• 9.375.076 stemmen

Geregisseerd door: Clint Eastwood

Met onder meer: Bradley Cooper, Sienna Miller en Jake McDorman

Releasedatum: 5 maart 2015

Plot American Sniper

"The most lethal sniper in U.S. history."

Het verhaal van Navy SEAL Chris Kyle (Cooper), de dodelijkste schutter aller tijden die door zijn vijanden "de duivel" wordt genoemd. Van 1999 tot 2009 vestigde hij een record met de meeste moorden als scherpschutter in de geschiedenis van het Amerikaanse leger. Kyle leerde de fijne kneepjes van het vak al toen hij een kind was en zou een prominente rol gaan spelen in de strijd tegen het terrorisme, die na 9/11 van start ging.

Taya Renae Kyle

Goat-Winston

Young Chris Kyle

Wayne Kyle

Young Jeff Kyle

Donkerwoud schreef:

Verdedigen van de eigen natie door je te mengen in een conflict dat volledig losstaat van een aanval op je eigen natie? En dan ook nog eens op grond van massavernietigingswapens die er nooit zijn geweest. Misschien eerst het nieuws kijken alvorens deze propaganda van Clint Eastwood serieus te nemen?

Tja Donkerwoud, ik denk dat jij maar even het journaal moet zien. Ze lopen in elke stad of land jonge

avatar van Corcicus

Corcicus

Een overroepen drama dat de plank aardig misslaat.

domkey schreef:

Ik zie vooral dat er veel over gepraat wordt. Niet dat 'ze' in elke stad of land lopen. Wie zijn die 'ze' eigenlijk? Moslims in het algemeen? Of bedoel je aanhangers van IS? Of Moslimbroeders? Of Al Qaida? Of Boko Haram?

avatar van Corcicus

Corcicus

Aanhangers van de groepen die je opsomt, bevinden zich inderdaad in elk land, Donkerwoud. Of twijfel je daar na de recente aanslagengolf nog steeds aan?

Donkerwoud

Ik twijfel zelfs aan 'de recente aanslagengolf'. In ieder geval niet hier in het westen. En in het Midden-Oosten zelf zijn allerlei verschillende facties met verschillende politieke en religieuze ideologieën met elkaar aan het strijden. Het enige wat die met elkaar gemeen hebben is dat de westerse media die iets te scheutig als alleen moslim neerzet.

Corcicus schreef:

Dan nog, is dat niet een beetje beside the point?

Tenzij je de aanwezigheid 'daarvan' voldoende legitimatie vindt voor een eenzijdige portrettering van het conflict dat er mede aan ten grondslag ligt, natuurlijk. Maar dan hebben we het punt van de noodzaak van staatspropaganda zowat bereikt.

Wat Donkerwoud deed was flinke vraagtekens plaatsen bij de redenen voor de oorlog, aangeven dat dit in de eerste instantie helemaal geen verdedigende functie had (althans zeker niet primair) en dat de zingeving (WMD's) complete BS bleek te zijn.

Dat 'ze' (ons en hunnie denken?) in ieder land lopen is volgens mij dan ook geen argument voor de invalshoek van Eastwood bij deze film.

Ik ben alles behalve een radicalistenknuffelaar, maar als de Amerikanen (en een groot deel van de rest van de wereld) iets niet nodig hebben, dan is het wel een zwartwit beeld van de heldhaftige doch getroebleerde Amerikaanse supersniper, die de ene kwaadaardige towelhead na de andere neerknalt, zonder dat hier enige ruimte is voor nuance.

avatar van Norman Mailer

Norman Mailer

Ah, een Clash of Civilizations discours. Zin an.

Norman Mailer schreef:

Ah, een Clash of Civilizations discours. Zin an.

Well then, don't just stand there at the sidelines

Hoppa!

avatar van Norman Mailer

Norman Mailer

John Milton schreef:

Well then, don't just stand there at the sidelines

Hoppa!

Wel, du moment kijk ik met enige gevoelens van dissonantie naar mijn waardering van 2,5 sterren. En ambivalentie.

American Sniper heb ik waarschijnlijk gezien als louter entertainment. Zonder énige kritische blik pulkte ik nog een pistachenootje uit mijn navel of dutte even in.

Echter krijg ik zo stilaan oprispingen. Clint Eastwood, een icoon serieus te nemen. Maar, welbeschouwd, is American Sniper een weerzinwekkende, patriottistische prul waar je spontaan onwel van wordt.

domkey

Ja, het is natuurlijk een ''patriottistische prul '', maar dat wist toch iedereen die deze film gaat bekijken ! Maar beter dit dan je ogen sluiten natuurlijk....

Moslims in het algemeen...dat bedoel ik

O jee, moslims. Brrrr...

domkey

Ik ben hier dus niet voor te lullen over moslims Kos...Het gaat over de film jonge

domkey schreef:

Maar beter dit dan je ogen sluiten natuurlijk....

Denk je dat een film als American Sniper dan de ogen opent? Wiens ogen dan en waarvoor?

Als ik trouwens zinnen hoor als 'ze zitten in ieder land in iedere stad' dan hoor ik toch een beetje echo's van McCarthy en zijn 'rode gevaar'.

genoten van je 14.19 uur berichtje overigens, Norman Mailer.

avatar van loneranger

loneranger

De actie is OK in deze film alleen jammer dat naast het personage van Bradley Cooper de andere personages in deze film niet verder uitgewerkt worden.

domkey

Vraag ik me af Milton...zeg me dan een keer waarom je deze fiml afkraakt terwijl je wist dat het zo'n film was.Voor dat jij in je bed met je ogen toe kunt slapen ??? Lekker lui en maar gallen? Goed voor mij hoor ..

Moslims in het algemeen...dat bedoel ik

Daar was ik inderdaad al bang voor. Wat zonde joh! Daar heb je uiteindelijk alleen jezelf mee. Grofweg 1.5 miljard mensen beoordelen op je eigen vooroordelen. Maar dit is inderdaad de plek niet voor dat soort discussies.

domkey

Idd Slechte plek ... Maar nog even tegen Milton....en braveheart geef je 4 ! Komaan ...lol Wat is het verschil?

Donkerwoud schreef:

En jij blijft lekker in de sofa slapen...:)

domkey

stelletje zeikers... volgende keer bekijk de trailer

domkey schreef:

En jij blijft lekker in de sofa slapen...:)

Vanwaar denk je dat deze berichten komen! Maar als je nog iets te melden hebt, stuur maar PM. Anders wordt het inderdaad andere discussie dan over de film.

avatar van PSV.

PSV.

kos schreef:

O jee, moslims. Brrrr...

Amerikaanse terroriste ophemelen brrr...

avatar van TheThirdMark

TheThirdMark

Norman Mailer schreef:

Maand of wat geleden gezien. Wist helemaal niet dat de film van Eastwood was.

Maar ik ben het niet eens met het patriottistische prul gedeelte.

Ja, Chris Kyle was het type man dat in de VS hard nodig is. Iemand die in het burgerleven niet kan nadenken, Vaderland boven familie zet en in het veld zo dodelijk is als mogelijk.

Dat wordt inderdaad wel neergezet. Maar daar draait de film niet echt om.

PSV. schreef:

Amerikaanse terroriste ophemelen brrr...

En juist door die Amerikaanse terroriste spreek jij geen Duits..lol

avatar van yeyo

yeyo

John Milton zou je de film niet gauw gaan kijken in plaats van je hier voortdurend in de discussie te mengen en de indruk te geven dat jouw oordeel al lang vaststaat? Dat nobele screenerverbod van je mist zo ook wel zijn doel..

avatar van Captn Kaos

Captn Kaos

Donkerwoud schreef:

Koekwaus! Ga op niburu.co zitten lezen! Daar zitten meer van dit soort aluhoedjes/complotdenkers.

On topic. AL eerder hier gezegd: personages mochten dieper uitgewerkt worden.
Beetje "Hurt Locker" achtig verhaal. Vond de sniperscenes eigenlijk best cool. Ik heb snipers altijd al een "the one that got away"-carreerchoice gevonden.
De scene met het jongetje dat de RPG oppakt wel de heftigste eruit. Je zult maar in zijn (de sniper) schoenen staan. Schiet je dat jongetje het licht uit z'n ogen, of red je je kameraden van een gewisse dood?
Al met al toch 2,5 sterren waard voor mij!

yeyo schreef:

Ik probeer me er alleen in te mengen waar het zaken betreft die niet direct over de film zelf gaan, maar bijvoorbeeld hoe hij ontvangen wordt, het debat omtrent de film en de invalshoeken van Eastwood. Ja het zou van toegevoegde waarde zijn als ik hem al gezien had, maar volgens mij niet noodzakelijk voor de punten waarin ik me meng. Ik sta eigenlijk ook niet te springen om naar de bios te rennen, als ik eerlijk ben. Dan discussieer ik liever nog even half mee op de punten waar ik dat wel mogelijk acht, tot hij te huur of pindakaasbaar is in acceptable kwaliteit. Zodat ik écht volledig mee kan praten.

Maar ik snap je punt. Het heeft zelf ook niet mijn voorkeur op deze manier, maar het is even niet anders. Een ding echter: uiteraard staat mijn oordeel niet vast. Ik heb hem nog niet gezien. Dat is dus een verkeerde indruk.

Zucht. Waarom wordt hij er bij gehaald? Hij staat bekend om zijn extreme gedachtegoed. Zo iemand kan je toch niet serieus nemen. Bovendien als je zijn verhaal leest, dan merk je toch overduidelijk dat hij de film niet of nauwelijks snapt en/of weet hoe het er in een leger aan toe gaat.