik hem het liefst zie.
Maar voor de rest eigenlijk een grote herhaling van zetten. Het drama in het eerste deel over Rocky die niet volledig weet hoe hij met zijn rijkdom om moet gaan is nog wel redelijk afgebeeld, maar andere grootse dramastukken zijn dan weer behoorlijk afgeraffeld. Vooral Shire die in coma ligt is wel snel afgemaakt.
Een andere herhaling van zetten is ook dat Weathers opnieuw de grote tegenstander is uiteindelijk. Hij en Stallone blijven redelijke karaktervulling, maar Shire is dan weer echt een compleet stompzinnig karakter. Nogal geforceerd verlegen zijn proberen na te bootsen.
Eindgevecht is ook stukken minder dan in deel 1, het valt nu pas echt op dat er van verdediging geen echte sprake is. Weathers hakte Stallone overigens volledig in de pan, alleen richting het einde ging hij KO. Het is vooral irritant om te zien hoe je steeds op dezelfde manier in je gezicht geslagen kan worden.
Het is niet slecht, maar vooral een herhaling van wat al in deel 1 gedaan is. Enkele trucjes worden precies overgedaan maar vaak met net wat meer bombarie. Gevechten maken iets minder indruk en de drama is nog wel aardig, maar kent ook afgeraffelde stukken. Vond dit deel daarom stukken minder.
Black Math
Een duidelijke voortzetting van de eerste film. Rocky is an sich wel aimabel. Hij is niet al te snugger, weet dat zelf ook wel en steekt er de draak mee, en heeft over het algemeen een luchtig gevoel voor humor, waarbij de gevatte oneliners in dit deel wat leuker zijn dan in het vorige. Verder hier ook het nodige drama en een trainingsmontage, die ook hier weer op de trappen voor het museum in Philadelphia eindigt. En natuurlijk een bokswedstrijd op het einde, die zelfs voor mij als niet-sporter (hoewel ik ooit een aantal maanden kickbokstraining heb gedaan) er vrij knullig uitziet, aangezien beide heren hun gezicht totaal niet beschermen. De climax was uiteindelijk erg over de top als ze beiden neergaan en het erom gaat wie opstaat. Ik zie waarom dit relatief hoog gewaardeerd wordt, het is zeker met vakmanschap gemaakt, maar het is niet mijn smaak. Tevens ziet ook dit vervolg er visueel zwaar verouderd uit, wat ook zwaar voor me telt. Uiteindelijk is dit niet veel beter of slechter dan het eerste deel, waardoor ook Rocky II op 1* uitkomt.
Movsin
Net zoals gebruikelijk bij soaps na een lange onderbreking, begint deze Rocky II met een herhaling van het slot van de eerste film.
Rocky II zit bijna als vanzelfsprekend iets onder het niveau van zijn voorganger : het verrassend effect is wat weggeëbd en het verhaalt lijdt ook in het intrige wat aan bloedarmoede.
Niettemin behoudt hij ons filmisch een spetterend slot voor en Sylvester Stallone en co acteren zeer behoorlijk zodat we uiteindelijk toch van een geslaagd vervolg kunnen spreken.
Afgelopen najaar draaide Rocky opnieuw in de bioscoop en daar ben ik toen naar toe geweest. Deels omdat er gewoon niks fatsoenlijks meer draaide, maar zeker ook omdat Rocky een absolute klassieker en een geweldige film is, dus het was ook wel eens erg mooi om 'm op het grote scherm te zien. Alleen al die heerlijke themesong horen blijft genieten. En na afloop had ik weer zin om de vervolgdelen ook weer eens op te zetten. Daar ben ik een paar maanden later maar mee gestart.
Rocky II is geen originele film, omdat het eigenlijk een groot deel van deel 1 kopieert. Rocky bouwt zijn relatie verder uit en Apollo Creed wil nogmaals tegen Rocky vechten. Dat is het eigenlijk wel. Beetje makkelijk, maar aan de andere kant ook prima, want dit zijn geen films met veel diepgang. Wel zijn het films die op emotioneel en heroïsch vlak geregeld de juiste snaar raken, al moet ik bekennen dat dit niet het meest boeiende vervolg is. Rocky en Adrian blijf ik een beetje awkward samen vinden, maar dat komt vooral door de wat middelmatige dialogen die ze voeren. Maar ook wel omdat Adrian zo verlegen en saai neer is gezet dat je je afvraagt wat Rocky nou echt in haar ziet.
Ik vind het hier ook wel jammer dat de focus wel heel kort op het boksen ligt. Zelfs het karakteristieke trainen van Rocky zit er maar kort in. Nou is Rocky wel meer dan slechts een boksfilm, maar op een gegeven moment weet je het wel en wil je actie zien. Gelukkig zijn de rollen van Paulie en vooral Mickey nog steeds erg tof en is Carl Weathers opnieuw lekker fout als de extraverte Apollo Creed. Het eindgevecht was best leuk, maar doet niks nieuws. Dat gevoel blijft wel hangen na een nieuwe kijkbeurt van deze film, ook al blijft Stallone zijn rol goed spelen. Prima film, maar tijd voor een andere verhaallijn. Die komen gelukkig ook in de komende films.
3,5* blijven staan
Kondoro
“I just got one thing to say... to my wife at home: Yo, Adrian! I DID IT! “
Je verwachtte het niet. Maar na het succes van het eerste deel kon je gewoon wachten tot het tweede deel verscheen. Dit keer nam ‘Stallone’ de gehele regie op zich, het was nu echt zijn kindje aan het worden die bijna niemand meer van hem af kon pakken. ‘Stallone’ deed overigens geen poging maar iets af te wijken van het eerste deel, waarom iets veranderen als de formule werkt toch? Ik moet wel bekennen dat de film wederom vrij lekker wegkeek, zoals deel één ook deed, je bent er zo door heen. Maar toch had ik iets vernieuwends gewild, en niet precies dezelfde volgorde hoe deel één zich ook afspeelde, beginnend als een soort romantische drama film en eindigen in een leuke bokswedstrijd.
En dan het gene wat mij het meest stoorde. Waar je aan het einde van deel één hoorde dat er geen revanche kwam leek dat een vastberaden beslissing die gemaakt is. Het was duidelijk, en ik had toch gehoopt dat die rematch er niet kwam. Je kan er overigens ook niet omheen trouwens, want het word overal geadverteerd als het ware, waar staat dat de rematch er komt. Zoals op de poster ook word aangegeven: “The rematch of the century”.
Uiteraard kun je er echter niet om heen dat ook deze film een enorme cult om zich heen heeft hangen, uiteraard ‘Stallone’ die de rol van ‘Rocky Balboa’ leuk vervult, hoop overigens wel dat hij in de volgende films wat meer losser gaat spelen en ook zo overkomt. Voor de rest uiteraard ‘Adrian’ die niet mocht ontbreken in het hele verhaal en uiteraard ook rollen zoals ‘Mickey’ zijn niet te missen, leuk dat zo’n beetje de hele cast weer terug is.
In dit deel beginnen we wederom heel traag, daar had deel één ook een handje van. We starten eerst met het gevecht uit deel één want ja, mochten we die vergeten zijn. Daarna volgen we het leven van de familie ‘Balboa’ waar er weinig geld in het spel is en ‘Rocky’ tevergeefs werk zoekt maar nergens zijn plekje kan vinden. ‘Adrian’ is ondertussen hoogzwanger maar wil ook werken voor geld om zo samen rond te komen, wat ‘Rocky’ niet kan goedkeuren. Hij kiest er weer voor om te gaan boksen terwijl dit werd af geraden door doctoren en zelfs zijn coach aangezien hij hierdoor blind kon raken. Het interesseert hem niet en hij wil toch de rematch gaan vechten tegen ‘Apollo Creed’.
Tijdens zijn training lijkt ‘Rocky’ niet zichzelf en is heel erg afwezig. En dan komt ook nog zijn vrouw in het ziekenhuis te liggen in coma na het bevallen van hun baby. ‘Rocky’ kan niet meer tot zijn vrouw ontwaakt en hij nog even de tijd heeft, we zien wederom een scene met veel trainen wat een leuke sfeer brengt en ook leuk is om te zien. Daarna komt het gevecht en dat vond ik wat cliché, ‘Apollo’ die maar blijft zeggen dat ‘Rocky’ neer gaat maar als het zover is slaat hij toch ‘Apollo’ naar de grond en word kampioen, echt meer cliché kun je het niet hebben.
Dit laat overigens wel zien dat er mee delen gaan volgen en ‘Stallone’ het er niet bij laat. Dat weten we nu langzamerhand nog wel want er volgen nog aardig wat delen, waar ik best wel zin heb om naar te kijken, al hoop ik dat er wel een andere formule word gebruikt (zal vast niet).
De soundtrack van de film is legendarisch en blijft mooi om te zien, net zoals de training scenes die zijn leuk te volgen. Ik vond het helaas iets te herhalend van een goed eerste deel waardoor de leukigheid er snel af was, best zonde. Al om al, wel een prima film, die lekker snel weg keek met een rustig begin en een knallend en spectaculair eind.
Lovelyboy
Rocky 2. Hier wist ik nog bar weinig van en even twijfelde ik zelfs of ik de film dan wel eens gezien had. Maar het gevecht en de wankelende stappen op het einde kwamen me dan wel weer bekend voor.
Andermaal niet een overdaad aan gevechten, wel een onsympathieke uitdager dit keer, en opnieuw draait het vooral om het leven buiten de ring en de problemen die daar bij horen. Rocky wil het leven over een andere boeg gooien maar vangt vooral bot. Schammele baantjes met karrige salarissen, een vrouw die zwanger is, een uitdager die Rock voor alles uitmaakt en omstanders die allemaal het zelfde zeggen; ga terug de ring in, iets waar meerdere risico's baan verbonden zijn.
Het personage zelf neigt met zijn loopje, met zijn 'Yo' en 'know what I mean?', en andere maniertjes op een gegeven moment naar een karikatuur en enkele keren moet ik ook wat ergernis aan de kant zetten. Toch is het allemaal niet geheel oninteressant en is het verhaal rond alle besognes iets boeiender en volwassener dan de eerste Rocky. Het is dan ook wachten op het fiat van vrouwlief om te vervolgen met de training en aanloop naar het gevecht, herkenbaar uiteraard. De slugfest die volgt is grappig maar inhoudelijk dommer dan dom. Dekking? Getraind op een andere manier om zijn rechteroog te beschermen? Lukt wel aardig hé. Nee, Rocky's hoofd is eerder een boksbal dan dat daar sprake is van goede bokstechniek.
Ach, super is het allemaal niet. Vermakelijk wel. Het hardlooprondje over de markt met de kinderen.is aandoenlijk, en zoals gebruikelijk is Meredith weer goed als verlopen coach. Eindresultaat is dan ook leuk voor een keer en zeker niet slechter dan de eerste Rocky wat mij betreft.
Filmkriebel
Goede sequel, van hetzelfde kaliber als zijn voorganger. Rocky II doet hard zijn best om Balboa te schetsen als een half-analfabete dommerik. Dat was in sommige scènes pijnlijk benadrukt : de reclamespot voor een deodorant waarbij hij als een oermens met knots acteert, de vuile jobs die hij aanneemt, zijn Tshirt met gaten in wanneer hij traint. Alles wordt gedaan om een "bum" te tonen zoals hij vaak genoemd wordt. En bizar genoeg werkt dat net heel goed: het feit dat een kansloze kerel toch de mentale kracht kan vinden om iets groots te presteren.
Rocky II is een herhaling van zetten ten opzichte van de eerste film, want voegt eigenlijk niks aan de eerste film toe. De rematch met Creed op het einde en bloed in de ring, dat is waar we naar uitkijken. Ik ben met de jaren de twee eerste Rocky's zeker meer gaan waarderen. Vroeger had ik hier minder dan 3,5* aan gegeven.
TMP
Het is lang geleden dat ik de eerste Rocky film zag. Van die film staat mij niet veel meer bij. Nu toch maar verder gegaan met deze reeks. Dit tweede deel is een degelijke boksfilm. Niet echt bijzonder, maar het kijkt wel best aardig weg. Wat opvalt is dat Rocky wel erg nadrukkelijk als een wat domme kerel wordt neergezet. Ik heb hierna Rocky III gekeken en daarin gebeurt dat niet. Carl Weathers zet een behoorlijke rol neer als Apollo Creed en de (boks)scènes met hem zijn zeker de moeite waard. De verhaallijn met Adrian is wat minder boeiend, maar zorgt op zich wel voor wat evenwicht in het plot. De soundtrack blijft tof en zorgt voor een passende sfeer.

Rocky Balboa
2006